4/9/11

Αλλαγή στο ισοζύγιο δυνάμεων

Της Μικαέλλας Λοίζου

Η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας με το Ισραήλ βελτιώνει τις συνθήκες ασφάλειας
Ο στρατηγικός θαλάσσιος άξονας Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ευρώπη είναι ο μοναδικός που μπορεί να αναπτυχθεί στο ΙσραήλΗ ΑΓΚΥΡΑ δεν μένει μόνο στα λόγια, αφού, με το ναυτικό και την αεροπορία της, παρενοχλεί τις έρευνες της Κύπρου για εκφοβισμό και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.Ο Εγκεμέν Μπαγίς ήταν την Παρασκευή σαφέστατος. «Στο παρελθόν», είπε, «η ε/κ πλευρά είχε επιχειρήσει να κάνει παρόμοια πράγματα (σ.σ. έρευνες στην ΑΟΖ της) αλλά υπάρχουν αυτοί που θυμούνται τι αντιμετώπισε». «Γι’ αυτόν το λόγο φτιάξαμε το στρατό μας και εκπαιδεύσαμε τους στρατιώτες», σημείωσε, με ύφος απειλητικό, ο Τούρκος αρμόδιος για θέματα ΕΕ.Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση, με τα μέσα που διαθέτει, να αποσοβήσει από μόνη της την τουρκική απειλή και έναν στρατό πλήρως εξοπλισμένο και έτοιμο να δράσει, επισημαίνει ο Αντιστράτηγος ε/α Φοίβος Κλόκκαρης.
Όπως εξήγησε στη «Σ» ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην Υπουργός Άμυνας Φοίβος Κλόκκαρης, η Άγκυρα δεν μένει μόνο στα λόγια, αφού, με το ναυτικό και την αεροπορία της, παρενοχλεί τις έρευνες της Κύπρου για εκφοβισμό και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. «Πραγματοποιεί ασκήσεις έρευνας-διάσωσης και αεροναυτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας. Προβάλλει τη στρατιωτική της ισχύ (power projection) για να αποθαρρύνει την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».

Μάλιστα, δημιούργησε ειδική ναυτική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο, με έδρα τη Μερσίνα, για επέμβαση προς αποτροπή δραστηριοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα θαλάσσιά της οικόπεδα. Η εν λόγω δύναμη, ανέφερε ο κ. Κλόκκαρης, ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στενής παρακολούθησης του ερευνητικού σκάφους ‘Harrier Explorer’, που ενεργούσε προς όφελος της Κύπρου το 2008, στην ΑΟΖ της. Αυτό είναι το περιστατικό στο οποίο αναφερόταν ο Εγκεμέν Μπαγίς και, προφανώς, η στρατιωτική εκπαίδευση για την οποία μιλούσε, αφορά στη βάση της Μερσίνας. Στην παρενόχληση του πλοίου χρησιμοποιήθηκαν τρεις φρεγάτες, δύο κορβέτες και τα F16.

Η τουρκική προσέγγιση
Οι τουρκικές απειλές γύρω από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη απορρέουν από την τουρκική επεκτατικότητα και την άρνηση της κατοχικής χώρας να συμμορφωθεί προς τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Όπως ανέφερε στη «Σ» ο Φοίβος Κλόκκαρης, η Τουρκία δεν δέχεται ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα σε ΑΟΖ, όπως ισχύει για τα παράκτια κράτη και έχει δική της άποψη για το πώς πρέπει να χαραχθεί η ΑΟΖ της περιοχής, καταπατώντας το θαλάσσιο χώρο της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει ότι η Λευκωσία έχει δικαίωμα ΑΟΖ στις δυτικές θάλασσές της. Την ίδια στιγμή περιορίζει προς Δυσμάς την ΑΟΖ της Κύπρου εντός των χωρικών υδάτων της των 12 ναυτικών μιλίων. Συνεπώς, κατά την Τουρκία, όλα τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ στο νοτιοδυτικό τμήμα της, και πιο συγκεκριμένα το 4, το 5, το 6 και το 10, βρίσκονται σε θαλάσσια περιοχή εκτός της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, η Τουρκία υποστηρίζει ότι δική του ΑΟΖ διαθέτει και το ψευδοκράτος. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Άγκυρα θεωρεί ότι τα νησιά που βρίσκονται στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας (Καστελόριζο, Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος, ανατολική Κρήτη), έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ.

Γραμμές στο χάρτη
· Λόγω αδράνειας της Ελλάδας, δεν έχει οριοθετηθεί ακόμα ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.
· Το Καστελόριζο απέχει μόνο 175 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Ακάμα και συνεπώς οι δύο ΑΟΖ συνδέονται.
· Η Τουρκία κινείται για να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σε βάρος της δικαιοδοσίας της Κύπρου και της Ελλάδας, έτσι ώστε να συρρικνώσει τα φυσικά θαλάσσια σύνορά τους και να δημιουργήσει τεχνητά σύνορα με την Αίγυπτο.
· Η Τουρκία αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, ενώ σ’ αυτόν το χώρο πραγματοποίησε έρευνες για ανεύρεση υδραγονανθράκων το 2010 η τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ.
· Η Κύπρος είναι έκτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, στο σταυροδρόμι διακίνησης της ενέργειας.
· Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει εκτεταμένο θαλάσσιο χώρο και FIR δεκαπλάσιο από το έδαφος ξηράς και μεγάλη ΑΟΖ, με ενεργειακά αποθέματα.
· Η Κύπρος έχει επαφή με τη Μέση Ανατολή, την κύρια πηγή της ενέργειας και των ασύμμετρων απειλών.
· Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποστεί ακρωτηριασμό του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της από την Τουρκία.
· Το 57,1% των ακτών της ελέγχεται από την Τουρκία.

Ανισοζύγιο ισχύος
Όπως σημείωσε ο Αντιστράτηγος ε/α, η ασφάλεια επιτυγχάνεται με την ισορροπία δυνάμεων. «Η Ε.Φ., λόγω μεγέθους και δυνατοτήτων, δεν μπορεί να εξισορροπήσει τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις εξόρυξης και της διακίνησης ενέργειας στην ΑΟΖ της». Για το λόγο αυτό και προκειμένου να εξασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας, είναι αναγκαίο η Κύπρος να εξισορροπήσει το ανισοζύγιο ισχύος, με συμμαχίες και συνεργασία με ισχυρούς δρώντες, τοπικά και σε διεθνές επίπεδο.
Ο κ. Κλόκκαρης επισήμανε, δε, ότι το διεθνές δίκαιο και η ομπρέλα ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι παράγοντες ικανοί να διασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας. Η επί 37 χρόνια συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΣΑ, είναι απόδειξη αυτού. «Κατά το σοφό πρόγονό μας Θουκυδίδη, το δίκαιο εφαρμόζεται όταν υπάρχει ισορροπία δυνάμεων», τόνισε ο τέως υπουργός.

Το Ισραήλ στο παιγνίδι εξισορρόπησης δυνάμεων
ΟΠΩΣ προκύπτει από το ισοζύγιο δυνάμεων, για να καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό το πρίσμα του παράγοντα «ασφάλεια», διαμορφώνεται η επιλογή της συνεκμετάλλευσης, από την Κύπρο και το Ισραήλ, των γειτνιάζοντων ενεργειακών αποθεμάτων, στην περιοχή του οικοπέδου 12. Όπως εξήγησε ο κ. Κλόκκαρης, η επιλογή της συνεκμετάλλευσης βασίζεται στη σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ και την προοπτική στρατηγικής συνεργασίας στους τομείς ενέργειας και ασφάλειας. Θα πρέπει να γίνει, τόνισε, «μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης, η οποία να καλύπτει το θέμα της ενέργειας και της από κοινού αντιμετώπισης απειλών». Ο Θουκυδίδης, άλλωστε, είχε και επί τούτου άποψη: «Οι ισχυρότεροι δεσμοί μεταξύ των πόλεων-κρατών είναι τα κοινά συμφέροντα».

Σύμφωνα με τον κ. Κλόκκαρη, η Κυπριακή Δημοκρατία θα επωφεληθεί από την ομπρέλα ασφαλείας και την αποτρεπτική ισχύ, την οποία προσφέρουν οι ισχυρές στρατιωτικές συμβατικές και μη δυνάμεις του Ισραήλ, ενώ πρόκειται για μια χώρα που έχει την πλήρη πολιτική κάλυψη των ΗΠΑ. Το Ισραήλ, την ίδια στιγμή, θα επωφεληθεί από τη δυνατότητα την οποία προσφέρει η Κύπρος να συμβάλει στην εκμετάλλευση και διοχεύτεση του φυσικού αερίου στην ασφαλή αγορά της ΕΕ. Η Κύπρος έχει και η ίδια ανάγκες σε φυσικό αέριο και το έδαφός της προσφέρεται για επεξεργασία του. Βρίσκεται, όπως επισήμανε ο Αντιστράτηγος, στο στρατηγικό θαλάσσιο άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ευρώπη, που είναι ο μοναδικός που μπορεί να αναπτυχθεί στο Ισραήλ, που περιβάλλεται από εχθρικά καθεστώτα, μιας και είναι ο μόνος μη μουσουλμανικός άξονας στην περιοχή.

Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι η επιλογή της συνεκμετάλλευσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα και της Ελλάδας, ως κόμβος διακίνησης ενέργειας. Ταυτόχρονα, βεβαίως, εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της ΕΕ, για απόκτηση εναλλακτικής ή συμπληρωματικής πηγής προμήθειας φυσικού αερίου, ώστε να μην είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία και τις ισλαμικές χώρες.

Οι βασικές επιδιώξεις
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Φοίβο Κλόκκαρη, για να εξασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας στην ΑΟΖ της, η Κύπρος είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε:

· Συνεργασία, συμφωνίες και συμμαχίες στη βάση σύγκλισης κοινών συμφερόντων, ικανές να λειτουργούν αποτρεπτικά στην τουρκική επιθετικότητα, όπως το Ισραήλ.
· Να επιλέξει εταιρείες εξόρυξης συμφερόντων μιας υπερδύναμης, ώστε να αυξηθεί η αποτρεπτική ισχύς.
· Να επιδιώξει, σε συνεργασία με την Ελλάδα, την αναζωογόνηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, που βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και η προοπτική της ανάπτυξης ενός νέου ενεργειακού άξονα Ανατολικής Μεσογείου - ΕΕ δημιουργεί συγκλίσεις συμφερόντων και συνθήκες στρατηγικής συνεργασίας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-ΕΕ.
· Να οριοθετηθεί η ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδας, ώστε να ενισχύσει το γεωπολιτικό βάρος του Ελληνισμού στην περιοχή.
· Να ενισχύσει η Κυπριακή Δημοκρατία το ναυτικό και την αεροπορία της.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/fakellos/415614 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.