20/3/19

Η Γεωπολιτική Αξία του Αγίου Ορους

του Κώστα Κόλμερ

Εάν η γεωπολιτική υπεραξία της Ελλάδος μέλλει να καταδειχθή, από την απομάκρυνση της Τουρκίας εκ της δύσεως και την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην αιγιαλίτιδα ζώνη, στο Άγιον Όρος (Α.Ο.) η γεωπολιτική αντιπαράθεση Αμερικής και Ρωσσίας είναι ήδη πραγματικότης και αποβαίνει υπέρ των συμφερόντων του Ελληνισμού.
Η Ρωσσική διείσδυση στο Α.Ο. δεν περιορίζεται τελευταίως μόνο στην αθρόα είσοδο Ρώσσων μοναχών και λαϊκών Σλάβων ή στην εκ βάθρων ανακαίνιση της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος (ΙΜΑΠ) υπό του Ρώσσου προέδρου Βλαδιμήρου Πούτιν, αλλά κυρίως ενισχύεται από τις πλούσιες χορηγίες Ρώσσων ολιγαρχών στα αγιορείτικα μοναστήρια.

Σύμφωνα με έγγραφη γνώμη τεσσάρων αντιπροσώπων ισαρίθμων μονών στις Καρυές (πρωτεύουσα του ΑΟ) έχουν επενδυθή κεφάλαια διακοσίων εκατομμύριων δολαρίων στο Α.Ο., με προτροπή της Ρωσσικής κυβερνήσεως , τα οποία όμως, κατά τον Αμερικανό εν Αθήναις πρέσβη Τζέφρυ Πάϊατ «λειτουργούν ως μία Ρωσσική , ηπίας μορφής εξουσία σε μία περιοχή χωρίς διεθνή δικαιοδοσία και άνευ οικονομικής διαφανείας». (ΣΣ: Γεωπολιτική είναι σχέσις εξουσίας και χώρου ,εν προκειμένω της χερσονήσου του Άθου και του Ρωσσισμού).

Η Ιερά Κοινότης έχει εκφράσει «επανειλημμένως» την άποψη για τις Ρωσσικές επιδιώξεις στο Α.Ο. τόσον στο απώτερο παρελθόν όσο και το 2016, ειδικώς στο ανακύψαν ζήτημα των ρωσσικών εορτασμών για τα «χίλια ετη (sic) μοναχισμού Ρώσσων στο Α.Ο.» καθώς και στο θέμα της αμφισβητουμένης ιδιοκτησία της ΙΜΑΠ στην περιοχή «Γουρνοσκήτης».

Αλλ’ η μεν ίδρυση της Ρωσσικής αυτοκρατορίας είναι πολύ μεταγενεστέρα του εκχριστιανισμού του Κιέβου από τους Έλληνες μοναχούς Μεθόδιον και Κύριλλον, η δε επιχειρουμένη ανοικοδόμηση της περιοχής Νέας Θηβαϊδος δεν έχει σκοπόν αλλο παρά την εγκατάσταση πολυαρίθμων ομάδων «εξαρτηματικών» στελεχών της ΙΜΑΠ , αφικνουμένων συστηματικώς εκ Μόσχας.

Εκ των Ελληνικών αντιδράσεων αλλά και του Αμερικανικού παράγοντος , η Ιερά Κοινότης αρνήθη την χορήγηση αδείας ενάρξεως οικοδομικών εργασιών στην Νέα Θηβαϊδα και ματαίωσε τι συνωμοτικές κινήσεις της ΙΜΑΠ που τελεί υπό Ρωσσική διοίκηση , αντικατασταθέντος του Ουκρανικής καταγωγής ηγουμένου.

Ως αποτελέσματος των αντιδράσεων στα Ρωσσικά σχέδια , ο πρόεδρος Πούτιν ανέκρουσε πρύμναν και επέτρεψε στους «πλουσίους Ρώσσους να επενδύουν ΜΟΝΟΝ σε «Ρωσσικά μοναστήρια και όχι σε Αγιορείτικα» , ο δε πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συνέστησε στους Ορθοδόξους προσκηνητές , να λαμβάνουν την Θεία Μετάληψιν μόνον στο «ημέτερον μοναστήρι του Παντελεήμονος .Επίσης , η προσέλευση Ρώσσων στο Α.Ο. έχει περιορισθή δραστικά ώστε οι ξενοδόχοι της Ουρανούπολης χάνουν λεφτά.

Ούτε όμως, η ΙΜΑΠ είναι «ρωσσικό μοναστήρι» αρχαιώθεν , μήτε ο Τουρισμός στον Αθωνική χερσόνησο εξαρτάται αποκλειστικώς από την Ρωσσική πελατεία.

Εν τούτοις , στο «περιβόλι της Παναγιάς» (δηλ. στο Α.Ο.) παίζεται από πολλών ετών ένα ζωηρό Γεωπολιτικό παίγνιον. Μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Ρωσσία το 1991, ανανεώθη το ενδιαφέρον της Ρωσσικής κυβερνήσεως για το Αιγαίον και τις «θερμές θάλασσες» , δοθέντος ότι η χώρα στερείτο λιμένων που να μην παγώνουν τον χειμώνα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσσικής ομοσπονδίας Στεπάσιν σε δηλώσεις του στο Γερμανικό περιοδικό «Σπήγκελ» ισχυρίσθη ότι «το Α.Ο θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητο , όπως το Βατικανό , και όχι τμήμα της Ελληνικής επικράτειας» !...

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Ρώσσοι προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την Ελληνική κυριαρχία του Άθου και να την παρουσιάζουν ως «δυναστική επικυριαρχία». Το 1920 , ολίγον μετά την κομμουνιστική δικτατορία στην Ρωσσία , υπεστήριξαν ότι «η πορεία του Ελληνικού κράτους είναι ο εξελληνισμός του Α.Ο. και η παρεμπόδιση εισροής Ρώσσων μοναχών στην ΙΜΑΠ και στην σκήτη της Νέας Θηβαϊδος». Μερικές δεκαετίες ενωρίτερον , στο συνέδριον του Βερολίνου , υπό την προεδρία του Πρώσσου καγκελαρίου Όττο Μπίσμαρκ υπεγράφη η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878) και ο Ρώσσος πρεσβευτής του Τσάρου στην Κων/λιν Ιγνάτιεφ προώθησε την ιδέα της «μεγάλης Βουλγαρίας». Ακολούθως ,η «εξέγερση του Ίλιντεν» σκοπόν είχε την προσάρτηση της Μακεδονίας από τους Βουλγάρους αλλά ο επακολουθείσας Μακεδονικός αγώνας του Παύλου Μελά , ο δεύτερος Βαλκανικός πόλεμος (1913) και η απελευθέρωση του Α.Ο το 1917 από τον νικηφόρο Ελληνικό στρατό ματαίωσαν τα Πανσλαβικά σχέδια. Με την βοήθεια της Αγγλικής διπλωματίας ακυρώθη η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και η Μακεδονία έγινε κατά τα 2/3 Ελληνική ,όπως κι παραμένει έκτοτε ,παρά τις αντίθετες προσπάθειες των Σλάβων και των κομμουνιστών.

Το ΄Αγιον ΄Ορος είναι ζώσα κοιτίδα του Ελληνισμού όπως τον εννοούσε ο Σεφέρης.

10 σχόλια:

  1. Ἄν κατάλαβα καλά, τά Ρωσικά χρήματα εἶναι ὕποπτα στό Ἅγιο Ὅρος, διότι τά ἀμερικανικά ἤ εὐρωπαϊκά χρήματα εἶναι καλά στήν λοιπή Ἑλλάδα.
    ......Δέν θά κατάλαβα καλά. Νά τό ξαναπῶ:
    Ἄν κατάλαβα καλά, ἡ Ρωσία ἐποφθαλμιᾶ τό Ἅγιο Ὅρος, καί θέλει νά κυριαρχήσῃ ἐπί αὐτοῦ, ἐνῶ θά ἔπρεπε νά δεχθῆ ὅτι εἶναι μονο γιά Ἕλληνες μοναχούς.
    ......Πάλι δέν θά κατάλαβα καλά. Νά τό ξαναπῶ:
    Ἐπειδή ἡ Ρωσία θέλει νά βάλῃ πόδι στό Αγιο Ὅρος, κάποιοι φίλοι μας μᾶς συμβούλεψαν καί κάποιοι τό ἔκαναν, νά ἀντικαταστήσουν τόν ἡγούμενο τῆς Μονῆς Ἁγίου Παντελεήμονος, ἀπό Οὐκρανό ἡγούμενο, ὥστε νά μήν ἔχουν ἰσχυρή καμία ἐπιρροή σέ κανένα μοναστῆρι τοῦ Ἁγίου ὅρους οἱ Ρῶσοι, καί εἰ δυνατόν, περαιτέρω, νά διακοποῦν οἱ μεταξύ Ἑλλήνων καί Ρώσων Ὀρθοδόξων ἀδελφικές σχέσεις, ὅσο περισσότερο ἐπιθυμεῖ ὁ κύριος Πάητ.
    Τώρα κατάλαβα καλά.

    Ἄλλωστε καί ὁ νῦν Οἰκουμενικός Πατριάρχης, φοβούμενος τό ..."κανονικό δίκαιο" τῶν πανσλαβιστῶν Ρώσων, ἐφάρμοσε τό ..."κανονικό δίκαιο" τοῦ κ. Πάητ, καί ἐξωπέταξε τούς Ρώσους Ὀρθοδόξους τῆς Οὐκρανίας ἀπό τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς Οὐκρανίας, καί ἀναγνώρισε ὡς Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἐκεῖ τούς ἐχθρούς τῶν Ρώσων Ὀρθοδόξων.

    Δέν χρειάζεται ἄρα, νά ἀλώσῃ τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας κάποιος Πάπας ἤ κάποιος κ. Παππάς, ἔχουμε ἤδη τόν κύριο Πάητ καί τήν συνοδία του!... ἔ, καί ἕνα ἄρθρο ὅπως τό παραπάνω, τόν κολακεύει γιά τίς φιλότιμες προσπάθειές του νά μᾶς διαλύση τίς φιλίες καί συμμαχίες μας.

    Μεταξύ μας, ἔχουμε προβλήματα οἱ Ὀρθόδοξοι χριστιανοί, ἀλλά προβλήματα ἀδελφῶν λαῶν, πού δέν τά λύνει κανένας ἐχθρός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τό ἀποκορύφωμα τῆς ἀπαράδεκτης παραποιήσεως τῆς ἱστορίας ὑπό τοῦ ἀρθρογράφου:
    "η ίδρυση της Ρωσσικής αυτοκρατορίας είναι πολύ μεταγενεστέρα του εκχριστιανισμού του Κιέβου από τους Έλληνες μοναχούς Μεθόδιον και Κύριλλον"
    Ἔ καί;
    Ἀφοῦ ὁ εκχριστιανισμός του Κιέβου από τους Έλληνες μοναχούς Κύριλλο και Μεθόδιο , ἔγινε στό Ρωσικότατο Κίεβο, μέ πέριξ αὐτοῦ μεγάλο Ρωσικό Κράτος.

    ΥΓ. Λέμε στά Ἑλληνικά ἀπό συνήθεια, ὁ Κύριλλος καί ὁ Μεθόδιος, ὅπως λέμε ὁ Ἰκτίνος καί ὁ Καλλικράτης, ὅπως λέμε ὁ Ἄνθιμος καί ὁ Ἰσίδωρος, μέ αὐτή τήν σειρά.
    Ὁ ἀνωτέρω ἀρθρογράφος, δέν ἔχει προσλάβει αὐτήν τήν συνήθεια. Θά φταῖνε "τά παιδικά χρόνια ἑνός ἀρθρογράφου"...., ἤ ὅτι μετέφρασε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμπληρώνω: ...ἤ ὁ ἀρθογράφος ἔχει ἄλλη παιδεία, ὄχι Ἑλληνική, καί σχετική ἄγνοια τῆς πράγματι Ὀρθοδόξου προοπτικῆς τῶν θεμάτων μέ τά ὀποῖα , ὡς τρίτος καί ξένος πράγματι, καταπιάνεται, καί πάντως ὄχι ὡς ὀρθόδοξος χριστιανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερη τετραετία οι μοναχοί του Άγιου Όρους θα παρακαλάνε τους Ρώσους να τους προστατέψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καβάσιλα, αντί για τα σεντόνια που παραθέτεις, μάθε ποιός είναι πίσω από πλείστα όσα προβλήματα της ίδιας της ύπαρξης του Ελληνικού Κράτους, και τότε ίσως καταλάβεις τί έγραψε και για ποιό λόγο ο Κόλμερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην δινετε σημασια ποιος και τι εχει διαβρωσει την Ελλαδα σε βαθμο κακουργηματος τα τελευταια.80 χρονια...Σημασια εχει μην προκειψει κι ενας ..αλλος ...νεος...στην θεση του πρωτου...που δεν εχει ..λαδωσει ποτε κανεναν...δεν εχει διαλυσει ποτε το ...ορθοδοξο θρησκευτικο συναισθημα....δεν κοντευει να αντικαταστησει πληρως τον Ελληνικο πληθυσμο με " Αλαχου Ακμπαρ"...και μεγαλοψυχα ...δινει Μακεδονιες οπου ναναι...Κυπρους οπου ναναι...και Θρακες και Β .Ηπειρους...Ασε που κανει και δωρεες μεσω ΔΝΤ...παρτε κοσμε.......παρτε και Χουντες που και που..για να στανιαρετε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι θρησκευμα εχει η Αμερικη και κοπτεται για το Αγιο Ορος ?? Για να ξερουμε απο.που προερχεται ο ..." πονος" της δηλ.....Καποιοι του Μωσαικου νομου δεν κοβουν ολη μερα βολτα στην Ουασιγκτον κρυβοντας επιμελως τον ...Μωυση ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο Άγιο Όρος έχουν μπει και ευρωπαϊκά χρήματα (από το ΕΣΠΑ) όπως αυτά:
    Αγιον Ορος: Εξι αντιπλημμυρικά έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ
    https://www.vimaorthodoxias.gr/agioreitika-nea/agion-oros-exi-antiplimmyrika-erga-entachthikan-sto-espa/

    Αυτό έχει γίνει αιτία να κατηγορούνται οι Μοναχοί, ότι 'λαδώνονται' με ευρωπαϊκά ΄πακέτα' για να μην μιλούν σε όσα συμβαίνουν, και να είναι φιλικοί με τους πολιτικούς. Πρέπει να ξέρουμε ότι οι περισσότεροι Μοναχοί είναι νέοι άνθρωποι με 2 και 3 πτυχία, που μπορούσαν να έχουν όποια ζωή ήθελαν, αλλά άφησαν τα πάντα, και ζουν ασκητικά για κάποιο λόγο.
    Προφανώς η Ε.Ε. δεν δίνει χρήματα χωρίς λόγο, και δεν είναι ο μόνος σκοπός η 'ανάπτυξη'. Μαζί με τις παροχές, υπάρχουν ΚΑΙ οι υποχρεώσεις των μελών, όπως έχουν ψηφιστεί στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.
    Η παροχή χρημάτων συνεπάγεται μια μορφή ελέγχου (ακόμα και άτυπου).
    Είναι όμως αυτονόητο ότι τα Μοναστήρια χρειάζονται συντήρηση, και πρέπει αυτή να γίνει.
    Δεν μπορούμε να γινόμαστε χειρότεροι συκοφάντες απ΄τους άθεους και να λέμε ότι οι Μοναχοί τρώνε και πίνουν με τα χρήματα του ΕΣΠΑ, και δεν μιλούν.
    Οι παρεμβάσεις τους, είτε οι δυνατές όπως στο θέμα της Μακεδονίας, είτε οι ελλιπείς όπως στο ουκρανικό, δεν νομίζω ότι σχετίζονται με τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Σχετικά τώρα με τα ρώσικα χρήματα, υπάρχουν οι πνευματικού δεσμοί με αυτή τη χώρα και το 'ομόδοξο' όπως λέγεται, αλλά είναι φυσικό ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει με κάθε τρόπο ερείσματα γεωπολιτικού χαρακτήρα.
    Είναι 'λογικό' και όχι ΄μεμπτό' κατά τη γνώμη μου, και δεν καταλαβαίνω γιατί μας παραξενεύει.
    Ζητούν κάποιοι από τη Ρωσία να είναι 'άγγελος' όταν υπάρχει μάχη συμφερόντων μέχρις εσχάτων στην περιοχή, και όταν έχει εξαπατηθεί από τη Δύση, και σήμερα την 'κλείνουν από παντού.Η Ρωσία είναι σε θέση 'άμυνας' και όχι επίθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θυμίζω όσα είπε ο κ Μάζης σε αυτή την εκπομπή (από το 9ο λεπτό):
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=NzCvkHw6Qu4
    Βαλκάνια & Ανατολική Μεσόγειος τα Γεωπολιτικά Παίγνια

    «Δεν έχουν το δικαίωμα οι Ρώσοι να κρατάνε την σφαίρα επιρροής τους στην περιοχή, όπως το ΝΑΤΟ επίσης θέλει να κρατάει την δική του σφαίρα επιρροής και να την αυξάνει;
    Ενώ είχαν υποσχεθεί και η κ. Θάτσερ και ο Μιτεράν, στον κ. Γκορμπατσώφ, ότι μόλις βάλει την υπογραφή του για τη διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ., δεν θα προεκταθεί το ΝΑΤΟ προς ανατολάς, απεναντίας μόλις την έβαλε την υπογραφή του και διέλυσε την Σοβιετική Ένωση, κάπου 13 κράτη προσχώρησαν στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ;;
    Δεν έχουν δικαίωμα οι Ρώσοι να θεωρούν ως ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ αυτές τις ενέργειες;
    Έχουν.
    Το ΝΑΤΟ έχει κάθε λόγο να ζητάει να κλείσει αυτή η ζώνη του Rimland, ο αναχωματικός δακτύλιος δηλαδή, ούτως ώστε η ρωσική επιρροή να μην κατεβαίνει στη Μεσόγειο.
    Τι είπε ο Θουκυδίδης;
    Ότι ο ισχυρός προχωρεί κατά το μέγεθος της δυνάμεώς του, ο δε αδύνατος υποχωρεί κατά το μέγεθος της αδυναμίας του.
    Μετά τη ρήση αυτή του Θουκυδίδη δεν υπήρξε καμία θεωρία διεθνών σχέσεων που να πει κάτι καινούργιο. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα.
    Έχουμε ΠΑΝΤΑ έναν ανταγωνισμό μεταξύ ΙΣΧΥΟΣ και ΔΙΚΑΙΟΥ.
    Στους φοιτητές μου λέω πάντα ότι: «Διεθνές Δίκαιο καλείται το συμφέρον μας, εφοδιασμένο με Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία»

    Eδώ έχουμε μια κλασική περίπτωση γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Κλασικότατη.
    Αν δείτε το χάρτη η Ευρώπη φυσιολογικά, από απόψεως αποστάσεων, προσβάσεων, και κόστους μεταφορών, με ποιο χώρο έχει φυσική δυνατότητα, αβίαστη, να συνεργάζεται;; Με την Ρωσία.
    Οι σιδηροδρομικές μεταφορές με τεράστιες ποσότητες προϊόντων, έχουν πολύ μικρότερο κόστος από τις υπεραντλαντικές.
    «Δεν πρέπει» όμως να συνεργαστεί η Ευρώπη με τη Ρωσία.
    Η Ευρώπη αποτελεί το Αμερικανικό προπύργιο από τη μία μεριά, που κλείνει με την Ιαπωνία από την άλλη.
    Έχουμε μία 'ημισέληνο', Ιαπωνία-ΗΠΑ-Ευρώπη, και από κει και μετά, περισσεύει ένα κομμάτι, μέσα στο οποίο κλείνεται η Ρωσία.
    Αυτό το κομμάτι που αρχίζει από την Τουρκία, (που συνδέεται μέσω Αιγαίου με την Ελλάδα), που προχωρεί κάτω από την Κεντρική Ασία, και φτάνει περνώντας την Κίνα μέχρι την Ιαπωνία, είναι το κομμάτι στο οποίο γίνονται όλοι οι proxy wars.
    Όλοι οι πόλεμοι 'δια αντιπροσώπων', οι επαναστάσεις-αντεπαναστάσεις...κτλ.., όπου τα δύο μέτωπα, Ναυτική δύναμη (άξονας Λονδίνου-Ουάσιγκτον) και Χερσαία δύναμη (Ρωσία), ανταγωνίζονται ποιος θα μπορέσει να κρατήσει αυτό το κομμάτι της Rimland.
    Μέσα σε αυτή την Rimland είναι και τα Βαλκάνια.
    Τα Βαλκάνια θα είναι ή Αγγλοσαξωνικά, ή σλαβικής επιρροής.
    Αν είναι σλαβικής επιρροής τότε αυτή η τεράστια χερσαία μάζα που λέγεται Ρωσική Ομοσπονδία, αποκτάει πλήρη και ελεύθερη διέλευση στην Μεσόγειο.
    Αν αποκτήσει αυτή την πλήρη και ελεύθερη διέλευση στην Μεσόγειο τότε το παιχνίδι για την Δύση έχει τελειώσει.
    Άρα πάση θυσία η Ρωσία ΔΕΝ πρέπει να αποκτήσει πλήρη και ελεύθερη διέλευση στην Μεσόγειο.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Μαρία Π συνοπτικά λέει το ουσιώδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.