10/12/09

Οταν ο Βάρβαρος Λεηλάτης Κατακτητής αναγορεύεται σε τιμητή του Διεθνούς Δικαίου

Τέσσερα ψηφίσματα που καταδικάζουν την αρμενική εισβολή και κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1993, στο αποκορύφωμα του πολέμου Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.Η Άγκυρα έχει επίσης απαιτήσει απο το Ερεβάν την διακοπή της εκστρατεία του για να αναγνωρισθεί διεθνώς ως γενοκτονία οι μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915

Τουρκία καλεί ΤΟΝ ΟΑΣΕ για την επιστροφή στο Αζερμπαϊτζάν της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τη στάση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την εδαφική διένεξη Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

"Η Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικά για το θέμα αυτό," σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι ANS του Αζερμπαϊτζάν

"Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν δηλώσει ότι ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν το Ναγκόρνο Καραμπάχ ... Ποιος θα πρέπει να λάβει τα αναγκαία βήμα σε αυτή την περίπτωση; Η Αρμενία πρέπει," δήλωσε ο πρωθυπουργός.«Όταν μιλάμε για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, εννοούμε μια συμφωνία σχετικά με τις επτά περιφέρειες» που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν και τις κατέχει η Αρμενία. Αν μια τέτοια συμφωνία δεν επιτευχθεί, "η Τουρκία δεν θα συνεχίσει τα θετικά βήματα προς την Αρμενία."

Τέσσερα ψηφίσματα που καταδικάζουν την αρμενική εισβολής και κατοχής των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1993, στο αποκορύφωμα του πολέμου Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο, η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία σε ένδειξη υποστήριξης προς την σύμμαχη χώρα του Αζερμπαϊτζάν, οι κάτοικοι του οποίου είναι κατά πλειοψηφία μουσουλμάνοι και τουρκόφωνες.

Τον Οκτώβριο του 2009, η Τουρκία και η Αρμενία υπέγραψαν ιστορική συμφωνία για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων και την ανάπτυξη των διμερών τους σχέσεων. Τα έγγραφα των συμφωνιών δεν έχουν επικυρωθεί ακόμη από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και υπάρχουν σοβαρές επικρίσεις από τα εθνικιστικά κόμματα και στις δύο χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Davutoglu είπε σε μια συνάντηση με τον ομόλογό του Αζερμπαϊτζάν Elmar Mammadyarov στην Αθήνα, ότι η τουρκο-αρμενική συμφωνία θα επικυρωθεί μόνο όταν το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει επιλυθεί.

Η Άγκυρα έχει επίσης απαιτήσει απο το Ερεβάν την διακοπή της εκστρατεία του για να αναγνωρισθεί διεθνώς ως γενοκτονία οι μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915

Η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ ξέσπασε το 1988, όταν η περιοχή που διεκδίκησε την ανεξαρτησία της από την Αρμενία και την προσχώρηση της στο Αζερμπαϊτζάν.

Πάνω αναφέρθηκαν 30.000 νεκρούς και από τις δύο πλευρές μεταξύ 1988 και 1994, και πάνω από 100 άλλοι πέθαναν μετά την κατάπαυση του πυρός που ολοκληρώθηκε το 1994, αφήνοντας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στο αρμενικό χέρια, αλλά οι εντάσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας εξακολουθούν να υφίστανται.

Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τη Γαλλία, είναι ένας διαμεσολαβητής στη διαμάχη.

(RIA Novosti)

7 σχόλια:

  1. Μα καλά ακόμα και κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής το Ν.Κάραμπαχ είχε πάνω από 70% Αρμένιους στη χειρότερη περίοδο(τέλη του 80) και ουδέποτε οι κάτοιοκοι του θέλησαν να ανήκουν στο Αζερμπαιτζάν οι καλοί μαρξιτές-σοσιαλιστές τους παρέδωσαν(βάζανε αστυνομικούς Αζέρους να χτυπάνε Αρμένιους διαδηλωτές το 88).Έχουν το θ΄ρασος να ζητάνε από έναν τόπο με διαφορετική κουλτούρα και έθνος να υποδουλωθεί("επιστραφεί") σε ένα άλλο.Τι μου θυμίζει,ααα τον Μπιν Λάντεν όταν είπε πριν κανά χρόνο πως το Νότιο Σουδάν θα επιστρέψει στο "Σουδάν"....Τι να πει κανείς,ο θεός άλλους τους έπλασε και άλλους τους έκλασε(Τούρκους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποιός μπορεί να μας πει γιατί οι Αρμένιοι τάφτιαξαν με τους τούρκους έστω και στα χαρτιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1:33 Η Ρωσία επέβαλε την υπογραφή της συμφωνίας και η Ρωσία θα επιβάλει το σχέδιο λύσης για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.Τα συμφέροντα λόγω αγωγών είναι πάνω απο τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ιστορία και το Δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα Τουρκικά καθεστώτα ακολουθούν την ίδια πολιτική σε Κύπρο, Νακόρνο-Καραμπαχ, Θράκη, κλπ. Αφού το μοντέλο δείχνει να δουλέυει γιατί να το αλλάξουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H Αρμενία ήταν μία χώρα απομονωμένη και είχε επαφές μόνο με την Ρωσία και το Ιράν. Οι ΗΠΑ, φοβούμενες την ανάπτυξη Ρωσοϊρανικού Άξονα μέσω Αρμενίας, ανάθεσαν στην Τουρκία να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την χώρα αυτή και να ανοίξει ξανά τα σύνορά της. Με ποία ανταλλάγματα; Κύριος οίδε. Εν πρώτοις, η Τουρκία βγήκε ωφελημένη, διότι απενοχοποιούνταν από την Γενοκτονία. Ο Ομπάμα απαλλάσσονταν από την προεκλογική του δέσμευση να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων. Όλοι μάλλον ωφελημένοι έβγαιναν.

    Στράβωσε κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γιασου Ερντογαν!!!!αυτη ειναι πολιτικη οχι σαν τα δικα μας τα λαμωγια που αντις να υποστηριζουν τα συμφερωντα της Ελλαδας την κατηγορουν κιολας,αφου φυσικα την εχουν κατασπαραξη πρωτα.
    αντε ρε λαμογαρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.