14/9/11

Η λιτότητα έχει πολλές ποιότητες

του Αρίστου Δοξιάδη
Το χειρότερο με τη νέα εισφορά στα ακίνητα που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ δεν ήταν οτι την αποφάσισε η κυβέρνηση. Ηταν οτι την επικρότησε η τρόικα, δια στόματος Ολλι Ρεν.
Η διεθνής εμπειρία και βιβλιογραφία σχετικά με προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας λέει περίπου τα εξής: Οταν περικόπτεται το έλλειμμα του δημοσίου, βραχυπρόθεσμα  έχουμε τάση ύφεσης, αλλά μεσοπρόθεσμα η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί, αν το πρόγραμμα έχει στηθεί σωστά. ‘Σωστά’ σημαίνει σε γενικές γραμμές:



  • Το βάρος να πέφτει περισσότερο σε περικοπή δαπανών, παρά σε αύξηση εσόδων
  • Τα μέτρα μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα να προτιμώνται από τα έκτακτα
  • Σε χώρες με μεγάλη φοροδιαφυγή, τα έσοδα να αυξάνονται από τον περιορισμό της, όχι με νέους φόρους.
  • Οι δημόσιες δαπάνες που κόβονται να είναι καταναλωτικές, όχι επενδυτικές
Η εισφορά που ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος αντιβαίνει στον πρώτο, τον δεύτερο και ενμέρει στον τρίτο από αυτούς τους κανόνες. Οσο για τον τέταρτο, που δεν αφορά σε έσοδα, αυτός έχει πάει περίπατο από πολύ νωρίς: οι δημόσιες επενδύσεις το 2010 και το 2011 έχουν υποστεί την πιο βαθειά περικοπή από όλες τις κατηγορίες δαπανών.
Το μόνο επιχείρημα υπέρ του μέτρου από την πλευρά των πιστωτών μας είναι οτι μπορεί να εφαρμοστεί και να μετρηθεί γρήγορα. Εχουν φτάσει να επικροτούν ένα μέτρο όχι επειδή βελτιώνει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας (μάλλον τις επιδεινώνει), και όχι επειδή αυξάνει τις πιθανότητες να πάρουν πίσω τα χρήματα τους (τις μειώνει, αν επιδεινώνει μεσοπρόθεσμα την ύφεση) , αλλά επειδή είναι απτό δείγμα λιτότητας αντί για αόριστη εξαγγελία.
Με άλλα λόγια, η προτεραιότητα της τρόικα έχει μετατοπιστεί από την εξυγίανση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (όπως είναι ο επίσημος στόχος της) αλλά και από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών (όπως είναι ο εικαζόμενος στόχος της, σύμφωνα με πολλούς εγχώριους σχολιαστές) σε κάτι εντελώς βραχυπρόθεσμο και συγκυριακό: πώς θα πειστούν οι ευρωπαίοι πολιτικοί και πολίτες να κρατήσουν ζωντανό το πρόγραμμα στήριξης για μερικούς μήνες ακόμα. Για να πειστούν, πρέπει με κάθε τρόπο η ελληνική κυβέρνηση να ανακτήσει μέρος από την κουρελιασμένη αξιοπιστία της, να δείξει αποφασιστικότητα, και να μην ξεφύγει πάρα πολύ από τους ποσοτικούς στόχους του ελλείμματος.
Δεν ήταν έτσι σχεδιασμένο το αρχικό μνημόνιο. Ηταν σωστά στημένο με βάση τις παραπάνω αρχές. Στο μεσοπρόθεσμο είχαν ήδη αρχίσει οι εκπτώσεις, στο μείγμα έσοδα/δαπάνες, και τώρα το πράγμα έχει παραγίνει, ώστε το έκτακτο και βιαστικό να έχει γίνει αναγκαίο.
Το πρόβλημα δεν είναι ο φόρος αυτός καθ αυτός, που με άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι ευεργετικός για την ανάπτυξη. Είναι οτι με την ατολμία και με τις καθυστερήσεις, στενεύουν κάθε μήνα οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση για να προωθήσει ένα πραγματικό πρόγραμμα εξυγίανσης.  Οι πιο ευεργετικές περικοπές δαπανών απαιτούν κάποια σοβαρή προεργασία: αλλαγές διαδικασιών, συστήματα πληροφορικής, μητρώα ενημερωμένα, διπλογραφικές καταστάσεις, δικλείδες για τις αφανείς πληρωμές. Ολοι σχεδόν οι υπουργοί αυτά τα έχουν αγνοήσει, αναβάλει ή παραβιάσει. Με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο «κόψτε με κάθε τρόπο, και αν δεν θέλετε να κόψετε, εισπράξτε με κάθε τρόπο».
Η τρόικα μοιάζει να έχει εγκαταλείψει τις διαρθρωτικές πολιτικές στα δημοσιονομικά (ευτυχώς επιμένει για ιδιωτικοποιήσεις και κλειστά επαγγέλματα – για πόσο ακόμα;). Η κυβέρνηση δεν υποψιάζεται καν ότι αυτές χρειάζονται για κάνενα λόγο πέραν του ότι μας τις ζητάν οι ξένοι. Η Νέα Δημοκρατία, οι οικονομολόγοι των πλατειών και μερικοί μεγαλοδημοσιογράφοι σκιαμαχούν εντάντια στη λιτότητα γενικά, χωρίς να καταλαβαίνουν οτι η λιτότητα έχει πολλές ποιότητες. Οσο περνάει ο καιρός, μας απομένουν οι χειρότερες εκδοχές  της.
*Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι οικονομολόγος.

35 σχόλια:

  1. Για να μην μιλάμε γενικά και αόριστα, υπάρχουν 3 ζητήματα με τα οποία όφειλε η κυβέρνηση να ασχοληθεί από τη στιγμή που ανέλαβε:

    1. Εκμετάλλευση εθνικού πλούτου: υδρογονάνθρακες, αγροκτήματα, ακίνητα.
    Συγκεκριμένα:
    1.1. Υδρογονάνθρακες: Σύσταση του φορέα διαχείρισης (όχι μέσω opengov.filoikaisyggeneis.gr), χαρτογράφηση, εξερεύνηση. Σήμερα θα είχαμε τις πρώτες γεωτρήσεις.
    1.2. Αγροκτήματα: Μελετημένη παραχώρηση εκμετάλλευσης σε νέους αγρότες - εθνικά χωροταξικά και άλλα ζητήματα εννοούται και δεν αναλύονται δημοσίως.
    1.3. Ακίνητα: Τότε που η αγορά ήταν αρκούντως εύρρωστη, έπρεπε να προχωρήσει σε διεθνείς διαγωνισμούς για τη μίσθωσή τους.

    2. Σχεδιασμός Κράτους
    Συγκεκριμένα:
    2.1. Καταγραφή διαδικασιών: ποιές διαδικασίες υλοποιεί το κράτος.
    2.2. Ανασχεδιασμός διαδικασιών: βελτιστοποίηση του συστήματος διαδικασιών ανεξαρτήτως υφιστάμενων υπαλλήλων και υπουργικών δομών.
    2.3. Διάλυση όλων των υφιστάμενων κρατικών δομών και σχεδιασμός θέσεων βάσει του βελτιστοποιημένου συστήματος.
    2.4. Κατανομή υπαλλήλων βάσει των νέων θέσεων.
    2.5. Κεντρικός σχεδιασμός έργων και προμηθειών για το σύνολο του δημοσίου.

    3. Ανάπτυξη
    Συγκεκριμένα:
    3.1. Κάθετη και οριζόντια έγγραφη και προφορική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.
    3.2. Δημιουργία εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού μέσω της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
    3.3. Εκμετάλλευση των εργαλείων εντός και εκτός Ελλάδος για την υλοποίησή του - δημοσίως δεν αναφέρω κάτι παραπάνω.
    Σήμερα θα είχαμε τα αποτελέσματα (υγιείς παραγωγικές δομές, μεγέθυνση ΑΕΠ, απασχόληση) από την υλοποίηση των επενδύσεων.

    Τί έκανε από αυτά; ΤΙΠΟΤΑ.

    Δεν τα ήξερε; Όχι, δεν τα ήξερε. Μήπως υπήρξε ένας τρελός που της τα είπε;

    Κρατήστε αυτό το κείμενο ως σημείο αναφοράς του manual.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παντως μη ξανασηκωσεις πανικο στον ινφογνωμονα,πνιγηκαμε στο ποδοβολητο και μας εφαγε η σκονη...καλοκαιριατικα...Σου αρεσε ε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με αυτό που μου είπες περί σκόνης, μου θύμισες να τα ξαναχώσω σε κάποιους που, με τόσα λεφτά, δεν φτάνει που δεν έχουν βάλει ταρτάν στο γήπεδο, αλλά ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να ρίξουν λίγο νερό για να κάτσει το χαλικότριμμα και να μη μας κάνει άσπρους κάθε φορά...

    Πέρα από τα αστεία για την ψησταριά, να ξέρεις ότι δεν έκανα πλάκα. Το αποτέλεσμα μετράει και οι ώρες είναι μετρημένες. Όλα όσα είπα τα εννοώ πλήρως.

    Δες λοιπόν τί κάνουν οι άλλοι:
    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=23915&Itemid=83
    http://www.defence-point.gr/news/?p=19631

    Δες τί αναφέρει το manual:
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_3416.html
    "Πολύ συχνά δε γίνεται η επίκληση της αναγκαιότητας λήψης άμεσης απόφασης λόγω ‘ειδικών συνθηκών’, μια εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι η παροχή δικαιώματος ερευνών εντός της Ελληνικής ΑΟΖ από την Τουρκία σε εταιρία τρίτων συμφερόντων. Η υπεράσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ θα προκαλέσει πόλεμο. Αλλά αυτό δεν θα είναι πόλεμος. Αυτό θα είναι ντροπή."

    Αυτοί διαβάζουν το manual και κοιτάνε τη στρατηγική τους και οι εδώ διαβάζουν το manual για να δίνουν πιασάρικα σκονάκια στους πολιτικούς φίλους τους.

    Πλέον μόνο μία μη πολεμική / μη υποτακτική κίνηση μας σώζει για να αποτραπεί η στρατηγική τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α, ξέχασα να το πω: skal, σχετικά με τις προτάσεις στο http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_3958.html?showComment=1315986216901#c8548258555932611260 , επειδή δεν διαβάζει κανείς το παρόν ιστολόγιο (χι, χι, χι...), αν -λέω αν- 'τύχει' και εμφανιστούν αυτές οι προτάσεις, αυτούσιες ή 'μαεστρικά παραφρασμένες', το Σάββατο στη ΔΕΘ, σε παρακαλώ να μεριμνήσεις ούτως ώστε στη γιγαντοοθόνη να αναφέρει στο κάτω μέρος με μεγάλα γράμματα

    Ποιητής: Anaconda
    Πηγή: Ινφογνώμων=manual. Τέλος.

    ΥΓ. Κοίτα που έχει καταντήσει αυτός ο τόπος: να εύχεσαι να σου κλέψουν δυο προτάσεις μήπως και πάει ένα βήμα μπροστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κατ αρχας παραπονεισαι για το γηπεδο και γιατι δεν το ποτιζουν

    απ.το γηπεδο το θελουν με ξερο χορτο για να βοσκουν,ετσι μαθανε και να δουμε ποτε θα μαθεις εσυ οτι ετσι μαθανε αυτοι

    μετα μου λες περιπου "τερμα τα αστεια μιλουσες ...σοβαρα"

    απ.μα τι μου λες τωρα για σοβαρα πραγματα οταν ζεις μεσα στην γελοιοτητα.το γελιο ειναι η τελευταια αμυνα του σοβαρου και αξιου Ελληνα.με το γελιο πεθαινεις και σιγομουρμουριζεις"κουφ...α νεκροθαφτη σε γελασα μεχρι τωρα και τωρα εγω γουσταρω να φυγω και σε χρησιμοποιω για σκουπιδιαρη,αντε στα τσακιδια"
    Ο Ελληνας,Σπαρτιατης η Ποντιος κλπ,
    πριν την μαχη χορευε και τραγουδουσε και σαρκαζε την ιδια την ζωη αυτη και υμνουσε τον ηρωικο θανατο.Και εσυ θες να σοβαρευτουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. , επειδή δεν διαβάζει κανείς το παρόν ιστολόγιο (χι, χι, χι...),

    Αυτο το χι,χι,χι καποια παλαια σχολιαστρια του Ινφογνωμονα μου θυμισε,ητανε και και ψυχουλα και παλληκαρι.Λες????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπα, δεν έχει χόρτα στο χαλικόχωμμα απέναντι από την ψησταριά...

    Συμφωνώ πλήρως για το γέλιο: μου βγαίνει και αυθόρμητα κάθε στιγμή που πετάγεται μπροστά μου ο κάθε λογής... αόρατος - για να σιγουρέψει ότι είμαι καλά, ως national asset, είμαι βέβαιος... Πρέπει δηλαδή να περιμένω να γίνει ο Κριστιάν αρχηγός των αόρατων για να μου στείλει καμιά ενδιαφέρουσα... γίδα;

    Με έχουν πει 'Sterg' και το αρνήθηκα, με έχουν πει 'Αρχέλα' και το προσπέρασα, το να με πεις εσύ 'κοπελιά', ως άλλος Τζίμης, δεν θα το αντέξω... Κάνε τα κουμάντα σου, όσο προλαβαίνουμε, με τον skal και τους υπολοίπους φανατικούς του manual για να βρεθούμε όλοι από κοντά για να μην ακούσω ξανά κάτι τέτοιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Anaconda και sterg

    Ούτε και εγώ θυμάμαι απο πότε το έχω προτείνει να βρεθούμε απο κοντά αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα.

    Ειδικά τώρα,λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης θεωρώ ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον.

    Θα μαζευτούμε όλοι οι πράκτορες της MIT,MOSSAD,FSB κλπ να κάνουμε προπαγάνδα ο ένας στον άλλο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρήστο, καπαρντίνα έχω, καπέλο δεν έχω - αλλά ακόμα και σκέτη καπαρντίνα να βάλω με τέτοια ζέστη, θα με μαζέψουνε για εν δυνάμει επιδειξία...

    Μόνο πράκτορες; Πάλι εγώ στην απέξω δηλαδή;

    Αν αλλάξετε γνώμη και διευρύνετε τη συμμετοχή, προτείνω να βρεθούμε στον hunter για να πάρουμε και λίγο καθαρό αέρα - όχι χαμηλά και μας φάει η χαλικόσκονη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Anaconda

    Τι να σου κάνω,έχεις αφήσει ελειπή στοιχεία και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την ιδιότητά σου,μόνο να υποθέσω μπορώ και δεν το ξαναδιακινδυνεύω να μαντέψω.

    Και μη μου πείς πολιτικός γιατί αυτό πλέον ούτε επάγγελμα είναι ούτε λειτούργημα,κάτι που έχει σχέση με παροχής υπηρεσιών ας πούμε.

    Πέρα απο την πλάκα,προτείνω να ορίσουμε μήνα,μέρα,ώρα,μέρος και να βρεθούμε να τα πούμε απο κοντά.

    Αν δεν θέλετε δεν πειράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μέρος πρότεινα - αν συμφωνείτε οκ, αν όχι προτείνετε αλλού.

    Χρόνο: όσο το δυνατό συντομότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Anaconda
    ο τηλεφωνο μου υπαρχει εκει που γνωριζεις.Μεχρι τοτε και εφ οσον δεν επειγει κατ εσε αυτο το θεμα σου προτεινω ενα ραντεβου δικο σου με τον Σαββα ,μονο οι δυο σας και το συντομοτερο.Παρε τον στο σταθερο του βιβλιοπωλειου.Εγω παρεα με...αγνωστους δεν κανω αν δεν ...τσεκαριστουν απο τον αρχηγο.
    Ειναι αρχη συνομωτικη που τηρω.Σπανιως...παρακαμπτω τον Σαββα.Α ρε Σαββα τι σου κανωμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όπως εξ' αρχής μας προειδοποίησε η πρόεδρος της Αργεντινής, η δημοσιονομική συνταγή του Μνημονίου θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε spiral θανάτου. Ακριβώς γιατί ήταν σχεδιασμένη έτσι που να μην επιτρέπει ταυτόχρονη απόδοση των ποσών που απαιτούσαν και παράλληλη ανάπτυξη. Φυσικά η ανικανότητα των Κυβερνώντων έκανε το παν για να το επαληθεύσει (εδώ ίσως θα ταίριαζε και το δεν είναι ανίκανοι - είναι προδότες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Anaconda

    Το μέρος που πρότεινες το θεώρησα αστείο γιατί δεν το γνωρίζω.Εγώ δεν έχω πρόβλημα.

    Όσο για το χρόνο,αρκεί να είναι σαββατοκύριακο για να μπορέσω να κατέβω Αθήνα,συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει το συντομότερο.

    Όποιος χρειαστεί το μέιλ μου θα το βρεί εύκολα αν πατήσει στο όνομά μου,στο προφίλ έχω το μέιλ για επικοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Sterg, τί να κάνω με εσάς που έχω μπλέξει: σκιάζεστε έναν τοσοδούλη... φονέα ελεφάντων;
    Δεν έχει και καμία εκδήλωση ο skal σε ξενοδοχείο στο κέντρο ή στο Σήμαντρο για να πάω: είμαι σίγουρος ότι, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που δεν με ξέρει, με το που θα τον πλησιάσω και πριν του πω έστω μια λέξη θα μου φωνάξει "πού είσαι ρε Anaconda!"...

    Χρήστο, το μέρος που πρότεινα είναι μοναστήρι. Τα βρίσκουμε αυτά - κάτσε να συντονιστούμε οι λοιποί πρώτα...

    Georgia Eleonor, ψάχνω εδώ και πολύ καιρό να βρω επιχείρημα που να αντικρούει τη συλλογιστική σου αλλά δεν έχω πετύχει τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μιλησε με τον Σαββα και συναντησου.Επιμενω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ναι στην πτωχευση και στην επανεκινηση με αξιοπρεπεια και χρεοκωπια τραπεζων με ταυτοχρονη εθνικοποιηση της σφηκοφωλιας που λεγεται Τραπεζα της Ελλαδας και γυρισμα της πλατης σε αυτους που μας την ειχανε στημενη για το φτυσιμο. Οχι στην ελεγχομενη χρεοκωπια-πτωχευση και την επανεκκινηση μετα με μετακυληση των χρεων στον λαο μας.Καμμια πωληση των υπολλειματων που εμειναν της Εθνικης μας Περιουσιας.
    Το τι θα γινει απο εκει και περα στην ευρωπη αφορα πλεον αυτην και τα τσακαλια της τους τραπεζιτες.Νικητης θα ειναι αυτος που θα παιξει πρωτος το μαχαιρι στον αερα ρισκαροντας για να σωσει οτι του εχει απομεινει απο αξιοπρεπεια και οχι ο μαχαιρωμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εντάξει, εντάξει, θα πάω τις πάστες στην Ελίνα και μετά θα περάσω για μαγνητική από τον skal.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Anaconda...
    H αντιπαράθεση δεν είναι ζητούμενο για 'μένα. Ελπίζω να μην ενοχλείσαι με την παρουσία μου στο site.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "ψάχνω εδώ και πολύ καιρό να βρω επιχείρημα που να αντικρούει τη συλλογιστική σου αλλά δεν έχω πετύχει τίποτα..."
    =
    συμφωνούμε πλήρως, αλλά επειδή είναι βαρύ στο στομάχι μου να πιστέψω ότι είναι από ανίκανοι έως προδότες, κάνω το δικηγόρο του διαβόλου στον ίδιο μου τον εαυτό μήπως και αποδείξω ότι δεν είναι

    >>H αντιπαράθεση δεν είναι ζητούμενο για 'μένα. Ελπίζω να μην ενοχλείσαι με την παρουσία μου στο site.<<
    Βρε Georgia, τί συμπέρασμα αεροπλανικό ήταν αυτό; Να σου φέρω καμιά σοκολατίνα (οι αμυγδάλου είναι αποκλειστικά για την Ελίνα) να γλυκαθείς λιγάκι γιατί σε βλέπω και σένα με αρνητική ψυχολογία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ειναι μεχρι να γνωριστειτε.Και απο εμενα "υπεφερε" καποτε σχολιαστρια εδω.
    Και μεχρι να γνωριστειτε διαβαστε ενα αρθρο για ανακαλυψη υπολειματων
    βιομηχανιας στην Κυπρο 6.000 ετων με κατεργασια μεταξιου πριν τους Κινεζους,λιωσιμο χαλκου με καυσιμο το ελαιολαδο κλπ.Αναρωτιεμαι αν εκεινη την εποχη οι προγονοι των εισβολεων στην Κυπρο που ζουσαν στις στεππες της σημερινης νοτιας κινας αν λεω βαδιζαν σε δυο ποδια ορθιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ξεχασα να μεταφερω το ιστολογιο που προαναφερθηκα...
    http://www.hellinon.net/ANEOMENA/Viomixanies.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Sterg, η αναφορά που κάνεις (http://www.hellinon.net/ANEOMENA/Viomixanies.htm) ξεκινάει ως εξής:

    "Στο χωριό Πύργος..."

    Μα είναι δυνατόν λοιπόν να μην είσαι από την Ηλεία;

    Αφού σου το'πα: έχεις όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και αποδεικνύεται ότι σε τραβάει το μέρος...

    (Μην αρχίσεις το πετροβόλημα - προτιμώ να κρατήσουμε το κορυφαίο "αν λεω βαδιζαν σε δυο ποδια ορθιοι"...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. αστα αυτα και πες μου αν τηλεφωνησες για συναντηση εκει που ειπαμε.και ειπες οτι επειγει.εσυ το ειπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011
    Βούλγαρος Στρατηγός: Οι εξελίξεις βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και όχι στην οικονομία της Ευρώπης
    9:35 μ.μ. | Αναρτήθηκε από mikres-ekdoseis |
    Σεπτέμβριος 14, 2011.
    Σόφια.
    «Σε μια εποχή που οι Βρυξέλλες κατά κύριο λόγο ασχολούνται με θέματα δημοσιονομικής σταθερότητας και εξοικονόμησης πόρων για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και ορισμένες άλλες χώρες, εύχομαι και ελπίζω να υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούν και αναλύουν τις διαδικασίες, όπως αυτές μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου και της Τουρκίας και του Ισραήλ. Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε, σε μικρό χρονικό διάστημα, εκπληκτικά γεγονότα από την Τυνησία και την Αίγυπτο».
    Τα παραπάνω δήλωσε ο στρατηγός Τσαβντάρ Τσερβένκοφ, πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στην Τυνησία.
    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο έχουν ζωτική σημασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
    «Τα πάντα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές. Και ακούω τώρα ότι ζητούν την εξαφάνιση του Ισραήλ.
    Ωστόσο, αυτό είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα και θα πρέπει να αναλυθούν οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν στην περιοχή από το 1948 και μετά. Τότε θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε την σημερινή κατάσταση, πως η Αίγυπτος ήταν εγγυητής της ειρήνης και ποια η συνέχεια που θα επακολουθήσει με την ‘Αραβική Άνοιξη’.
    « Πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η ηγεσία του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος αποτελείται από νέους, ευφυείς και καλά εκπαιδευμένους. Δυστυχώς είναι φανατικοί. Με τον φανατισμό δημιουργούν τη νέα εικόνα των οργανώσεών τους. Έχουν, ακόμη, διαφορετικά κριτήρια στην αντιμετώπιση των καταστάσεων από ότι εμείς οι Ευρωπαίοι.
    «Επιπρόσθετα, υπάρχει μια εξέλιξη που δεν πρέπει να υποβαθμίζεται. Είναι οι τεταμένες σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ. Είναι σαφές ότι το ζήτημα της συγνώμης και η άρνηση του Ισραήλ, είναι μόνον η αφορμή. Οι λόγοι είναι πολύ βαθύτεροι», είπε ο στρατηγός Τσερβένκοφ.

    Πηγή: Информационна Агенция "Фокус"
    Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
    http://www.echedoros-a.gr/2011/09/blog-post_4935.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τί, έτσι; Χωρίς μπωτέ, χωρίς ένα κομμωτήριο; Πώς θα εμφανιστώ απεριποίητος μπροστά σε ξένο άνθρωπο;

    Θα γίνει άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Θα βρεις εναν ανθρωπο να κατεβαινει απο μια μηχανη με ενα φανελλακι η πιθανως ενα πουκαμισακι και με αχτενιστα μαλλια να πεφτουν στο μετωπο του.Μη ρωτησεις,εμπα κατευθειαν να δουμε και απο που μας ερχεσαι και γιατι σου πετανε βελακια οπου σε ξερουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Sterg, δεν το πρόλαβα το σχόλιό σου και ήδη έκανα επαφή (όταν λέω άμεσα, το εννοώ).

    Άσε που το σκηνικό που λες είναι λίγο από ταινία xxx...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. επαφη.+ η - αποκομισε σαν σουμα ο ενας για τον αλλον?σαν αρχη.Το χειροτερο θα ητανε να μη υπαρχει προσημο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Anaconda
    Το μειλ μου ειναι stergdoc@gmail.com
    Στειλε μηνυμα μολις μπορεσεις για επαφη για να πουμε μερικα.Η αν δεν εχεις μειλ στειλε το τηλεφωνο σου να σε καλεσω
    Στεργιος Τριανταφυλλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Anaconda
    Η σοκολατίνα είναι γλυκιά δύναμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Georgia, το'ξερα πως θα λυγίσεις μπροστά σε τέτοιο πειρασμό...
    Αμ πως, έχω και 'γω τα κρυφά μου όπλα...

    Sterg, γιατί μου το κάνεις αυτό; Έγραψες το email σου δημοσίως; Θα αρχίσουν τώρα όλες οι όμορφες να σου στέλνουν ερωτικά γράμματα και από τη μία θα με πάρει στο κυνήγι η γυναίκα σου με καμιά παντόφλα και από την άλλη δεν θα υπάρχει διαθέσιμη για να κρατήσει το λόγο του ο Κριστιάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.