26/9/11

Το νοικοκύρεμα στην ΕΡΤ

της Ελίνας Γαληνού
Μαθαίνοντας τα "περί εξυγίανσης" στον χώρο της ΕΡΤ και τις προσπάθειες "ανεξαρτοποίησης από το δημόσιο", έτσι όπως προβλήθηκαν διεξοδικά (και με αρκετές γενικολογίες) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ίσως να μην εκπλαγήκαμε με αυτά που αποκαλύφθηκαν.
Πολλά είχαν ακουστεί για παράλογες αργομισθίες δημοσιογράφων, για υπέρογκες αμοιβές εργαζομένων, για περίεργα κονδύλια άγνωστης (ή αθέατης) σκοπιμότητας, τα οποία ωστόσο απομυζούσαν τον κρατικό κορβανά για τόσα χρόνια τώρα. Παρ΄όλες όμως τις κατά περιόδους ρυπές που εκτοξεύονταν δεξιά και αριστερά, αμφισβητώντας τη διαφάνεια στην κρατική τηλεόραση, μετά τον θόρυβο ακολουθούσε ως συνήθως η σιωπή. Και η κατάσταση διαιωνιζόταν συντηρώντας το πρόβλημα όπως συμβαίνει με τα όποια προβλήματα απορρέουν από το κράτος.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μόσιαλου, που ασφαλώς θα πρέπει να συνάδουν και με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον περιορισμό σπατάλης στο δημόσιο, η ΕΡΤ θα πρέπει να αλλάξει μορφή προκειμένου να ελαφρύνει το κράτος από τις πρόσθετες και ίσως άχρηστες δαπάνες. Λογικά, εκτός από τους "θιγόμενους" (αν υπάρχουν τέτοιοι..) και τους διάφορους κύκλους συμφερόντων που συνδέονταν μαζί τους, όλοι θα πρέπει να αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα μιας εξυγίανσης. Ποιός αμφισβητεί την ύπαρξη και άλλων ζημιογόνων επιχειρήσεων εκτός από την ΕΡΤ, που σπαταλούν τα χρήματα των φορολογουμένων σαν "μαύρη τρύπα"; Οι στομφώδεις διαβεβαιώσεις και αναλύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ανέβασαν εύλογα τις προσδοκίες του κόσμου. Θα δούμε άραγε και πόσο σύντομα την υλοποίηση των συγχωνεύσεων των υπηρεσιών της ΕΡΤ και την κατάργηση όσων περισσεύουν και είναι παράλληλα ζημιογόνες; Και κατά πόσο η νέα μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί με τρόπο ωφέλιμο και εξυγιαντικό όσον αφορά την ενημέρωση του πολίτη; Ιδωμεν...
Ας ελπίσουμε όμως. Αν έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος της χρεωκοπίας για να αντιληφθούν οι Αρχές μας τις υπέρογκες και παράλογες δαπάνες που κάλλιστα μπορούν να περιοριστούν, ας πούμε ότι ποτέ δεν είναι αργά. Ομως, τι θα γίνει με το περίφημο "ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ" το οποίο τόσα χρόνια τώρα, πληρώνουν οι φορολογούμενοι; Πολλές αμφιβολίες έχουν ακουστεί από καιρό για την αναγκαιότητα και χρησιμότητά του. Εφ΄όσον λοιπόν σκοπεύει η κυβέρνηση να προβεί σε νοικοκύρεμα της ΕΡΤ, λογικά θα πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες της. Αρα γιατί να μην καταργηθεί και η υποχρέωση πληρωμής του ανταποδοτικού τέλους της, που επιβαρύνει αρκετά πλέον τα ήδη επιβαρυμένα τιμολόγια της ΔΕΗ; Να ελαφρυνθούν από κάτι και οι φορολογούμενοι, που μονίμως το κράτος τους "νοικοκυρεύει", ενώ οι ίδιοι δεν μπορούν ποτέ να ελέγξουν πού πάνε οι φόροι που πληρώνουν και γιατί μονίμως, δεν επαρκούν....

5 σχόλια:

  1. Ελίνα, η ΕΡΤ και μερικοί άλλοι φορείς θα έπρεπε να παίζουν ΑΛΛΟ ΡΟΛΟ με -πολλαπλασιαστικό σε πλήθος στρατηγικών τομέων- εθνικό αποτέλεσμα, επιστρέφοντας πολλαπλάσια -μετρήσιμα και μη- το κόστος τους, αλλά σε παρακαλώ να μου επιτρέψεις να μην επεκταθώ επί του παρόντος. Λίγο υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει, θα κάνουμε υπομονή, αλλά ως την εξόρμηση για τα αγριογούρουνα. Από κει και πέρα, ο χρόνος φαίνεται πολύ μακρύς...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μακρυά το πήγες: κάτσε να φτάσουμε και μέχρι τότε -αν, λέω, γίνει τροποποίηση των τεχνικών προδιαγραφών συμμετοχής και καταστεί εφικτή και η δική μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτη τη ρήση: "που σπαταλούν τα χρήματα των φορολογουμένων"δεν αντέχω άλλο να την ακούω! Ποιός χέστηκε για τους φορολογούμενους; Τους θυμούνται πάντα όταν θέλουν να ξεπουλήσουν δημόσια περιουσία.

    Δεν λέω η ΕΡΤ ήταν σπάταλη, αλλά ρε φίλη, δεν είναι πάντα το πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι.
    Δεν θέλουμε άλλη ιδιωτική τηλεόραση!!! Κάποτε υπήρχε ΜΟΝΟ δημόσια και κάνε σε παρακαλώ μια σύγκριση ποιότητας και πες μου.
    Ο ιδιωτικός τομές εκχυδαϊζει όλες τις αξίες.

    Μπορεί η Κυβέρνηση να σταματησει να επιδοτεί την ιδιωτική τηλεόραση;Η μηπως δεν το κάνει;

    Την δημόσια, απλώς να την ορθολογίσει. Δεν μπορεί η Χούχλη να παίρνει 300σαρες χιλιαδες!
    Και να μας βρίζει και τον Μεγα Αλέξανδρο η κυρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλές οι οικονομίες αλλά θα γίνει τίποτε με τους εκφωνητές ειδήσεων της ΕΡΤ και προ παντός με τους ρεπόρτερ της αίθουσας σύνταξης και του εξωτερικού ρεπορτάζ; Η κακοποίηση της γλώσσας, όχι της Ελληνικής μόνο αλλά και της γλώσσας γενικώς ως ανθρώπινης έκφρασης κακοποιείται βάναυσα. Δεν είναι εκφορά ανθρώπινου λόγου αυτή. Για κάθε λέξη θέλουν και μία ανάσα και τα "αααα" ή "εεεε", σύννεφο. Ξεκινάνε με πληθυντικό το πάνε στον ενικό και το ξαναγυρίζουν, κατακρεουργούν τα μέρη του λόγου, συνέχεια κάθε δευτερόλεπτο. Την πιο απλή έννοια θέλουν 2-3 λεπτά να την εκφράσουν, μπερδεύονται, δεν έχουν λεξιλόγιο, λεξιπενία κι άγιος ο Θεός. Επαναλαμβάνουν το ίδιο πράγμα ανασκευάζοντας την φράση τους 3-4 φορές αλλάζοντας αντίστοιχα και τις λέξεις και την σύνταξη, προφανώς μη ικανοποιημένοι και οι ίδιοι από αυτά που λένε τη στιγμή που ο συνομιλητής τους και οι θεατές έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται και κουράζουν αφάνταστα. Τις περισσότερες φορές κλείνω τον ήχο μετά την πρώτη διατύπωση και τον ξαξανοίγω όταν βλέπω τα χείλη του δημοσιογράφου να πάψουν να κουνιούνται και αρχίζει να μιλάει ο ειδικός. Για να μην μιλήσω για τους χειριστές των κυλιόμενων υποτίτλων ειδήσεων και άλλων γραπτών. Όποιος ανακαλύψει σε κάποια φράση να μην υπάρχει κανένα φριχτό ορθογραφικό ή συντακτικό λάθος κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον. Η ασχετοσύνη και η αμορφωσιά και η αγραμματοσύνη στο απόγειό τους. Και στα ιδιωτικά κανάλια τα ίδια και χειρότερα γίνονται αλλά την ΕΡΤ την πληρώνουμε έξτρα. Εκτός αν οι δημοσιογράφοι ρεπόρτερ της πληρώνουν για να βγαίνουν στο γυαλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.