17/9/11

Βγήκαν τα μαχαίρια για τους υδρογονάνθρακες της Κασπίας-Μεγαθήρια στον υποθαλάσσιο αγωγό του South Stream ‎

«Ψυχρός πόλεμος» για τους ενεργειακούς πόρους της Κασπίας βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία.
 

Παράλληλα, σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται οι κοινοπραξίες των τριών αγωγών (ITGI, ΤΑΡ και Nabucco) που συνθέτουν τον «Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου», αλλά και οι «υποστηρικτές» τους, καθώς η προθεσμία της 1ης Οκτώβρη για την υποβολή των τελικών προτάσεών τους στο Αζερμπαϊτζάν, την πηγή τροφοδοσίας, πλησιάζει.

Νέα δεδομένα, όμως, στον τομέα της έρευνας, αλλά και οι παρασκηνιακές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία φιλοδοξεί έστω και την τελευταία στιγμή να πείσει για την αναγκαιότητα του Nabucco, πυροδοτούν νέες εξελίξεις.

Κύκλοι, τις τελευταίες ημέρες, εμφανίζουν τον Nabucco ως την καταλληλότερη λύση για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ίδιοι κύκλοι «αποδυναμώνουν» τους άλλους δύο αγωγούς, τον ελληνο-ιταλικό αγωγό ITGI και τον ΤΑΡ, εμφανίζοντάς τους ως μη υλοποιήσιμους και δίχως γεωστρατηγικό στόχο, ενώ «καταδικάζουν» ως την πλέον καταστροφική επιλογή για το μέλλον τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία αγωγό South Stream.

Δημοσιεύματα στον αζέρικο Τύπο προεξοφλούν ότι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κοινοπραξία του αγωγού Trans Caspian Pipeline θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος έχει αναλάβει, όπως ορίζει πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες για τη σύναψη συμφωνιών για την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τουλάχιστον 500 εκατ. καταναλωτές και 20 εκατ. εταιρείες υπέστησαν ζημίες το 2007 κατά τη ρωσο-ουκρανική ενεργειακή κρίση, έκανε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στη ρωσική πλευρά σαφές πως η Ε.Ε. δεν θα ανεχθεί η Μόσχα να «πλήξει» τον Nabucco.

Εξαπέλυσε, δε, ευθείες απειλές εναντίον της Μόσχας, ότι στην περίπτωση που θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει το έργο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ασκώντας πιέσεις είτε στο Τουρκμενιστάν είτε στο Αζερμπαϊτζάν, τα μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom θα εκτεθούν σε κίνδυνο.

Εξίσου ξεκάθαρη όμως υπήρξε η απάντηση της Μόσχας.
«Μόνον οι πέντε χώρες που περικλείουν την Κασπία Θάλασσα έχουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται για ζητήματα που αφορούν τη χρήση των υδάτων της», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «όπως φαίνεται, η Ε.Ε. μάλλον δεν έλαβε υπ' όψιν της τους διεθνείς κανόνες που διέπουν το Δίκαιο της Θάλασσας», ενώ δεν παρέλειψε να επικαλεστεί και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που θα προκύψουν από την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, προτρέπει τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να διευκολύνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, με το επιχείρημα ότι εφόσον διασφαλιστεί η στενότερη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία στον τομέα της ενέργειας, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τις χώρες της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές θα είναι πιο «εξασφαλισμένη».

Στον τομέα της έρευνας, σε «ιστορικής» σημασίας, όπως διατυπώθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανακάλυψη προχώρησε η γαλλική εταιρεία Total στο Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία.

Τα αποθέματα του νεοανακαλυφθέντος κοιτάσματος εκτιμώνται στα 350 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, γεγονός που καθιστά το Αζερμπαϊτζάν ακόμη πλουσιότερο, με διαπιστωμένα αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 2,55 τρισ. κυβικών μέτρων. *** http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=310433

ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ «SOUTH STREAM»
Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί στο υποθαλάσσιο τμήμα
Αλλάζει τα δεδομένα για τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» η είσοδος μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών στην εταιρεία κατασκευής του υποθαλάσσιου τμήματός του, μήκους 900 χιλιομέτρων! Η συμφωνία, που υπογράφτηκε χτες από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, προβλέπει ότι το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αποδίδεται στην ιταλική «Eni», ενώ η γαλλική EDF και η γερμανική «Wintershall» συμμετέχουν με δύο ίσα μετοχικά μερίδια του 15%. Η ρωσική «Gazprom» διατηρεί την ιδιοκτησία του υπολοίπου 50%.Η εταιρεία του αγωγού σημείωσε ότι η συμφωνία «τονίζει την ακλόνητη εμπορική βάση του "South Stream" και τη συμβολή του στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ». Πρακτικά, επιβεβαιώνεται η στήριξη της ΕΕ και ο αγωγός σιγουρεύει το προβάδισμά της έναντι του ανταγωνιστικού «Nabucco». Αυτό έχει να κάνει και με τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα εξασφαλίσει ο αγωγός, καθώς πέρα από τις δυσκολίες που μπορεί να έχει το τεχνικό μέρος, το μεγάλο κόστος, ή το μεγάλο μήκος ενός αγωγού, το «κλειδί» είναι η εξασφάλιση του αερίου.Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του «South Stream» προγραμματίζεται στο τέλος του 2015. Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν το 2013. Σύντομα αναμένεται η οριστική χάραξη του χερσαίου και του υποθαλάσσιου τμήματος.http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6442938&publDate=17/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.