8/9/10

Από την αυλή του Αρταξέρξη στην αυλή του Δ. Χριστόφια…

Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην Κύπρο ανέκαθεν είχε σχέση με αυλές! Αυτοκρατορικές, βασιλικές, πριγκιπικές, των δόγηδων, σουλτανικές, πασαλίδικες, πολιτικές, κομματικές και… κυπριακές. Από την αρχή της ιστορίας του, το νησί είχε μπλέξει με τις φιλοδοξίες, τα σχέδια, την αρπακτικότητα και τις κατακτητικές ή εμπορικές βλέψεις πολλών κατακτητών, εισβολέων και αγοραστών. Το παρόν και το μέλλον της Κύπρου παίχτηκε μέσα σε ξένες αυλές και παλάτια, σε γραφεία και παρασκήνια.

Σε τέτοιο βαθμό, που ήταν αναμενόμενο και φυσιολογική επίπτωση ότι και τα πολιτικά μας πράγματα θα επηρεάζονταν από την ανάλογη ατμόσφαιρα. Πολλοί αναμίχθηκαν πονηρά και ενεπλάκησαν παιγνιωδώς στις υποθέσεις της νήσου. Σχέδια, μηχανορραφίες, διαπλοκές, αγοραπωλησίες. Η Κύπρος υπήρξε σχεδόν πάντοτε αντικείμενο προς πώληση ή προς δοσοληψία, προς εκποίηση ή προς εκχώρηση, στο πλαίσιο μεταπρατικών ή κρύφιων συναλλαγών. Έτσι πρέπει να ιδωθεί και η τελευταία ανάφλεξη με την πολιτική εμπορία φρούτων από προσωπικές, κομματικές και άλλες αυλές.

Η συνέντευξη Ν. Αναστασιάδη στη «Σ» (Κυριακή και Δευτέρα) ήταν η αφορμή ώστε το κομματικό και ιδιαίτερα το πολιτικό σκηνικό να πάρει φωτιά. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι ανέχεται κόλακες και κολακείες από τον περίγυρό του -πολιτικό και κομματικό- και ότι όλοι αυτοί τον θεωρούν ως περίπου Μεσσία. Ο Κυβ. Εκπρόσωπος αντέδρασε έντονα και διερωτήθηκε περί του νέου φρούτου, δηλ. των καταγγελιών Αναστασιάδη, ο οποίος, αντιδρώντας, εξέφρασε ντροπή για το πόσο χαμηλά έχει εκπέσει ο πολιτικός λόγος και η αλαζονεία σε αυτόν τον τόπο. «Συνεπώς», είπε, «τα ''φρούτα'' ας τα ψάξει στην αυλή του. Παράγει πολλά η αυλή του κ. Χριστόφια». Η αντιπαράθεση Αναστασιάδη-Χριστόφια παραπέμπει ξανά στο επίπεδο της πολιτικής ζωής, σκέψης και συμπεριφοράς ηγετών. Να θυμίσουμε τη σκληρή κατηγορία εναντίον του Ν. Αναστασιάδη, όταν πριν από χρόνια μετέβη στην Τουρκία και συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν.

Τότε, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε καταγγελθεί ότι μετέβη στην αυλή του Τούρκου Αρταξέρξη, περίπου για να παραδώσει τον κυπριακό Ελληνισμό στον κατακτητή του. Εκείνη η βαριά κατηγορία αιωρείται έκτοτε πάνω από τον ηγέτη του Συναγερμού. Όπως αιωρούνται κατηγορίες εναντίον διαφόρων πολιτικών για πράξεις ή και συναγελασμούς των με ξένους. Η ιστορία των Ελλήνων είναι γεμάτη από δοσοληψίες ηγετών τους με ξένους δυνάστες ή/και στιγματίζεται από προδοσίες Εφιαλτών ή από ανοικτές Κερκόπορτες. Σήμερα, οι καιροί έχουν προσαρμοστεί στην πολιτική… οικολογία. Η αναφορά σε αυλή του Δ. Χριστόφια συνδέεται με την ύπαρξη φρούτων και λαχανικών, που προφανώς φύονται και παράγονται σε αυτήν. Και ποια είναι αυτά τα φρούτα; Κατά τον Αναστασιάδη είναι οι κόλακες, που περιτριγυρίζουν τον Πρόεδρο Χριστόφια και με την «τέχνη» τους δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό κολακείας, διαβρωτικής και ολέθριας, για τον Πρόεδρο και τον τόπο.

Αλλ’ είναι και το επίπεδο του πολιτικού λόγου. Αυτός είναι συνάρτηση του επιπέδου της ηγεσίας και της πολιτικής που παράγει ή διασαλπίζει. Αν οι πολιτικοί μας είχαν επίπεδο, τότε η πολιτική ζωή και τα πολιτικά μας πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά, όπως, φυσικά, και το Κυπριακό θα είχε μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση και μεταχείριση. Λένε μερικοί ότι έχουμε τους πολιτικούς και την πολιτική που μας αξίζουν. Δεν πιστεύουμε ότι αυτά μας αξίζουν, για τα οποία ως λαός είμαστε εν πολλοίς συνυπεύθυνοι. Μας αξίζει κάτι πολύ καλύτερο. Να το πούμε, να το διεκδικήσουμε και να προειδοποιήσουμε τους πολιτικούς. Για να προσγειωθούν.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Plese, let's be united. If the people of Cyprus, especially the politicians , are united and not divided, they will bring more positive results. Stop talking about who favors whom and try to think together as one body what is good for our country. I want to read more positive articles in newspapers.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.