10/12/09

Η Βουλγαρία 'παγώνει' τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης


ΣTIΣ ελληνικές καλένδες απειλείται να μετατεθεί η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, καθώς η Βουλγαρία επανεξετάζει τη συμμετοχή της σε αυτή. Συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας υπό τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή της χώρας στην κατασκευή του αγωγού, αξίας 1 δισ. ευρώ, θα οριστικοποιηθεί εάν αποφανθεί θετικά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πετρελαιαγωγού, την οποία θα εκπονήσει το Yπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας. Σε χθεσινή συνέντευξη Tύπου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η περιβαλλοντική μελέτη για τη συμμετοχή της χώρας του στον αγωγό θα είναι έτοιμη μετά από 18 μήνες.

Εάν το Yπουργείο Περιβάλλοντος δεν επιβεβαιώσει πως το έργο είναι νόμιμο και ανταποκρίνεται στα πρότυπα του κράτους τότε αυτό «πρακτικά είναι ασύμφορο για τη Βουλγαρία», υπογράμμισε ο Μπ. Μπορίσοφ, προσθέτοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση «θα σχεδιάσουμε μια περιβαλλοντική βόμβα». Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς κυβέρνησης τόνισε ότι μελετάται από την αρχή η συμμετοχή της χώρας σε μεγάλα ενεργειακά προγράμματα σε συνεργασία με τη Ρωσία, επιδιώκοντας να προσδιορίσει κατά πόσο υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα και τα θέματα της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης μπήκε ο διαβαλκανικός πετρελαιαγωγός μήκους 300 χιλ. για τη μεταφορά 50 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου ετησίως από το βουλγαρικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, το Μπουργκάς στο ελληνικό λιμάνι, την Αλεξανδρούπολη, γιατί η κυβέρνηση της Βουλγαρίας εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την καταστροφή των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, η οποία θα πλήξει τον τουρισμό της χώρας.

Κατά τον Μπόικο Μπορίσοφ ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης δεν θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στη Βουλγαρία. Η Σόφια επανεξετάζει σειρά θεμάτων όπως της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, του αγωγού South Stream, των ρωσικών αδειών παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού από βουλγαρικές επιχειρήσεις και των ρωσικών διεκδικήσεων επί περιουσιακών στοιχείων της καπνοβιομηχανίας Bulgartabak, θέματα το οποία θα απασχολήσουν από αύριο τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο. Οι νέες συμφωνίες για την παροχή φυσικού αερίου δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Η αναθεώρηση των ενεργειακών προγραμμάτων από την κυβέρνηση Μπορίσοφ αποσκοπεί στην απομάκρυνση της Βουλγαρίας από την επιρροή της Μόσχας και τη σφυρηλάτηση ισχυρότερων δεσμών με την Ευρωπαϊκή Eνωση, η οποία προσπαθεί να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ είχαν ενθαρρύνει την εκλεγείσα τον Ιούλιο κυβέρνηση της Βουλγαρίας να επανεξετάσει τις ενεργειακές συμφωνίες συνεργασίας.

3 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Μέσα στον ορυμαγδό για την κατάσταση της Οικονομίας περνάνε με ελάχιστη αναφορά (αντίσταση δεν υπάρχει)άκρως σημαντικά ζητήματα, από την κατάργηση των ονομάτων σε υπουργεία (Αγαιου, Μακεδονίας, Εθνικής Παιδείας) έως την κατάργηση της χώρας μας από το πρόγραμμα των αγωγών. Ψιλα γράμματα που θα φανεί αργότερα η τεράστια σημασια τους.
    Θυμίζω ότι πρώτος επικαλέστηκε λόγους περιβάλλοντος εναντιον του Μπουργκας-Αλεξανδρούπολη ο κ. Αλαβάνος. Ακολούθησε ο κ. Παπανδρέου με ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη επικαλούμενος τους ίδιους λόγους. Τρίτος (ωσάν να ήταν προσυνεννοημε΄νοι)ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας. Για τους κκ Παπανδρέου-Μπορίσοφ γράφτηκε ή εννοήθηκε ότι ενεργούν με υπόδειξη ή επιθυμία των ΗΠΑ. Ο τρίτος εξαιρείται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι γνωστό τοις πάσι γιατί οι Αμερικάνοι βοήθησαν στην εκλογή του πρώην σωματοφύλακα του Σαξομπουργκοφσκι και μετέπειτα δημάρχου Σόφιας σε πρωθυπουργό. Όχι θα αφήνανε τους Ρώσους να περάσουν δικούς τους αγωγούς από την Βουλγαρία..!! Βρε παιδιά σας το έχω γράψει στο παρελθόν και θυμηθείται το AMPO ( Albanian, Macedonian,Bulgarian Oil) Αμερικανικών συμφερόντων από Μπουργκάς ( χωρίς περιβαλοντολογικά προβλήματα...) στην Αυλώνα. Καταλάβατε γιατί το Κόσοβο εγινε ανεξάρτητο, γιατί η Αλβανία έγινε φουλ μέλος του ΝΑΤΟ και γιατί υποστηρίζουν τους Σκοπιανούς οι Αμερικάνοι να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Μπίζνες με πετρέλαια και φυσικο αέριο. Θυμιθείται πόσα χρόνια η Βουλγαρία εύρισκε προφάσεις να μη υπογράψει την συμφωνία. Τελικα ο Βούλγαρος πρόεδρος Παρβάνωφ πιέσε λγο και γιαυτο με τον Πουτιν και τον Καραμανλή υπεγράφει τελικά η συμφωνία. Ο καραμανλής δημιούργούσε πολλά προβλήματα με την φιλορωσική στάση του και γι αυτο τον παραιτησαν ο μπαρμπα ΣΑΜ και η παρέα του. ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στη Βουλγαρία δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη γιατί ως σύμμαχος και εταίρος είναι ιδιοτελής. Τώρα επικαλείται λόγουςπεριβαλλοντικούς για τον πετρελαιαγωγό. Αυτό της μάρανε της Βουλγαρίας και μάλιστα τώρα, που προωθεί στο Κίρτζαλι μέθοδο εξόρυξης χρυσού με κυάνωση. Ό,τι χειρότερο για το περιβάλλον!!!... Σαν δεν ντρέπονται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.