16/12/09

Η Τουρκία θα καταλήξει όπως και η Γιουγκοσλαβία;

Το παρακάτω κείμενο (αν και αποτελεί ένα λιβελλογράφημα σε πολλά σημεία του για τον Κουρδικό Λαό για το PKK και για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν) δείχνει όμως το μέγεθος της ήττας της Τουρκίας από έναν Λαό ("ορεσίβιους") τον οποίο για πάνω απο 80 χρόνια το Τουρκικό Κράτος εργάστηκε συστηματικά να εξαφανίσει, δείχνει επίσης και το ζοφερό μέλλον της Τουρκίας .
Αυτό που βλέπουμε, στην πραγματικότητα, είναι μια κουρδική ιντιφάντα αναφέρουν Τούρκοι παρατηρητές. Ποτέ δεν ξέρει κανείς πόσο γρήγορα αυτή η πολιτική του εθνικισμού θα εξαπλωθεί.Το ξέρω. Η Επικεφαλίδα μου ακούγεται πολύ απαισιόδοξη. Η Απαισιοδοξία ( αλλά μπορεί να είναι απλώς ενας αμβλύς ρεαλισμός), οφείλεται σε όσα αυτές τις μέρες συμβαίνουν σε σχέση με το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία και στο ότι τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά .

Τα πράγματα χειροτερεύουν, και η χώρα δείχνει να σέρνεται σε μια φοβερή εθνοτική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων εθνικιστών.

Ας δούμε τι συμβαίνει. Την περασμένη Παρασκευή, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να κλείσει το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας, ή DTP. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ιδέες για την ετυμηγορία, και είμαι μεταξύ εκείνων που το βρίσκουν εξαιρετικά ανώφελο για την κατάσταση που εχει διαμορφωθεί.

Αλλά πρέπει να δούμε επίσης ότι αυτή η υπόθεση κλεισίματος δεν ήταν απλά σκανδαλώδης, η υπόθεση άνοιξε κατά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ή AKP, απο το τουρκικό κατεστημένο το περασμένο έτος.

Η λατρεία του Οτσαλάν

Το AKP είχε κατηγορηθεί απλά για τις απόψεις της για κοσμικότητα. Το κύριο ζήτημα με το DTP ήταν, ωστόσο, δεν ήταν οι απόψεις του σχετικά με τα δικαιώματα των Κούρδων, αλλά για τους δεσμούς της με το PKK, μια τρομοκρατική οργάνωση.

Θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι πέρυσι το ίδιο το Συνταγματικό Δικαστήριο αρνήθηκε να κλείσει ένα μικρότερο φιλοκουρδικού κόμματος, του Κόμματος των Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, ή Hak-Par, το οποίο είχε ακόμη πιο τολμηρή απαιτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα των Κούρδων, αλλά έχει αποκηρύξει την τρομοκρατία ως μέθοδο .

Εδώ έγκειται το κύριο πρόβλημα με τους οπαδούς του DTP και των μαχητών υποστηρικτών τους: Δεν είναι μόνο τα απαιτητικά ευρύτερα δικαιώματα για τους Κούρδους. Αν συνέβαινε αυτό, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολο, για την κυβέρνηση η οποία είχε ξεκινήσει ήδη μια "δημοκρατική πρωτοβουλία" για τη χορήγηση των δικαιωμάτων αυτών.

Οχι, το DTP έχει έναν πιο φιλόδοξο στόχο: Η αναγνώριση του PKK ως νόμιμο πολιτικό παράγοντα, και, το σημαντικότερο, την απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για να γίνει μια «κουρδικού Μαντέλα."

"Οτιδήποτε εκτός από την απελευθέρωση του Οτσαλάν θα αποτύχει να τους ηρεμήσουμε," δήλωσε σύμφωνα με δημοσιογράφο ο Μεχμέτ Faraç, ένας εμπειρογνώμονας για το PKK. "Όλα τα άλλα θέματα, όπως η εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα, είναι ασήμαντα."

Ωστόσο, Οτσαλάν είναι ήδη ένας Μαντέλα. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η οργάνωσή του έχει σκοτώσει περίπου 7.000 Τούρκοι στρατιώτες, αλλά και εκατοντάδες τούρκων αμάχων και μάλιστα πολλούς κούρδους "προδότες", οι οποίοι και αρνήθηκαν να συνεργαστούν.

«Για την ελευθερία του Κουρδιστάν,« Οτσαλάν δήλωσε, "ένα εκατομμύριο Κούρδοι θα πεθάνουν." Για αυτόν, όπως ήταν και για τον Ιωσήφ Στάλιν, ο θάνατος εκατομμυρίων φαίνεται να είναι απλές στατιστικές.

Επιπλέον, Οτσαλάν βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να μπορεί να θυσιάσει για την ατζέντα του ορισμένους Κούρδους , είναι στην ευχάριστη θέση να δέχεται οτι πρέπει να θυσιαστούν. Όταν ο Οτσαλάν συνελήφθη το 1999 από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας (χάρη στην αμερικανική βοήθεια), ορισμένοι από τους υποστηρικτές του, ως μια μορφή διαμαρτυρίας, έκαψαν ζωντανό οι ίδιοι. Αργότερα Οτσαλάν, στο κελί του, με περηφάνια έγραψε:

"Όταν ο Ιησούς σταυρώθηκε, οι οπαδοί του θα μπορούσαν μόνο να κλαίνε. Όταν Μωάμεθ πέθανε, άνθρωποι συζήτησαν για την πολιτική πέρα από το σώμα του. Όταν ο Λένιν πέθανε, κανένας δεν αυτοκτόνησε. Αλλά όταν εγω συνελήφθη, εκατοντάδες Κούρδων γιοι και κόρες θυσιάστηκαν στις φλόγες. "

Έτσι, ο Οτσαλάν είναι μεγαλύτερος από ότι ο Ιησούς, ο Μωάμεθ και ο Λένιν - μία άποψη που συμμερίζεται η μαχητική πλευρά των οπαδών του ο αριθμός των οποίων, όπως ο Faraç εκτιμά, μπορεί να φθάνει τουλάχιστον στο μισό εκατομμύριο.

Αλίμονο, γιατί είναι αυτό που αποτελεί τόσο γόνιμο έδαφος για τη λατρεία της προσωπικότητας; Είχαμε ήδη ένα τέτοια φαινόμενο επίσημο σχετικά απο την τουρκική πλευρά, τώρα οι Κούρδοι έχουν το δικό τους.

Από την άλλη πλευρά, για τουλάχιστον το 80 τοις εκατό της τουρκικής κοινωνίας, ο Οτσαλάν απλά ενσάρκωνε το κακό. Αυτός είναι ο εχθρός του κράτους τους και ο δολοφόνος των γιων τους. Οι περισσότερες από αυτοί Τούρκοι, επίσης, δεν γνωρίζουν πολλά για τις τραγωδίες στην κουρδική πλευρά, για τις οποίες η πραγματική αιτία ειναι η δράση του PKK.

Για δεκαετίες το τουρκικό κράτος αναπαρήγαγε την ιδέα ότι το PKK δεν ήταν παρά ένα δημιουργήμα απο ομάδα ληστών και προδοτών και χειραγωγείται από «ξένες δυνάμεις." Αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα και δείχνει με πιο τρόπο οι Τούρκοι βλέπουν το ΡΚΚ, και έτσι αντιλαμβάνονται κάθε διάλογο μαζί του, σαν αδυναμία η σαν προδοσία.

Μια κουρδική Ιντιφάντα
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα τρομερό αδιέξοδο. Οι Κούρδοι εθνικιστές κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι ικανοποιημένοι με οτιδήποτε, εκτός απο την απελευθέρωση του Οτσαλάν, αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τολμήσει να το κάνει αυτό λόγω της τεράστιας αντίδρασης που θα λάβει από την τουρκική συντριπτική πλειοψηφία.

Επιπλέον, η πικρία που δημιουργήθηκε από τρεις δεκαετίες της ένοπλης σύγκρουσης ενισχύεται πλέον από την ένταση σε μεγάλες πόλεις στη δυτική Τουρκία μεταξύ ριζοσπαστικοποιημένη Κούρδων μεταναστών και εθνικιστικές Τούρκους οι οποίοι έχουν αγανακτήσει με την "εισβολή Κούρδων."

Τα τελευταία γεγονότα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης δείχνουν το επικίνδυνο σημείο έχουμε φτάσει: κουρδοι νέοι με μάσκε καίνε αυτοκινήτα, σπάνε καταστήματα και τρομοκρατούν γειτονιές. Οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών αντέδρασαν και επιτέθηκαν με μαχαίρια, τσεκούρια, ακόμη και όπλα.

Αυτό που βλέπουμε, στην πραγματικότητα, είναι αυτό που ο Emre Gönen, καθηγητής πολιτικών επιστημών, χαρακτηρίζει ως "μια κουρδική ιντιφάντα»

Τι είναι νέο εδώ και είναι η μεταβαλλόμενη φύση της σύγκρουσης. Στο παρελθόν, ήταν μεταξύ του τουρκικού στρατού και του PKK. Τώρα είναι όλο και περισσότερο μεταξύ Τούρκων και Κούρδων εθνικιστών. Το πεδίο της μάχης δεν είναι μόνο τα βουνά πια. Είναι επίσης μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

Αυτό είναι πολύ κακό. Οι πιθανότητες να καταλήξουν σαν Γιουγκοσλαβίας - με ένα φρικτό πόλεμο εθνοτικών - εξακολουθούν να είναι χαμηλά, πιστεύω.

Αλλά δεν είναι εντελώς εκτός συζήτησης. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο γρήγορα αυτή η πολιτική του ιού που ονομάζεται εθνικισμός μπορεί να εξαπλωθεί.

MUSTAFA AKYOL
*Ελεύθερη μετάφραση
MUSTAFA AKYOL
*Ελεύθερη μετάφραση

14 σχόλια:

  1. Ἄν περιμένω κάτι δέν εἶναι τόσο ἡ διάλυση τῆς Τουρκίας ἀλλά προϋποθέσεις ἐκεῖνες πού θά δημιουργηθοῦν -μἐτά τήν διάλυσή της- γιά τόν ὑποβιβασμό τῆς Δύσης στό σύνολὀ της. Δυστυχῶς θά εἶμαι νεκρός τότε. Ἐλπίζω τουλάχιστον τά παιδιά μου νά ἔχουν τήν ἴδια βαθιά ἐπιθυμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειτε καποιος το περιμενει ειτε οχι η Τουρκια ειναι νομοτελειακα βεβαιο οτι θα διαλυθει και μαλιστα συντομοτερα απ'οτι καποιοι θα το περιμεναν. Απο την αλλη η 'Δυση' με οποια χροια της εχουν αποδωσει και με τα οποια προβληματα της ΘΑ ΕΠΙΖΗΣΕΙ..οπως θα επιζησει και αυτος ο Αγιος και καθημαγμενος τοπος ..Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ η δικη μας ΕΛΛΑΔΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκπληκτικό είναι το γεγονός της υποβάθμισης, ακόμα και της απουσίας αυτών των εξελίξεων (της απαγόρευσης, των συγκρούσεων...) στην Τουρκία στα "Δυτικά" ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Anonime 10.57 Makari an kai orismenoi politikoi kai "epistimones" kanoun fikotimes pospatheies gia to antitheto!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΑΠΟ, αποτελεί για τον λαό του τον άνθρωπο ηγέτη που τους δίνει το δικαίωμα να ελπίζουν σε αυτοδιάθεση. Σαν σημείο αναφοράς, όσα και να του καταμαρτυρούν δεν τον αγγίζουν, αντίθετα τον ηρωποιούν ακόμη περισσότερο. Έχουν μια καυτή πατάτα στα χέρια τους και βρίσκονται σε αδιέξοδο. Μετά τους πανυγηρισμούς της σύλληψής του, αντιλαμβάνονται ότι τους γύρισε μπούμερανγκ η κράτησή του στο Ιμραλί. Εύστοχος ο παραλληλισμός με τον Μαντέλα. Και αν τον μισούν για τα 7000 θύματα Τούρκων στρατιωτών, ας μην ξεχνούν ότι και οδικός τους "άγιος" Κεμάλ, είχε εκατόμβες θυμάτων, Αρμενίων, Ποντίων, Ασσυρίων κ.λ.π. Αυτό όμως δεν τους απέτρεψε να τον φωνάζουν Ατατούρκ =πατέρα και να συνεχίζουν την πολιτική του. Δηλαδή την εξόντωση και τον καθαρμό απο άλλες εθνότητες στην Τουρκία. Δυο μέτρα και δυο σταθμά δεν ισχύουν. Καμία σχεδόν αφύπνιση λαού για ελευθερία-αυτοδιάθεση δεν ήταν αναίμακτη. Όταν διεκδικείς ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, έρχεσαι σε σύγκρουση με αυτόν που σου την στερεί.

    Αργικέραυνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οταν δεν έχεις τίποτα να χάσεις γιατί σου τα στερούν όλα
    Οταν είσαι ελεύθερος μόνο κατα λέξη και όχι ουσία
    Οταν πρέπει να κρύβεσαι για να ζεις
    Οταν πρέπει να ξεχνάς για να επιβιώνεις
    Τότε δεν έχεις τίποτα να χάσεις γιατί απλά τα έχεις όλα χαμένα.

    Δεν υποστηρίζω τους Κούρδους όπως και κανέναν πέραν των Ελλήνων αλλά το ε με Ε και όχι με ε και αυτό μισό. Για μένα δεν υπάρχει φιλία σε επίπεδο διακρατικό , εδώ πλέον δεν υπάρχει φιλία σε επίπεδο ατομικό.
    Απλά όπως είπε και ο Christos Voulgaris apo Londino σε κάποιο άλλο σχόλιο τους σε άλλη ανάρτηση ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου....
    Για μένα καλά κάνουν οι Κούρδοι και καλά να πάθουν οι Τούρκοι και οι φίλοι τους όμως φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου και εμείς οι Ελληνες στο θέση των Κούρδων θα βρεθούμε αν συνεχίσουμε έτσι όπως είμαστε....(Απεύχομαι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μακάρι τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας να τη διαμέλιζαν αν και προσωπικά πιστεύω πως -δυστυχώς- δεν είναι παρά ευσεβείς πόθοι δικοί μας και κάποιων άλλων. Η Τουρκία, ας μην ξεχνάμε, σ'όλη την ιστορία της αποτελείτο απο ένα μεγάλο αριθμό εθνικοτήτων, θρησκευμάτων και κάθε είδους μειονότητα και λίγο πολύ έχει μάθει να πορεύεται μαζί τους (πότε καταπιέζοντας, πότε ελέγχοντας και πότε σφάζοντας αλλά σε κάθε περίπτωση τα καταφέρνει).
    Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλώνει μέσα μου ένας φόβος ότι "κάποιοι" μετατρέπουν σταδιακά την Ελλάδα σε μία χώρα μειονοτήτων ευάλωτη σε αποσχιστικές τάσεις και κάθε είδους προβοκάτσια -βλέπε Θράκη αλλά και το κέντρο της ίδιας της Αθήνας όταν χιλιάδες(;) μουσουλμάνοι ωρύονταν για τη δήθεν προσβολή της θρησκείας τους.
    Μήπως όσο ατενίζουμε προς ανατολάς προσδοκώντας τον διαμελισμό της Τουρκίας κάποιοι επιχειρήσουν να μας πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα εκ των έσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Xριστίνα μια παρατήρηση αν μου επιτρέπεις.Μιλάμε για Τουρκικό πρόβλημα και όχι για Κουρδικό Ζήτημα.
    Αφορά τον επεκτατισμό, τον ηγεμονισμό των Τουρκων σε βάρος λαών με Ιστορία χιλιάδων ετών και με ιστορικές ρίζες.Δεν μπορούν να διαχωριστούν Κούρδοι, Αρμένιοι, Ποντιακός Ελληνισμός και Ελληνες.
    Δεν ισχύει λοιπόν το "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα περιμενετε πολυ ακομη .ΔΥΣΤΗΧΩΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Καυκάσιε σαφως και σου επιτρέπω και δεν χρειάζεται να το ζητάς αν κάνω λάθος σε κάτι θεωρώ ότι ο οποιο΄σδήποτε μπορεί να μου το πει επιχειρηματολογώντας όπως εσύ και άλλοι και πίστεψε με δεν έχω ούτε σε μεγάλο βαθμό τον εγωισμό ούτε την έπαρση για να μη τα παραδέχομαι ειδικά απο ανθρώπους που μέχρι τώρα έχω δει ότι μπορούν και συζητάνε .

    Αλλα όταν το είπα το εννούσα με το σκεπτικό ότι ο Εχθρός (Κούρδος) του εχθρού μου(Τούρκου) είναι φίλος μου άρα στο πρόβλημα το Τουρκικό υποστηρίζω τους Κούρδους σε κάθε περίπτωση (επί του παρόντος)και βασισμένη σε ένα κομάτι που λέει :

    Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα τρομερό αδιέξοδο. Οι Κούρδοι εθνικιστές κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι ικανοποιημένοι με οτιδήποτε, εκτός απο την απελευθέρωση του Οτσαλάν, αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τολμήσει να το κάνει αυτό λόγω της τεράστιας αντίδρασης που θα λάβει από την τουρκική συντριπτική πλειοψηφία.

    Οσο για το αν μπορούν να χωριστούν γιατί όχι Καυκάσιε πες μου γιατί όχι.Δεν μπορούν , δεν γίνετε, δεν θέλουν δεν τους αφήνουν; Τι απο όλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Οταν δεν έχεις τίποτα να χάσεις γιατί σου τα στερούν όλα
    Οταν είσαι ελεύθερος μόνο κατα λέξη και όχι ουσία
    Οταν πρέπει να κρύβεσαι για να ζεις
    Οταν πρέπει να ξεχνάς για να επιβιώνεις
    Τότε δεν έχεις τίποτα να χάσεις γιατί απλά τα έχεις όλα χαμένα".

    Χριστινα μιλας σαν υπερηφανη Παλαιστινια γυναικα. Συγχαρητητρια!!!
    Θα μπορουσα να πω οτι μιλας και σαν Σουλιωτισα, αλλα "φρεσκα κουλουρια" λεει ο κουλουρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από τήν πλευρά τής Τουρκίας,έχει συντελεσθή ΥΒΡΙΣ,καί δέν θά αποφύγη τήν Νέμεσι.Κανείς μέχρι τώρα δέν τήν γλύτωσε.
    Τά χρόνια πού έρχονται θά έχουν εξαιρετικό ανδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καυκάσιε,

    έχεις δίκιο , το ζήτημα δεν είναι κουρδικό ,είναι τουρκικό !
    Χρειάζεται να το μάθουν όλοι οι Έλληνες και μαζί όλος ο κόσμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.