20/9/11

Η εμμονή της Αγκυρας

της Ελίνας Γαληνού
Η Αγκυρα, ζητούσε όλον αυτόν τον καιρό, επίμονα να ακυρώσει τις προσπάθειες της Λευκωσίας για την αξιοποίηση ενεργειακών αποθεμάτων που βρίσκονται στις θαλάσσιες ζώνες όπου η ΕΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ουάσιγκτων εμφανώς υπερασπίζεται το δικαίωμα της Κύπρου στην εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων. Ομως το αγκάθι παραμένει και σ΄αυτήν την περίπτωση, εμπλέκεται εμμέσως πλήν σαφώς, η επίλυση του Κυπριακού. 
Σε πρώτη φάση βέβαια, οι ανησυχίες από τις αγριάδες και εμμονές της Αγκυρας που επιδιώκει να εμπλέξει ηχηρά το ζήτημα, προβάλοντας το δικαίωμα των τ/κ στους ενεργειακούς πόρους του νησιού, θα μπορούσε να πεί κανείς ότι απομακρύνονται. Η Αμερική, δείχνει να υποστηρίζει τη γεώτρηση που ήδη ξεκίνησε-και με τις ευχές όλων μας για αίσια εξέλιξη. Ομως ο Ερντογάν, ο οποίος έχει εμπλακεί σε ένα υπερφιλόδοξο σχέδιο επέκτασης επιρροής, εμφανίζει εξαιρετική νευρικότητα. Ξεσπάει με ανεξέλεγκτες σχεδόν απειλές προς Κύπρο και Ισραήλ, είναι όμως και ιδιαίτερα εύφλεκτος όσον αφορά το Καστελόριζο και το Αιγαίο. Καθώς όμως, δεν μπορεί να παίξει με την Ουάσιγκτων και μάλλον το γνωρίζει καλά, επιχείρησε να εξευμενίσει τον "μεγάλο σύμμαχο" εγκαθιστώντας τα ραντάρ της ΝΑΤΟικής αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της χώρας του. Αυτή η ενέργεια-θεωρεί ο Ερντογάν -που εξυπηρετεί και τον έλεγχο προς το Ιράν, ίσως αναβαθμίσει τον ηγεμονικό ρόλο που επιθυμεί διακαώς να παίξει στην περιοχή, ξεπερνώντας το Ισραήλ. Ομως η Ουάσιγκτων, δείχνει δυσαρεστημένη με τις παροξυσμικές διαθέσεις του και...η πρόσκλησή του στις ΗΠΑ, είναι σχετική με το θέμα..
Μένει να δούμε όμως εν τέλει, παρ΄όλα όσα έχουν λεχθεί και εκτιμηθεί, κατά πόσο ο πρόεδρος Ομπάμα θα καταφέρει να συνετίσει τις ασυγκράτητες πλέον διαθέσεις του Ερντογάν ώστε να αποτρέψει κινήσεις αποσταθεροποίησης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δυστυχώς, μέχρι τώρα οι καταστάσεις μας έδειξαν ότι τα φιλόδοξα οράματα του Νταβούτογλου έχουν σχεδόν τυφλώσει τον Τούρκο ηγέτη που έφτασε να απειλεί Θεούς και Δαίμονες, όσο πλησίαζε η έναρξη γεώτρησης στην Κύπρο. Είναι πλέον γνωστό τοις πάσι ότι ο Ερντογάν διεκδικεί ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης για τη χώρα του, προτιθέμενος να απλώσει την επιρροή του όχι μόνο στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και Τυνησία. Οι πρόσφατες κινήσεις του άλλωστε στη Λιβύη αμέσως μετά την αποχώρηση Καντάφι και οι επισκέψεις "καυτού" περιεχομένου που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο, επιβεβαιώνουν πλήρως αυτούς τους σκοπούς. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο και το Ισραήλ, θα επηρεαστούν από την τελική στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ και ελπίζουμε σε θετική έκβαση. Στην Ελλάδα όμως τι θα γίνει; Ισως χρειάζεται περισσότερη θωράκιση από τις ευγενικές διπλωματικές φρασούλες της πολιτικής της ηγεσίας, προκειμένου να αναχαιτίσει τον "μαινόμενο ταύρο" που δεν το έχει τίποτα να αναστατώσει το σύμπαν, αν δεν ευοδωθούν τα σχέδιά του. Και όταν λέμε "το σύμπαν" σαφώς εννοούμε καταστάσεις που διόλου δεν θα αρέσουν ούτε στην Ουάσιγκτων. Ακόμα περισσότερο όμως στην ΕΕ.. που όλον αυτόν τον καιρό, δεν δείχνει να θορυβείται από την ανάρμοστη συμπεριφορά της Τουρκίας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.