16/12/09

PARTIYA KARKEREN KURDISTAN (PKK)



5 σχόλια:

  1. Τώρα μπορεί να αντιδρώ επειδή είμαι τελείως "άκαπνη", αλλά δε νομίζω ότι ένα τέτοιο προπαγανδιστικό υλικό, έχει σχέση με τα επιτεύγματα του PKK.
    Και το λέω με καλό σκοπό, διότι έχουμε και εμείς εκκρεμείς υποθέσεις με την Τουρκία.
    Και αν δεν κατανοήσουμε ποιά είναι τα συστατικά επιτυχίας του PKK, δε θα δούμε ανάλογες επιτυχίες.

    Και παρά την οικονομική αιμορραγία που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Τουρκίας η πολύνεκρη -ανά περιόδους- δράση του, σίγουρα δεν είναι αυτό το στοιχείο που κάνει το PKK επιτυχημένο.

    Από αυτά που έχω διαβάσει, το στοιχείο επιτυχίας στηρίζεται με απλά λόγια στο εξής σκεπτικό:
    Αυτό που έχει εκμεταλλευτεί το PKK είναι η διαφορετικότητα της αντίληψης για τις διεθνείς σχέσεις και ως εκ τούτου ο διαφορετικός σχεδιασμός της εξωτερικής πολιτικής Τουρκίας-ΕΕ.
    Από τη μια έχουμε την Τουρκία που βλέπει τη διεθνή κοινότητα ως χάος και αναρχία, εναντίον των οποίων καλείται η ίδια, μόνη της να βάλει τάξη. Και έτσι, πιστεύει ότι τα συμφέροντά της προωθούνται μόνο μέσω της ισχύος.
    Γιατί η Τουρκία έχει αυτήν την άποψη; Λόγω πολλών παραγόντων. Εκ των οποίων καθοριστικός το πως κατέρρευσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, που σε 10 χρόνια έχασε τα 2/3 των εδαφών της.
    Αυτό που τρομοκρατεί και στοιχειώνει την Τουρκία συνοψίζεται στην εξής φράση:
    Η Συνθήκη των Σεβρών!
    Και παρά το Ελσίνκι που της έδωσε μια ανάσα ανακούφισης, το φόβητρο παραμένει.
    Και προκαλεί τις υστερικές και παρανοϊκές αντιδράσεις της. Θυμηθείτε ότι από όλους τους επίσημους που πέρασαν τόσα χρόνια μόνο ο Turgut Ozal δεν κατηγόρησε την Αγγλία, τη Δανία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο, εμάς, αλλά και γενικά την ΕΕ για περίθαλψη του PKK.
    Κάτι που περιθωριοποιούσε την Τουρκία, ακόμα περισσότερο.
    Διότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν άλλη αντίληψη για τις διεθνείς σχέσεις. Εκεί που η Τουρκία βλέπει το χάος, η ΕΕ και κυρίως η βορειοδυτική Ευρώπη βλέπει την αλληλεξάρτηση. Και η ισχύς μιας χώρας δεν προσμετράται μόνο με την στρατιωτική της δύναμη. Αλλά με την ικανότητά της να εξασφαλίζει είτε με "εκβιασμούς" είτε με ανταλλάγματα τη βοήθεια άλλων χωρών, είτε με την μαλακή ισχύ να πετυχαίνει τη συνεργασία προσβλέποντας σε κοινούς στόχους.
    Οπότε δεύτερο λόγο έχουν οι στρατηγοί και πρώτο οι γραφειοκράτες κρατικοί αξιωματούχοι αλλά και ένας μη κρατικός παίκτης: οι ΜΚΟ και ειδικά οι διεθνείς ΜΚΟ.

    Το PKK έχει υιοθετήσει την ευρωπαϊκή οπτική για τις διεθνείς σχέσεις. Πλεονέκτημα του, η πολυπληθής κουρδική διασπορά στην Ευρώπη. Αλλά δεν θα αρκούσε. Αυτό που κατάφερε είναι οι δημόσιες σχέσεις. Στρατηγικοί του σύμμαχοι: τα εκκλησιαστικά ιδρύματα-οργανώσεις και η αρμένικη διασπορά. Επιχειρήματά του οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία και ειδικά των χριστιανών, όπως η σφαγή των ασσυρίων.
    Έχετε ακούσει την ιστορία με τον Suleyman Demirel; Όταν δήλωσε ότι "στην πατρίδα μου δεν υπάρχει Κουρδικό ζήτημα", δανός δημοσιογράφος του απάντησε "στη δική μου υπάρχει".
    Το Κουρδικό έχει γίνει ζήτημα πανευρωπαϊκό. Στη Λευκή Βίβλο για την Τρομοκρατία τη Γαλλίας δεν αναφέρεται καν το PKK. Ακόμα και οι συλλήψεις που γίνονται στην Ευρώπη γίνονται για ξέπλυμα χρημάτων. Η Τουρκία έχει αποτύχει εκεί που το PKK πέτυχε: Στη διεθνοποίηση του Κουρδικού. Και η λύση μπορεί να είναι μόνο δημοκρατική και πολιτική.
    Και η Τουρκία αντιδρά παρανοϊκά και φοβικά, διότι η ποιότητα της οπτικής της, οποιαδήποτε πίεση ή παραίνεση για το Κουρδικό την μεταφράζει σε κακία, υστεροβουλία της εχθρικής Δύσης που επιθυμεί για ακόμα μια φορά να κλέψει εδάφη της:
    Η Συνθήκη των Σεβρών ξαναζωντανεύει.
    Και τότε γιατί η Τουρκία παρά την καχυποψία της για την ΕΕ, επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στην ΕΕ;
    Ο λόγος είναι απλός: Διότι η ΕΕ εξασφαλίζει διαδικασίες που αποτρέπουν αποσχίσεις στα κράτη-μέλη της.

    Δυστυχώς, το ελληνικό κράτος αντί να σεβαστεί τον αγώνα του PKK, εξυπηρετεί και διευκολύνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως-όπως.

    Θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη;

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Galia
    αν θέλεις επικοινώνησε μαζί μου στο skal@infognomon.gr


    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Galia.-
    Βλέπω πως η πρόσέγγισή σου, στο θέμα του ΡΚΚ, είναι παντελώς διαφορετική από ότι στην ανταλλαγή μηνυμάτων μας σε άλλη ανάρτηση...
    Με εκπλήσεις ευχάριστα...αλλά και με προβληματίζεις με τους συνεχείς "ελιγμούς" σου, και την στρατηγική σου, αυτή της "έμμεσης προσέγγισης"...
    Σε ότι αφορά το θέμα μας τώρα, μιας και οι γνώσεις σου, είναι μεγάλες,παρά το αντίθετο το οποίο επικαλείσαι(?)και η διαλεκτική σου αναλυτική ικανότητα, έχει συγκεκριμένη δομή υψηλού επιπέδου,αλλά είναι "αναγνώσιμη",(υπάρχει και πνευματική φυσιογνωμική)σου καταθέτω τα εξής.-
    1.-Μιλάς πολιτικά και με τεκμήρια.
    Ορθές οι παρατηρήσεις σου. Να λάβεις υπόψη σου, πως το ΡΚΚ δέχεται μόνο εθελοντές στις ένοπλες πτέρυγές του. Οπόταν το τηλεοπτικό υλικό είναι επιβεβλημένο και οι διάφορες προβολές της δράσης του, ανελαστικές.
    2.-Υπάρχουν πλήθος βίντεο με πραγματικά γεγονότα της δράσης του ΡΚΚ.Μιλάμε για ένπλη οργάνωση και όχι "παιδική χαρά"...η οποία επί 33 χρόνια μάχεται έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του νΑΤΟ και σε όλα τα επίπεδα φαίνεται πως νικά...
    3.-Αυτά που "έρχονται" τον επόμενο χρόνο, θα κλονίσουν την συνοχή της Τουρκίας...

    Για να σε "προσεγγίσω έμμεσα" κι εγώ, σου λέω πως στην Γαλλία, έκλεισαν πρόσφατα οι Γάλλοι ένα πολιτιστικό Κουρδικό Κέντρο και επισήμως κατηγόρησαν πως ήταν "άντρο της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ".Πρίν λίγο καιρό ο Υπ.Εξ. της Γαλλίας πήγε στην Τουρκία και ψάξε να δεις τι συζήτησε με τους Τούρκους για το ΡΚΚ...
    Μάλιστα μετά την επίσκεψή του, κλιμάκιο της ΜΙΤ και του Υπ.Δικαιοσύνης της Τουρκίας, μετέβη στην Γαλλία, με 8 Κούρδους κρατούμενους, για να ανακριθούν από τις Γαλλικές αρχές κλπ, κλπ,...

    Πρίν λίγες μέρες μιλούσες, για "λαθρεμπόρους ναρκωτικών και συλλήψεις σε ξένες χώρες του ΡΚΚ/Kongra Gel" τώρα όπως φαίνεται εμπλούτισες τις γνώσεις σου και δεν στηρίζονται σε "διεθνείς εκθέσεις" και στο "Stratfor"...
    Νιώθω ευτυχής που τόσο τάχιστα "εμπλούτησες" τις γνώσεις σου...
    Πάντως η συζήτηση μαζί σου, αρχίζει και γίνεται ενδιαφέρουσα!!!
    Φιλικά
    Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ κύριε Φωτιάδη,

    σας ευχαριστώ πολύ για όλα.
    Δεν εμπλούτισα τις γνώσεις μου,
    σε τόσο σύντομο διάστημα, απλά με στρέψατε εσείς σε άλλη οπτική.
    Οπότε είναι δικό σας το επίτευγμα.
    Και πάλι ευχαριστώ,

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.