18/12/09

Οι Βρυξέλλες, η Κερύνεια και η κατήχηση στη διζωνική


Του δρα Ευστάθιου Αβρααμίδη
Στις Βρυξέλλες αποδείχτηκε ότι η πολιτική του καλού παιδιού δεν δημιουργεί φίλους - το αντίθετο. Το ορόσημο του Δεκεμβρίου που περιμέναμε για να ασκήσουμε πιέσεις στην Τουρκία, ακυρώθηκε. Σε αντίθεση με τον «κακό» Τάσσο που το 2006 πήρε ομόφωνη απόφαση για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ο αρεστός στους ξένους Δ. Χριστόφιας, έκανε μονομερή δήλωση χωρίς τη στήριξη κανενός. Η κυβέρνηση ετοίμασε το έδαφος για την απομόνωσή της, εξυμνώντας για δύο χρόνια τον Ταλάτ, μιλώντας για συγκλίσεις και για «κυπριακή διαδικασία» αφήνοντας την Τουρκία στο απυρόβλητο. Τι να πιστέψουν οι ξένοι τη τελευταία στιγμή; Τι τους έλεγε άραγε τόσο καιρό ο Μάρκος Κυπριανού; Οι Άγγλοι φίλοι του Δ. Χριστόφια που επικροτούν τους χειρισμούς του -όπως καμαρώνει ο ίδιος- και που υπογράφουν μαζί του πρωτόκολλα συναντίληψης (πρωτόκολλα κοροϊδίας θα έπρεπε να λέγονται), έδρασαν και πάλι όπως όλοι - εκτός από τον Δ. Χριστόφια - ανέμεναν. Στόχος τους ήταν και είναι να περάσει η Τουρκία αλώβητη και να λυθεί το Κυπριακό με καταστροφική λύση στο επόμενο εξάμηνο. Γι’ αυτό άλλωστε ο Ν. Αναστασιάδης μιλούσε για εξάμηνη αναβολή - για να μη χαλάσει το κλίμα και να έλθει σχέδιο «λύσης» πριν φύγει ο Ταλάτ. Αυτή είναι η θέση και του Δ. Χριστόφια, γι’ αυτό και άφησε το ορόσημο να περάσει. Είναι ανεξήγητη πάντως η προσκόλληση του Δ. Χριστόφια στους Άγγλους. Είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς την πολιτική σκέψη του Προέδρου, κι αυτό αυξάνει τις ανησυχίες για όλους τους χειρισμούς του. Η πολιτική των Άγγλων είναι φανερά και φανατικά φιλοτουρκική - τι σημαίνει λοιπόν ένα μνημόνιο συναντίληψης μαζί τους;
Σε τι έχουν συναντίληψη με τον Πρόεδρο; Η πολιτική του καλού παιδιού όμως συνεχίζεται.
Ο Δ. Χριστόφιας συνεχίζει τις «γενναίες προσφορές». Τώρα ετοιμάζεται για συνομιλίες στη σκλαβωμένη Κερύνεια - δεν τους χωρούσε το αεροδρόμιο. Αυτό είναι τραγικό για τους εξής λόγους: η επίσημη εκεί παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρώτη φορά μετά την εισβολή, θα δώσει αναγνώριση στο ψευδοκράτος και στον «πρόεδρό» του, καθώς και άφεση αμαρτιών για την αρπαγή των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Με αυτή τη διαδικασία αναγνωρίζεται κυριαρχία του ψευδοκράτος και αφαιρείται κυριαρχία από την Κ.Δ. Αυτό θέλουν;
Όλα αυτά θα διαβρώσουν το μοναδικό οχυρό αντίστασης που έχουμε, την Κυπριακή Δημοκρατία είτε έλθει σχέδιο λύσης είτε όχι.
Επιπλέον, η εντατικοποίηση των συνομιλιών θα δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι υπάρχει πρόοδος και ότι είμαστε κοντά σε λύση, κάτι που θα αυξήσει τις προσδοκίες των ξένων και τις πιέσεις στην πλευρά μας.
Πιστεύω ότι κι αυτή είναι μια ιδέα των Άγγλων και του Ντάουνερ, με την οποία χειραγωγούν τον Πρόεδρο Χριστόφια για να μη χαλάσει το «κλίμα».
Ο Ν. Αναστασιάδης φυσικά υποστηρίζει. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ αποφάσισαν, ότι είναι καιρός να κατηχήσουν τον λαό στη δική τους άποψη για τη διζωνική. Ποιο θα είναι άραγε το περιεχόμενο της «διαφώτισης»; Ποιος θα την κάνει; Ο Ν. Αναστασιάδης στηρίζει φυσικά αυτή την προπαγάνδα.
Μου φαίνεται ότι η «διαφώτιση» που έκαναν οι Άγγλοι στα γνωστά σεμινάρια, μεταφέρεται τώρα στον λαό. Οι Άγγλοι χειραγωγούν τα πάντα. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων αποφάσισε να μας εξηγήσει τη λύση που θέλει να μας επιβάλει. Ο λαός θα δεχτεί πιέσεις όπως και το 2004. Οι απίστευτοι χειρισμοί του Δ. Χριστόφια προκαλούν απελπισία.
Θεωρώ συνυπεύθυνους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό όσους πολιτικούς σιωπούν σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν.
(Σημείωση: το γεγονός ότι οι ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, απουσίασαν από το μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου και μάλιστα μετά τη σύληση του τάφου του και το κλίμα που δημιουργήθηκε, δείχνει έλλειψη αισθήματος ευθύνης - για να χρησιμοποιήσω έναν επιεική χαρακτηρισμό. Ευτυχώς οι πολίτες, που είναι πιο ώριμοι από τις κομματικές ηγεσίες, διατήρησαν την ψυχραιμία τους και την ενότητα).
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 17/12/2009

2 σχόλια:

  1. Υποτίθεται ότι ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, στην οποία ο κυρίαρχος λαός έχει εκλέξει με νόμιμες, διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες τον Πρόεδρό του το 2008. Ο Πρόεδρος για την εκλογή του είχε υποβάλει συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, και βάσει αυ΄τού υποστηρίχτηκε.

    Τελικά, 20 μήνες μετά, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Πρόσθετα, κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνος στους χειρισμούς και ενέργειές του για τον τόπο, διακυβεύοντας την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ίσως να έφτασε η ώρα να γίνει πιο ενεργητικός και απαιτητικός ο λαός, αυτόν που φαίνεται να περιφρονεί, εμπαίζει και υποτιμά ο Πρόεδρος και οι συν αυτώ υποστηριχτές, άλλοι στα φανερά και άλλοι συγκαλυμμένα.

    Πάντοτε μέσα σε δημοκρατικά και κόσμια πλαίσια, ο πολυπαθής Έλληνας της Κύπρου οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες του, ζητώντας ίσως από τον Πρόεδρο να παραδώσει την εξουσία, που του έχει εμπιστευθεί ο λαός. Δεν φαίνεται ο Πρόεδρος να αντιπροσωπεύει τον Ελληνα της Κύπρου πλέον και, ως εκ τούτου, αυτό θα πρέπει να του γίνει ξεθάρο. Τόσο του ιδίου, όσο και των ηγεσιών όλων των πολιτικών κομμάτων οι οποίες «ποιούν τη νήσσα» προσδοκώντας σε πολιτικά ή/και προσωπικά ωφέλη.

    Ο κόσμος θα πρέπει να ευεσθητοποιηθεί και ενεργοποιηθεί όσο είναι ακόμα καιρός, πριν να είναι ήδη αργά. Θυμίζω τους στίχους του Κώστα Τουρνά «Αν το τέλος είναι αυτό, δεν θέλω να το δω ...»

    Υπάρχει και μια λαϊκή κυπριακή ρήση «βλέπουμε την κωλοσυρμαθκιά και γυρεύουμε την κουφή (φίδι)».

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .... Με τέτοιες γενικόλογες φράσεις αφήνει να αιωρείται το νεφελώδες περιεχόμενο της υπό συζήτηση λύσης συνεταιρικού κράτους Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Με το περιτύλιγμα, "λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους" γίνεται η προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι συζητούμε κάτι διαφορετικό από την Δ.Δ.Ο. του σχεδίου Ανάν που ο λαός απέρριψε με το συντριπτικό 76%.

    Ο λαός βρίσκεται σε σύγχυση κι αυτό βολεύει τους ηγέτες που δεν επιθυμούν να βρεθούν σε δύσκολη θέση και να γίνουν δέκτες έντονης κριτικής (όπως έγινε το 2004). Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση απ’ όλους. Γνωρίζει ότι η "επένδυση" που έκανε στο "καλό κλίμα" και στον "σύντροφο" Ταλάτ έχει πατώσει. Γνωρίζει ότι είτε θα δεχθεί μιαν απαράδεκτη "λύση" στο Κυπριακό (και να δικαιωθεί ως ο "πρόεδρος λύσης", παραδίδοντας ουσιαστικά την Κύπρο στην Τουρκία), είτε θα κεφαλαιοποιήσει τις ζημιές των "επενδύσεων" που έκανε, χωρίς λύση του Κυπριακού. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον του Κυπριακού. Θα είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο τελευταίος πρόεδρος της Κ.Δ.; Θα είναι αυτός που στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης λύσης, θα δεχθεί να υποβιβαστεί από πρόεδρος σε κοινοτάρχης (και με την υπογραφή που θα βάλει θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την βιωσιμότητα του Κυπριακού Ελληνισμού); Δυστυχώς, λόγω της τακτικής που ακολουθείται στις συνομιλίες (ο λαός να βρίσκεται στο σκότος, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης) δεν ξέρουμε τι ακριβώς μας περιμένει.

    Προκύπτει λοιπόν ότι υπάρχουν από τώρα οι ενδείξεις για το… «ότι αυτή συνεπάγεται» και δεν χρειάζεται ούτε καν η ανεπτυγμένη φαντασία μας για να προβλεφθεί το μέλλον. Εκτός από την "διαφώτιση" που παρέχει ο πρόεδρος με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του, υπάρχει και το "πλούσιο έργο" που έχει να επιδείξει η διακυβέρνηση Χριστόφια σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι η παιδεία, η άμυνα και η επικοινωνία. Ξεχωρίζει η επαναλαμβανόμενη δήλωση (που ανακατώνει το στομάχι μας), ότι θα πρέπει να το χωνέψουμε ότι στην Ομοσπονδιακή Κύπρο δε θα κυβερνούν οι Έλληνες.

    Επιστρατεύθηκε η πολυδιαφημιζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Υπουργού Παιδείας του Α.Κ.Ε.Λ., που φαίνεται ότι άλλο στόχο από τον αφελληνισμό της Ελληνικής Παιδείας, δεν έχει. Πολλά από τα έργα του υπουργού (και όχι μόνον η προσπάθεια, μέσω των εισαγωγικών με "G.C.E.", να γίνει η αγγλική γλώσσα η επίσημη γλώσσα του πανεπιστημίου Κύπρου), καταμαρτυρούν ότι ο τελικός στόχος είναι, μέσω του αφελληνισμού της παιδείας, να μειωθούν οι αντιστάσεις του Κυπριακού Ελληνισμού.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.