1/12/09

Η μεγάλη πρόκληση


Του Αλεξη Παπαχελα

Η πολιτική είναι τελικά το πλέον απρόβλεπτο και δύσκολο σπορ. Αυτό αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά με την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που θα φάνταζε εξωπραγματικό ως θέμα συζήτησης πριν από μερικούς μήνες. Ο κ. Σαμαράς είχε περάσει από μια άγρια και μακρά πολιτική «έρημο» αλλά μπόρεσε, μέσα σε λίγες εβδομάδες, να ανατρέψει τα δεδομένα και να κάνει το comeback.

Ενα ερώτημα είναι πώς τα κατάφερε; Χτύπησε πρώτα απ’ όλα μια βαθιά φλέβα θυμού και διάθεσης διαμαρτυρίας που πήρε τη μορφή ενός αντιδυναστειακού τσουνάμι. Ενα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει κουραστεί με τα τζάκια και τις πολιτικές οικογένειες που μονοπωλούν την πολιτική ζωή του τόπου εδώ και μερικές δεκαετίες.

Αρχικώς, είχε φανεί σαν η εύκολη λύση η ιδέα πως επιλέγω, ως κοινωνία, τους απογόνους δοκιμασμένων δυναστειών για να λύσω τα προβλήματά μου. Στην περίπτωση του Κώστα Καραμανλή, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας επένδυσε πολλά, αλλά αντέδρασε πολύ βίαια στις τελευταίες εκλογές, όταν απογοητεύθηκε τελειωτικά. Το ίδιο αντιδυναστειακό κύμα μπορεί εύκολα, άλλωστε, να παρασύρει τη δημοτικότητα του σημερινού πρωθυπουργού, εφ’ όσον δεν καταφέρει γρήγορα και αποτελεσματικά να βρει λύσεις σε δισεπίλυτα προβλήματα.

Είναι ίσως άδικο για τους γόνους δυναστειών γιατί όταν ο κόσμος θυμώνει μαζί τους θυμώνει υπερβολικά, πρώτον γιατί θυμάται εκ των υστέρων την έννοια της κληρονομικότητας και δεύτερον γιατί τους συγκρίνει με τις ιστορικές φιγούρες της νεότερης ιστορίας.

Αδικο ή όχι, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έπεσε θύμα του αντιδυναστειακού ρεύματος, αλλά και μιας εναντίωσης μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος σε αυτό που εμφανίζεται ως «διάθεση του κατεστημένου». Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Καραμανλής αποθεώθηκε όταν τα έβαλε με αυτό το κατεστημένο και αποδοκιμάσθηκε όταν εμφανίσθηκε να τα βρίσκει μαζί του, όπως δεν είναι τυχαίο τι συνέβη σε ορισμένους πολιτικούς, και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., όταν ήταν τα προφανή darlings συγκεκριμένων συμφερόντων.

Αλλά και ο κ. Παπανδρέου γιγαντώθηκε πολιτικά από τη σύγκρουσή του με ισχυρά συμφέροντα. Η εναντίωση στο «κατεστημένο» ενδεχομένως και να παίρνει μάλιστα τη μορφή της απόκρυψης ψήφου από την πλευρά ενός στρώματος της ελληνικής κοινωνίας που είναι θυμωμένο με όλους, πολιτικούς, δημοσιογράφους, δημοσκόπους κ.λπ., κ.λπ. Ο κ. Σαμαράς δεν ταυτίσθηκε, και λόγω της μακρόχρονης απουσίας του, με τα τεκταινόμενα αυτού του κατεστημένου και γι’ αυτό δημιούργησε ισχυρότατο ρεύμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς έκανε μια πολύ καλή καμπάνια και μπόρεσε να μιλήσει στην καρδιά του μέσου νεοδημοκράτη. Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός γι’ αυτόν και οι απαιτήσεις μεγάλες. Η χώρα έχει εισέλθει σε μια βαθιά κρίση και η κοινή γνώμη έχει όλο και λιγότερη υπομονή με τους πολιτικούς και τα κόμματα.

Η μεγάλη πρόκληση για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να μην περιχαρακώσει απλώς μια «θυμωμένη» Νέα Δημοκρατία στον σκληρό πυρήνα της, αλλά να την μετατρέψει σε ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα που θα μπορεί σύντομα να πείσει ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Ενας τόπος, άλλωστε, για να πάει μπροστά, χρειάζεται μια καλή αντιπολίτευση περίπου όσο και μια καλή κυβέρνηση.
kathimerini.gr

11 σχόλια:

  1. To arthro arxizei me "Η πολιτική είναι τελικά το πλέον απρόβλεπτο και δύσκολο σπορ."

    Apistefta aftes oi atakes!! Xronia twra toulaxiston stin Ellada den yparxei tpt pio provlepsimo apo tin politiki! Kai o Papaxelas kataligei ("telika") oti to pio aprovlepto spor einai i politiki! Malista, panw se afto vasizei ena olokliro arthro kai ekthesis idewn, to poulaei, vgazei lefta, emeis to agorazoume, plirwnoume kai ton thewroume kai afthentia.

    Kai egw tou kanw kai diafimisi, arnitiki men, alla diafimisi!

    Den prokeitai pote na ksefygoume apo ton (favlo) kyklo ston opoio eimaste!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναρωτιέται ο αγαπητός Alexis, πώς κέρδισε ο Σαμαράς!!
    Ο ίδιος, ξέρει. Απλώς αναρωτιέται δήθεν, γιά να δώση τις απαντήσεις που αυτός θέλει.
    Μα βέβαια. Ο λόγος είναι, οι δυναστείες και το αντιδυναστειακό κλίμα. Αυτού ακριβώς του αντιδυναστειακού κλίματος, έπεσε θύμα και η Ντόρα, κατά τον Alexis.

    Alexis darling, ό,τι και να γράψετε γιά να κάνετε το άσπρο μαύρο, τίποτα δεν πετύχετε.
    Αυτοί που ψήφισαν, ξέρουν την πραγματική αλήθεια και, τα γραπτά σας απλώς τους επιβεβαιώνουν ότι έκαναν το σωστό.
    Και είναι Οκτακόσιοι χιλιάδες!!!
    Όχι εκατόν πενήντα που δήθεν περιμένατε να πάνε στις κάλπες.
    Όχι Alexis, δεν θα σου πώ εγώ την πραγματική αλήθεια, γιατί την ξέρεις ήδη. Άλλωστε αυτό περιμένεις μουσίτσα. Να ξεστομίσω την πραγματικότητα γιά να με σύρης στον "διάλογο" που εσύ και οι όμοιοί σου ξέρετε να κάνετε, με το πεπόνι και το μαχαίρι δικά σας.
    ΟΧΙ!
    Ποτέ δεν θα ξέρετε, πότε και πώς, θα ξαναχτυπήσουμε. Ὀση προπαγάνδα και να κάνετε, πάντα θα βγάζουμε τους δημοσκόπους σας άχρηστους.
    Πάντα θα συμβαίνει ένα καταλυτικό γεγονός και θα ανατρέπει τα σχέδιά σας.
    Ένα μόνο σας μένει.
    Να συμφιλιωθείτε με τον τόπο που σας τρέφει και να τον αγαπήσετε Alexis. Ίσως, τότε, συμφιλιωθείτε και με τον εαυτό σας.
    Παλιο-φύρα των Ελλήνων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι...μήπως να παίρνει και εντολές απο την Β.Σοφίας και τον αγαπητόκ.Σπερκχαρτ?
    Αυτο εννοεί λέγοντας"σύγχρονο" κεντροδεξιό κόμμα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Οψόμεθα ες Τριανταφυλλόπουλον" (Αντώνιος άνευ Μάρκου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οικογενειακό στερεοφωνικό ηχοσύστημα:

    Από τη μία ο Παπαχελάς, που εκφράζει ότι εκφράζει, αφού απευθύνει τα ειλικρινή του συλληπητήρια προς τη Ντόρα, προειδοποιεί τον Σαμαρά να μη μιλάει για δεξιά (οι Αμερικάνοι θεωρούν δεξιά τα περί έθνους πατρίδας, κλπ) και από την άλλη ο ξάδερφός του (Γ. Καρατζαφέρης) προσπαθεί να προκαλέσει συζήτηση με τον Σαμαρά ακριβώς για αυτά τα θέματα.

    Η στόχευση προφανής (πλάκα έχουν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν μας τα έλεγε αυτά ο Αλέξης το Σάββατο ε !!!.... θα είχαν κάποα βαρύτητα.Τώρα ;; να του πω και εγώ το τζόκερ που κέρδισε την Κυριακή.Από την θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μη τα Blogs αυτο το λαμογιο θα ελεγε αλλα τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μερικοί Παπαχελάδες αρκούν να χαλάσουν μία καλή εφημερίδα.

    Μερικοί Μπους να καταστρέψουν το όνομα μιας χώρας και να διαστρεβλώσουν την έννοια του υγειούς πατριωτισμού, όπως τον καταλάβαιναν και τον καταλαβαίνουν άνθρωποι σοβαροί και στην χώρα αυτή.

    Νομίζω ότι ένας απ' αυτούς είναι ο Πάτρικ Μπιουκάναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Alex, the Voice of the NWO in Greece, His Masters Voice

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό το κείμενο του Alex, όμως χάνει πολύ σε φρεσκάδα όταν μεταφράζεται προς τα ελληνικά. Καλύτερα να γράφει στα αγγλικά να έχουν και παιδευτική αξία τα κείμενά του. Γενικά, καλό θα ήταν η Καθημερινή να κυκλοφορεί καθημερινά στα αγγλικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Όλα τα κείμενα καιιδιαίτερα του Ανώνυμου 4.36 εκπεμπουν ένα πνεύμα αξιοζήλευτου σαρκασμού. Δείχνει ότι ο κόσμος κρατάει την αχλάδα που πίσω έχει την ουρά. Ξέρει, περιμένει και χτυπάει όπου πονάει. Αρκεί και ο Σαμαράς να αποδειχθεί αντάξιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.