7/9/11

Αναβαθμίζουν το ναυτικό τους, να ’χουν να μας απειλούν…

Μομπάσα στην Κένυα, η τουρκική φρεγάτα F-494 Gokceada,  μετά απο επιδέξιο χειρισμό προσάραξε σε ύφαλο στην είσοδο του λιμανιού μπλοκάροντας την θαλάσσια οδό
Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», με τίτλο «Ο Μπαρμπαρός ξανακατεβαίνει στη Μεσόγειο» και τον υπότιτλο «Με το σχέδιο που φέρει την ονομασία "Μπαρμπαρός" (παίρνει την ονομασία του Ναυάρχου «Χαϊρετίν Μπαρμπαρός επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) διπλασιάζεται ο αριθμός των φρεγατών, τορπιλακάτων, ελικοπτέρων και υποβρυχίων που ασκούν καθήκοντα στη Μεσογειακή Ασπίδα», αναφέρει ότι η Τουρκία σχεδιάζει να διπλασιάσει τη ναυτική παρουσία πολεμικών της πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο. Η εφημερίδα γράφει ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η «Τούρκιγιε», με τον τίτλο «Θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», γράφει ότι η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου πως «Η Τουρκία θα λάβει τα μέτρα που θα θεωρήσει απαραίτητα για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα», σηματοδοτεί την αύξηση της αποτελεσματικότητας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να κηρύξει ΑΟΖ μήκους 200 ναυτικών μιλίων στη Μεσόγειο.

Επισημαίνεται ότι, την περασμένη Παρασκευή, ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπενθυμίζοντας τις παρενοχλήσεις που δέχθηκε από το τουρκικό ναυτικό και την αεροπορία, πλοίο που εκτελούσε διερευνητικές διαδικασίες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ότι «γι’ αυτόν το λόγο φτιάξαμε το στρατό μας και εκπαιδεύσαμε τους στρατιώτες».
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/416561 

Η "Μεσογειακή Ασπίδα" του Ερντογάν

Του Κώστα Ράπτη

«Αν τα μέτρα που λάβαμε έως τώρα αποτελούσαν το «Σχέδιο Β», υπάρχει και «σχέδιο Γ» το οποίο θα εφαρμοσθεί κατά στάδια, αναλόγως των εξελίξεων» δήλωσε την Τρίτη, στο περιθώριο της τελετής έναρξης του νέου δικαστικού έτους, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας έτσι, μετά από λίγα 24ωρα δικής του σιωπής, το σήμα ότι οι κινήσεις εναντίον του Ισραήλ που εξήγγειλε την Παρασκευή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι παρά η αρχή.

Η διαρροή την Πέμπτη (παρά την καθυστέρηση που είχε αρχικά ζητήσει το ίδιο το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές) του πορίσματος της επιτροπής Palmer‑Uribe του ΟΗΕ σχετικά με την περσινή πολύνεκρη επιδρομή των ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό σκάφος του «Στολίσκου Ελευθερίας», Mavi Marmara είχε ήδη οδηγήσει την οργισμένη Άγκυρα στην εξαγγελία μεταξύ άλλων της υποβάθμισης των τουρκο-ισραηλινών διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο β’ γραμματέα, της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης ως προς τη νομιμότητα του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας καθώς και μέτρων «εξασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοϊας» ως η χώρα «με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η παρέμβαση Ερντογάν κατέστησε σαφές το πώς αντιλαμβάνεται η τουρκική πλευρά τη συνέχεια – αλλά και τα βαθύτερα κίνητρά της. «Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μας είναι ξένη. Οι βάσεις Μαρμαρίδας και Αλεξανδρέττας είναι σημεία που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν. Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά», τόνισε, ενώ την ίδια στιγμή η εφημερίδα «Σαμπάχ», ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι θα ενταθεί τις επόμενες μέρες η παρουσία των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, ανατολικά και νότια της Κύπρου.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει αποφασισθεί ενεργότερη δράση της «Μεσογειακής Ασπίδας» (η οποία συστάθηκε το 2006 με απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας) με αύξηση των φρεγατών της από τις 2 στις 4, των καταδρομικών της από 3 σε 5 και των σκαφών της ακτοφυλακής από 1 σε 3. Η συνεργασία Λευκωσίας-Τελ Αβίβ ως προς την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της μεταξύ τους περιοχής αποκαλύπτεται ως η βαθύτερη «αλήθεια» των τουρκικών ευαισθησιών για την αποκλεισμένη Γάζα.

Παράλληλα ο Ερντογάν ανακοίνωσε το πλήρες πάγωμα των τουρκο-ισραηλινών στρατιωτικών και εμπορικών σχέσεων, αν και αργότερα το γραφείο του (απαντώντας προφανώς στα ανήσυχα ερωτήματα Τούρκων επιχειρηματιών) διευκρίνισε ότι οι μη στρατιωτικές ιδιωτικές συναλλαγές, ύψους άνω των 3 δις. τον τελευταίο χρόνο, δεν θίγονται. Στο Ισραήλ, πάλι, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Άμυνας εκτίμησε ότι ο ισραηλινός στρατιωτικός ακόλουθος στην Άγκυρα θα παραμείνει στη θέση του.

Ακόμη, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αίγυπτο την ερχόμενη Δευτέρα, όπου και θα συναντηθεί με την νέο ισχυρό άνδρα της χώρας στρατηγό Ταντάουι και θα υπογράψει σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας.

Όλα αυτά, την ώρα που ο επισκεπτόμενος το Ισραήλ Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης έκανε λόγο για «στρατηγική εταιρική σχέση» της Αθήνας με το εβραϊκό κράτος.

Τόσο η τουρκο-αιγυπτιακή όσο και η ελληνο-ισραηλινή σύμπραξη περιγράφονται από τους πρωταγωνιστές τους ως καθαρά διμερείς και μη υποκρύπτουσες αιχμές προς τρίτους.

Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις αυτές κρίνονται όλως σχετικές σε μία συγκυρία κατά την οποία το μεν Ισραήλ επείγεται να ανεύρει νέα ερείσματα σε μία περιοχή όπου η απομόνωσή του εντείνεται, η δε Τουρκία αντιμετωπίζει την τριπλή πρόκληση της κατοχύρωσης ενισχυμένου ρόλου στον αναμορφωμένο αραβικό κόσμο, της αποτροπής της παράκαμψής της από τους νέους ενεργειακούς δρόμους και της απονομιμοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.