20/9/11

Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε συνεργασία με την Ελλάδα η Κυπριακή κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια και ενδεχόμενα, δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Το γεωτρύπανο ήδη «έπιασε δουλειά» και κατεβαίνει προς το βυθό, σε βάθος 1750 μ., σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών για έρευνες προς εντοπισμό φυσικού αερίου.
Υπολογίζεται δε ότι τα αποθέματα στο οικόπεδο 12 είναι ανάλογα του ισραηλινού «Ταμάρ», το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που εντοπίστηκαν ποτέ στην περιοχή.
Σύμφωνα με την Noble Energy, αν εντοπιστεί φυσικό αέριο, μέχρι το 2014 θα είναι δυνατή η πλήρης εκμετάλλευσή του. Γύρω από την πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας υπερίπτανται ισραηλινά, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας έχουν αναπτυχθεί σκάφη του ισραηλινού ναυτικού.
Η κυπριακή κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, τις πληροφορίες ότι άρχισε η γεώτρηση στο οικόπεδο 12.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση, πολύ υπεύθυνα, θα τοποθετηθεί, όταν κρίνει σκόπιμο να το πράξει. Η σοβαρότητα, οι χαμηλοί τόνοι και η εμπιστευτικότητα, είπε ο κ. Χριστοφίδης, είναι παράγοντες χρήσιμοι και σημαντικοί, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη καμπή.
Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι παρέχονται στην εταιρεία όλες οι διευκολύνσεις, ούτως ώστε να αρχίσουν κανονικά οι εργασίες. Επίσης, είπε ότι το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης παρακολουθεί τη θαλάσσια διακίνηση στην περιοχή, προσθέτοντας ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα. Τέλος, επεσήμανε ότι δεν υπήρξε καμία περίεργη κίνηση στην περιοχή.
Γύρω στις 11:15 το πρωί, απογειώθηκε από το ελικοδρόμιο του νέου λιμανιού της Λεμεσού, το ελικόπτερο που χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία, για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την πλατφόρμα του οικοπέδου 12. Το ελικόπτερο μετέφερε αριθμό προσωπικού της εταιρείας και κλιμάκιο της ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου, με επικεφαλής τον αξιωματικό του Ναυτικού, κ. Πιτηρή, προκειμένου να έχουν κατ' ιδίαν αντίληψη, σε σχέση με την πιθανή παρουσία στην περιοχή τουρκικών σκαφών.


Χριστόφιας: «Έτοιμοι για όλα τα σενάρια»
«Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει βάλει κάτω όλα τα σενάρια σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους παράγοντες, που μπορούν να εμπλακούν σε μια κρίση, με σκοπό την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση - στη διάρκεια εκδήλωσης της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο - για τον κίνδυνο κρίσιμών εξελίξεων, λόγω των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου.
«Πρέπει, βεβαία, να μιλούμε με βάση τις δυνατότητες μας και οι περισσότερες δυνατότητες μας είναι πολιτικές. Ετοιμαζόμαστε και επί του εδάφους με πολλή σοβαρότητα ώσπου φθάνουν οι δυνάμεις μας σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα», σημείωσε.
Ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την πλήρη ταύτιση με την πολιτική και τους χειρισμούς της κυπριακής Κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού, για τη συμπαράσταση και συμπαράταξη στον αγώνα της Κύπρου.
«Ευτυχώς που υπάρχει και η Ελλάδα διότι το εσωτερικό μας μέτωπο είναι θρύψαλα και αυτό μου προκαλεί θλίψη και οδύνη. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για να σώσουμε τον τόπο μας, από κοινού. Θα γίνουν εκλογές και ο λαός πάλι θα μιλήσει και ό,τι πει ο λαός, εμείς δεν θα το αμφισβητήσουμε. Γιατί άλλοι στα μέσα της προεδρίας αμφισβητούν αυτό που είπε ο λαός είναι άλλο θέμα και ας το κρίνει ο κόσμος», είπε σε ομιλία του ο κ. Χριστόφιας σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας.
Αναφερόμενος στο θέμα των γεωτρήσεων για εντοπισμό υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αν και εφ' όσον λυθεί το Κυπριακό «θα μοιρασθούμε τους καρπούς αυτού του δώρου της μάνας φύσης. Δεν θέλουμε να στερήσουμε από τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας το μερίδιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απ' αυτό το δώρο, αλλά δεν μπορεί όταν παρανομούν σκαιώς με την ίδρυση του ψευδοκράτους, που καταδικάσθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως ενέργεια παράνομη, να μιλούν για δικαιώματα του ψευδοκράτους».
Αν θέλουν να συνεκμεταλλευθούμε το θαλάσσιο πλούτο, σημείωσε, πρέπει να καθίσουν στα σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δώσει η Τουρκία το πράσινο φως στον κ. Έρογλου, ώστε να διαπραγματευθεί με καλή θέληση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.