11/12/09

Πρότυπο κέντρο για λαθρομετανάστες στην Ούτζα Λέσβου - Δηλώσεις Βενιζέλου - Μπεγλίτη και Βούγια

Την παραχώρηση πρώην στρατοπέδου στη θέση Ουτζά στη Λέσβο για τη δημιουργία ενός ακόμη πρότυπου κέντρου καταγραφής και διαχείρισης παρανόμως εισερχομένων μεταναστών, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Πάνος Μπεγλίτης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας.

Σε ομιλία του ο κ. Βενιζέλος επισήμανε μεταξύ άλλων την "αδυναμία" ή την "έλλειψη βούλησης" από την πλευρά της Τουρκίας να εφαρμόσει τις διεθνείς συνθήκες και υποχρεώσεις της για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Ο Π. Μπεγλίτης παρατήρησε ότι σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την επίτευξη συμφωνίας για επανεισδοχή των λαθρομεταναστών, γεγονός που δεν αναιρεί τις ευθύνες και υποχρεώσεις της γείτονος για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τη μη υλοποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα. Παράλληλα τόνισε ότι μία σύγχρονη πολιτική μετανάστευσης προϋποθέτει αλληλεγγύη και κατανομή ευθυνών και βαρών, στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ο Σπ. Βούγιας υπογράμμισε ότι για να μπορέσει η χώρα μας να διαπραγματευτεί με την ΕΕ τόσο τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, όσο και τη δυνατότητα μετεγκατάστασης αλλοδαπών σε άλλες χώρες της ΕΕ, που έχουν χαμηλότερο αριθμό μεταναστών,στο πλαίσιο ενός δικαιότερου καταμερισμού ευθυνών και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση, θα πρέπει να έχει τέτοιες δομές που να συνάδουν μ' ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτους δικαίου και προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται το συγκεκριμένο κέντρο. Επίσης ο κ. Βούγιας ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας εργασίας για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη δημιουργία και λειτουργία κέντρων καταγραφής και διαχείρισης παρανόμως εισερχομένων μεταναστών και συμπληρωματικών δομών φιλοξενίας στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη ομάδα θα λειτουργεί παράλληλα και συντονισμένα με την ομάδα εμπειρογνωμόνων για το άσυλο. Την ομάδα θα συγκροτούν εκπρόσωποι των συναρμοδίων υπουργείων, της Ύπατης Αρμοστείας, του Συνηγόρου του Πολίτη, του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης και των σημαντικότερων μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Στόχος του υπουργείου είναι το νέο κέντρο να λειτουργήσει μέσα στο 2010. Στο κέντρο οι μετανάστες θα καταγράφονται, θα τακτοποιούνται, θα εξετάζονται ιατρικά και στη συνέχεια θα διακρίνονται σε κατηγορίες και θα προωθούνται αναλόγως στην ενδοχώρα - οι αιτούντες άσυλο σε δομές που θα υποδειχθούν από την ομάδα εμπειρογνωμόνων για το άσυλο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας κ.ο.κ. Όσοι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας θα προστατεύονται, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες. Οι υπόλοιποι θα απελαύνονται. Για τη μείωση του κόστους και χρόνου ολοκλήρωσης του κέντρου, πρόσθεσε, διερευνάται η συνεργασία με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και η δυνατότητα αξιοποίησης υπαρχουσών προκατασκευασμένων κατοικιών που δεν χρησιμοποιούνται και βρίσκονται αποθηκευμένες στην Αμυγδαλέζα. Στο ενδιάμεσο διάστημα εξετάζεται η δυνατότητα ενοικίασης ξενοδοχείου στη Λέσβο για τη φιλοξενία των μεταναστών.

Με τη λειτουργία του Κέντρου θα κλείσει οριστικά το κέντρο στην Παγανή, το οποίο δεν προσφέρει καμία υπηρεσία. Εξ άλλου διευκρίνισε ότι τα χρήματα για τη δημιουργία του κέντρου προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων που για την πενταετία 2008-2013 ανέρχονται σε 73 εκατομμύρια ευρώ, - 5 εκατομμύρια ευρώ το 2008, 7,5 εκατομμύρια το 2009 ενώ για το 2010 έχει εγγραφεί ποσό 13 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο κ. Βούγιας γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών που εισήλθαν στη χώρα μας το 2009 είναι κατά 15% μικρότερος σε σχέση με πέρυσι ( 150.000 μετανάστες εισήλθαν παράνομα το 2008 στη χώρα μας). Όσον αφορά στο ποσοστό των αιτημάτων πολιτικού ασύλου που εγκρίνονται στη χώρα μας σε σχέση με τα άλλα κράτη της ΕΕ, ο κ. Βούγιας παρατήρησε ότι στην Ευρώπη το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 15 έως 40%, ενώ στη χώρα μας στο 0,2% "γιατί δεν μπορούμε να τους διαχειριστούμε". Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος , σημείωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας,στο βαθμό που εμπλέκεται στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, εφαρμόζει πιστά και απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα. Διευκρίνισε δε ότι οι φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για κακομεταχείριση λαθρομεταναστών από περιπόλους, ανήκουν σε παρελθόντα χρόνο και αναφέρθηκε στις οδηγίες που έχουν δοθεί για το σεβασμό της αξιοπρέπειας των λαθρομεταναστών. Επίσης δήλωσε ότι δεν παρατηρείται αυξητική τάση, όσον αφορά στην λαθρομετανάστευση, μέσω των χερσαίων συνόρων της χώρας.

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

8 σχόλια:

  1. Το Διεθνές δίκαιο λέει τόπο στους λαθρομετανάστες, εξοντώστε του αυτόχθονες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί η Λέσβος ή το οποιοδήποτε κατοικημένο νησί;

    Η τεχνογνωσία υπάρχει και λέγεται Γιάρος, Μακρόνησος.

    Και μόνο που θα υπάρχουν αυτοί οι τόποι "υποδοχής" μεταναστών στην μέση του πουθενά και με αυτή την προϊστορία, θα τους αποθαρρύνουν να έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Λέσβος σε ρόλο ελληνικού Ellis Island;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τονίζω κατ' ἀρχάς: ἄλλο μετανάστευσις καὶ ἄλλο λαθρομετανάστευσις.

    Πολλὰ λόγια, ὅτι καὶ νὰ φτιαχθῆ, σὲ λίγο θὰ γεμίση.
    Αὐτοὶ οἱ δυστυχεῖς ὁδηγοῦνται ἐδῶ μὲ ἄλλους στόχους καὶ σκοπούς, αὐτὸ φαίνεται, διότι ἡ πλειοψηφία τους σὲ ποσοστὸ 99% καὶ βάλε εἶναι μουσουλμάνοι.
    Ἡ μόνη ἀλήθεια εἶναι αὐτὴ ποὺ εἶπε ὁ Χρυσοχοΐδης: Αὐτὴ ἡ ἀθλιότης στὰ κέντρα τῶν λαθρομεταναστῶν παρατηρεῖται διότι ἡ χώρα ἀδυναρεῖ νὰ διαχειρισθῆ τέτοιους μεγάλους ἀριθμοὺς λαθρομεταναστῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Διαχείριση λαθρομεταναστών"?

    Αν αυτό είναι η Πασοκική έκφραση για κλείσιμο σε στρατόπεδο μέχρι να τους ξαποστείλουμε,Χρυσοχοίδη μαζί σου!

    Αν βέβαια είναι μπάτε (και βγάτε) σκύλοι αλέστε,είναι κοροϊδία.

    Αλλα δέν έπρεπε να γίνει σε ακριτικό παραμεθόριο νησί.

    Δυστυχώς το...ΠΑΜΕ δέν επιτρέπει την μεταφορά των λαθρομεταναστών!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. {Την παραχώρηση

    πρώην

    στρατοπέδου

    στη θέση Ουτζά

    στη Λέσβο

    για τη δημιουργία ενός ακόμη πρότυπου κέντρου καταγραφής και διαχείρισης παρανόμως εισερχομένων μεταναστών }



    πρώην στρατόπεδο , νυν "ανοίξαμε και σας περιμένουμε, ισλαμικό κέντρο " !
    Να έχουμε πρώην στρατόπεδα μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης που θα γίνουν χώροι πρασίνου κλπ, πάει κι έρχεται , αλλά να έχουμε πρώην στρατόπεδα στη Λέσβο που είναι λίγο έξω από το στόμα του λύκου και πολύ κοντά στην εκπαιδευμένη "στρατιά του Αιγαίου" , πάει πολύ! Και ενώ ο στρατός και οι εγκαταστάσεις του υπηρχαν πάντα για να αποτρέπουν τους ξένους εισβολείς , τώρα τα στρατόπεδα γίναν χώροι υποδοχής αυτών των ξένων εισβολέων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο Αγαθονήσι αυτήν την στιγμή "κυκλοφορούν" ~ 65 σομαλοί λαθραίοι που "σταυλίζονται"στον πρώην σταθμό χωροφυλακης,η οποία χωροφυλάκη έχει διαθέσει και μάγειρα για την σίτιση των λαθραίων.Από το Αγαθονήσι Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.