7/12/09

Νεκροί Επτά Τούρκοι στρατιώτες απο επίθεση του PKK

Έκρυθμη η κατάσταση στην Τουρκία από το κουρδικό ζήτημα.Εξελίξεις τη μία μετά την άλλη προκαλούν έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία γύρω από το κουρδικό ζήτημα, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη πρακτικά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζεται εδώ και καιρό να κάνει η τουρκική κυβέρνηση στο θέμα των Κούρδων.

Σκοτώθηκαν επτά Τούρκοι στρατιώτες κατά την επίθεση αγνώστων εναντίον ομάδας δέκα στρατιωτών που έκαναν περιπολία στην περιοχή Ρεσάντιγιε του νομού Τόκατ στην Κεντρική Τουρκία.

Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν κι άλλοι τρεις στρατιώτες. Επισήμως δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για την οργάνωση που πραγματοποίησε την επίθεση, αλλά γίνεται λόγος για το ΡΚΚ.

Σήμερα πάλι υπέκυψε στα τραύματά της η νεαρή Σεράπ Εσέρ που είχε τραυματιστεί βαριά κατά την επίθεση που είχαν κάνει έξι άτομα στις 8 Νοεμβρίου με βόμβες μολότοφ εναντίον αστικού λεωφορείου στην Κωνσταντινούπολη. Η επίθεση είχε αποδοθεί στο ΡΚΚ.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες σημειώνονται επεισόδια σε διάφορες πόλεις και ειδικά στη Νοτιοανατολική Τουρκία.Ένα από τα αποτελέσματα της έκρυθμης κατάστασης ήταν το γεγονός ότι σήμερα έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση ανέβαλε την προώθηση νομοσχεδίου σχετικά με τα μικρά παιδιά που, κατά τις συγκεντρώσεις των κούρδων, πετούν πέτρες εναντίον αστυνομικών.

Πρόκειται για το πρώτο νομοθετικό βήμα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων σχετικά με το κουρδικό. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας χτες για τις ΗΠΑ αλλά και κατά τη διάρκεια της πτήσης επέκρινε το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας, λέγοντας ότι ταυτίζεται με το ΡΚΚ.

Αύριο το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση περί κλεισίματος του εν λόγω κόμματος με την κατηγορία ότι έχει εξελιχθεί σε εστία δραστηριοτήτων εναντίον της ακεραιότητας της χώρας και του έθνους. Η αντίδραση του κόμματος σε όλα αυτά είναι έντονη.Σήμερα η αντιπρόεδρος Εμινέ Αϊνά λέει σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» ότι «η βάση του κόμματος μας λέει να πάρουμε τα βουνά».Είχε προηγηθεί χτες δήλωση του προέδρου του Κόμματος Αχμέτ Τουρκ ότι σε περίπτωση κλεισίματος του κόμματος, η κυρίαρχη τάση στην κοινοβουλευτική ομάδα (21 βουλευτές) είναι υπέρ της παραίτησης όλων των βουλευτών του κόμματος.Σήμερα επιβεβαιώθηκε αυτό, αφού ο Τουρκ είχε σύσκεψη με τις νομαρχιακές διοικήσεις του κόμματος και τους δήμαρχους που πρόσκεινται στο κόμμα. Ο Τουρκ δήλωσε στη συνέχεια ότι «βρίσκει υποστήριξη η τάση για παραίτηση των βουλευτών». www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με το Associated Press ο Cihangir Γκιουλέρ, τοπικός κυβερνήτης της Resadiye, δήλωσε οτι οι στρατιώτες επέβαιναν σε στρατιωτικό όχημα και κατά την διάρκεια της περιπολίας τους κοντά σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο σε μια ορεινή περιοχή,ενω επικρατούσε ομίχλη βρέθηκαν κάτω απο σφοδρά πυρά.

Ήταν η χειρότερη επίθεση από τον Απρίλιο, όταν Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 10 στρατιώτες με τηλεχειριζόμενη βόμβα στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Οι τραυματίες στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο Κρατικό Νοσοκομείο στο Resadiye και σε νοσοκομεία στην Tokat για νοσηλεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατόλια.Η εφημερίδα Zaman αναφέρει οτι τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την επίθεση και οτι δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση . Οι Επιθέσεις στην περιοχή Tokat είναι σπάνιες, με την τελευταία σχεδόν μία δεκαετία πριν από το 2001. Αν και αυτές οι επιθέσεις είναι σπάνιες στη βόρεια Τουρκία, στρατιωτικοί αξιωματούχοι, θεωρούν υπεύθυνους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)

Η ενέδρα ήρθε την στιγμή που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ετοιμαζόταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Barack Obama στην Ουάσινγκτον.

news.bbc.co.uk,news.xinhuanet.com,aljazeera.net

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους!
    Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την γείτονα...αν παρατηρήσει κανείς τις ειδήσεις που φθάνουν και που ευτηχώς-δυστηχώς διαβάζουμε μόνο απο το διαδίκτυο,γιατι άραγε τα ιδιωτικά ΜΜΕ δεν τις ανακοινώνουν η όταν το κάνουν τις βάζουν πριν τα αθλητικά?Αναρωτιέμαι...
    Αν κάποιος λοιπον παρατηρήσει τα σημάδια, τις ενδειξεις που έρχονται ανατολικά του Αρχιπελάγους θα διαπιστώσει ότι κάτι πολύ άσχημο αναδύεται για την Τουρκία...ακόμα είναι δυσδιάκριτο αλλά αν κοιτάξουμε καλύτερα...
    Εξάλλου όπως έχει προφητεύσει και ένας σύγχρονος Άγιος των καιρών μας Ο Γεροντας Παίσιος "έχουν πολλά κόλυβα στο ζωνάρι τους οι Τούρκοι".
    Καληνύχτα και καλή τύχη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά να τα βλέπουν οι δικοί μας οι οσφυοκάμπτες νεοραγιάδες, που σκύβουν συνεχώς και υποχωρούν απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, τη στιγμή που ένας λαός ξυπόλητος αγωνίζεται και κάθε μέρα που περνά καταγράφει μια περήφανη νίκη εναντίον της πλέον βάρβαρης χώρας του κόσμου.
    Αδέλφια μας Κούρδοι, προχωρείστε, οι καταπιεσμένοι από τους Τούρκους λαοί της περιοχής μας σας συμπαρίστανται..

    Γιώργος Καρυώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κουρδικό πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό απ'όσο παρουσιάζεται.
    Μεγάλες περιοχές στην Ανατολική Τουρκία ουσιαστικά δεν ελέγχονται πλέον απο το κράτος.Σε άλλες, οι τουρκικοί πληθυσμοί είναι ήδη μειοψηφία ενώ και σε ορισμένες δυτικές επαρχίες οι κουρδικοί πληθυσμοί είναι σημαντικές μειονότητες. Ηδη, η άρχουσα τάξη έχει συνηδητοποιήσει ότι το παιχνίδι είναι χαμένο και πληθαίνουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η απόσχιση ίσως αποτρέψει τα χειρότερα.
    Το πρόβλημα για την γείτονα είναι ότι ακόμα και στην περίπτωση που αποδεχτεί την δημιουργία κουρδικού κράτους που θα περιλαμβάνει εδάφη της, θα παραμείνουν στις δυτικές μεγαλουπόλεις πολύ σημαντικές κουρδικές μειονότητες που θα συνεχίσουν να δημιουργούν προβλήματα (Κων/πολη, Σμύρνη)
    Επίσης θα ήθελα να επισημάνω κάτι που κανένας απο τους αναλυτές δεν αναφέρει.Οσο και αν σας φαίνεται περίεργο υπάρχει σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα στην Τουρκία αφου αυτοί που κάνουν τα πολλα παιδιά είναι οι Κουρδοι ενώ οι Τουρκοι περιορίζονται σε ένα ή δύο παιδιά. Η αύξηση λοιπόν του πληθυσμού στην Τουρκία προέρχεται κυρίως απο την αύξηση των Κούρδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας μην τα παραλέμε αγαπητοί συν-πολίτες. Οι Καρδούχοι (Κούρδοι) δεν είναι "αδέρφια" μας..

    Απλά εξυπηρετούν άμεσα συμφέροντά μας. Είμαστε ανάξιοι να αμυνθούμε συλλογικά. Ο ανθός του έθνους έχει αποκοπεί απο τα όργανα λήψης αποφάσεων. Τρέφουμε ελπίδες στις πλάτες και στα όνειρα ενός καταπιεσμένου-υπόδουλου έθνους..
    Τόσο ξεπέσαμε, τόσο..

    Κατα την ταπεινή μου γνώμη θανάσιμος και άμεσος δυνητικός εχθρός μας είναι όποιος κατέχει την μικρασιατικά παράλια και σε δεύτερη φάση όποιος κατέχει το μικρασιατικό οροπέδιο.

    Όποιος δε, κατέχει και τα δύο, πρέπει να κονιορτοποιηθεί πάραυτα.
    Δεν παίζουμε με την ύπαρξη μας. Ετσι απλά μάγκικα, κοφτά και μεθοδικά..

    Διγενής ο Κρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.