2/3/19

Καιρός να σοβαρευτούμε και να μην καταπίνουμε αμάσητη την τουρκική προπαγάνδα για τη Γαλάζια Πατρίδα, ούτε να υποτιμούμε και να ισοπεδώνουμε

Σάββας Καλεντερίδης
Την Τετάρτη ξεκίνησε η ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η μεγαλύτερη που διεξήγαγε ποτέ το τουρκικό πολεμικό ναυτικό από της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 1923. Πριν αποφασιστεί η διεξαγωγή αυτής της άσκησης, το τουρκικό κράτος, διά των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, και άλλων φορέων του, επεξεργάστηκε ένα στρατηγικό σχέδιο για τη διεκδίκηση και ενσωμάτωση μιας τεράστιας σε έκταση θαλάσσιας περιοχής (460.000 χλμ2), στην οποία έδωσαν το όνομα «Γαλάζια Πατρίδα». Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου-Κρήτης-Ρόδου και τουρκικών ακτών, τα όρια της οποίας η Τουρκία χάραξε αυτοβούλως και πειρατικώ τω τρόπω, χωρίς να λογαριάζει τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και φυσικά χωρίς καμία συνεννόηση με τις γειτονικές συνορεύουσες χώρες.
Να σημειωθεί ότι περίπου 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της «Γαλάζιας πατρίδας» είναι θαλάσσια περιοχή που –με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας–, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ της είναι ελληνική και κυπριακή.
Αυτό το στρατηγικό σχέδιο παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας και έτσι έλαβε τη σχετική νομιμοποίηση για να αρχίσουν στη συνέχεια οι σχεδιασμοί για την υποστήριξή του σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έκανε μιλώντας σε επιχειρηματίες στο Αϊδίνι, αντλεί νομιμοποίηση από το εθνικό στρατηγικό σχέδιο που ακούει στο όνομα «Γαλάζια Πατρίδα».
Ο Τσαβούσογλου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και ο ενεργειακός πλούτος γύρω από την Κύπρο είναι για μας στρατηγικοί στόχοι, εθνικά ζητήματα. Ποτέ δεν αφήσαμε να σφετεριστεί κανείς τα δικαιώματα του τ/κ λαού και του τουρκικού λαού, και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον… Ας το καταλάβουν όσοι έρχονται από μακριά και οι εταιρείες τους ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα σε εκείνη την περιοχή χωρίς εμάς. Στη Μεσόγειο τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε!».
Κατά τον ίδιο τρόπο, νομιμοποίηση αντλεί και η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία σχεδιάστηκε και διεξάγεται με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί στο προαναφερθέν σχέδιο. Απλώς επέλεξαν το όνομα αυτό για την άσκηση, για να της προσδώσουν μεγαλύτερη αληθοφάνεια και να εκπέμψουν ισχυρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στις ΗΠΑ και τη Γαλλία που δραστηριοποιούνται και στην ΑΟΖ της Κύπρου και σε θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Το στρατηγικό σχέδιο που ακούει στο όνομα «Γαλάζια Πατρίδα» είναι τεράστιας σημασίας για την περιοχή, αφού η Τουρκία φέρεται διατεθειμένη να το υποστηρίξει με κάθε τρόπο, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία σοβαρή αντίδραση από τις χώρες που θίγονται – την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Θα πρέπει δε να υπογραμμιστεί ότι η επιλογή της λέξης «Πατρίδα» δεν έχει το νόημα που θα είχε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.
Η Τουρκία κρατά για τον εαυτό της τη λέξη Μητέρα Πατρίδα (Anavatan) και «καθαγιάζει» περιοχές που καταλαμβάνει, βάζοντάς τες ονόματα που περιέχουν τη λέξη «Πατρίδα». Για παράδειγμα, το ψευδοκράτος οι Τούρκοι το γνωρίζουν ως «Νεογέννητη Πατρίδα» (YavruVatan).
Άρα, η επιλογή του ονόματος «Γαλάζια Πατρίδα (MaviVatan) για την προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή, έγινε για να δείξει η Τουρκία ότι αυτή η περιοχή πλέον της ανήκει και αποτελεί μέρος της επικράτειάς της, χωρίς να δίνει καμία  σημασία τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αφού θέλει να επιβάλει το δίκαιο του ισχυρού.
Έχουμε να πούμε πολλά και για το στρατηγικό σχέδιο και για την ομώνυμη άσκηση, όμως θα αρκεστούμε σ’ αυτά, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια μικρή αναφορά στα όσα ακούγονται σε Ελλάδα και Κύπρο για το θέμα.
Ασφαλώς η Τουρκία υποστηρίζει επικοινωνιακά στο στρατηγικό της σχέδιο αλλά και την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».
Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις και ο ψυχολογικός πόλεμος είναι αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου και του στρατηγικού και της άσκησης και των πραγματικών σχεδίων επιχειρήσεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όμως αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα να ακυρώνουμε τα αντικειμενικά στοιχεία που υπάρχουν και μας δίνονται για το όλο θέμα και να τα τσουβαλιάζουμε όλα, λέγοντας ότι πρόκειται για προπαγάνδα, άρα μη δίνετε καμία σημασία. Ασφαλώς ο ρόλος του Τύπου, των ΜΜΕ και των σχολιαστών δεν είναι να «καταπίνουν αμάσητη» την τουρκική προπαγάνδα, αλλά ούτε και να μην λαμβάνουν υπ’ όψιν και να μην αναλύουν τα δεδομένα, για ...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

12 σχόλια:

  1. Ὁ σύνδεσμος στὸ Pontos-news μᾶλλον εἶναι λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oι ψυχολογικές επιχειρήσεις προς όφελος της τουρκίας ,ξέχασα να πω,γίνονται κυρίως από εμάς.
    Βλέπε Σκαϊ και κον Κωστίδη τον νεόνυμφον...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1)Όλες οι μεγάλες και μεσαίου μεγέθους χώρες έχουν και καταστρώνουν προσεκτικά σχέδια για το μέλλον τους, για την ευημερία του λαού τους.
    Οι ΗΠΑ για παγκόσμια κυριαρχία, η Ρωσσία και η Κίνα ως υπερδυνάμεις σε ένα πολυπολικό κόσμο, η Γερμανία και η Ιαπωνία ως παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις, μέχρι και η Τουρκία ετοιμάζεται να γίνει πυρηνική δύναμη και να αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια, υδατάνθρακες που δεν της ανήκουν.

    2)Εν αντιθέση με τις ανωτέρω χώρες, βλέποντας το Ελληνικό κράτος σήμερα, που επανειλημμένα υπήρξε στο παρελθόν παγκόσμια αυτοκρατορία, πρέπει κανείς να θλίβεται.
    Οι πολιτικοί μας είναι γενικώς οικτροί, για κλάματα. Άλλοι είναι άθεοι και εθνομηδενιστές, άλλοι πατριδοκάπηλοι και θρησκειοκάπηλοι, όλοι τους κατά κανόνα ψεύτες. Η "ελίτ" της χώρας μας ανύπαρκτη. Τα δε Μ.Μ.Ε. γενικώς είναι δράμα. Ο λαός είναι σε ηθική κατάπτωση. Η οικονομία σε σπιράλ θανάτου.

    3)Οι ανωτέρω διαπιστώσεις, κάποιοι θα πούνε, είναι βαρετές, αυτά είναι γνωστά. Δεν διορθώνεται τίποτα.
    Ο Ελληνικό έθνος γερνάει, αργοπεθαίνει και αντικαθίσταται από αλλοδαπούς και αλλόθρησκους μετανάστες. Τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού λαού περνάνε με γοργούς ρυθμούς στα χέρια των Δανειστών. Εξοπλισμοί αξιόλογοι δεν γίνονται, το πολεμικό υλικό μας καθημερινά φθείρεται και απαξιώνεται.
    Τούρκοι, Αλβανοί και Σλαύοι, θέλουν να επεκταθούν εις βάρος μας. Προφανώς βλέπουν τους εκφυλισμένους πολιτικούς μας και την διεφθαρμένη κοινωνία μας, όπως οι καρχαρίες παρατηρούν τα τραυματισμένα θηράματα τους, και τους ανοίγει η όρεξη.
    Η μεν νεολαία μας παρακολουθεί μαθήματα μαγειρικής, χορού, παιχνίδια και μόδας, εντελώς αποχαυνομένη στην τηλεόραση. Αρκετοί αποφεύγουν και την στράτευση.
    Οι δε εντελώς ανίκανες ηγεσίες μας ασχολούνται με την "αλλαγή φύλου", την "διαφορετικότητα", την εκρίζωση του χριστιανισμού, τις "ελληνοποιήσεις" αλλοδαπών και την μάχη κατά του υποτιθέμενου "ρατσισμού".

    4)Η Ελλάδα κινδυνεύει εδαφικά να συρρικνωθεί κατά το 1/3.
    Κάθε χρόνος που έρχεται είναι σαφώς χειρότερος από τον προηγούμενο.
    Τα μέτρα της Τρόϊκας έχουν κάνει τεράστια ζημιά στην οικονομία μας.

    Υπάρχει ελπίδα σωτηρίας για την Ελλάδα?
    Εάν υπάρχει, δεν φαίνεται πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι έχεις δίκαιο!

      Θυμάμαι ότι κατά την δεκαετία του1950-1960 γαβριούσαν οι πολιτικοί μας, διότι έφευγαν οι νέοι ΄Ελληνες που δεν είχαν θέση στον ήλιο στην χώρα τους για την Αυστραλία, την Γερμανία, το Βέλγιο.

      Έλεγαν τότε οι πολιτικάντες, ότι θα σείλουν από εκεί συνάλλαγμα και ότι έτσι (δήθεν) θα ενισχύσουν την Ελληνική οικονομία.....

      Οι Γερμανοί στρατολογούσαν νέους μέχρι τα 35, κυρίως απότην Λάρισσα και πάνω.

      Μεδυο λόγια,οι τότε κυβερνώντες, έδιωχναν όλες τις λεγόμενες παραγωγικές ηλικίες και αποδεκάτιζαν τον Ελληνικό πληθυσμό.

      Ποιός παλαιότερος δεν θυμάται ότι στο Βέλγιο, έβαζαν τους Έλληνες εργάτες να εργαστούν στα βαθύτερα πηγάδια των ορυχείων.

      Οι περισσότεροι πέθαναν αργότερα διότι είχαν εργαστεί κάτω από ανθυγεινές φρικτές συνθήκες και είχαν πάθει σιλικίαση.

      Γνώρισα έναν που δεν είχε πεθάνει και μου περιέγραψε τι συνέβαινε!

      Η επίσημη Ελλάδα δεν ενδιαφερόταν για "μερικούς μετανάστες", μόνο για το συνάλλαγμά τους,προκειμένου να "παράγουν" οι πολιτικάντες (υποτίθεται) "πολιτική".!

      Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι την 28 Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα είχε 7.500.000 κατοίκους Έλληνες και η Τουρκία μόνο 13.000.000!!

      Γιατί άραγε οι πολιτικοί μας δεν μπόρεσαν να αυξήσουν τον πληθυσμό της Ελλάδας, έστω σε 15.000.000 κατοίκους. Πράγμα που θα ήταν δυνατό τότε, η χώρα μας - χαρά θεού - θα μπορούσε να θρέψει μέσα σε 40 χρόνια άνετα 15.000.000!

      Βλέπουμε τους σημερινούς μας αυθέντες τύπου Γαβρόγλου και Τσακαλώτου, να προχωρούν ακάθεκτοι εναντίον των Ελλήνων κατοίκων της χώρας μας.

      Φυσικά εξαιρούνται οι εργαζόμενοι υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων, όσοι τέτοιοι υπάρχουν σήμερα, διότι όντως υπάρχουν.

      Ευμένης Καρδιανός




      Διαγραφή
    2. 1)Οι πολιτικοί μας ηγέτες προφανώς θέλουν την μείωση του Ελληνικού πληθυσμού, με την προώθηση των εκτρώσεων, με τον εξαναγκασμό στην φυγή του εργατικού δυναμικού μας στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας και με το διώξιμο των επιχειρήσεων εκτός Ελλάδος διά της υπερφορολόγησις.

      2)Ο μεν συνολικός πληθυσμός της Ελλάδος με τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους πολιτογραφημένους άλλοδαπούς μπορεί και να ξεπερνά σήμερα τα 15 εκατομμύρια, κατά κάποιες εκτιμήσεις, λόγω της δημογραφικής μας αλλοίωσης, που μετά μεγάλης χαράς συντελείται με την βοήθεια του κράτους μας, με την πολιτική των ανοικτών συνόρων.
      Ο δε ελληνικής καταγωγής πληθυσμός στην χώρα μας ίσως και να είναι μόλις λίγο μεγαλύτερος των 8 εκατομμυρίων.

      3)Βέβαια τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία παραμένουν είτε απόρρητα είτε ηθελημένα άγνωστα, δια την συγκάληψη της πολιτικής του αφελληνισμού και αποχριστιανοποίησης του Ελλαδικού χώρου, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, προφανώς δια να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τον γηγενή πληθυσμό.

      Διαγραφή
    3. Υδρογονανθρακες...οχι υδατανθρακες..(ζαχαρα δηλ.)...Φωτη.

      Διαγραφή
    4. Ευμένη,

      >Μεδυο λόγια,οι τότε κυβερνώντες, έδιωχναν όλες τις λεγόμενες παραγωγικές ηλικίες και αποδεκάτιζαν τον Ελληνικό πληθυσμό<

      Να τα γράφει αυτά κανείς ανίδεος πιτσιρικάς, το καταλαβαίνω. Αλλά να τα γράφεις εσύ;

      Από την δεκαετία τού '40, η χώρα εξήλθε εντελώς κατεστραμμένη. Δουλειές δεν υπήρχαν, ανεργία, φτώχεια και κακομοιριά. Άρχισε να ανασυγκροτείται (θυμάσαι και το γραμματόσημο "ανασυγκρωτίσεως";) από το 1953-55 και μετά. Αλλά για να αποδώσουν τα έργα, στα οποία ασφαλώς απασχολήθηκαν όσοι χρειάζονταν, αλλά ασφαλώς έμεναν ακόμη πάρα πολλοί άνεργοι, χρειάστηκαν τουλάχιστον μία δεκαετία και βάλε. Τι να έκαναν, λοιπόν; Να κάθονται και να πεινούν; Προτίμησαν να πάνε κυρίως στην Γερμανία, η οποία χρειαζόταν εργατικά χέρια και πήρε Gastarbeiter από Τουρκία, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία και Ισπανία. Η οικονομική πολιτική, που εφάρμοσε η κυβέρνηση Καραμανλή το 1955, συνεχίστηκε αμετάβλητη μέχρι και το 1970, οπότε δημιουργήθηκαν όχι μόνο θέσεις εργασίας, αλλά και προϋποθέσεις για ν' ανοίξουν δουλειές. Την δεκαετία τού '70, λοιπόν, άρχισε η παλιννόστηση, όσων δεν θέλησαν να μείνουν οριστικά στην ξενιτιά.
      Ειλικρινά, με εκπλήσσουν τα όσα "αριστερίστικα" γράφεις, που δεν έχουν καμμία βάση. Εκτός κι αν δεν είσαι ο Ευμένης, με τον οποίο συνομιλούσα κάποτε.

      Διαγραφή
  4. Oι νεοέλληνες πολιτικοί,όσο κι'αν δεν μας αρέσει, μάλλον προσπαθούν να προλάβουν μιά νέα Μικρασιατική καταστροφή.
    Ετσι,προσπαθούν να εξευμενίσουν την Δύση,ελπίζοντας ότι θα μας βγεί σε καλό.
    Μπορεί να μην συμφωνούμε.
    Μπορεί να πιστεύουμε σε διαφοροποιημένες τακτικές.
    Είναι όμως μιά τακτική που πρέπει να σκεφτόμαστε και να λαμβάνουμε υπ'όψιν μας.
    Μπορεί και να έχουν δίκιο.
    Πάντως,"συν Αθηνά και χείρα κίνει".
    Δηλ. πρέπει και εμείς να κάνουμε σοβαρές κινήσεις ανεξαρτησίας, χωρίς να πηγαίνουμε απαραίτητα κόντρα στην Δύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η "παλαιά πατρίδα" πως λέγεται στα Τούρκικα ;
    Το μεταφρασυικό δίνει : "eski vatan".
    Πείτε τους χαιρετίσματα :
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ - ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ
    https://youtu.be/iHvHsv8kDAA

    eski vatan = παλιά πατρίδα
    Τα βίντεο από την Κα Δήμητρα Στασινοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βλέπω ότι η "γαλάζια πατρίδα " θα αφήσει κέρδος στην Τουρκία και επίσης βλέπω πως ότι και να γίνει δεν θα ιδρώσει κανενός το αυτί !!!
    Έτσι , οι δικοί μας ακούνε "γαλάζια πατρίδα " και δεν αντιδρά κανείς. .... Μου θυμίζει Μακεδονικό, όταν οι Σκοπιανοι το καθιέρωσαν τα δικά μας ανδρεικελα δεν έδειξαν την απαιτούμενη βαρύτητακαι τώρα τρέχουν να σώσουν ότι σώζεται !!!! Είναι αργά! !!
    Γι αυτό και αυτό με "γαλάζια πατρίδα " δεν πρέπει να περνά έτσι, ελαφρά τη καρδία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Why do we insist exaggerating the size of the boats involved? Are we trying to put fear in the hearts of our people before we announce the sharing of our resources?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.