3/9/11

Σύναξη στο Φανάρι των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων

Οι προκαθήμενοι των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κάλεσαν σήμερα τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες στην Μέση Ανατολή, αλλά και ανά τον κόσμο, να εκπονήσουν έναν κατάλογο αρχών και δεσμεύσεων που θα διέπει την ειρηνική συμβίωση των πιστών διαφόρων θρησκειών και παραδόσεων.
«Ατυχώς, εις την εποχή μας ανεπτύχθη και έχει οξυνθεί ο φόβος του Άλλου, του διαφορετικού» λένε σε μήνυμα που εξέδωσαν μετά την συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.

«Θύμα αυτής της καταστάσεως τείνουν να γίνουν και αυτοί οι ίδιοι οι χριστιανοί, ιδιαιτέρως εις τον χώρον της Μέσης Ανατολής», λέει το μήνυμα των Προκαθημένων και τονίζει ότι «εις πολλές περιπτώσεις οι χριστιανοί αντιμετωπίζονται ως πολίτες «δευτέρας κατηγορίας». Η Σύναξη ζητά επίσης μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι το θέμα «τείνει να υποτιμηθεί και να θεωρηθεί δευτερευούσης σημασίας υπό την ασφυκτική πίεσιν των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, τα όποια ταλανίζουν σήμερον την περιοχήν της Μέσης Ανατολής».
«Η αντίληψις αυτή και εσφαλμένη είναι και επικίνδυνος», τονίζει το μήνυμα. «Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος θα εκμηδενίσει τελικώς τα τυχόν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη υπό οιανδήποτε πολιτική αλλαγή, δια την οποίαν διεξάγονται σήμερον αγώνες», καταλήγει.
Η Σύναξη των Προκαθημένων αποφάσισε ακόμα να ζητήσει από τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία και την Εκκλησία Κύπρου να συνδράμουν και ενισχύσουν τον διεξαγόμενο διαχριστιανικόν και τον διαθρησκειακόν διάλογο μετά των άλλων δύο μονοθεϊστικών θρησκειών.
Οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Μέση Ανατολή θα μεταφέρουν προς το Γραφείον της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα εκάστοτε αναφυόμενα προβλήματα.
Τέλος για το θέμα της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η Σύναξη απεφάσισε, να επισπευσθεί η διαδικασία της προπαρασκευής και ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συγκαλέσει «Σύνταξιν των Μακαριωτάτων Πατριαρχών και Προέδρων των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών» για να αναθεωρηθούν οι κανόνες της απολύτου ομοφωνίας που διέπουν την μέχρι σήμερα λειτουργία των Ορθοδόξων σωμάτων, «δια την ταχυτέραν προώθηση και ολοκλήρωση της προπαρασκευής της Συνόδου».
Η Σύναξις υιοθέτησε επίσης την πρόταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την οργάνωση συνάντησις θρησκευτικών ηγετών της περιοχής της Μεσογείου, κατά την οποίαν θα διακηρυχθεί εν είδος οικολογικής «Χάρτας της Μεσογείου», ως συμβολής εις την προσπάθειας προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και εις την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των θρησκειών της περιοχής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

11 σχόλια:

  1. «εις πολλές περιπτώσεις οι χριστιανοί αντιμετωπίζονται ως πολίτες «δευτέρας κατηγορίας». αυτό κοντεύει να γίνει και στην Ελλάδα. στο τέλος θα ολοκληρωθεί, θα μας τρέχουν από τα σπίτια μας κάτι λεβεντόπαιδα απότοκα του ψευτοπροοδευτισμού. συνοπτικές διαδικασίες υπηκοότητας ελληνικής που σημαίνει 2εκατομ μουσουλμάνους με ευρωπαϊκή βίζα. είμαστε φοβεροί οι Γρακοί. ο πρώτος κίνδυνος για την ΚΠολη εμφανίσθηκε με την εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Θράκη. δεν έφυγαν απο κεί ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι και αλλιώς ο Ελληνισμός ηγείται πνευματικά στους Χριστιανούς.

    Για να ηγηθούμε όμως και ποσοτικά, πρέπει να εξελληνίσουμε.

    Τα 2 Ελληνικά κράτη πρέπει να χορηγήσουν υπηκοότητα σε όποιον είναι ή γίνει Χριστιανός-Ορθόδοξος και θέλει να γίνει Έλληνας.

    Μόνο οι κρυπτοχριστιανοί της Τουρκίας είναι 15εκ, και μόνο οι Ρωμιοί-Ορθόδοξοι-Χριστιανοί των Αραβόφωνων χωρών είναι 20εκ!

    Επίσης οι Βλαχόφωνοι και οι Αρβανιτόφωνοι Ορθόδοξοι των Βαλκανίων είναι 30εκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. East, η πρώτη σου πρώταση περί "ηγεσίας" του Χριστιανισμού, δεν έχει σχέση με την ιστορική πραγματικότητα, ούτε με την ουσία του Χριστιανισμού.

    Η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα του Ευαγγελίου και των Πατέρων. Αλλά αυτό δεν έχει καμία εθνοφυλετική διάσταση: ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ή ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος ή ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης, φερ' ειπείν, αποτελούν κορυφαίες Πατερικές μορφές, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον "ελληνισμό" όπως τον εννοείς.

    Αν δεν διαβάσεις τον Παύλο, δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις την διαφορά μεταξύ αγίου Μαξίμου του Ομολογητού και του Ιερού Αυγουστίνου.

    Δεν θα κατανοήσεις την βασική διαφορά του φραγκικού και του ρωμαϊκού Χριστιανισμού: ο μεν υπήρξε πολιτικό γεγονός, με εθνοφυλετική διάσταση. Ο δεύτερος αποτελούσε την ζώσα αποστολική Παράδοση.

    Δεν έχει εθνική υπόσταση ο Χριστιανισμός. Δεν έχει να κάνει ούτε με γλώσσα, ούτε με φυλή, ούτε με κουλτούρα ούτε με πολιτισμό. Ο Χριστιανισμός είναι υπόθεση Προσώπου, Ουσίας και Υπόστασης.

    Ας μην μπερδεύουμε τα πράγματα...

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αδελφέ Κυριάκο τα γράφω λίγο απλά για να συνεννοούμαστε.

    1.Δεν δίνω εθνοφυλετική διάσταση στον Ελληνισμό. Έλληνας είναι ο φέρων τον Ελληνικό πολιτισμό. Ελληνικός πολιτισμός=Αρχαία Ελληνική κληρονομιά, Χριστιανισμός-Ορθοδοξία, Ρωμιοσύνη-Ρωμανία, Ελληνική γλώσσα, φιλότιμο, αλληλεγγύη και ειδικά προς τον αδύναμο, και γενικά ο συνολικός κώδικας αξιών μας.

    2.Υπάρχει μία διαμάχη, γιατί η Ρωσία στηριζόμενη στην "ποσοτική" υπεροχή θέλει να ηγεμονεύσει στους Ορθόδοξους. Η "ποσοτική" υπεροχή της Ρωσίας υπάρχει διότι εμείς χάσαμε τον οικουμενισμό μας και σταματήσαμε να εξελληνίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλτατε @East, συμφωνούμε εντέλει απόλυτα στις έννοιες, διαφωνούμε στην ορολογία (που κατά τον Clifton Fox, και συμφωνώ μαζί του, οι λέξεις μπορούν να δημιουργήσουν φόρτιση, και γι' αυτό πρέπει να γίνεται σωστή χρήση τους).

    Δεν "εξελληνίζαμε" ποτέ κανέναν: πάρε το παράδειγμα των απεσταλμένων του πρίγκηπα Βλαδίμηρου, από το Κίεβο: μόλις μπήκαν μέσα στην Αγία Σοφία έμεινα άφωνοι. Κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ένιωσαν ότι κατέβηκε ο Ουρανός στην Γη.

    Το παραπάνω γεγονός ευθύνεται για τον εκχριστιανισμό (και όχι εξελληνισμό: πέρα για πέρα λανθασμένος και αντιφατικός ιστορικά όρος) των Ρώσων. Το γεγονός ότι η Αποστολική Παράδοση ήταν ζωντανή στο "των Ρωμαίων Βασίλειο": αυτή την Παράδοση, για λόγο που δεν μπορώ να κατανοήσω, δεν την δέχθηκαν τα γερμανικά έθνη. Παρανόησαν των Ιερό Αυγουστίνο, δημιουργήσαν δική τους θεολογία, που σε πολλά σημεία αγγίζει τα όρια του αστείου (θα αναφέρω άλλη φορά παραδείγματα, διότι είναι άγρια μεσάνυχτα εδώ στον Βορρά...).

    Ο εθνοφυλετισμός, όπως πολύ σωστά παρατηρείς, έχει κατακερματίσει όχι μόνον την ίδια την Ρωμηοσύνη βάση επίπλαστων εθνοφυλετικών διαφορών, αλλά και την ίδια την Ορθοδοξία. Στην Μεγάλη Βρετανία οι Ρώσοι έχουν διαιρεθεί. Οι Σέρβοι μιλούν πολύ υποτιμητικά για την "γραικική" Εκκλησία. Ας μην σκανδαλίσω τώρα κόσμο με περισσότερες λεπτομέρειες...

    Ο εθνοφυλετισμός διέλυσε το Βασίλειο των Ρωμαίων και δίνει, αυτή την στιγμή που μιλάμε, την χαριστική βολή στην Ορθοδοξία. Μα την αλήθεια, απορώ μερικές φορές αν υπάρχει πια Ορθοδοξία, μ' αυτά που ζω... Γι' αυτό ο (εκάστοτες) οικουμενικός Πατριάρχης είναι ένα σύμβολο για μένα, που αν απομυθοποιηθεί και αν χτυπηθεί και άλλο από την (βαυαροθεμελιωμένη - αυτοκέφαλη) Εκκλησία της Ελλάδος, διαλυθεί, μετά από δυο χιλιετίες συνεχούς ύπαρξης.

    Πολύ σωστά γράφεις ότι οι Ελλαδίτες, οι Κύπριοι, οι λατινόφωνοι Ορθόδοξοι των Βαλκανίων (κατακερματισμένοι κι "εγκλωβισμένοι" σε κρατικές οντότητες), οι λατίνοι της Ρουμ-ανίας, οι χριστιανοί Αλβανίτες, οι χριστιανοί Ρωμαίοι της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, αποτελούν τα κατακερματισμένα τμήματα της Ρωμαιοσύνης: αν η Ορθοδοξία ήταν ζωντανοί, θα ήμαστε όλοι μια γερή γροθιά...

    ...δεν το κατανοούν αυτό οι εθνικιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τι καλά που τα βρίσκουν οι ανθέλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Sapphire, λωλ...

    Αλλά και έλεος...αν ήμουν "ανθέλληνας" δεν θα είχα την τρέλλα να υπηρετήσω παραπάνω, σαν δόκιμος...την στιγμή που όλοι οι πατριωτάρες υπηρετούν 9 μήνες, και γκρινιάζουν και από πάνω. Θα τα πούμε προσεχώς αυτά, διότι δεν μασάω μία...

    Επίσης, πέρα από την πλάκα, ηρέμισε λίγο: για Ιστορία μιλάμε. Για τα εθνικα μας θέματα έχουμε πλήρη ταύτιση με τον "Ι", για να τον διαβάζουμε και να σχολιάζουμε εδώ. Από την άλλη, ο τρόπος που ερμηνεύουν την Ιστορία οι εθνικιστές έρχεται μπουμερανγκ. Η συνέχεια προσεχώς φίλτατε! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βαθύτατα είσαι ανθέλληνας και την ιστορία δεν την ερμηνεύεις αλλά την παρερμηνεύεις όταν για όλα τα κακά σου φταίει...ο ελληνικός εθνικισμός,εσού του Ρωμαίου και όχι Έλληνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οι απόψεις σου ταυτίζονται αρκετά πάντως με όλους τους εχθρούς του ελληνισμού και με μορφώματα όπως ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι εθνοφυλετιστές είναι προβοκάτορες που δουλεύουν για ξένα κέντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Sapphire,

    Αν χρειαστεί να πολεμήσω για την Ελλάδα, θα πολεμήσω για τα ίδια ιδανικά που πολέμησαν (και θυσιάστηκαν χωρίς καμία απόκριση από κανέναν) οι Μολδαβοί και οι Βλάχοι με τον Υψηλάντη. Αυτοί δεν πολεμήσανε για Περικλήδες και Παρθενώνες: διάβασε τον Κωνσταντιν Βιργκιλ Γκεωργκίου, για να καταλάβεις γιατί πολεμήσανε...

    Όταν κατάφεραν τελικά να απελευθερωθούνε, δώσανε το όνομα Ρωμανία (Romania) στο Κράτος τους, οι λατίνοι αυτοί αδελφοί Ορθόδοξοι.

    Βλέπεις τους θεωρούσανε "γύφτους" τα σαλόνια της Βιέννης και της Βαυαρίας, όπου σχεδίασαν την εθνογένεση που κατέληξε σε φιασκο: απόγονοι αρχαίων Ελλήνων με αερογέφυρες, πλήρης διαγραφή δύο χιλιετιών και απαξίωση του Χριστιανικού Ρωμαίικου/Ρωμαϊκού πολιτισμού.

    Ο Ρανσιμαν, αν και της αγγλοσαξονικής Σχολής, παραδεχόταν ότι "υπάρχουν έργα τέχνης ""βυζαντινά"", όπως ψηφιδωτά, που είναι πιο περίτεχνα και από τα πιο όμορφα αγάλματα της κλασσικής περιόδου". Παραδέχεται ότι ο Ρωμαϊκός/Χριστιανικός πολιτισμός είχε λαμπρότητα πολύ μεγαλύτερη της κλασσικής περιόδου.

    Αλλά θα μου πεις, Sapphire φίλε, με τέτοιο brainwashing που έχεις φάει στα στέκια σου, δεν διαφέρεις και πολύ από τους Σκοπιανούς...

    Είσαι βαθειά νυχτωμένος, τα ξανάπαμε αυτά...

    Όταν έρθει η ώρα να πολεμήσω, θα πολεμήσω για την οικογένειά μου: για τους δικούς μου ανθρώπους, τους συγγενείς και φίλους, την γειτονιά μου, την πόλη μου...και κατά συνέπεια γι' αυτόν τον λόγο θα έχυνα το αίμα μου για την Ελλάδα.

    Ένας εθνικιστής (αν πολεμούσε...) θα πολεμούσε για το εγώ του: το μικρό του εγώ, που δημιουργεί σεξουαλική υστέρηση. "Είμαι απόγονος των καλυτέρων" "είμαι μοναδικός" "είμαι ο καλύτερος". Ιακχές των εθνικιστών αναδεικνύουν θρασσυδειλία.

    Ένας πραγματικά διαβασμένος άνθρωπος, ένα ανοιχτό μυαλό, μπορεί να καταλάβει το _πραγματικό_ πρόβλημα της Ελλάδας, που ξεκινά εν τη γενέση της.

    Ένας άνθρωπος που πατάει γερά στα πόδια του ΔΕΝ φοβάται να διαβάζει, και να ερμηνεύει χωρίς ταμπου.

    Το γράψιμό σου πάντω αναδεικνύει άνθρωπο με πολλά προβλήματα. Θα σου συνιστούσα να επισκεπτόσουν έναν ψυχίατρο: μην το ΄χεις ταμπου, ίσως σου αναδείξει το πραγματικό πρόβλημα που σε βασανίζει.

    Φιλικά πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.