17/12/09

«Κυπριακή λύση αδύνατον»

-Γιατί οι Κύπριοι δεν μπορούν να λύσουν το Κυπριακό μόνοι τους!
-Η Ελλάδα σκεφτόταν να στείλει στρατό στην Κύπρο
-Χάρτης με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο

Γιατί οι Κύπριοι δεν μπορούν να λύσουν το Κυπριακό μόνοι τους!
Στις 24 Οκτωβρίου 1979, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνοδευμένος από τον πρέσβη Μολυβιάτη, είχε συνάντηση με την τότε Βρετανίδα Πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ στο 10 Downing Street. Για το θέμα της Κύπρου, ο Κ. Καραμανλής είπε πως ασχολείτο με το Κυπριακό για 25 χρόνια. Το 1959, για να αποφύγει τον πόλεμο και να καλυτερεύσει τις σχέσεις με την Τουρκία, εγκατέλειψε την ΕΝΩΣΗ, τον πολυπόθητο πόθο των Ελλήνων, και δέχθηκε την ανεξαρτησία του νησιού. Όμως μετά την αποχώρησή του έγιναν λάθη από τους συνταγματάρχες, από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, οι Τούρκοι εκτέλεσαν ένα έγκλημα. Τώρα υπήρχε σήψις. Δεν έβλεπε διέξοδο. Το εμπάργκο όπλων είχε επιβληθεί λόγω του Κυπριακού και τώρα το είχαν αποσύρει, με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα προσέφερε μια λύση. Τουναντίον, οι Τούρκοι έγιναν πιο αδιάλλακτοι. Οι τρίτοι μπορούσαν να εκφράζουν ελπίδες και επιθυμίες, όμως μόνο η Τουρκία μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, επειδή ήταν η Τουρκία που εισέβαλε και διατηρεί υπό κατοχή μέρος του νησιού.

Στη συνέχεια, η Μ. Θάτσερ ρώτησε για το ρόλο του Προέδρου Κυπριανού. Στη Λουσάκα είχε ρωτήσει γιατί οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα μόνοι τους. Ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης, απάντησε: «Θα μπορούσαν, αλλά τους εμποδίζουν εξωτερικοί παράγοντες. Οι Ελληνοκύπριοι δεν εξαρτώνται από τον ίδιο (Καραμανλή), όμως οι Τουρκοκύπριοι εξαρτώνται από την Άγκυρα. Δεν ήταν ο κ. Ντενκτάς που είχε υπό κατοχή το νησί - ήταν οι 30.000 των τουρκικών στρατευμάτων. Η κατοχή στοιχίζει στους Τούρκους $2,3 δις. Έδωσε στην Τουρκία κακό όνομα και κέρδισε την καταδίκη διαφόρων οργανισμών. Η Άγκυρα μπορούσε να προσφέρει και να επιβάλει λύση. Ήταν προς όφελος της Τουρκίας να επουλώσει τις πληγές. Όμως οι Τούρκοι δεν έχουν τέτοιο σκοπό...»

Η Ελλάδα σκεφτόταν να στείλει στρατό στην Κύπρο

Ο Πρωθυπουργός της Δανίας επισκέφθηκε την Ελλάδα μεταξύ 14-17 Μαΐου 1979. Η βρετανική πρεσβεία στη Χάγη ενημερώθηκε για όσα λέχθηκαν μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών και σημειώνει στην έκθεσή της ημερ. 30 Μαΐου 1979, ότι ο Κ. Καραμανλής είπε για το Κυπριακό στον Δανό ομόλογό του: «...Τουρκία και Κύπρος. Ο Καραμανλής εξέθεσε την ελληνική θέση, και υπέδειξε ότι η ελληνική υπομονή σχεδόν είχε εξαντληθεί. Είπε πως βρισκόταν κάτω από έντονες πιέσεις να στείλει στρατεύματα στην Κύπρο...»

Χάρτης με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο
Τον Δεκεμβρίου 1978 ο κ. Τσούνης, εκ μέρους της Ελλάδας, και ο κ. Bilgi, εκ μέρους της Τουρκίας, συναντήθηκαν στο Παρίσι και είχαν συζητήσεις για το Αιγαίο και αρχές Ιανουαρίου 1979 οι συναντήσεις αυτές επαναλήφθηκαν στη Βιένη, με το σκεπτικό ότι αμφότερες οι πλευρές δεν θα είχαν ακραίες απαιτήσεις. Στη Βιένη ο κ. Bilgi δεν παρουσίασε χάρτη μέχρι πολύ αργά στις συζητήσεις και τελικά όταν διαμόρφωσε τις τουρκικές απαιτήσεις, αυτές περιλάμβαναν αρκετά μεγάλα ελληνικά νησιά μέσα στην τουρκική περιοχή. Μεταξύ αυτών οι Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Κως, Ρόδος, Κάρπαθος και Κάσος. Η τουρκική γραμμή δυτικά της Κάσου ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όπως δήλωσε ο κ. Αθανασίου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, σε συνάντησή του με αξιωματούχο του Φόρεϊν Όφις τον Ιανουάριο του 1979, γιατί υπονοούσε σύμφωνα με την τουρκική άποψη ότι η Κρήτη δεν είχε υφαλοκριπίδα. Η θέση αυτή των Τούρκων ήταν απαράδεκτη για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Αθανασίου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο έδωσε και χάρτη στο Φόρεϊν Όφις με τις τουρκικές διεκδικήσεις του 1973 και 1974, και ο οποίος περιλάμβανε και τις νεότερες διεκδικήσεις που απαίτησε ο κ. Bilgi στη Βιένη τον Ιανουάριο του 1979. Ο κ. Αθανασίου επίσης επεσήμανε ότι η τουρκική θέση είχε χειροτερεύσει κατά πολύ.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ
ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Είναι νομίζω καιρός να ψάξει κάποιος και τα «έργα» του κου Κωνσταντίνου Καραμανλή στα εθνικά ζητήματα, κυρίως στο Κυπριακό, και τις σχέσεις του με ξένες χώρες. Τόσο του ιδίου, όσο και των στενών συνεργατών του (βλέπε πχ Αβέρωφ). Η Ελλάδα είναι η πατρίδα της μυθολογίας, αλλά θα πρέπει κάποτε κάποιοι μύθοι είτε να καταρρίπτονται είτε να αποκρυσταλλώνονται.
    Κ1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στους δυο ο τριτος χαιρεται .και ο νοον νοητω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. PESTO APLA O KARAMANLIS ,AVEROF,MAKARIOS KATIRGISAN THN SYNTHIKH TIS LOZANIS OS PROS THN KYPRO ,OS PROS THN IMVRO TENEDON KI MEIONOTITA THS KON/POLIS THN KATIRGISAN OI TOYRKOI MONOI TOYS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οποια σφάλματα και αν έχουμε κάνει εμείς, τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός του εγκλήματος της Τουρκιας προς την Κύπρο, ούτε ακόμα το γεγονός ότι κατέχει παράνομα το μισό νησί εδώ και 35 χρόνια. Και αν η Τουρκία δεν τεθεί προ των ευθυνών της από την ΕΕ, υγιής λύση για Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.