7/9/11

ISRAEL VALLEY* – Κύπρος, Τουρκία, Ισραήλ. Άλλη Ερντογαναρία: Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ!

Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
Καθώς περνούν οι ημέρες, τόσο περισσότερο έχουμε την εντύπωση ότι η λεκτική κλιμάκωση εναντίον του Ισραήλ διαγράφεται σε ένα πολύ ευρύτερο παιχνίδι που παίζεται από την Τουρκία. Χθες αναφέρθηκε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής του επιτελείου του για την εξέλιξη της κατάστασης με το Ισραήλ. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκικός στόλος θα ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή του Ισραήλ και της Κύπρου.

«Η ανατολική Μεσόγειο δεν μας είναι ξένη», είπε, «και φυσικά τα πλοία μας θα είναι παρόντα σε αυτά τα νερά από δω και στο εξής».

Αλλά γιατί αναφέρεται στη Κύπρο; Επειδή οι Τούρκοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν πέρυσι μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σχετικά με τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις και για φυσικό αέριο κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Όλα αυτά φαίνονται να είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης τουρκικής στρατηγικής. Πράγματι, η εφημερίδα Sabah, όπως και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι η ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν μέρος ενός σχεδίου να ανακτήσει τον έλεγχο των θαλασσών, όπως στην χρυσή εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με αυτή τη πληροφορία, η Τουρκία θα ενισχύσει τις επόμενες ημέρες την παρουσία της όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, στην Αδριατική, στην Ερυθρά θάλασσα, και ακόμα και στον Ινδικό Ωκεανό. Όσον αφορά τα ανατολικά της Μεσογείου, ο αριθμός των φρεγατών περιπολίας θα αυξηθεί από 2 έως 4, και των πυραυλακάτων από 1 σε 3.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν συνέχισε να επιτίθεται σφόδρα κατά του Ισραήλ. Χθες, ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή όλων των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Φαίνεται ωστόσο ότι λίγο πολύ παρασύρθηκε, διότι το επιτελείο του έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα λόγια του σχετίζονται μόνο με το εμπόριο στον τομέα της άμυνας.

Σε μια αυτοσχέδια συνέντευξη τύπου, κατά την οποία χαρακτήρισε το Ισραήλ ως «κακομαθημένο παιδί στην περιοχή», ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει άλλες επιπλέον κυρώσεις κατά του Ισραήλ, χωρίς να παράσχει στοιχεία. Επίσης, εξέφρασε την προθυμία του να μεταβεί στη Γάζα.

Με δεδομένη την αυξανόμενη οργή της Άγκυρας, ο υπουργός Ισραήλ Κατζ, δήλωσε χθες: «Ο Πρωθυπουργός μας είχε δίκιο να αρνηθεί να ζητήσει συγγνώμη από τους Τούρκους. Είναι αυτοί που θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη από εμάς».
Ο Κατζ μιλούσε μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κατά την οποία συζήτησαν το θέμα.

Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, επιζήτησε χθες να ηρεμήσουν τα πράγματα: «το Ισραήλ και η Τουρκία είναι οι δύο ισχυρότερες χώρες, και σε πολλούς τομείς, οι σημαντικότερες στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε διαφορές, αλλά ακόμα και αν διαφωνούν είναι σημαντικό τα δύο μέρη να ενεργήσουν με διακριτικότητα και χωρίς συναίσθημα».
Η Ουάσιγκτον έκανε επίσης έκκληση για συμφιλίωση, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Victoria Noland αναφέροντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται προς την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

*Το «Israel Valley Defense» είναι ο επίσημος ιστοτόπος του Γαλλοισραηλινού Εμπορικού Επιμελητήριου. 


Πηγή: ISRAELVALLEY

7 σχόλια:

  1. Ερντογαναρία= μαργαριτάρι του Ερντογάν (Erdoganerie), όπως πίτσα-πιτσαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερντογανιά ή ΟΧΙ πάντως κάποιοι του ΠΑΣΟΚ ΝΔς ΛΑ.Ο.Σ. και ΚΚΕ δε θα επιθυμούσαν να ζήσουν παλιές δόξες του Οθωμανικού ΔΪΚΑΙΟΥ γιατί κακά τα ψέματα "..γενική εἶναι η ἐξαχρείωσις ἀρχόντων καί ἀρχομένων.." και τα ΤΑΠΙΑ και ΤΕΣΑΡΟΥΦ τα κρατούν καλά οι ως υποθήκη τις χώρας με την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας τις Ελλάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως ακριβώς σκοπέυει η Τουρκία να ενισχύσει τις επόμενες ημέρες την παρουσία της όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, στην Αδριατική, στην Ερυθρά θάλασσα, και ακόμα και στον Ινδικό Ωκεανό;

    Σκοπεύει η Τουρκία να επαναφέρει σε υπηρεσία πλοια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γιατί σήμερα δεν έχει αρκετά πλοια για να κάνει αυτά που εξαγγέλει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ερντογαναρια"....Θα μπορουσε να βγαινει και απο το "τσογλαναρια"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θέμα είναι ποιά θα είναι η στάση της Αιγύπτου ( για Ισραήλ και ελληνική ΑΟΖ).
    Αν γνωρίζετε κανένα σχετικό άρθρο να μας διαφωτίσετε...φυσικά από έγκυρη πηγή...
    Διαφορετικά θα περιμένουμε όλοι εναγωνίως την επίσκεψη Er-DOG-an.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πλοια συνοδειας-ρυμουλκα αγορασανε?γιατι βλεπω να καθονται πανω σε υφαλα και οχι μονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.