19/12/09

Η «Πράσινη επίθεση» της Εθνικής Αμυνας

Ουδείς αμφισβητεί πλέον ότι η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εξελισσόμενη απειλή: την αλλαγή του κλίματος. Είναι ακριβώς αυτές οι «κλιματικές - περιβαλλοντικές κρίσεις» που συντελούν στην ανάδειξη περιφερειακών εντάσεων, αλλά και στην εμφάνιση μια έντονης ανασφάλειας στις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κομβικό στοιχείο, άμεσα και διαλεκτικά συνδεόμενο με τους τομείς άμυνας και ασφάλειας. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας, των υδάτινων πόρων (θαλασσών, υδροφόρων οριζόντων), η καταστροφή δασών (πυρκαγιές), οι φυσικές καταστροφές που προέρχονται από ακραία φυσικά φαινόμενα, συντελούν καθοριστικά: (α) στη μετακίνηση πληθυσμών, στην περιφερειακή οικονομική αποδυνάμωση και στη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας, (β) στην επιβάρυνση της σωματικής και της ψυχικής υγείας των κατοίκων των επηρεαζόμενων περιοχών, καθώς και στην καταρράκωση του ηθικού της κοινωνίας, (γ) στην αύξηση των δημοσίων δαπανών, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης των περιοχών που έχουν πληγεί, αλλά και στην οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων υγείας, (δ) στην εξάντληση των φυσικών πόρων, εξέλιξη που αναμένεται να αποτελέσει αιτία πολέμων τον 21ο αιώνα (π.χ. πόλεμος για το νερό), (ε) στην αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών κυμάτων.

Οι μεγάλες πυρκαγιές στη Δυτική Πελοπόννησο (2007) και στην Αττική (2009) κρίνονται ως καταστρεπτικές τόσο για τις άμεσες συνέπειες που προκάλεσαν όσο και για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους, οι οποίες επηρέασαν, μέσα από την οικολογική καταστροφή, την ίδια τη δομή ισχύος της χώρας μας (οικονομία, επιβάρυνση υγείας, καταστροφή υποδομών). Συνεπώς, υπό το πρίσμα των προαναφερόμενων διαπιστώσεων, θα μπορούσαν να σκιαγραφηθούν, σε αδρές γραμμές, οι άξονες μιας πράσινης, αμυντικής στρατηγικής.

(ι) Κατανομή των δράσεων στο χρόνο. Ορισμένες από τις πράσινες επιλογές μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, έτσι ώστε να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών αναφέρονται: ενημέρωση και εκπαίδευση των στρατευσίμων, διαχείριση - ανακύκλωση απορριμμάτων της καθημερινής δράσης, επαναπροσδιορισμός της δομής των προμηθειών, προώθηση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας (π.χ. η διαχείριση χημικών αποβλήτων όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό REACH), έλεγχος των ρύπων των αυτοκινήτων, εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της χρήσης και διαχείρισης σχετικών τεχνολογιών (λαμπτήρες), κ.ά.

Μεσοπρόθεσμα, η υλοποίηση του προγράμματος θα περιλάβει πρόσθετα μέτρα: αλλαγή στη διαρρύθμιση των κτιρίων και των στρατοπέδων, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέριμνα για την καταστροφή προϊόντων αμιάντου, κ.ά.

Τέλος, σε μακροχρόνιο επίπεδο οι αλλαγές θα αφορούν τις επενδύσεις που θα στρέφονται πλέον σε «πράσινες» τεχνολογίες και στην προμήθεια «πράσινων» οπλικών συστημάτων. Ας σημειωθεί ότι, σήμερα, η συζήτηση επικεντρώνεται σε «πράσινα» οπλικά συστήματα, τα οποία τείνουν να χρησιμοποιούν μικρότερες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, έτσι ώστε να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον αλλά και να περιορίζουν εξαρτήσεις και κόστη. Ακόμα, η πολιτική «εκμετάλλευσης» των αντισταθμιστικών ωφελημάτων μπορεί να συνδεθεί με την «πράσινη» γνώση ή και με την προμήθεια μηχανημάτων εξοικονόμηση ενέργειας (λ.χ. υποχρέωση του προμηθευτή να εγκαταστήσει θερμοσυσσωρευτές σε στρατόπεδα).

(ιι) Η εφαρμογή της προηγούμενης πολιτικής προϋποθέτει μια δομική αναδιάρθρωση των δομών του στρατού όπου, μεταξύ των άλλων, θα δημιουργηθούν και νέες διευθύνσεις με στόχο την οργάνωση, την προώθηση, τον έλεγχο αλλά και την αποδοτικότερη προσαρμογή της πράσινης αμυντικής πολιτικής.

(ιιι) Εκπόνηση μιας στρατιωτικής στρατηγικής που θα λαμβάνει υπόψη της τα νέα δεδομένα, τις νέες απαιτήσεις αλλά και τις νέες προοπτικές ισχύος.

Η ανάδειξη νέων κινδύνων και απειλών που, σε μεγάλο βαθμό, προέρχονται από την κατασπατάληση φυσικών πόρων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιβάλλουν την υιοθέτηση ανατρεπτικών επιλογών και καινοτόμων στρατηγικών, με στόχο την αναβάθμιση της εθνικής μας ισχύος.

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να υποστηριχθεί ότι η πράσινη επίθεση αποτελεί την καλύτερη άμυνα.

Του Παναγιωτη Μπεγλιτη*
*Ο κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης είναι αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

12 σχόλια:

  1. Φαίνεται πως ο κ Μπεγλίτης δεν έχει ενημερωθεί για το λεγόμενο Climategate...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εισαι εκτος τοπου και χρονου.
    Αναθεμα που βγαζουμε εσας τους υπαλληλους των πολυεθνικων να μας
    κυβερνησετε.
    Ειστε οτι οι συχρονοι εφιαλτες.
    Αληθεια απο που κραταει η σκουφια σας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κύριος Μπεγλίτης αντί να κάνει σχεδιασμούς αυτού του είδους για τις ένοπλες δυνάμεις καλό είναι να κάνει ουσιαστικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της ορατής απειλής και όχι υποθετικών απειλών. Τι πάει να πει: «Η Πράσινη επίθεση της Εθνικής Αμυνας»; Τι ανοησίες είναι αυτές. Ο στρατός πρέπει να είναι κυρίως επαγγελματικός και πρέπει να είναι εκπαιδευμένος καθαρά για την εθνική άμυνα και την εδαφική ακεραιότητα. Οι στρατιώτες δεν είναι γενικών καθηκόντων ούτε οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές. Τι δουλειά έχουν να ασχοληθούν με πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών; Αυτή είναι δουλειά ειδικών και μόνο που κάνουν αυτή την δουλειά για δεκαετίες και όχι από ανθρώπους που ασχολούνται περιστασιακά με το θέμα. Και δόξα το Θεό, είμαστε γεμάτοι από τέτοιους. Όσο για τις κορώνες για τα μη ορυκτά καύσιμα ας μας πουν πόσες τηγανιές πατάτες κάνουν μια αναχαίτιση. Και επειδή απεχθάνομαι την ανοησία του «πολιτικά ορθού», πριν πάρουν θέση για την παγκόσμια οικολογική καταστροφή οι υφυπουργοί που είναι αρμόδιοι για άλλα θέματα και δεν έχουν επιστημονική ιδέα της «πολιτικής ορθοδοξίας» που πρεσβεύουν ας απαντήσουν με την λογική σε μια σειρά από βίντεο πάνω στο περίφημο φαινόμενο του θερμοκηπίου με καθαρά επιστημονικά επιχειρήματα και όχι με τις συνήθεις αρλούμπες που μας έχουν φλομώσει.

    Η Μεγάλη Απάτη για την Υπερθέρμανση
    http://www.youtube.com/watch?v=sbq0y_Y7Ue0&feature=related

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι σχέση έχει η εθνική άμυνα με την πράσινη ανάπτυξη και την οικολογία ;

    Δηλαδή δεν κατάλαβα όταν το καλύτερο οπλικό σύστημα αναγκαστικά είναι και το πιο ενργοβόρο αυτό πάλι δεν οφείλουμε να πάρουμε.
    Δηλαδή να πάρουμε ηλεκτροκίνητα τσιπάκια που θα έχουν αυτονομία 50km για να λέει ότι συμβάλει ;

    Τι βλακείες είναι αυτές; Άσε που τα οικολογικά είναι και πιο ακριβά οπότε θα αγοράζουμε λιγότερα από τα ήδη λίγα που έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αγοράζουμε λόγω κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι..να μαθεις τους φανταρους να δουλευουν αψογα την τσαπα και το φτυαρι για να φυτευουν μουρελα.Και οταν μας την πεσουν οι μογγολοι γειτονες να τους ριχνεις βομβες απο χορτο.Σταματηστε ρε επιτελους να μας δουλευετε, μην υποτιματε τη νοημοσυνη μας.
    Αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το "πράσσειν" άλογα ουκ ανδρός σοφού!!!

    Αναρωτιέμαι αν ο κύριος Μπεγλίτης έχει καταλάβει σε ποιο υπουργείο βρίσκεται!!! Θα πρότεινα τα μαχητικά αεροσκάφη να καίνε βιοκαύσιμα, τα πυρομαχικά να είναι από... απεμπλουτισμένο τούβλο (όπως τα μυαλά αυτών που -διαχρονικά- κυβερνούν και σκαρφίζονται χίλιες δύο μ....΄.ς για να "επικοινωνούν" με τους δύσμοιρους, αλλά εξίσου μ.....ς ιθαγενείς)! Να ζήσω να δω την ημέρα που ύστερα από έναν βομβαρδισμό θα πρασινίζει η γη και θα χαρακτηρίζεται αυτομάτως υδροβιότοπος και τι στον κόσμο!!!
    Θα ήθελα ακόμα να δω τη Στρατονομία να κάνει έλεγχο καυσαερίων στα υπερσύγχρονα Μ 113 την αερονομία στους μετακαυστήρες των μαχητικών ( συγγνώμη, ξέχασα πως αυτά θα πετάνε με βιοκαύσιμα) και τη ναυτονομία στα καζάνια των εξίσου υπερσύγχρονων κανονιοφόρων του ΠΝ. Μην ξεχάσουμε να δώσουμε για ανακύκλωση τα Ζubr και όλα τα αχρηστευθέντα ελλείψει ανταλλακτικών συστήματα, για να γίνουν κατσαρόλες που θα γεμίζουν με αέρα κοπανιστό τις χορτασμένες από κενά λόγια πρησμένες κοιλιές των ελλήνων.
    Ας καταργήσουμε μονάδες που εδρεύουν σε βιότοπους που τυχαίνει να είναι κοντά σε "δήθεν" ευαίσθητες περιοχές!!! Υπάρχει τίποτα πιο "ευαίσθητο" από ένα βιότοπο λυμμάτων απ' όπου απουσιάζει τελείως η ζωή;
    Επίσης προτείνω ο στρατός να στραφεί στη χρήση φωτοβολταϊκών έτσι ώστε α)να είναι στο πνεύμα της εποχής και β) να πουλάει ρεύμα στη ΔΕΗ, να βγάζει κανένα ευρώ να αγοράζει κανένα καταλύτη για τα Μ 113, για να μην τα γράφει η ΣΝ.
    Όταν δε - και τελειώνω - η άλλη πλευρά θα τολμήσει να κινητοποιήσει τον βαρέως ρυπαίνοντα στρατιωτικό της μηχανισμό, θα ήταν καλό η αντίδρασή μας να είναι σφοδρή όσο ποτέ άλλουε: Καταγγελία στην Greenpeace την WWF και ταυτόχρονα να κλείσουμε όλες τις χωματερές ( συγγνώμη, αυτό είναι από άλλο πράσινο ανέκδοτο ), εννοώ να κατακλύσουμε με πανό διαμαρτυρίες τους βιότοπους απαιτώντας την άμεση απομάκρυνσή των καταπατητών και ρυπαινόντων απολίτιστων!!!
    Αϊ σιχτίρ την ατυχία μου!!!
    Κώστας Κ.
    Υ.Γ. Όταν η μαλακία ( θα το πω κι ας το σβήσετε ) ξεχειλίζει σε κάνει να ξεχνάς τους καλούς σου τρόπους:
    Καλησπέρα Σάββα και Φίλοι, ή μάλλον ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. an deite ta kainoyria oxhmata poy lansarontai sthn stratiotikh agora

    einai ybridika
    ligotero thermiko ixnos kai ixhtiko
    poio omalh prosegisei (epitaxynseis)

    genikos o kinhthras esoterikhs kayshs
    poloi kradaysmh, aeria, thermothta katanalosh
    paei se aposhrsh.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αλλαγή του κλίματος είναι μια απάτη. Όπως και το πράσινη ανάπτυξη και οι πράσινες business.
    Μια χώρα γεμάτη λιθάνθρακα θα αγοράσει ξανά τις ανεμογεννήτριες του μεγάλου φιλάνθρωπου-επιχειρηματία που προσφέρουν ελάχιστα και καταστρέφουν το τοπίο.
    Φυσικά η δήθεν αλλαγή του κλίματος θα είναι και μια αφορμή για να αποδεχτούμε τους λαθρομετανάστες.
    Απλά πράγματα. Κοιτάξτε λίγο τις θέσεις στα εθνικά θέματα των ψευτο-οικολόγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πράσινη υπονόμευση κατ' εντολήν της Ουάσινκτων που επιδιώκει να μας πιάσει πράσινη τρέλα. Δηλαδή όσοι οσφυοκάμπτες τσανακογλύφτες για θέσεις και χρήμα στο Δημόσιο και αλλού, θ' αρχίσουν να μιλούν "πράσινα" για κάθε θέμα. Τα μήντια θα πρασινίσουν τη σαχλαμάρα.
    Περα από τη διάχυση της προπαγανδας των αγγλοαμερικάνικων ιδρυμάτων και την υπονόμευση του όποιου κρατους και της κοινωνίας κυρίως με την αδράνεια απέναντι σε πιεστικά ζητήματα οι κυβερνήτες δεν έχουν άλλα καθήκοντα. Ολοκλήρωση της διάλυσης και προβοκάτσιες για τη δημιουργία τετελεσμένων στα εθνικά έχει το μέλλον μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανέκαθεν το χρώμα του κακού ήταν το πράσινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.