20/9/10

Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία, τονίζει ο ΥΠΕΞ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Με τη φράση «δεν υπάρχει μυστική διπλωματία, ούτε παράλληλη διαδικασία», αλλά «απευθείας επαφές που μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών σε ερώτηση για το εάν διεξάγονται μυστικές διαβουλεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας μας στον ΟΗΕ, και λίγο πριν την συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς, ο Δημήτρης Δρούτσας αναφέρθηκε στις επαφές του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του ιδίου στις ΗΠΑ, στις «κόκκινες γραμμές» για το θέμα της ΠΓΔΜ, στον «προβληματισμό» για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αλλά και στην ανάγκη ανάπτυξης της οικονομικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις κλιματικές αλλαγές και στη σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Στη συνέχεια, μίλησε για το διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο που θα γίνει στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου και αναμένεται, όπως είπε, να συμμετάσχουν σημαντικοί ηγέτες της περιοχής, όπως ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Δρούτσας έδωσε συνοπτικά το στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αναγκαιότητα παρουσίας και συμμετοχής της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή και κυρίως στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο. Επίσης, αναφέρθηκε στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και στάθηκε ειδικά στη συνάντηση της Τετάρτης του κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, όπου θα λάβουν μέρος επίσης ο ίδιος και ο Τούρκος ομόλογός του κ. Νταβούτογλου.

Για «μυστική διπλωματία»
Σε ερώτηση αν υπάρχει «μυστική διπλωματία» και τι έχει να πει για τις πληροφορίες ότι ο Αλ. Ρόντος και η Μ.Κοππά συμμετέχουν σ' αυτού του είδους τη διπλωματία, ο κ. Δρούτσας τόνισε:

«Δεν υπάρχει ούτε μυστική διπλωματία, ούτε παράλληλη διαδικασία. Όλα γίνονται με πλήρη διαφάνεια. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι οι διαπραγματεύσεις είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Εμείς, όμως, είμαστε της απόψεως ότι απευθείας επαφές με την σκοπιανή πλευρά μόνο να βοηθήσουν μπορούν αυτή τη διαδικασία από τον ΟΗΕ. Επομένως, όταν μιλάμε για απευθείας επαφές, είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει συναντηθεί επανειλημμένως με τον κ. Γκρούεφσκι και είπαμε ότι και πάλι αν είναι εδώ ο κ. Γκρούεφσκι, εμείς θα πάρουμε την πρωτοβουλία να τον συναντήσουμε».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι: «Έχω δει και εγώ πολλές φορές τον κ. Μιλόσοσκι σε διάφορα διεθνή φόρα και έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι σε πολλά επίπεδα μπορούν να υπάρξουν επαφές οι οποίες βοηθάνε την υπόθεση. Όπως αναφέρατε παραδείγματος χάριν ένα όνομα, την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άρα, εκεί, εκ των πραγμάτων, γίνονται συζητήσεις για το θέμα της ονομασίας και είναι λογικό, αυτονόητο και χρήσιμο για μας να υπάρξουν και επαφές της κ. Κοππά γύρω απ' αυτό το θέμα, όπως έχουν υπάρξει επαφές και του κ. Λαμπρινίδη ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της κ. Ποδηματά και του κ. Κουμουτσάκου, οι οποίοι είναι μέλη της Κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όλες αυτές οι επαφές είναι βεβαίως πολύ σημαντικές και χρήσιμες, συμβάλλοντας, όπως είπαμε, στη διαπραγμάτευση η οποία γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Ο κ. Δρούτσας υποστήριξε πως «αν εμείς είμαστε ανοικτοί και υπάρχουν περισσότερα άτομα σε διάφορες θέσεις τα οποία μπορούν να διοχετεύσουν και να περάσουν αυτό το δικό μας μήνυμα, της Ελλάδας ότι εμείς εδώ είμαστε, έχουμε και βούληση και ετοιμότητα για επίλυση, αλλά αυτό είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο εμείς με σοβαρότητα μπορούμε να συζητήσουμε. Για μας αυτό είναι μονόδρομος. Τώρα, όσο αφορά τον κ. Ρόντο. Όπως γνωρίζετε, ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε και στο παρελθόν, συνεργάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία με τον κ. Ρόντο, αλλά εάν μπορούν και άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, αυτό είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά, να το ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και κ. Ρόντου.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Για μας η ουσία είναι το σημαντικό. Και πραγματικά το όνομα στο οποίο θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών να χρησιμοποιείται απ' όλους και έχω πει πολλές φορές ότι εάν αυτό για να πετύχουμε τον στόχο: όλοι με γνώση να χρησιμοποιούν αυτή την ονομασία. Και αν χρειάζεται αλλαγή του συντάγματος της χώρας αυτής θα πρέπει να το κάνουν».

Οικονομική διπλωματία

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα ανάπτυξης της οικονομικής διπλωματίας, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι για την κυβέρνηση αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, καθώς «η σύγχρονη διπλωματία επιβάλλει σήμερα να επικεντρωνόμαστε και σ' αυτό τον τομέα». Τόνισε, μάλιστα, πως πέρα από τις ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών, «υπάρχει ολόκληρη ομάδα η οποία ασχολείται με αυτό». «Ο κ. Παμπούκης έχει κατά κάποιο τρόπο όλη την επίβλεψη και τον πρώτο λόγο στα θέματα των στρατηγικών μεγάλων ξένων επενδύσεων» ανέφερε.

«Αυτή την στιγμή, εκεί που εστιάζουμε, είναι ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και αυτό πραγματικά μπορεί να είναι και θα είναι ένα από τα κύρια κεφάλαια για την Ελλάδα, στο άμεσο μέλλον. Είναι ένας τομέας που πραγματικά η Ελλάδα έχει να προσφέρει πάρα πολλά» επισήμανε.

Για το Κυπριακό

Σε ερώτηση αν ο ΓΓ του ΟΗΕ στην συνάντησή του με τον πρωθυπουργό αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης και κατά πόσο εμφανίστηκε απαισιόδοξος, ο κ. Δρούτσας τόνισε:

«Προβληματισμένοι είμαστε όλοι μας με τη διαδικασία στο Κυπριακό. Και ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Μπαν Γκι-μουν. Νομίζω ότι όλοι συμμεριζόμαστε αυτή την ανάλυση, ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο σίγουρα σημαντική και χρήσιμη για το Κυπριακό και όχι εύκολη, αλλά δεν υπήρξε ούτε μεγάλη, ούτε μικρή συζήτηση, ούτε οποιαδήποτε ένδειξη από πλευράς του ΓΓ ότι υπάρχουν σκέψεις ή έχουν δρομολογηθεί για μια διεθνή διάσκεψη. Δεν έγινε καμία κουβέντα γι' αυτό» είπε.

http://www.tovima.gr

12 σχόλια:

  1. Διαβάζοντας την ιστορία της Διπλωματίας από τον master της, Χένρι Κίσσινγκερ μαθαίνεις ότι ΠΟΤΕ στην Ιστορία δεν υπήρξε φανερή Διπλωματία.

    Δεν έχει νόημα αν η διπλωματία είναι φανερή...

    Ο Σαγιάν της γειτονιάς σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 12:22 μ.μ.
    Κανεις λάθος: αν πας στο εξωτερικό και δεις τί κάνουν κάποιοι εμπορικοί ακόλουθοι, ακόλουθοι τύπου, κ.α., θα καταλάβεις από state-of-the-art φανερή διπλωματία = τζάμπα φαΐ σε εκδηλώσεις to know us better για προσωπικό PR, για να μην επεκταθώ...

    ΥΓ. Αληθινή ιστορία.
    Πρώτο τηλεφώνημα σε εμπορικό ακόλουθό μας σε γειτονική χώρα:
    "Καλημέρα σας. Μήπως έχετε την καλοσύνη να με κατευθύνετε για την εύρεση τοπικής συμβουλευτικής εταιρίας ειδικής στην ενέργεια;"
    "Αδερφέ, αν έχει κολλήσει τίποτα στο τελωνείο, να σηκώσω κανένα τηλέφωνο, αλλιώς τί να σου πω..."
    "Θα είμαι εντός της πόλης σας για 48 ώρες. Μήπως θα επιθυμούσατε να το συζητήσουμε στο γραφείο σας, σήμερα ή αύριο, ότι ώρα σας βολεύει;"
    "Μπα, δύσκολο, δεν θα με βρεις στο γραφείο. Αν θες, βρισκόμαστε και απόψε το πάρτυ της τράπεζας ΧΧΧ και τα λέμε για λίγο."

    OPEN, Χολαργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "... στη σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας."

    χαχαχαχα, Ο ΓΑΠ δεν παιζεται.. Εχει βαλει σκοπο να "ΣΩΣΕΙ" το ανθρωπινο γενος... Θα πρεπει να ειμαστε υπερηφανοι που εχουμε εναν πρωθυπουργο τετοιου βεληνεκους...

    Αααα ρε, βρεγμενη σανιδα που θελετε.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν ειναι και η πρωτη φορά που λέει ψεμματάκια (κακό παιντι), το ξέρουμε πια το στύλ του

    αλλά ο ψευτης και ο κλέφτης μόνο τον πρώτο χρόνο χαίρονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑΙ,καλά ..., σε πιστέψαμε καϋμένε μαθητή του Μετέρνιχου ....Για εξήγησέ μας λοιπόν γιατι, αφου τα σκόπια είναι αναγνωρισμένα σαν ΦΥΡΟΜ από τον ΟΗΕ,από το 1991 έρχονται στην Ελλάδα με ταξιδιωτικά έγγραφα που γράφουν ρεπούμπλικα ματσεντόνια ;;; Γιατί,κύριοι, όλοι οσοι περάσατε από τα συναφή υπουργεία το κάνατε-κανετε γαργάρα ;;; Ακούω ...πως ;;; Απο την Θεσσαλονίκη(με μετακίνηση στο Βόρειο Αιγαίο) Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΑΙ,καλά ..., σε πιστέψαμε καϋμένε μαθητή του Μετέρνιχου ....Για εξήγησέ μας λοιπόν γιατι, αφου τα σκόπια είναι αναγνωρισμένα σαν ΦΥΡΟΜ από τον ΟΗΕ,από το 1991 έρχονται στην Ελλάδα με ταξιδιωτικά έγγραφα που γράφουν ρεπούμπλικα ματσεντόνια ;;; Γιατί,κύριοι, όλοι οσοι περάσατε από τα συναφή υπουργεία το κάνατε-κανετε γαργάρα ;;; Ακούω ...πως ;;; Απο την Θεσσαλονίκη(με μετακίνηση στο Βόρειο Αιγαίο) Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ερώτηση!

    Δηλαδή,
    Eure Exzellenz Herr Aussenminister,
    Τόσο καιρό που παρλάρετε με τους τουρκαλάδες και τον μεσιέ Νιμιτς, μιλάτε εντελώς ανοιχτά και τα μαθαίνει ο πάσα ένας ;

    Δηλαδή, όλα αυτά που διαβάζουμε σε επιλεγμένη βιβλιογραφία περί μυστικής Διπλωματίας είναι ανοησίες ;

    Εάν είσθε εσείς αφελής τουλάχιστον μην μας θεωρείτε και εμάς ! Είναι μάλλον προσβλητικό !

    Όπως γράφει ο Φίλος του Ιστολογίου : Διαβάζοντας την ιστορία της Διπλωματίας από τον master της, Χένρι Κίσσινγκερ μαθαίνεις ότι ΠΟΤΕ στην Ιστορία δεν υπήρξε φανερή Διπλωματία.

    Δεν έχει νόημα αν η διπλωματία είναι φανερή...


    Ευμένης. ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι τουλάχιστον αφελές ακόμη και να ρωτάμε για το αν η διπλωματία είναι κρυφή ή φανερή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευμένη, βλέπω το σκίζεις το ...γαλλικό !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι τελευταίες ΝΕΕΣ ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ γνωστής εταιρίας , γράφουν φαρδιά πλατιά οτι παράγονται στη FYROM για λογαριασμό της...
    Φάτε λοιπόν φρυγανιές για να μας τα χώνουν κι΄απο πάνω οι σκοπιανοί !!
    Α ρε Ελλάδα με την "Δημοκρατία" σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. σάς παίζω στοίχημα πώς αμέσως μετά τίς εκλογές,στίς οποίες ο, φερόμενος ώς ελληνικός, πληθυσμός θά ξαναψηφίσει ΔΑΓΚΩΤΟ όλους τούς Μαυρογυαλούρους,σέ λιγότερο από εβδομάδα,θά μάς ανακοινωθεί η...ύπαρξη Μακεδονικού έθνους,Μακεδονικής γλώσσας καί χώρας Μακεδονίας η οποία συνορεύει μέ τήν φερόμενη ώς Ελλάδα.σάς δίνω χαμηλή απόδοση διότι είμαι 99% βέβαιος πώς αυτό θά συμβεί.1,05! είναι γκανιάν,άχαστο!Ζήτω αι βουλές τής Παγκοσμίου Διακυβερνήσεως καί τού οργάνου αυτής ΝΑΤΟ.κι όπως είπε καί ο JEF:We need global administration and we need it fast.σαλόμ γκοιμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μήπως το ερωτημα δεν είναι αν η διπλωματία είναι κρυφή ή φανερή αλλά αν υπάρχει διπλωματία όπως ορίζεται στο λεξικό? Η εικόνα που βγάζουν είναι πως θα πασάρουμε στους ιθαγενείς χωρίς να μας πάρουν με τις πέτρες τις βουλές των "μεγάλων". Κάποτε όταν η Ελλάδα ήταν πολύ πιο μικρή και αδύνατη υπήρχαν πολιτικοί που στήλωναν τα πόδια και παρά τις αδυναμίες τους είχαν βροντερή Ελληνική πολιτική. Έγω βλέπω ότι υποχωρήσεις μόνο εμείς κάνουμε από τότε που αποδέχτηκαν τον όρο ΠΓΔΜ (που κι αυτό αποτυχία ήταν για μένα). Το γκρουεφσκι έχει πει "ότι συμφωνία γίνει θα περάσει από δημοψήφισμα" γιατί δεν το κάνουμε και εμείς να δούμε τι λέει ο λαός? α, ναι ξέχασα, μπορεί έτσι να νομίσει ο λαός ότι έχει και λόγο και διαμορφώνει το μέλλον του, εξάλου τα δημοψηφίσματα είναι για προηγμένες δημοκρατίες τύπου τουρκία και πγδμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.