31/3/19

Ουκρανία-προεδρικές: Σήμερα ξεκινά μια νέα ζωή χωρίς διαφθορά, δήλωσε ο Ζελένκσι

Ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε την έκπληξη σήμερα και κέρδισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και θα είναι αντιμέτωπος στις 21 Απριλίου με τον απερχόμενο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με προκαταρκτικό exit poll.
Παρά τις αμφιβολίες των επικριτών του για την ικανότητά του να κυβερνήσει και το ασαφές πρόγραμμά του ο Ζελένσκι εκμεταλλεύθηκε την απόρριψη των ελίτ από τους ψηφοφόρους της Ουκρανίας, μια τάση που κυριαρχεί παντού στον κόσμο και είναι ιδιαίτερα αισθητή στη χώρα αυτή που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και έχει συγκλονιστεί από πολλά σκάνδαλα διαφθοράς.
Σε ηλικία 41 ετών ο Ζελένσκι, η μοναδική εμπειρία του οποίου στη διακυβέρνηση ήταν ο ρόλος ενός καθηγητή ιστορίας που έγινε ξαφνικά πρόεδρος, τον οποίο ενσάρκωσε σε τηλεοπτική σειρά, συγκέντρωσε το 30,4% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll που βασίστηκε στις δηλώσεις των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει μέχρι τις 18:00, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες.

Το ποσοστό αυτό τον φέρνει πολύ μπροστά από τον Ποροσκένκο, τον 53χρονο απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις το 17,8%. Αν και στις πρώτες δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν φαβορί, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, η 58χρονη Γιούλια Τιμοσένκο αποκλείστηκε με 14,2%. Σε συνέντευξη Τύπου η Τιμοσένκο δήλωσε ότι ίσως αμφισβητήσει το τελικό αποτέλεσμα.
«Σήμερα ξεκινά μια νέα ζωή, μια κανονική ζωή, μια ζωή χωρίς διαφθορά, χωρίς δωροδοκία. Η ζωή σε μια νέα χώρα, τη χώρα των ονείρων μας», δήλωσε ο Ζελένσκι από το Κίεβο, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται «για ένα πρώτο βήμα προς μία μεγάλη νίκη»
Από την πλευρά του ο Ποροσένκο μετά την ανακοίνωση των exit poll σχολίασε ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και διεξήχθησαν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Ωστόσο η αστυνομία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει λάβει 1.600 καταγγελίες για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώνονται και από άλλα exit poll, ενώ η εκλογική επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τα πρώτα μερικά αποτελέσματα το βράδυ. Στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) είχε εκτιμήσει τη συμμετοχή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο 45%, αύξηση σε σχέση με το 2014.
Ο Ζελένσκι δεν έκανε μια παραδοσιακή προεκλογική εκστρατεία, προτιμώντας τα θεάματα από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις συνεντεύξεις, αφιέρωσε τις τελευταίες ώρες της επίσημης προεκλογικής του εκστρατείας την Παρασκευή σε μια επίσκεψη στα προάστια του Κιέβου με την ομάδα του με την οποία κάνει stand- up comedy.
Αν και οι υποστηρικτές του τον θεωρούν νέο πρόσωπο στην πολιτική, κάποιοι τον κατηγορούν ότι είναι μαριονέτα του ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, εχθρού του Ποροσένκο, κάτι που όμως ο Ζελένσκι αρνείται.
Η Ουκρανία, μια χώρα με 45 εκατομμύρια κατοίκους στις πύλες της ΕΕ, είναι σήμερα μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης. Η χώρα αυτή, μετά τη ρήξη της με τη Ρωσία και την στροφή της προς τη Δύση, αντιμετωπίζει σήμερα την χειρότερη κρίση στην ιστορία της μετά την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ το 1991.
Η άνοδος στην εξουσία των φιλοδυτικών το 2014 ακολουθήθηκε από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία και μια σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.

1 σχόλιο:

  1. Ἔχουμε καί μεῖς ἀντίστοιχα ἀποτελέσματα ἐκλογῶν. Βγαίνουν σέ μᾶς ὄχι κωμικοἰ, ἀλλά πρωτεργάτες τραγωδιῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.