23/12/09

Τι σημαίνει να είναι κανείς Γάλλος


The Guardian

Σταματήστε αμέσως και μη διανοηθείτε να τραβήξετε σε μάκρος αυτή τη γελοία συζήτηση. Αυτό έλεγε, εν ολίγοις, η έκκληση της οργάνωσης «SOS Ρατσισμός» και σειράς προσωπικοτήτων της Γαλλίας προς τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον υπουργό Μετανάστευης Ερίκ Μπεσόν. Θυμάστε τον Μπεσόν· ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αλλά μεταπήδησε στο στρατόπεδο Σαρκοζί λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2007, για να ανέλθει στην ιεραρχία της καινούργιας παράταξής του εμφανιζόμενος ως περισσότερο σαρκοζικός και από τον ίδιο τον Σαρκοζί.

Ο λεγόμενος «διάλογος για την εθνική ταυτότητα» υποτίθεται ότι θα διεξαχθεί σε δημαρχιακά μέγαρα μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσει η δημοσίευση έκθεσης συμπερασμάτων και προτάσεων. Οπως συχνά συμβαίνει με τα μεγάλα σχέδια και τις μεγάλες ιδέες του Σαρκοζί, οι Γάλλοι στην αρχή ένιωσαν μια μικρή έκπληξη, που έμοιαζε με ενδιαφέρον ή και με κάποια έλξη. Επειτα από λίγες βδομάδες, όμως, είδαν την όλη υπόθεση ως πολιτικό στρατήγημα εν όψει των περιφερειακών εκλογών της άνοιξης. Πρόσφατη δημοσκόπηση εμφανίζει την πλειοψηφία να διαφωνεί με τον τρόπο που διεξάγεται η συζήτηση. Πολλές συναντήσεις σε δημαρχίες καταλήγουν πράγματι σε κακόβουλα, ρατσιστικά σχόλια χωρίς το παραμικρό διανοητικό περιεχόμενο.

Πράγματι, αρκετές φωνές, ακόμη και από το κόμμα του Σαρκοζί, όπως εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, χαρακτήρισαν δημοσίως την πρωτοβουλία ανόητη, άσκοπη και μάταιη. Σύμφωνα με τον Ζιπέ, η συζήτηση στερείται οποιασδήποτε αξίας γιατί οι περισσότεροι Γάλλοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι Γάλλος: όλα ανάγονται στο διάσημο τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη». Μεγάλες λέξεις, αλλά ανοξείδωτες αξίες. Ο διάσημος, παλιός ποδοσφαιριστής Ερίκ Καντονά δεν μάσησε τα λόγια του: «Μιλούν για τη Μασσαλιώτιδα και τη γαλλική γλώσσα, αλλά οι πολιτικοί είναι πανηλίθιοι. Το να είσαι Γάλλος σημαίνει να είσαι επαναστάτης, απορρίπτοντας όλες αυτές τις πολιτικάντικες αηδίες».

Ακριβώς. Τα ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη γαλλική ιδιοσυγκρασία είναι ασύγκριτα ισχυρότερα από τον όποιο διάλογο. Ο ένοπλος αγώνας των Γάλλων επαναστατών και της Πρώτης Δημοκρατίας απέναντι στις συνασπισμένες ευρωπαϊκές μοναρχίες ήταν η αρχή μιας θεμελιώδους ανατροπής και της διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας. Η ναπολεόντεια οπισθοχώρηση και οι μοναρχικές παλινορθώσεις στον 19ο αιώνα προκάλεσαν εντάσεις και εμφύλια ρήγματα, αλλά και προετοίμασαν τα ένδοξα επαναστατικά επεισόδια της Δεύτερης Δημοκρατίας (1848-1852) και της Παρισινής Κομμούνας (1870).

Ο γαλλοπρωσικός πόλεμος, η υπόθεση Ντρέιφους, η Τρίτη Δημοκρατία, ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους κι έπειτα οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, το Βισί, η αντίσταση, ο πόλεμος της Αλγερίας και η αποαποικιοποίηση διαμόρφωσαν τη Γαλλία που ξέρουμε: συγκρουσιακή, αντιφατική, απείθαρχη, ανήσυχη, αλλά και βαθιά δημοκρατική και κοσμική.

Ας θυμηθούμε ακόμη ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Σπουδών, ένας στους τέσσερις Γάλλους έχει τουλάχιστον έναν παππού ή γιαγιά γεννημένο εκτός Γαλλίας. Η προ-προ-προ γιαγιά μου ήταν Αφροαμερικανή σκλάβα, η οποία, όταν ελευθερώθηκε, παντρεύτηκε Σκωτσέζο στρατιώτη. Εχω συγγενείς που κατάγονται από Αλγερία, Βιετνάμ, Ισπανία, Γερμανία, Βρετανία, άλλους στις Ηνωμένες Πολιτείες και λίγους πειρατές. Ολα αυτά με κάνουν πολίτη της Γαλλίας, naturellement.
kathimerini.gr

16 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Τήν συζήτηση θέλουν νά τήν σταματήσουν διότι βγῆκε στήν ἐπιφάνεια ἡ γνώμη τῶν γάλλων τήν ὁποῖα ὡς γνωστόν τήν χαρακτήρισαν ρατσιστική φασιστική κλπ.
    Ἄρχισε μάλιστα καί συλλογή ὑπογραφῶν γιά νά σταματήσουν τή συζήτηση. Περιττό νά σᾶς πῶ ὅτι οἱ ὑπογράφοντες εἷναι κυρίως ἐβραῖοι καί ξένοι.
    http://www.liberation.fr/societe/0101609703-arretez-ce-debat-monsieur-le-president

    Περιττό νά σᾶς πῶ ὅτι οἱ ὑπογράφοντες εἷναι κυρίως ἐβραῖοι.

    Δεῖτε καί ἐδῶ παλαιότερη συλλογή ὑπογραφῶν πάλι ἀπό τό SOS RACISME ἐνάντια στίς στατιστικές πού μελετοῦν τίς διάφορες φυλἐς καί ράτσες πού ἀποτελοῦν τήν Σενε-γαλλία.

    http://www.prochoix.org/cgi/blog/index.php/2007/10/26/1792-petition-contre-les-statistique-ethniques-sos-racisme

    Μέ λίγα λόγια ΒΟΥΛΟΣΤΕ ΤΟ.

    Ὅπως γνωρίζετε τά πράγματα ἐδῶ εῖναι προχωρημένα -τό ἔχω ξαναγράψει- παντοῦ μαῦροι, ἄραβες καί ἀπό πάνω καπάκι οἱ έβραῖοι πού διοικοῦν τήν χῶρα. Χώρια οἱ ἀθόρυβοι κίτρινοι πού κάνουν τήν δουλειά τους μακριά ἀπό τά φώτα.

    Ὅτι προτείνει τό Γιώργο καί τό Χρυσοχοΐδη εἶναι ἦδη πραγματοποιειμένο στή Σενε-γαλλία. Ἡ Ἑλλάδα εἶναι ἀκόμα σέ πολύ καλύτερη κατάσταση ἀπό τίς βρωμοχῶρες τῆς Δύσης ὅπου ἑλπίζω να ἀρχίσουν νά ξεσκίζονται ἔκ τῶν ἔνδον μεταξύ τους μπᾶς καί ἀποφύγουμε αύτή τήν καταστροφή. Ἔμεῖς ἔχουμε κάνει τήν μισή διαδρομή ἐκείνοι τήν ἔχουν κάνει ὁλόκληρη. Κρατήστε τήν ἀναπνοή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο οι αγγλοαμερικανοϊσραϊλήτες επιτρέπεται να συγκροτούν έθνη ως ανώτερο είδος. Ολοι οι άλλοι αποκλείονται και εμπίπτουν στη χωρία των "ρατσιστών" αν αποτολμήσουν να διεκδηκήσουν εθνική συνείδηση. Η πολυπολιτισμικότητα επιβάλεται στις χώρες δορυφόρους όπως προχωρεί η παγκοσμιοποίηση, με φωτιά και με τσεκούρι ! Πέρα και έξω από κάθε έννοια Συντάγματος και λαΪκης βούλησης με κρυφή ατζέντα από την οποία είναι αδύνατον να παρεκλείνεις. Αυτό δε λέει κάθε τρεις και λίγο ο γιωργάκης μας και οι άλλοι γυφτοπασόκοι εγκάθετοι της Νέας Τάξης ?
    Κατά τ' άλλα δεν έχει σχέση ο ρεμούλ καπιταλισμος με την πολυπολιτισμικότητα ούτε ίσως και με την παγκοσμιοποίηση, καμμία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έτσι θα λέμε σε λίγο καιρό και εδώ.είμαστε όλοι έλληνες.πακιστανοί,πολωνοί,αιγύπτιοι,βούλγαροι,αλβανοί,όλοι μαζί θα λένε ότι είναι έλληνες,και οποιος πει κάτι διαφορετικό είναι ρατσιστής.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να συμπληρώσω κάτι.
    Μη δίνοντας υπηκοότητα σε αυτούς τους ανθρώπους δεν σημαίνει ότι τους" ξεφορτωνόμαστε".
    Αυτοί θα παραμείνουν στα ίδια.
    Το ερώτημα δεν είναι υπηκοότητα ή απέλαση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγγνώμη κύριοι,

    έχει πάει κανείς στις ΗΠΑ, στην Αγγλία ή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Δεν είναι πολυπολιτισμικές χώρες και παρ'όλα αυτά δεν προοδεύουν, δεν αναπτύσσονται, δεν έχουν πατριωτισμό?
    Έχετε δει έλληνες 2ης και 3ης γενιάς σε χώρες όπως η Αιθιοπία; Μιγάδες σε ελληνικά σχολεία να γιορτάζουν την 25η Μαρτίου ντυμένα τσολιαδάκια;
    Θέλω να πω καλή η "καθαρότητα των φυλών", πολύ καλύτερο να ακούς την γλώσσα σου όταν περπατάς στους δρόμους της χώρας σου αλλά πάνω απ' όλα καλύτερο είναι να ζεις σε μια χώρα η οποία τους μετανάστες (όσους δεχτεί να φιλοξενήσει) θα ξέρει να τους αφομοιώσει. Και πάνω απ'όλα θα ξέρει να εξελληνίσει τα παιδιά των μεταναστών, αυτά που γεννιούνται στην Ελλάδα. Παιδιά που μπορεί να είναι μαύρα, άσπρα, χριστιανόπουλα, μουσουλμάνοι ή βουδιστές αλλά πάνω απ΄'ολα θα είναι και θα νιώθουν ελληνόπουλα ανεξαρτήτως καταγωγής.
    Γιατί το να είσαι γάλλος ή το να είσαι έλληνας ή τζαμαϊκανός δεν είναι απαραίτητα θέμα καταγωγής, χρώμα δέρματος ή θρησκείας. Είναι θέμα δεσμού αγάπης με τα χώματα στα οποία μεγάλωσες, είναι θέμα παιδείας, θέμα νοοτροπίας και κουλτούρας.
    Ποιός λοιπόν είναι γάλλος ή έλληνας; Αυτός που κατάγεται απο το σωστό σόϊ ή αυτός που αγαπάει και υπερασπίζεται την πατρίδα στην οποία ζει?

    Σημείωση : Για να προλάβω τυχόν διαμαρτυρίες προσωπικά είμαι έλληνας, με ελληνική καταγωγή όπως και όλοι οι πρόγονοι που μπορώ να γνωρίζω, χριστιανός ορθόδοξος, κατοικώ εν ελλάδι κλπ κλπ και όχι δεν είμαι ούτε κομμουνιστής, ούτε οπαδός των "οικολόγων", νεοφιλελεύθερος, αναρχικός η οτιδήποτε άλλο

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστινα μαζευε ονοματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΠ
    Σε πιστευουμε μην ορκιζεσαι.
    Αν και ο ορκος σου δεν εχει καμμια σημασια γιατι εσεις εχετε και την "Day of Atonement".

    The Kol Nidre is the holiest Jewish prayer and is recited several times on Yom Kippur, the Day of Atonement. It means "all vows" and is a flat statement that no promise of any kind will be kept for the coming year. It is also sung by the cantor in synagogue, accompanied on the violin and goes like this:

    "All vows, obligations, oaths or anathemas, pledges of all names, which we have vowed, sworn, devoted, or bound ourselves to, from this day of atonement, until the next day of atonement (whose arrival we hope for in happiness) we repent, aforehand, of them all, they shall all be deemed absolved, forgiven, annulled, void and made of no effect; they shall not be binding, nor have any power; the vows shall not be reckoned as vows, the obligations shall not be obligatory, nor the oaths considered as oaths."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΠ . Tο θράσος έχει όρια. Για άλλη μια φορά.
    . Ταύτην γαρ οικούμεν ουχ έτερους εκβαλόντες ουδ' ερήμην καταλαβόντες ούδ' εκ πολλών εθνών μιγάδες συλλεγέντες, άλλ' ούτω καλώς και γνη¬σίως γεγόναμεν ώστ' εξ ήσπερ εφυμεν, ταύτην έχοντες άπαντα τον χρόνον διατελούμεν, αυτόχθονες οντες και τών ονομάτων τοις αύτοίς οίσπερ τους οίκειοτάτους την πόλιν έχοντες προσειπείν. Μόνοις γαρ ήμίν τών Ελλή¬νων την αυτήν τροφόν και πατρίδα και μητέρα καλεσαι προσήκει. Καίτοι χρή τους ευλόγως μέγα φρονούντας και περί της ηγεμονίας δικαίως άμφιαβητούντας και τών πατρίων πολλάκις μεμνημενους τοιαύτην την αρχήν του γένους έχοντας φαίνεσθαι.
    Πραγματικά, όσο πιο πίσω ανατρέξουμε, για να εξετάσουμε τα δύο αυτά θέματα, τόσο θα δούμε ότι υπερέχουμε των αντιπάλων μας. Η πόλη μας αναγνωρίζε¬ται ως η αρχαιότερη, η μεγαλύτερη και η πιο φημισμένη σε όλο τον κόσμο. Αφού λοιπόν η αρχή της ιστορίας της είναι τόσο ένδοξη, πρέπει να τιμηθούμε ακόμη περισσότερο για τη συνέχεια της. Γιατί εμείς που κατοικούμε σ' αυτή την πόλη, δεν διώξαμε από δω τους κατοίκους ούτε τη βρήκα¬με έρημη ούτε συγκεντρωθήκαμε πολλοί λαοί και ήλθαμε να την καταλάβουμε. Η καταγωγή μας είναι τόσο καλή και γνήσια, ώστε η ίδια η γη, στην οποία γεννηθήκαμε, βρίσκεται στην κατοχή μας χωρίς καμιά διακοπή. Εμείς είμαστε αυτόχθονες και μπορούμε να ονομάσουμε την πόλη με τα ίδια ονόματα που δίνει κανείς στους πλησιέστερους συγγενείς του. Μόνο εμείς απ' όλους τους Έλληνες έχουμε το δικαίωμα να την αποκαλούμε τροφό, πατρίδα και μη¬τέρα. Εκείνοι λοιπόν που δίκαια αισθάνονται περήφανοι να διεκδικούν την ηγεμονία και υπενθυμίζουν συχνά τις πα¬ραδόσεις, πρέπει να αποδείξουν ότι τέτοια είναι η καταγω¬γή της φυλής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητοί φίλες και φίλοι, θεωρώ τον εαυτό μου εξαιρετικά "άτυχο" που η ιστορική συγκυρία δεν μου επέτρεψε να έχω στο γεννεαλογικό μου δέντρο πρόγονο αφρικανό όπως ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδος. Σύμφωνα με τις απόψεις μου θεωρούνται Γάλλοι οι γεννετικοί απόγονοι των λευκών καυκασίων λαών που κατοίκησαν στην εν λόγω χώρα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, γιατί από κει και πέρα ξεκίνησε ο εκφυλιστικός κρεολισμός (επιμειξίες με μη λευκούς). Η εμπέδωση γεννετικής και ιστορικής σχέσης με ένα γεωγραφικό χώρο δεν είναι απλή υπόθεση ορισμένων μόνο δεκαετιών ανεξάρτητα της φυλής που ανήκουν κοινωνικά σύνολα. Ακόμα και λευκοί Ουκρανοί να μεταναστεύσουν στη Γαλλία δεν μπορεί να θεωρηθούν Γάλλοι προ της παρελεύσεως ορισμένων δεκαετιών, εκτός βέβαια εάν πρυτανεύσει η πολιτειοκεντρική θεωρία που σίγουρα βολεύει πολλούς.
    ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 23 Δεκεμβρίου 2009 4:18 μ.μ.

    Μηπως ομως εισαι απ' τσ' αλλς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΓΠ λες τα αυτονόητα, αλλά για μια ευνομούμενη στοιχειωδώς πολιτεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Αμερική έκανε προκοπή όταν δεν ήταν πολυπολιτισμική χώρα και το 80% ήταν λευκοί και Χριστιανοί.
    Τώρα που έγινε πλήρως πολυπολιτισμική την πήρε και την σήκωσε.
    Προκοπή επίσης δεν θεωρείται το 99% του λαού σου να τον ενδιαφέρει μόνο το Playstation και να είναι εγκεφαλικά νεκρός. Ή ο Μουσουλμάνος να εκτελεί καμια δεκαριά στρατιώτες πατριώτες του.
    Ή να έχει τεράστια εγκληματικότητα με γκέτο που δεν τολμάς να πατήσεις καν το πόδι σου.
    Συγγνώμη αλλα προτιμώ την παλιά Ελλάδα που ζούσαμε ήρεμα, ειρηνικά και ευτυχισμένα.
    Κάπως έτσι καταρρέουν κράτη. Όπως το πολυπολιτισμικό Βυζάντιο, η πολυπολιτισμική Γιουγκοσλαβία που έγινε κομμάτια, η ΕΣΣΔ, η πολυπολιτισμική Τουρκία που προσπαθεί να μαζέψει τους Κούρδους.
    Θα φάμε καλά σε λίγο και με την πολυπολιτισμική Θράκη αλλά και Ελλάδα.
    Μην πάτε μακριά. Κοιτάξτε πριν λίγα χρόνια και τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να ρωτήσω κάτι απλό έτσι από περιέργια αν το να είναι μια χώρα πολυπολιτισμική είναι θετικό γιατί όλες οι χώρες της ΕΕ δέχονται με ποσόστοση και όχι μόνο τους μετανάστες και εμείς πρέπει να είμαστε το χωνευτήρι όλων.
    Τελικά δεν μπορώ να κατανοήσω το απλό εφόσον έχουμε δημοκρατία και εφόσον αυτά τα οποία ισχύουν ίσχυαν και δεν έχουν ίσχύσει τώρα γιατί όποιος νιώθει καταπιεσμένος δεν σηκώνεται να φύγει να πάει είτε σε άλλο πιο δημοκρτικό κράτος ή στην πατρίδα του.
    Δεν μπορώ να καταλάβωγιατί πρέπει να αλλάξουμε εμείς που είμαστε εδώ και δεν συμμορφώνονται αυτοί που έρχονται ή και αυτοί που θέλουν να το παίζουν διανοούμενοι.
    Προσωπικά αν ρατσιστή θεωρούμαι εκείνον που θέλει να ακούει Ελληνικά στην Ελλάδα στο πλείστον ναι είμαι.
    Αν θεωρούμαι ρατσιστή εκείνον που έχει την απαίτηση να αντιμετωπίζεται καλύτερα από όλους τους ξένους ή τουλάχιστον το ίδιο όταν γενεές γενεών έχουν πληρώσει αυτό το κράτος με αίμα και ιδρώτα και δουλεία ναι είμαι.
    Αν θεωρούμαι σοβινίστρια γιατί θέλω τα σύνορα να είναι εκεί που είναι ναι είμαι δεν διεκδίκησα ποτέ μα ποτέ κράτους άλλου σύνορα .Παρά το γεγονός ότι αν λειτουργίσω με την λογική των υπολοίπων θα πρέπει να απαιτήσω όσα είχε κατακτήσει ο Μ. Αλέξανδρος και γιατί όχι Ελλάδα ήταν.
    Αν είναι εθνικισμός να μην αναγνωρίζω Τουρκική μειονότητα αλλά μουσουλμανική ναι είναι δεν θέλω να καταντήσει η Ελλάδα σαν την πρώη Γιουγκοσλαβία.
    Αν είναι ρατσισμός και πίεση να θέλω να βλέπω παρελάσεις ναι το θέλω γιατί το εκλαμβάνω ως φόρο τιμής σε όσους πέθαναν για να μπορούν τα δικά μας νιάτα να αναλώνονται στα playstation και να έχουν άποψη για το πόσες βραχονησίδες θα δώσουμε για να κοιμόμαστε ήσυχοι.
    Εν ολίγοις ρε παιδιά τα πράγματα είναι απλά σε όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε .
    Μια προσφιλή μου έκφραση η οποία εκφράζεται απο όλα τα αλλα κράτη με διαφορέτικούς τρόπους ίσως πιο ευγενικούς ίσως πάλι όχι.

    Ανωνυμε 23 Δεκεμβρίου 2009 5:20 μ.μ.γιατί να το κάνω σε μια δύσκολη περίπτωση δεν θα χρειαστεί να πάω σε αυτούς θα ρθουν σε μένα σε σένα σε όποιον είτε για βοήθεια είτε για να μας τελειώσουν άρα απλά ανέμενε στο ακούστικό σου...
    Αντί να τους μάθω φροντίζω να με ξέρουν :)...Η συγχωρμένοι οι γονείς μου μου έμαθαν κάτι βασικό
    1. Το ψέμα με ψέμα μόνο καλύπτεται και στο τέλος αποκαλύπτεται.
    2.Την αλήθεια και την ειλικρίνια κανείς διπρόσωπος και υποκριτής δεν μπορεί να την αντιμετωπίση μέχρι τέλους και η αλήθεια είναι μία έστω και ένα Ελληνας να μείνει στο τέλος η Ελλάδα θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της είτε το θέλουν είτε όχι και ας φαίνομαι ρομαντική και υπερβολική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτές τις πολυπολιτισμικές μπούρδες που επικαλούνται (τσιτάροντας μάλιστα τον Ισοκράτη) οι διάφοροι γραικύλοι αποκαλύπτουν τον χυλό που έχουν στο κεφάλι τους κάποιοι οικουμενιστές δήθεν χριστιανοί, κάποιοι κοσμοπολίτες νεοφιλελεύθεροι και κάποιοι μαρξιστολενινιστές διεθνιστές, που δεν μπορούν να βγάλουν το γράσο από τα μάτια τους και να αντιληφθούν το παιχνίδι που παίζεται με την κατευθυνόμενη παγκοσμιοποίηση. Ας μείνουν με τις αγκυλώσεις τους και τις ιδεοληψίες τους. Δυστυχώς το 99% από αυτούς μένει σε Γλυφάδα, Εκάλη, Πανόραμα κλπ Ας έρθουν να μείνουν λίγο στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Κυψέλη, στα Πατήσια ή στο Κορδελιό και στις Συκιές και τα ξαναλέμε. Γεμίσαμε από καλόψυχους που θέλουν να κρύψουν τις ενοχές τους που οι δικοί τους τα έχουν αρπάξει χοντρά από το κράτος και τώρα τους πνίγουν οι τύψεις για τους καϋμένους τους μετανάστες που τους έφεραν αυτοί οι ίδιοι για να τα κονομήσουν με τα μεροκάματα πείνας που τους έδιναν. Φτάνει πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε 1:23 δεν την χάσαμε άφησε το αποτυπωμα της εδω γύρω άλλωστε μπορεί να γράφει σαν ανώνυμος που ξέρεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.