11/12/09

ΟΙ ΕΚΔΟΧΕΣ

ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν μας τα λένε καλά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Συμφωνούν ότι η οικονομία μας δεν πάει καλά-ούτε η δική τους άλλωστε. Αλλά δεν καταφέρνουν να αποφασίσουν αν είμαστε σε κατάσταση χρεοκοπίας. Ο Μπαρόζο το ξέκοψε λέγοντας ότι θέμα χρεοκοπίας δεν υπάρχει. Ωστόσο ο Τρισέ (της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) είπε βαριές κουβέντες και άφησε υπονοούμενα ότι τίποτα δεν αποκλείεται. Ξένοι Οίκοι όλο και υποβαθμίζουν την πιστοληπτική μας ικανότητα. Αλλά κάποιοι βρίσκουν ύποπτη τη στιγμή των σχετικών ανακοινώσεων. Οι Άγγλοι δεν χάνουν την ευκαιρία, μας στήνουν στα έξη μέτρα. Τι συμβαίνει;
-Πρώτη εκδοχή: Οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Άλλα λέει ο ένας κι άλλα ο άλλος, όπως στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.
-Δεύτερη εκδοχή: Όλοι ξέρουν τι λένε αλλά ο καθένας στην ΕΕ αντιπροσωπεύει και εξυπηρετεί διαφορετικά συμφέροντα. Άλλοι συμπράττουν με τους κερδοσκόπους -έτσι έγινε πλούσιος ο Σόρος, ποντάροντας στην υποτίμηση της αγγλικής λίρας- κι άλλοι προσπαθούν να τους εμποδίσουν. Άλλοι παίζουν με ξένα εθνικά συμφέροντα, Αμερικανικά, Γερμανικά, κλπ που ζητούν μερίδιο επιρροής στη χώρα μας και πιέζουν την κυβέρνηση, όπως πίεζαν και την προηγούμενη. Ας το σκεφθούμε.
-Τρίτη εκδοχή: Οι Άγγλοι χτυπάνε την Ελλάδα για να πλήξουν τη ζώνη του ευρώ. Πολλοί το υποστηρίζουν. Άδικα;
-Τέταρτη εκδοχή: Ορισμένοι ευρωπαίοι χτυπάνε (ή δεν στηρίζουν) την Ελλάδα επειδή υποστηρίζει την (αμερικανική πολιτική για) ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Αποκλείεται;
-Πέμπτη εκδοχή: Μας πιέζουν στα οικονομικά για να υποχωρήσουμε στα εθνικά. Διαδεδομένη ιδέα και η ατιμωρησία της Τουρκίας από τις Βρυξέλλες, συνηγορεί.
Υπάρχουν κι άλλες εκδοχές όπως υπάρχουν κι άλλες απορίες, μερικές τις έχουμε ξαναπεί. Για παράδειγμα: Μας ζητάνε μείωση μισθών, μείωση συντάξεων, μείωση των (δημοσίων) δαπανών. Τίποτα από τα τρία δεν είναι αναπτυξιακό. Πως θα βγούμε από την ύφεση και επομένως θα μειώσουμε το έλλειμμα; Ούτε το Ασφαλιστικό ούτε η αύξηση των ετών εργασίας προσφέρουν στην ανάπτυξη αν και η αναδιάρθρωση χρειάζεται.
Τέλος, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αποφασίσει ούτε καν αν βγαίνουν οι ίδιοι από την ύφεση, αν η κρίση ξεπεράστηκε, επιτέλους. Προ 15 ημερών ήταν όλο θριάμβους. Η Ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει, έλεγαν, ενώ στις ΗΠΑ ήδη ανέκαμψε. Την περασμένη βδομάδα ήρθαν τα ανάποδα. Έπεσε η βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία (1,8%), ανησυχούν στις ΗΠΑ για την πορεία της οικονομίας τους, βυθίζονται όλο και περισσότερο οι Βρετανοί. Φαίνεται ότι η πρώτη εκδοχή ισχύει. Το χειρότερο είναι ότι μπορεί να ισχύουν μαζί και όλες οι άλλες.
EΛΕΥΘΕΡΟΣ, Παρασκευή 11-12-09

4 σχόλια:

  1. Πολύ εύλογες και συζητήσιμες αυτές οι πέντε εκδοχές, αλλά το πρόβλημα είναι άλλο. Αν ισχύουν κάποιες από αυτές τις εκδοχές εκ των πραγμάτων έρχονται σε σύγκρουση με ορισμένες άλλες. Από την άλλη τίποτα δεν αποκλείει να ισχύσουν περισσότερες εκδοχές από μία. Η ουσία όμως ποια είναι; Ας την αναζητήσουμε στην απτή πραγματικότητα αυτή που ζούμε καθημερινά. Το δημόσιο χρέος δημιουργείται απ’ τις δραστηριότητες του κράτους. Χρηματοδοτείται με δανεισμό. Αυτός ο δανεισμός είναι αυτή την στιγμή δύσκολος. Σε μια αγορά όπως αυτή προ της κρίσης διψασμένη για χρεόγραφα ήταν εύκολο να βρει κάποιος κεφάλαια που θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν αυτά τα χαρτιά. Σε μια αγορά που αγόραζε γενικός χωρίς να ενδιαφέρεται για αυτό που αγόραζε αλλά για την τιμή πώλησης των χαρτιών δεν ήταν δύσκολο να βρει κανείς κεφάλαια. Όμως αυτό σαν τρόπος σκέψης κατέρρευσε και καλό θα είναι εδώ στην Ελλάδα να καταλάβουμε τον πυρήνα του προβλήματος. Δηλαδή τα ελληνικά χρεόγραφα μπορούσαν να αγοραστούν όσο υπήρχε η δυνατότητα να πωληθούν. Αλλά αν οι αγορές θεωρήσουν ότι δεν μπορούν να πωληθούν σύντομα με υψηλότερη τιμή τότε δεν θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν. Αυτό είναι βέβαια συνάρτηση και των αποδόσεων των χρεογράφων αλλά και των αποδόσεων άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένων και βιομηχανικών – παραγωγικών ή αγοράς αγαθών. Δηλαδή ας μην τα αποδίδουμε όλα στους «κακούς» ή «καλούς» ξένους που πάντα «συνωμοτούν» εις βάρος μας… Έχουμε ένα άδικο σύστημα αναδιανομής χρεών και είναι άδικο πρώτα απ’ όλα για τους έλληνες πολίτες που το ζουν. Έχουμε ένα δημόσιο τομέα που είναι πολύ ακριβός και ένα σύστημα αναδιανομής μέσω φόρων που πρέπει να πάρει λεφτά από πολλούς για να αναδιανείμει πλούτο δικαιότερα υποτίθεται. Αλλά τι κάνει; Δανείζεται για να συντηρήσει ένα ακριβό κράτος αναδιανέμοντας μέσω των φόρων το βάρος σε όλους ακόμα και σ’ αυτούς που δεν απολαμβάνουν οφέλη από αυτό το ακριβό κράτος. Η Ευρώπη αυτό που την ενδιαφέρει είναι σε εύλογο χρονικό διάστημα να καταφέρουμε με τα μέτρα που παίρνουμε να πείσουμε αυτούς που διακινούν κεφάλαια ότι θα καταφέρουμε και στο μέλλον να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τους χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε στήριξη μέσω της ΕΚΤ. Διότι τα πολύτιμα κεφάλαια δεν θα πρέπει τότε που θα αρχίσει η νέα αναπτυξιακή προσπάθεια να εκταμιευτούν προς όφελος ενός οργανισμού με αμφίβολη παραγωγικότητα όπως είναι το ελληνικό δημόσιο και να μην διοχετευτούν στην βιομηχανία της Γερμανίας π.χ. που θα βγαίνει από την κρίση και ίσως να μπορεί να δώσει και καλύτερες αποδόσεις. Τόσο απλό είναι. Και το πρόβλημα είναι αν θα έχουμε την αντιληπτική ικανότητα να καταλάβουμε τι γίνεται στην Ευρώπη και τον Κόσμο και να λειτουργήσουμε ανάλογα ή θα μείνουμε στο μικρό μας θερμοκήπιο που μας δίνει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσο αφορά την Ελλάδα τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο τα λέει ό Ελευθέριος Β. αλλά δεν νομίζω ότι είναι μόνο η Ελλάδα το θέμα απλά είναι το εξιλαστήριο θύμα σε ένα μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι το οποίο κινείται από μερικούς οίκους γνωστούς σε όλους μας. Παγκόσμια ανακατανομή εισοδήματος σε λιγότερους απο ότι πριν.
    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το 80% των ανθρώπων να λειτουργεί υπό το καθεστώς των θέλω του 20% και πολύ λέω του 10% θα έλεγα.
    Πως έγινε ο Σορος δισεκατομυρριούχος πως μπορούν μόνο με μερκές συνεντεύξεις οι οποίες σήμερα λένε άλλα και αύριο κάτι άλλο να επηρεάζονται τα χρηματισστήρια τόσο πολύ.
    Πως γίνετε μια χώρα σαν την Αγγλία που πριν πολύ μικρό χρονικό διάστημα πέρασε μια κρίση απότην οποία δεν έχει βγει εξ ου και η υποτίμηση του νομίσματος της , τα ποσοστά ανεργίας και πολλά αλλά να μιλάει για την Ελλάδα έτσι .
    Γιατί τόσος πόλεμος ξαφνικά στην Ελλάδα όταν και η υπόλοιπη Ευρώπη και συγκεκριμένα ΙΤαλία , Ισπανία δεν πάνε καθόλου καλά .
    Εχω την εντύπωση πως ότι θέλει ο Σόρος θα γίνει στο τέλος αν θυμηθούμε και τι είχε γίνει στην Ταυλάνδη .
    Ο Παπανδρέου έχει να αντιμετωπίση το μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα με αποτέλεσμα να πρέπει να σκεφτεί η κυβέρνηση τι ξέρει καλύτερα να κάνει ...Να πετάει ή να κολυμπάει και να δει και εμείς ως λαός τι μπορούμε καλύτερα να κάνουμε ;
    Δυστηχώς το ιρλανδικό μοντέλο δεν θα μπορέσει να περάσει στην Ελλάδα τόσο εύκολα γιατί οι Ελληνες στην πλειοψηφία τους δεν νομίζω ότι θα δεχτούν τόσο κατάφορα την αδικία που πάει να γίνει , ανεξαρήτος της κατάστασης που βρισκόμαστε.
    Μπορεί να λειτουργήσουμε ομαδικά μεν αλλά για να το κάνει ο λαός αυτό θα πρέπει να δει κάποιους απο αυτούς που κέρδισαν φτάνοντας την Ελλάδα σε αυτό το έσχατο σημείο να πληρώνουν πολύ ακριβά την νύφη και τον γαμπρό ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ας μου επιτρεψει ο Ελ. Β ένα μικρό σχόλιο και θα ήθελα την απάντησή του αν διαβάσει το δικό μου. Όσα λέει για τηνεσωτερική διαδικασία στη χώρα μας είναι σωστά, από τα λίγα που καταλαβαίνω από οικονομία. Αλλά έχουν άλλο βαρος και σημασία αν η σημερινή κατάσταση οφείλεται κυρίως σε εσωτερικούς λόγους και άλλη αν οι δυσκολίες 1)οφείλονται (και) σε γενικότερη συγκυρία. Ή 2)αν (με δεδομένη την πραγματική κατάσταση αλλά άσχετα με το που οφείλεται) οι ανηλεείς επιθέσεις εναντίον μας έχουν κυρίως, πολιτικούς, εξωοικονομικούς λόγους, όπως υποννοώ, ή έστω λόγους κερδοσκοπίας. Επ΄αυτού τι λέει ο Ελ.Β, τι από τα δυο (κυρίως) συμβαίνει;Το ίδιο ερώτημα μπορεί να τεθεί και αλλιώς:Ό πρωθυπουργός απλώς προσπαθεί να μας φοβίσει ότν λέει ότι υπάρχει θέμα εθνικής κυριαρχίας ή το εννοεί επειδή ξέρει τι αντιμετώπισε στις επαφές του με τους έξω-οι δικές του απαντήσεις είναι άλλο θέμα.
    Και κάτι άλλο: Αν νομίζει ότι οι εκδοχές αντιφάσκουν ή αλληλοαναιρούνται:ποιες; Αντιθέτως ισχυρίζομαι ότι ΜΠΟΡΕΙ να ισχύουν όλες μαζί, λίγο-πολύ η κάθε μια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι από τη σημερινή ελευθεροτυπία: Σε πολυκαταστήματα στο κέντρο του Παρισιού εθεάθη μαζί με τον σύζυγό της η Ντόρα Μπακογιάννη την ημέρα που δήλωσε ότι πάσχει από ωτίτιδα. Η κ. Μπακογιάννη χαμογελαστή και ευδιάθετη έκανε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια της.
    Ο καραμανλής που μας έφερε σε αυτό το χάλι επίσης εξαφανισμένος α...ντί να λογοδοτήσει, δεν τους καίγεται καρφί, και κάτι τελευταίο: βρίσκομαι σε δίλλημα για το ποιος από τους Μητσοτάκη και Καραμανλή ήταν ο χειρότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέλω τη γνώμη σας!(Αν θέλετε γράψτε και για άλλον πρωθυπουργό αλλά εδώ μιλάμε για τον χειρότερο)
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.