15/12/09

FT: Σκληρό τεστ για τον Γιώργο Παπανδρέου


Τίποτα στην προηγούμενη πολιτική καριέρα του κ. Γιώργου Παπανδρέου δεν τον είχε προετοιμάσει για το καθήκον να υπερασπιστεί την αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ή για να αναλάβει σειρά σκληρών και επιτακτικών μεταρρυθμίσεων.

Μετά την περιφανή νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου, ο 57χρονος πρωθυπουργός και μέλος μιας από τις βασικές πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας ανέμενε ότι θα οδηγούσε τη χώρα εκτός της ύφεσης και σε ανάκαμψη μέσω της στρατηγικής του για "πράσινη ανάπτυξη".


Η πραγματικότητα των 10 εβδομάδων όπου βρίσκεται στην εξουσία είναι πολύ διαφορετική.

Η Ελλάδα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις αγορές αλλά και από τους Ευρωπαίους εταίρους της, προκειμένου να ακολουθήσει την Ιρλανδία και να εφαρμόσει μέτρα σκληρής λιτότητας.

Όμως ο κ. Παπανδρέου φοβάται ότι σκληρά μέτρα θα ξεσηκώσουν την αριστερή πλευρά του σοσιαλιστικού κόμματος, ιδιαίτερα εάν εγκαταλείψει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για αύξηση των πραγματικών μισθών και παροχή επιπλέον εισοδημάτων στους χαμηλόμισθους.

Έχοντας σπουδάσει κοινωνιολογία, προτιμά να μιλά για τη μεταρρύθμιση σε θεωρητικό επίπεδο, χωρίς να καταθέτει λεπτομερείς αναφορές σε στατιστικά στοιχεία ή χρονικά περιθώρια.
Όμως, υπάρχει ένα ερώτημα για το κατά πόσον έχει τη δυνατότητα να τα φέρει εις πέρας.

Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, για παράδειγμα, ο κ. Παπανδρέου άλλαξε τη στάση του σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά και κοινωνικά θέμα, το μονοπώλιο του κράτους στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και από ενώσεις φοιτητών όταν δήλωσε ότι στηρίζει την τότε συντηρητική κυβέρνηση στο όλο ζήτημα.

Στέλεχος του κόμματος τονίζει: "Στο θέμα της Παιδείας ο Γιώργος άφησε στην άκρη τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του που δεν ήθελαν τη μεταρρύθμιση. Δεν γνωρίζουμε, όμως, αν έχει τη δυνατότητα να τους παραμερίσει και να εφαρμόσει τις θέσεις του".

Γεννημένος στις ΗΠΑ, έζησε ως έφηβος στη Σουηδία, καθώς η οικογένειά του εγκατέλειψε την Ελλάδα λόγω της χούντας, ενώ σπούδασε στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Η ψιλόλιγνη φιγούρα του, ο ήπιος τρόπος ομιλίας του αλλά και η συνήθειά του να κάνει ποδήλατο στα αθηναϊκά προάστια είναι χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει από το παραδοσιακό μοντέλο του Έλληνα πολιτικού.

Τα ελληνικά ΜΜΕ συχνά ειρωνεύονται την ιδεαλιστική του πολιτική και τον βορειοευρωπαϊκό τρόπο ζωής του.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι... προϊόν ενός πολιτικού τζακιού της Ελλάδας, λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία προνομιούχο πολιτική οικογένεια με εύκολη πρόσβαση στην εξουσία.

Τόσο ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου όσο και ο παππούς του Γιώργος Παπανδρέου υπήρξαν πρωθυπουργοί της Ελλάδας.

Ο κ. Παπανδρέου εγκατέλειψε μία ακαδημαϊκή καριέρα στη Σουηδία για να εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο σε ηλικία 29 ετών, αλλά ανέλαβε σοβαρό υπουργικό πόστο μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1996.

Σε ένα video clip που "ανέβηκε" στο YouTube την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου θυμίζει στους συνεργάτες του μία ρήση του πατέρα του κατά τη διάρκεια προηγούμενης κρίσης στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

"Εάν δεν μπορέσουμε να εξαφανίσουμε το χρέος, τότε το χρέος θα εξαφανίσει τη χώρα", είχε δηλώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Όμως αυτήν τη στιγμή ο νεαρότερος Παπανδρέου θα ευχόταν να είχε κληρονομήσει μικρότερο δημόσιο χρέος και ένα σοσιαλιστικό κόμμα άξιο μεγαλύτερου σεβασμού.
euro2day.gr

5 σχόλια:

  1. Ναι μόνο που ο «νεαρότερος» Παπανδρέου είναι 57 ετών. Με πολιτική καριέρα πρωτοκλασάτου στελέχους της κυβέρνησης Σιμίτη επί σειρά ετών και πολιτική εμπειρία που ξεπερνά κατά πολύ τα 20 χρόνια. Οι όποιες αποφάσεις σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο είναι χτισμένο γύρω από τον πρωθυπουργό τον αφορούν άμεσα και η όποια αναποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων που εξαγγέλλονται βαραίνουν τον ίδιο. Δεν είμαστε εδώ για να παραστήσουμε για άλλη μια φορά τους θεατές στο θέατρο του παραλόγου της ελληνικής πολιτικής σκηνής όπου οι πολιτικοί άνδρες τύπου Σιμίτη αντί να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όλα θα τα ρίχνουν στην κακή ποιότητα του κράτους. Εκεί βρίσκονται ακριβώς για να αλλάξουν την κατάσταση και όχι για να μας επισημάνουν απλώς τις αδυναμίες μας. Αν δεν μπορούν απλούστατα ας συνεχίσουν το «βορειοευρωπαϊκό» τρόπο ζωής τους της μόνιμης εφηβικής ανεμελιάς που τους εξασφάλισε η οικογενειακή τους περιουσία. Εμείς θα βρούμε ηγέτες που να μπορούν να μας εκφράσουν και να είναι σίγουροι ότι δεν θα μας λείψουν καθόλου.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tο παιδι δεν κανει ουτε για κλητηρας δε ιδιωτικη επιχειρηση.
    Σε λιγο καιρο θα δουμε τι φουσκα ειναι και αλοιμονο στα εθνικα μας θεματα...τα οποια εμειναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχει πλάκα που ζητούν οι παράγοντες απ' το γιωργάκη να "κάνει κάτι" να γλυτώσουμε τη χρεωκοπία. Και περιμένουν το λόγο το λυτρώτικό, τις συγκεκριμμένες αποφάσεις και την υλοποίηση τολμηρών, ή εν πάσει περιπτώσει μέτρα στο ύψος των περιστάσεων.
    Δεν έχουν καταλάβει από την έως τώρα πορεία του πως δεν πρόκειται να κάνει τίποτα ! Κομμένη κεφαλή που ξερνά νεοταξίτικη προπαγάνδα είναι και ο στόχος του΄είναι η περεταίρω καταστροφή του τόπου και η εξαθλίγωση των κατοίκων του. Τίποτα δεν πρόκειται να κάνει. Εκτός από τη διαλυτική αδράνεια στην οποία μας έχει συνηθίσει απ'το 81 που πρωτανέβαλε καθήκοντα, θα πετά εμπρηστικά προβοκατόρικα εμέσματα να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Οπως έκανε μέχρι τώρα. Δε μιλώ για την "παγκόσμια διακυβέρνηση" και τα "πράσινα" του, ούτε για την "πατρίδα", αλλά για το λανσάρισμα της παραχώρησης κυριαρχίας, τη διασπορά της τρομοκρατίας για χρεωκοπία, τον ολοκληρωτισμό της δημιουργίας μονοδρόμων και τετελεσμένων, τον ψεύτικο διάλογο με την προκαθορισμένη κατάληψη που γνωρίζει μόνο η αφεντιά του. Οπου δεν τον παίρνει δεν θά είναι ανεμπόδιστες οι ενέργειές του , σαν την απαλοιφή τής εθνικής συνείδησης, θα περιμένει το σάπισμα από αδράνεια. Ετσι όπως έκανε στο υπουργείο Παιδείας παλιά. Ούτε ένα μολύβι από εκεί δεν κούνησε το χαμίνι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα ανύπαρκτο τότε κράτος πήρε του κόσμου τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα των γερμανών στο Β΄ Πα Πο . Ενώ ένα υπαρκτό και το πλέον ηρωικό κατά κοινή ομολογία των πάντων περιμένει να πάει κάποιος πραγματικός Έλληνας στο ταμείο των γερμανών .
    Κάθε χρόνο το τεράστιο αυτό ποσό που θα έλυνε όλα τα προβλήματα του τόπου μας είναι στον γερμανικό προϋπολογισμό!!!.
    ΠΡΟΕΧΕΙ ΟΜΩΣ Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΊΑΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
    Ας πάμε πάλι να δουλέψουμε μετανάστες όπως τόσες δεκαετίες σαν να μη πω τι, με τις τοιούτες κυβερνήσεις που ανεχόμαστε.

    * Φέτος όπως και πέρυσι το Φθινόπωρο γερμανοί αντιφασίστες από κόμμα του γερμανικού κοινοβουλίου μαζί με πολλούς νεολαίους τους συμμετείχαν σε εκδηλώσεις που έκανε το Εθνικό Συμβούλιο για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας που πρόεδρος είναι ο Μανόλης ο Γλέζος και γραμματέας ο Βαγγέλης Μαχαίρας

    ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΒΑΖΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΔΩ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΛΑΦΑΖΑΝΗ.

    ΚΥΡΙΕ ΠΥΘΑΓΟΡΑ, ΠΟΙΟΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ; ΟΝΟΜΑΣΕ ΤΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑΛΛΙΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΣΠΗ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. ΕΙΝΑΙ ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΜΟΣ.
    ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΝΟΕΙΣ; ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΠΛΟΓΚ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΚΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
    ΠΙΠΙΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΗ ΓΚΛΑΒΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.