24/11/18

Πολυνομία και κρατισμός

Γνωρίζουμε από διηγήσεις παλαιότερων νομικών ότι ο σπουδαίος Βασίλειος Οικονομίδης, ο πρώτος κατ’ ουσίαν καθηγητής της Πολιτικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή Αθηνών, έκλεινε τις γνωμοδοτήσεις του με τη φράση: «Ταύτα εφ’ όσον δεν ισχύει έτερος νόμος, ου την ύπαρξιν αγνοώ». Η επιφύλαξη αυτή δεν είχε να κάνει μόνο με τη σεμνότητα ή το αναμφισβήτητο ακαδημαϊκό ήθος του Βασίλειου Οικονομίδη.
Πέραν αυτών, ο πολύπειρος νομικός συνειδητοποιούσε πλήρως το μέγεθος του προβλήματος της πολυνομίας, του οποίου οι διαστάσεις στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν νηπιακές σε σχέση με τη σημερινή μορφή του. Παραθέτω μερικά ενδεικτικά στοιχεία:
Από το 1974 μέχρι σήμερα, έχουν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο 4.574 τυπικοί νόμοι. Δηλαδή 104 νόμοι ετησίως ή σχεδόν ένας νόμος ανά 3,5 ημέρες.
Από το 1974 μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περίπου 41.500 προεδρικά διατάγματα. Δηλαδή 943 ετησίως ή 2,5 ημερησίως.
Από το 1974 μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περίπου 48.000 υπουργικές αποφάσεις. Δηλαδή 1.100 υπουργικές αποφάσεις ετησίως ή σχεδόν 3 ημερησίως.
Από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί 21.000 κανονιστικές αποφάσεις ΟΤΑ κ.λπ. Δηλαδή 477 κανονιστικές αποφάσεις ετησίως ή σχεδόν 1,3 ημερησίως.

για τη συνέχεια Liberal


2 σχόλια:

  1. Αν δεν υπάρχει πολυνομία πως θα βρίσκονται τα "παραθυρακια" για τα λαμόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κράτος έχει μικρύνει κατά 300.000 υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα. Αλλά άλλαξαν την δομή του κράτους κάνοντας το πιο γραφειοκρατικό, πχ στους δήμους Καποδίστρια έχουν 5 υπαλλήλους δημοτολογίου αντί για 2 λόγο της συνένωσης των δήμων, δημιουργήθηκε γραφείο ισότητας αλλά δεν αναφέρετε τι θα κάνει με ποιου την ισότητα ασχολείται, γέμισαν οι δήμοι με γραφεία με προϊστάμενους και γραμματέα αλλά χωρίς υπαλλήλους.
    Από ότι θυμάμαι, το ΠΑΣΟΚ είχε προσλάβει άτομα στο δημόσιο που εργαζόταν, όλο το πράσινο στους δήμους ήταν περιποιημένο, όλες οι λάμπες του δήμου λειτουργούσαν, οι δρόμοι ήταν καθαροί. Σήμερα προσλαμβάνουν εποχιακά κάτω των 29 χρονών άτομα(millennials) που δεν μπορούν να εργαστούν, σκουπίζουν 2 τετράγωνα(την μια μόνο πλευρά του τετραγώνου) και μετά σταματάνε για τσιγάρο και καφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.