5/12/09

Η Τουρκία καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης να επιθεωρήσει το κελί του Οτζαλάν

Η Τουρκία κάλεσε την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης να επισκεφθεί το κελί όπου κρατείται ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Ο 61χρονος ιδρυτής του PKK, ο οποίος συνελήφθη το 1999 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αρχικά εξέτιε την ποινή του σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης στο νησί-φυλακή Ιμραλί.

Στα μέσα Νοεμβρίου μεταφέρθηκε σε άλλο κελί του ίδιου σωφρονιστικού ιδρύματος και τώρα έχει τη δυνατότητα να συναναστρέφεται με άλλους κρατουμένους, όπως είχε ζητήσει η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Μετά τη μεταφορά αντιπροσωπεία της Επιτροπής κλήθηκε να εκτιμήσει επί τόπου τις νέες συνθήκες κράτησης» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, επιμένοντας ότι οι συνθήκες «είναι σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές, τόσο σε υλικό επίπεδο όσο και στο καθεστώς εφαρμογής των ποινών».

Η ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί στο προσεχές μέλλον.

Πρόσφατα, ο ίδιος ο Οτζαλάν είχε δηλώσει ότι οι συνθήκες κράτησής του είναι χειρότερες από πριν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε «απαντήσει» με φωτογραφίες από το κελί προκειμένου να πείσει ότι ο Οτζαλάν δεν έχει διαφορετική μεταχείριση από τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Στο κελί του Οτσαλάν κάλεσε η Άγκυρα την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων Η Άγκυρα καλεί την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης να επισκεφθεί το κελί του Οτσαλάν.

Η Τουρκία κάλεσε την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης να επισκεφθεί το κελί όπου κρατείται ο κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο 61χρονος ηγέτης και ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ο οποίος από το 1999 εξέτιε σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης στο νησί-φυλακή Ιμραλί την ποινή ισόβιας κάθειρξης που του έχει επιβληθεί, μεταφέρθηκε στα μέσα Νοεμβρίου σε άλλο κελλί του ίδιου σωφρονιστικού ιδρύματος και τώρα έχει τη δυνατότητα να συναναστρέφεται με άλλους κρατουμένους, όπως είχε ζητήσει η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Μετά τη μεταφορά νέων κρατουμένων στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, μία αντιπροσωπεία της Επιτροπής κλήθηκε να εκτιμήσει επί τόπου τις νέες συνθήκες κράτησης», ανακοίνωσε το υπουργείο την Παρασκευή το βράδυ, επιμένοντας ότι οι συνθήκες «είναι σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές, τόσο σε υλικό επίπεδο ως και στο καθεστώς εφαρμογής των ποινών» .

«Η ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί στο προσεχές μέλλον», προσθέτει η ανακοίνωση.

Πρόσφατα, ο Οτσαλάν είχε δηλώσει ότι οι συνθήκες κράτησής του είναι χειρότερες από πριν: «Δεν ξέρω για πόσον καιρό θα μπορέσω να αντέξω αυτές τις συνθήκες που με έχουν κάνει έναν άνθρωπο μισοπεθαμένο, μισοζωντανό», είχε πει χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για ένα «κελί 6-7 τ.μ.» .

Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του κελιού προκειμένου να πείσει ότι ο Οτσαλάν δεν έχει διαφορετική μεταχείριση από τους υπόλοιπους κρατούμενους, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του τουρκικού κοινοβουλίου Ζαφέρ Ισκίλ δήλωσε ότι το νέο κελί του Οτσαλάν έχει εμβαδόν 11,8 τ.μ. σε σύγκριση με το προηγούμενο που είχε εμβαδόν 11,9 τ.μ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Einai pragmatika gia gelia! Einai san na kalei o antistratigos ton SS Eike (o protos dioikitis kai idritis ton stratopedon sugkentrosis me kalsiko paradeigma to Buchenwald) ton diethni Erithro Stauro na dei an feretai kala stous evraious kai stous Germanous anti-Nazi kratoumenous!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.