20/9/11

Σύμφωνα με έρευνα Η Άγκυρα πρέπει να επιδιώξει μια πολιτική λύση στο Κουρδικό

Ενας ακόμη μαζικός τάφος 41 ατόμων στην περιοχή Βάν ως αποτέλεσμα σχεδιασμένης σφαγής απο τον Τουρκικό στρατό
Η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία εάν πραγματικά θέλει να δοθεί ένα τέλος στη σύγκρουση με τους Κούρδους και να πάψει να επιδιώκει μια στρατιωτική λύση στο πρόβλημα, περιλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης χερσαίας επιχείρησης εναντίον κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, εκτίμησε το ινστιτούτο ερευνών International Crisis Group (ICG) σε έκθεσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες.«Ένας θερμός πόλεμος και οι μιλιταριστικές τακτικές δεν έλυσαν το Κουρδικό πρόβλημα την δεκαετία του 1990 και δεν θα το λύσουν τώρα», ανέφερε το ινστιτούτο σε έκθεσή του.

«Οι Τουρκικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν ριζικά δικαστικά, κοινωνικά και πολιτικά μέτρα που θα πείσουν όλους τους Τούρκους Κούρδους ότι είναι πολίτες που τυγχάνουν πλήρους σεβασμού», σημείωσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν είπε ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ κάτι το οποίο θα αποφασιστεί μετά από τις συνομιλίες που διεξάγονται με την Βαγδάτη.

Το ICG επισήμανε ότι εν μέσω της αστάθειας στη γειτονική Συρία, όπου ο πρόεδρος Μπασάρ αλ 'Ασαντ έχει εξαπολύσει βίαιη καταστολή εναντίον των διαδηλωτών που αμφισβητούν την εξουσία του και της επικείμενης αποχώρησης των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ, η 'Αγκυρα πρέπει να κάνει «θαρραλέα βήματα» για αντιμετωπίσει στη ρίζα του το «πιο επείγον και επικίνδυνο πρόβλημα» της.

Ανάμεσα σε άλλες προτάσεις το ICG τονίζει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οφείλει να νομιμοποιήσει τη χρήση της κουρδικής γλώσσας σε όλα τα σχολεία, να τροποποιήσει το σκληρό νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση «της τρομοκρατίας» βάσει του οποίου πάνω από 3.000 κούρδοι πολιτικοί ακτιβιστές έχουν καταλήξει στη φυλακή και να μειώσει το όριο του 10% για την είσοδο πολιτικών κομμάτων στη βουλή.

«Οι τουρκικές αρχές δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ ότι μια πολιτική λύση θα χρειαστεί στο τέλος», τονίζει το ICG επισημαίνοντας τους βομβαρδισμούς σε στρατόπεδα ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, τις επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και το ενδεχόμενο μεγάλης κλίμακας χερσαίας εισβολής στο ιρακινό έδαφος.

Το ινστιτούτο καλεί το PKK να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα, να πάψει να απέχει από τις εργασίες της βουλής και να συμμετάσχει στην διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

Το ζήτημα των δικαιωμάτων των μελών της κουρδικής μειονότητας αναμένεται να κυριαρχήσει στον διάλογο για το επόμενο κεφάλαιο στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.