23/12/09

Βρετανικό "χτύπημα" εναντίον Ελλάδας - Κύπρου

Προκλητικά εχθρική, όπως πάντα, η Μ. Βρετανία, απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο «χτύπησε» πάλι, παραμονές γιορτών, με μια γραπτή μονομερή δήλωση της σε όλες και τις 26, κοινοτικές κυβερνήσεις, δήθεν με τις θέσεις της για την Διεύρυνση, αλλά στην πραγματικότητα για να επικρίνει έμμεσα αλλά σαφώς τη Λευκωσία που εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την Αθήνα που πράττει ανάλογα απέναντι στην ΠΓΔΜ.

Χωρίς να κατονομάζει ρητά κάποια από τις δύο χώρες, η βρετανική κυβέρνηση σε αυτή την γραπτή δήλωση της γράφει μεταξύ άλλων, ότι «οι διμερείς διαφορές (σ.σ. Κύπρου-Τουρκίας και Ελλάδας-Σκοπίων) δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την ενταξιακή διαδικασία μιας υποψήφιας χώρας (Τουρκία,ΠΓΔΜ) αλλά να επιλύνονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη, σε πνεύμα καλής γειτονίας και λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά συμφέροντα της Κοινότητας».

Πρόκειται για μια φράση που το Λονδίνο είχε επιχειρήσει να ενσωματώσει στα συμπεράσματα για την Τουρκία στο τελευταίο, προ δεκαημέρου, συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ένωσης και η Ελλάδα είχε πετύχει τη μη καταχώρηση της σ' αυτά, γεγονός που εξόργισε τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλλιμπαντ ο οποίος επανήλθε μέσα στα Χριστούγεννα στο θέμα με αυτή τη δήλωση-τοποθέτηση του Φόρειν Όφις για την… διεύρυνση και αφού προηγουμένως είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κυπριακές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστήριξαν ότι αυτή η δήλωση δεν θίγει τα κυπριακά συμφέροντα και επιδιώξεις μέσα στην Κοινότητα, αφού η βρετανική δήλωση αναφέρεται σε «διμερείς διαφορές».Και τέτοιες δεν υφίστανται μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας. Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί ,στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ στις 8 Δεκεμβρίου είχαν εκφράσει προφορικά την άποψη την οποία μοίρασαν και γραπτώς ότι η Κύπρος με τη μονομερή δήλωση της που κατέθεσε στα πρακτικά του Συμβουλίου αυτού θέτει πλέον μονομερώς τις δικές της προϋποθέσεις για το άνοιγμα 6 διαπραγματευτικών κεφαλαίων τη Τουρκίας.Και τούτο, διότι η δεύτερη επιμένει να αρνείται το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα αρνούμενη να αναγνωρίσει έτσι, εμμέσως, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως προς την Ελλάδα και τη ΠΓΔΜ η βρετανική γραπτή δήλωση διατυπώνει την ελπίδα ότι επί ισπανικής προεδρίας( πρώτο εξάμηνο 2010) θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες. Πρόκειται για μια βρετανική θέση που συμμερίζεται και η απερχόμενη σουηδική προεδρία για τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων(σ.σ. Μάρτιος 2010) ανεξάρτητα από την μέχρι τότε επίλυση ή όχι του προβλήματος της ονομασίας αυτής της χώρας, την οποία η Ελλάδα είχε αποτρέψει στο ίδιο συμβούλιο των ΥΠΕΞ, αφήνοντας μόνον μια αναφορά σχετική με την γενική και αόριστη επανεξέταση αυτού του ζητήματος το εξάμηνο της ισπανικής προεδρίας.

Newstime

3 σχόλια:

  1. Τὴν συνθήκη τῆς Γενεύης τὸ 1955 μὲ τὶς ἐγγυήτριες δυνάμεις οἱ ἄγγλοι δὲν τὴν δημιούργησαν;
    Μέγα σφᾶλμα μας.
    Δὲν μοῦ προκαλεῖ ἐντύπωση λοιπὸν, τό μόνο ποὺ θέλω νὰ πῶ εἶναι ὅτι ὁ Θουκυδίδης στὸ ἔργο του «Πελοποννησιακὸς Πόλεμος» ἔγραψε:
    «περισσότερο φοβοῦμαι τὰ δικά μας σφάλματα , παρά τῶν ἐχθρῶν τὰ σχέδια» Περικλῆς Α144).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Our "friends" the British must have forgotten the days of World War II when only GREECE stood at their side and eventually Sir Winston said that henceforth we should not say that Greeks fight like heroes but heroes Fight like Greeks. But...Memories are so short!!!Interests are much more inportant. Plase remember that Turkey was NEVER at your side when it mattered, and the Konstantinopole was the center of German espionnage and that was where millions of British Pounds were printed to sink the british economy. Well, who cares now for small Greece, which delayed the Germans during WW II until the German army sank in the RUSSIAN WINTER.
    GOD BLESS THOSE WHO STILL HAVE A LITTLE MEMORY LEFT. MERRY CHRISTMAS.
    Prof. Alkis S. Magdalinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. C'mon professor! It looks that you are talking for memories and you've totally forgotten your mother language. What is the purpose of writing in English here?. This is a very bad thing when we count should on Greeks in America of the second and/or third generations who have been almost totally Americanized into this melting pot super-nation.
    Please write in pure Hellenic! It will make good to you as mush as to us too!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.