18/12/09

Ενότητα και μάχη κατά των Κούρδων η "απάντηση" του Ι. Μπασπούγ στον Τ. Ερντογάν


Πρώτη παρέμβαση εκ μέρους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για το Κουρδικό ζήτημα-μετά την απαγόρευση του DTP- έγινε χθες δια στόματος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολία».Την ίδια ώρα προκλήθηκαν σοβαρότατες αντιδράσεις απο Δημοσιογράφους και Δικαστικούς εξαιτίας δηλώσεων του Στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ γιά τον ψυχολογικό πόλεμο που ασκείται εις βάρος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Τούρκος ανώτατος αξιωματικός επεσήμανε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις της γείτονος θα συνεχίζουν να μάχονται ενάντια στο ΡΚΚ, τονίζοντας με νόημα πως η χώρα περνά δύσκολες στιγμές και αυτό που προέχει είναι η ενότητα, στέλνοντας έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν να «διακόψει» το άνοιγμα προς τους Κούρδους αντάρτες.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν 5 μόλις ημέρες μετά την απαγόρευση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της λειτουργίας του φιλοκουρδικού κόμματος DTP και τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Τουρκία.Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Στην δήλωση που έκανε χθες ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός İlker Başbuğ ανέφερε οτι διανοούμενοι,δημοσιογράφοι και συγγραφείς συνδέουν ψευδώς τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις(TSK) με παράνομες Οργανώσεις των οποίων η δράση έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές σταρτιωτών.

«Αυτό που πονάει και προσβάλλει τους περισσότερους απο εμάς είναι ότι ορισμένοι πιστεύουν και ισχυρίζονται ότι υπάρχει και η δυνατότητα, ότι υπάρχουν και οι άνθρωποι μέσα στο TSK που μπορούν να κάνουν αιματηρές υπολογισμούς που αφορούν την ζωή [Τούρκων στρατιωτών] η οποία και έχει ανατεθεί στα χέρια μας. "

Στην Star (καθημερινή εφημερίδα) ο συγγραφέας Μεχμέτ Altan ανέφρε οτι «Το Γενικό Επιτελείο το ίδιο βλάπτει την ζωή των στρατιωτικών, και δεν λέει την αλήθεια, αποκρύπτοντας γεγονότα και θεωρεί ψυχολογικό πόλεμο την κριτική που ασκείται με επιχειρηματα απο τους διανοούμενους,".

Οι Δημοσιογράφοι και συγγραφείς που έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο που φέρεται ότι ορισμένες επιθέσεις που διαπράττονται από τρομοκρατικές ομάδες θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί.Οι παρατηρήσεις του Başbuğ ήρθαν λίγο μετά από μια επίθεση στη περιοχή Reşadiye Tokat κατα την οποία σκοτώθηκαν επτά στρατιώτες.

Αντιδράσεις Δημοσιογράφων με τη δήλωση του Başbuğ
Δημοσιογράφος Çalışlar αντέδρασε στα λόγια του Başbuğ, ο Çalışlar δήλωσε: "Το Γενικό Επιτελείο θα πρέπει να αλλάξει αυτή η στάση, διότι εξακολουθεί να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Τι έπρεπε εμείς, ως δημοσιογράφοι, να κάνουμε; Θα πρέπει να ζητάμε από το Γενικό Επιτελείο τι να γράψουμε; Το Γενικό Επιτελείο θα αποφασίσει τι θα κάνουμε; Το Γενικό Επιτελείο θα πρέπει να αρχίσει επικεντρώνονται στην προστασία της χώρας.

"Ένας άλλος δημοσιογράφος, Nazli Ilıcak, είπε οτι η στάση του να κατηγορήσει τα μέσα ενημέρωσης, τους πανεπιστημιακούς και τους πολιτικούς για τα δημοσιεύματα του Τύπου ήταν η λανθασμένη. Ο "Başbuğ πρέπει να γυρίσει μια νέα σελίδα και να πει,« Μερικοί έχουν κάνει λάθη στο παρελθόν, αλλά τώρα είμαστε πιο προσεκτικοί "." Υπενθυμίζοντας αμφιλεγόμενες επιθέσεις, όπως η σφαγή Güçlükonak, η θανάτωση των 33 στρατιωτών πριν από 16 χρόνια και κάποια άλλα εκκρεμή δολοφονιών που φαίνεται να διαπράττονται από ομάδες στο εσωτερικό του στρατού, τα κρυμμένα όπλα της TSK που ανακαλύφθηκαν κατά την έρευνα Εργκένεκον, καθώς και πολλά άλλα περιστατικά, υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία κατά την TSK. "Όλοι γνωρίζουμε αυτά. Έχουμε ζήσει και αυτά που είναι έξω στο ύπαιθρο », είπε.

Hasan Güzel Τζελάλ, ένας πρώην υπουργός που γράφει σήμερα μια καθημερινή στήλη για Radikal, είπε ότι το Γενικό Επιτελείο είχε διεξάγει έναν ψυχολογικό πόλεμο κατά της κοινωνίας. Είπε ότι υπήρξε άφθονα στοιχεία που δείχνουν ότι μια τέτοια πράξη έχει διενεργηθεί από το Γενικό Επιτελείο. Ο Güzel είπε η TSK είχε μόνο η ίδια υπεύθυνη για οποιαδήποτε βλάβη της φήμης της.Πρέπει να διαχωρίσει την θέση της απο τους κύκλους σχεδιασμού πραξικόπηματος. Αν δεν γίνει αυτό, η φήμη TSK θα συνεχίσει να είναι κατεστραμμένο. "

"Το μονοπάτι που βαδίζετε και η θέση σας είναι σε λάθος,» είπε ο Başbuğ. "Μόνο οι υποστηρικτές του ΡΚΚ μπορούν να συνδέουν αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις με την TSK. Πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και τα μέλη των μέσων ενημέρωσης που κάνουν έμμεση δηλώσεις υποδηλώνοντας έμμεσα τέτοιες ενώσεις δεν θα πρέπει να το κάνουν"

Ο Altan υπενθύμισε το θάνατο των τεσσάρων φαντάρους που σκοτώθηκαν όταν ένας υπολοχαγός υπέβαλε σε καψόνι με χερομβοβίδα. "Αυτό θα είχε θεωρηθεί σαν «ατύχημα στην εκπαίδευση» και θα είχε καλυφθεί εαν δεν το αποκάλυπτε η Taraf.

"Πάντα μιλούν για την πολιτική.Αυτό είναι κατά Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα το άρθρο 148". «Δεν γνωρίζω άλλη χώρα στην οποία κάθε λέξη που είπε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου κάνει την είδηση. Σηκωθείτε το πρωί, βλέπετε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου από την τηλεόραση? Πάτε για ύπνο τη νύχτα μόνο που πρέπει να ξυπνήσει από την είδηση ότι ο στρατός κυκλοφόρησε μια ακόμη δήλωση. Τώρα λένε, «δεν βλάπτουν τη φήμη του TSK του." Το Κοινοβούλιο δέχθηκε επίθεση εδώ και χρόνια. Αυτό δεν είναι ένα ίδρυμα; Γιατί δεν δείχνουν την ίδια αντίδραση σε επιθέσεις εναντίον του Κοινοβουλίου; Νομίζω ότι δεν είναι άλλο από το οτι το ίδιο το Γενικό Επιτελείο που βλάπτει τη φήμη του TSK. "

Την ίδια στιγμή αντιδράσεις προκλήθηκαν και απο μέλη της Δικαστικής εξουσίας
στις παρατηρησεις Başbuğ σχετικά με τις έρευνες για την υπόθεση Εργκένεκον, και ιδιαίτερα για τις επιστολές που είδαν το φώς της δημοσιότητας και φέρονται να προέρχονται απο τις Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ο Başbuğ ζήτησε "τα μέλη του δικαστικού σώματος» για να είναι πιο «ευαίσθητα» σχετικά με τις πληροφορίες αυτές αυτό ερμηνεύθηκε σαν μαι προσπάθεια του Başbuğ να παρέμβει και να ζητήσει να μην διαρρέουν οι πληροφορίες αυτές στα Μ.Μ.Ε. και να υπάρξουν ποινικές ευθύνες για τυχόν διαρροές στον Τυπο.Είπε χαρακτηριστικά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών με τις TSK θα αποτρέψει την "σύγκρουση μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών."

Σύμφωνα με τον πρώην στρατιωτικό δικαστή Ουμίτ Kardaş, τα λόγια του Başbuğ πραγματικά συνιστούν έγκλημα και προσπάθεια καθοδήγησης της δικαστικής εξουσίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, κανείς δεν μπορεί να δώσει εντολές, συστάσεις ή οδηγίες προς τους δικαστές. Παραβιάζοντας αυτό είναι έγκλημα. Εκτός από αυτό, σύμφωνα με το ποινικό κώδικα μας, προσπαθώντας να επηρεάσει μια δίκαιη δίκη είναι ένα άλλο έγκλημα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν κάνω μια σύσταση προς το δικαστικό σώμα και όταν το κεφάλι ενός στρατιωτικού οργάνου κάνει. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ορισμένα μέλη του TSK έχουν διαπράξει εγκλήματα. Αυτά θα πρέπει να εξεταστεί. Λέγοντας «Θα κάνω τη δική μου κάθαρση μέσα στο στρατό» είναι σαν κάτι που αφορά το παρελθόν? Δεν θα λειτουργεί πια. Δεν ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, μπορεί να αποφύγει τη λογοδοσία στη μετάβαση στη δημοκρατία μας. "

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νομικών »Σινάν Kılıçkaya συμφώνησε με Kardaş. «Το Σύνταγμα είναι αρκετά σαφείς ως προς αυτό. Κανείς δεν μπορεί να κάνει συστάσεις ή να δώσει εντολές για τη διενέργεια της δικαστικής εξουσίας ", είπε.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και σχολίασε τις πρόσφατες ταραχές στη χώρα μεταξύ των κουρδικών ομάδων και των εθνικιστών εκδηλώθηκε στις διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα κατά το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP). Κάλεσε όλα τα τμήματα της κοινωνίας να ενεργεί με την κοινή λογική και να μην ενδίδουν στην πρόκληση. "Ο καθένας θα πρέπει να ενεργεί με ηρεμία», είπε.

Είπε ότι τα πρόσφατα γεγονότα: «Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι καταφεύγουν στη βία. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τα περιστατικά αυτά με οποιονδήποτε τρόπο. ... Την κοινωνική σύγκρουση δεν θα ωφελήσει τη χώρα μας με οποιονδήποτε τρόπο. Μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Θα ήταν μόνο κάνει τους εχθρούς μας ευτυχισμένο. "

Είπε ότι πίστευε ότι ο τρόπος για να βρει την κοινωνική ειρήνη ήταν η ενίσχυση των κοινών αξιών. "Φυσικά θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι διαφορές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τονίσουμε τις διαφορές. Το σημαντικό είναι να τονίσει συχνά τις κοινές αξίες που είχαμε εδώ και χιλιάδες χρόνια που μας έφερε κοντά η μία στην άλλη. "
Oλόκληρο το άρθρο της Zaman εδώ:

2 σχόλια:

  1. Λένε: Μια εικόνα χίλιες λέξεις...
    Αυτή η φωτογραφία είναι όλα τα λεφτά...
    ''Ακου να σου πω σου αρέσει δεν σου αρέσει είμαι εξουσία και πρόσεχε όχι μόνο πως μιλάς αλλά και τι σκέφτεσαι''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν 10 χρόνια μπορούσε κάποιος να αντιμιλήσει στον Α/ΓΕΕΘΑ; όχι βέβαια.
    Αλλάζει η κοινωνία της Τουρκίας,αυτό δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Η Τουρκία, το χαιδεμένο παιδί της Δύσης αρχίζει και κοιλοπονάει.Γιατί όλα αυτά που διαβάζουμε πόνους γέννας φανερώνουν ,μόνο που είναι στην αρχή.
    Δεν άρχισαν ακόμη οι διαστολές!Μόλις αρχίσει το σύστημα να ταρακουνιέται τότε θα φανεί αν μπορεί να επιλύσει την κρίση από μόνο του ή θα φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή.
    Μέχρι τώρα το κράτος του Κεμάλ μπόρεσε να απορροφήσει τις διάφορες κρίσεις από μόνο του με τη βοήθεια των Δυτικών αλλά και των Ρώσων σε μια περίσταση.Σήμερα τα φαινόμενα τουλάχιστον φανερώνουν πως η Τουρκία πάει να επιλύσει τη δομική της κρίση και πάλι από μόνη της.
    έχει παρέα μαζί της;αυτά που βλέπουμε και ακούμε για την Αμερική,το Ισραήλ τη Γαλλία,τη Γερμανία είναι παραμύθια και στην κρίσιμη στιγμή αυτοί θα έρθουν σε συμβιβασμό με το κατεστημένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.