14/12/09

Παρουσίαση βιβλίου για τα εκατό χρόνια του Συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Νικόλαος»

Ο νομάρχης Κοζάνης κ. Γιώργος Δακής προσφέρει το λεύκωμα της Κοζάνης στον καθηγητή κ. Θανάση Καραθανάση

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης μαζί με το Σύλλογο Κοζανιτών Θεσσαλονίκης παρουσίασαν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009 σε πολυπληθή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στο κτήριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το βιβλίο - αφιέρωμα «Εκατό χρόνια του Συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης 'Ο Άγιος Νικόλαος' (1908-2008)», που εκδόθηκε με τη φροντίδα του Συλλόγου και τη χορηγία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.
Το βιβλίο εκδόθηκε για να τιμηθεί ο ένας αιώνας ζωής του Συλλόγου και αποτελεί συμβολή στη μελέτη της νεότερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης καθώς και της ιστορικής διαδρομής των Κοζανιτών της διασποράς, όντας παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Κοζανίτες απόδημοι στη Θεσσαλονίκη αναφέρονται από τα τέλη του 18ου αιώνα, με πρώτη την οικογένεια των μεγάλων ευεργετών Χαρίση (Θεαγένειο Νοσοκομείο, Χαρίσειο Γηροκομείο). Η κύρια όμως εγκατάστασή τους παρατηρήθηκε από τα τέλη του 19ου αιώνα και οδήγησε στη συνέχεια στη δημιουργία «ακμάζουσας παροικίας και ισχυράς».
Ο Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε από ανθρώπους που διακρίθηκαν στα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, αλλά και στους εθνικούς αγώνες. Τα περισσότερα μέλη του ήταν επιχειρηματίες και επιστήμονες, δύο μάλιστα από αυτούς χρημάτισαν και δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, ο Νικόλαος Μάνος (1929-30, 1934-37) και ο γερουσιαστής και βουλευτής Χαρίσιος Βαμβακάς (1931-33).
Το βιβλίο παρουσίασαν ο καθηγητής της ιστορίας του Α.Π.Θ. Θανάσης Καραθανάσης και ο οφθαλμίατρος, συγγραφέας και διευθυντής των «Ελιμειακών», Στράτος Ηλιαδέλης ως υπεύθυνος σύνταξης του βιβλίου.
Την έκδοση προλόγισαν ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής και η πρόεδρος του Συλλόγου Μιμή Παπαδέλη - Παπαναστασίου που είχε και την επιμέλεια της έκδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.