18/12/09

Αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα με ψυχραιμία – Μπεγλίτης στη «Σφήνα»

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια. Υπερασπιζόμαστε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τις ευθύνες που έχουν εκχωρηθεί στη χώρα μας από διεθνείς οργανισμούς, χωρίς εκπτώσεις και αποδοχή τετελεσμένων», επισημαίνει σε συνέντευξή του στον Χρήστο Καπούτση για τη «Σφήνα» ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ κ. Πάνος Μπεγλίτης.

Προβλέπει ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι κρίσιμο για την εξωτερική μας πολιτική, ενώ τονίζει ότι η κυβέρνηση «θα κινηθεί στην κατεύθυνση της ανάδειξης και της ενίσχυσης των διαπραγματευτικών μας θέσεων με σχέδιο». Όσον αφορά το θέμα των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, λέει χαρακτηριστικά ότι το ΥΠΕΘΑ θα κινηθεί γύρω από το σχέδιο ανάπτυξης των Ναυπηγείων, που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας. Τέλος, σε ερώτηση για την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο κ. Μπεγλίτης επισημαίνει: «Αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα με την αναγκαία στρατηγική ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με την αξιοποίηση όλων των πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών μέσων που διαθέτουμε».

Αποσπάσματα συνέντευξης του αναπληρωτή ΥΠΕΘΑ, Πάνου Μπεγλίτη στον Χρήστο Καπούτση για τη «Σφήνα»
-Πώς εκτιμάτε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων των «27» υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την υποψηφιότητα της FYROM, αλλά και για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας;
«Στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν επιβεβαιώθηκε μόνο το στρατηγικό έλλειμμα, αλλά και το έλλειμμα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λειτουργούν στον ελάχιστο κοινό παρανομαστή αντικρουόμενων συμφερόντων, παραβλέποντας θεμελιώδεις αρχές και συλλογικές αποφάσεις. Στο Συμβούλιο πετύχαμε, παρά τους δυσμενείς συσχετισμούς και την απουσία, την προηγούμενη περίοδο, διπλωματικών πρωτοβουλιών, να επαναβεβαιωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ. Το επόμενο εξάμηνο θα είναι κρίσιμο για την εξωτερική μας πολιτική και η κυβέρνηση μας θα κινηθεί στην κατεύθυνση της ανάδειξης και της ενίσχυσης των διαπραγματευτικών μας θέσεων με σχέδιο και τις αναγκαίες συμμαχίες στον ευρωπαϊκό χώρο».


-Τι θα κάνετε με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά; Θα παραλάβετε τα ελαττωματικά υποβρύχια («ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ»);
«Η κρίση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ήταν το πρώτο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στο υπουργείο, μετά την προεκλογική καταγγελία των συμβάσεων από την Thyssen Krupp. Διαμορφώσαμε, ως ΥΕΘΑ, ένα βιώσιμο και αξιόπιστο σχέδιο που υπερασπίζεται την αναπτυξιακή προοπτική των Ναυπηγείων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μέσα από τη διαδικασία αναζήτησης ενός νέου επιχειρηματικού σχήματος με χρηματοοικονομικό βάθος. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της αξιολόγησης των προσφορών από διεθνή εκτιμητικό οίκο. Συγχρόνως, προχωρήσαμε στη ρύθμιση οικονομικών υποχρεώσεων για την πληρωμή των μισθών και του δώρου των εργαζομένων το Δεκέμβριο, ενώ έχουμε δηλώσει ότι το πρώτο υποβρύχιο, που κατασκευάσθηκε στο Κίελο και εμφάνισε προβλήματα, δεν θα παραληφθεί και η περίπτωση του θα αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο του συμψηφισμού των αμοιβαίων υποχρεώσεων».

-Οι φρεγάτες τύπου FREMM για το ΠΝ θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα; Θα φέρουν γαλλικά ή αμερικανικά οπλικά συστήματα;
«Όπως σας είπα, στόχος της κυβέρνησης μας είναι ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών και των εξοπλισμών, ο σεβασμός της συνέχειας του κράτους και των υποχρεώσεων του και η ενίσχυση της αμυντικής και αποτρεπτικής μας ισχύος, στο πλαίσιο του νέου εθνικού αμυντικού σχεδιασμού και της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Η χώρα διαθέτει σημαντική ναυπηγική υποδομή και οι εξοπλισμοί θα ενσωματώνουν ισχυρή εθνική προστιθέμενη αξία. Οι φρεγάτες θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα. Αυτή είναι η απόφαση μας. Οι διαπραγματεύσεις για τη σχετική σύμβαση συνεχίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΘΑ και δεν είναι σκόπιμο, σε αυτό το στάδιο, να αναφέρω τίποτα περισσότερο.»

-Πώς θα αντιμετωπίσετε την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο; Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά αμφισβητώντας εμπράκτως την εθνική μας κυριαρχία. Και ακόμη, μπαίνουν σε περιοχές όπου η Ελλάδα έχει δεσμεύσει για στρατιωτικές ασκήσεις, αμφισβητώντας έτσι την ικανότητα της να οργανώνει και να υλοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις;
«Αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα με την αναγκαία στρατηγική ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με την αξιοποίηση όλων των πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών μέσων που διαθέτουμε. Ανάλογη ψυχραιμία απαιτείται και από τα Μέσα Ενημέρωσης. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια. Υπερασπιζόμαστε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τις ευθύνες που έχουν εκχωρηθεί στη χώρα μας από διεθνείς οργανισμούς, χωρίς εκπτώσεις και αποδοχή τετελεσμένων».

newstime.gr

11 σχόλια:

  1. Πολύ "σοβαρή" η εφημερίδα Σφήνα του Δωδεκαθειστή Καρατζαφέρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια ερώτηση.
    Το μέτρο σύγκρισης της σοβαρότητας ενος ανθρώπου προέρχεται απο τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ή απο τα πεπραγμένα του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γενικολογίες καὶ ἀοριστολογίες. Τί θὰ 'λεγε ἄλλωστε.
    Ὅτι φοβόμαστε τοὺς Τούρκους;
    Τὸ κακὸ εἶναι, ὅτι δὲν γίνεται καμμία σοβαρὴ προσπάθεια σὲ βάθος χρόνου γιὰ αὐτὰ ποὺ πράττει ἡ Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝΩΝΥΜΟ 1:14
    ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΕΥΣΤΟΧΑ Ο 2:17 ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ Ο ΚΑΥΚΑΣΙΟΣ. ΕΣΥ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΣ ΔΩΔΕΚΑΘΕΪΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΑΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ. ΜΕΓΑΛΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕ ΠΟΥ ΧΥΝΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΙ, ΑΥΤΑ ΣΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΛΟΣΥΝΗ ; ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙΣ, ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΚΑΘΑΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΣΥΧΓΩΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eγώ πάλι δεν αισθάνομαι ούτε σιγουριά ούτε ασφάλεια. Και σίγουρα δεν αισθάνομαι πως οι κυβερνώντες προστατεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

    Φ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η "σοβαρότητα" του Καρατζαφέρη είναι...δεδομένη, όπως και των Δωδεκαθειστών βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βέβαια και οι αναίσθητοι, ψύχραιμοι είναι. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Οπότε εμείς τώρα πρέπει να εφησυχάζουμε με τον Μπεγλίτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ ΠΟΝΗΡΕ 4:12-1:14

    ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ ΨΕΥΤΟΣΟΒΑΡΟΦΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Μια ερώτηση.
    Το μέτρο σύγκρισης της σοβαρότητας ενος ανθρώπου προέρχεται απο τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ή απο τα πεπραγμένα του?"

    Απαντησις:
    Τα πεπραγμενα του καθενος προερχονται απο την ηθικην διαπαιδαγωγησην του, οποια ηθικη διαπαιδαγωγησις πηγαζη απο την θρησκευτικην του συνειδησιν.
    Τι ειναι προτιμοτερον;

    Το "Αγαπατε Αλληλους";
    ή
    Το "Οφθαλμος αντι Οφθαλμου;"
    Διοτι καποιοι μας εχουν επιβαλλει το δευτερον με τα γνωστα Παγκοσμια αποτελεσματα της σηψης και της διαφθορας στον ανθρωπινο χαρακτηρα.
    Αν αμφιβαλλεις, κοιτα τριγυρω σου και θα το διαπιστωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αυτοι που ευφευραν τον οφθαλμο αντι οφθαλμου ευφευραν και το αγαπατε αλληλους (και με τα δυο εσφαξαν ολη την οικουμενη αρχιζοντας απο τους ελληνες) αντε τωρα να αγαπησουμε του τουρκους σαν καλα χριστιανοπουλα. τουρκιγιε γιουνανισταν πουτς πουτς γαρ
    παντος εαν ο καρατζαφερης ειναι 12θειστης (αμφιβαλλω) μπραβο του αντε και ενας πολιτικος που πιστευει στην ελληνικη θρησκεια
    ο μπεγλιτη ας τα πει αυτα στους ψαραδες και βοσκους στα υμια

    Χιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπρε!!
    Που 'σουνα εσυ;

    Πως και δε σε λενε Πυθια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.