4/12/09

Αδιαπραγμάτευτος ο εθνικός εναέριος χώρος, τονίζει ο Δ.Ρέππας


Ο εθνικός εναέριος χώρος είναι αδιαπραγμάτευτος τόνισε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) Ρομπέρτο Κόμπε Γκονζάλες -ο οποίος και επισήμανε πως έχει σταλεί εκ μέρους του ICAO επιστολή στην Τουρκία σχετικά με τις παραβιάσεις.

Η συνάντηση του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με τον πρόεδρο του Συμβουλίου του ICAO επικεντρώθηκε στην ασφάλεια των πτήσεων, την προστασία των αερομεταφορών από έκνομες ενέργειες και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τις αερομεταφορές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Γκονζάλες επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει καταγγελίες για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και έστειλε επιστολή στο γειτονικό κράτος, επισημαίνοντας τις υποχρεώσεις του να τηρεί αυστηρά όλους του κανονισμούς του ΙCAO για την ασφάλεια του εναέριου χώρου.

Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο κ. Ρέππας, ο οποίος επανέλαβε ότι είναι αδιαπραγμάτευτος ο εθνικός εναέριος χώρος και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα ο Διεθνής Οργανισμός κινείται με βάση τους κανόνες, τις αρχές που προβλέπονται στη σύμβασή του.

Στη συνάντηση ο Δ.Ρέππας ενημέρωσε τον πρόεδρο του Συμβουλίου του ICAO για τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στα θέματα της περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και την ευαισθησία της όσον αφορά την εξασφάλιση συνθηκών ομαλότητας στις αερομεταφορές, των πολιτικών πτήσεων, των πολιτικών της Πολιτικής Αεροπορίας.

Από την πλευρά του ο κ. Γκονζάλες -ο Οργανισμός του οποίου προΐσταται εκπροσωπεί 190 συμβαλλόμενα κράτη- τόνισε ότι πρόσφατα έγινε ενδελεχής έλεγχος του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου για τα δύο βασικά πεδία που αφορούν στη φυσική ασφάλεια των αεροδρομίων και την ασφάλεια υπό την έννοια οιασδήποτε έκνομης πράξης.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν εξαιρετικά ικανοποιητικά και δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για τα ελληνικά αεροδρόμια και τον ελληνικό εναέριο χώρο σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας με τη διττή έννοια και σε ό,τι αφορά έκνομες πράξεις και ό,τι αφορά γενικότερα την ασφάλεια πτήσεων και αεροδρομίου, επισήμανε.

Επιστολή του ICAO στην Τουρκία για τις παραβιάσεις
πηγή: www.ANT1online.gr

Επιστολή στην Τουρκιά για τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου απέστειλε, μετά από έγγραφη αναφορά, ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολίτικης Αεροπορίας.

Στην επιστολή τονίζεται ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του ICAO, καθώς τίθενται σε κίνδυνο πολιτικές πτήσεις.

Το θέμα με τις παραβιάσεις δεν το λύνει ο ICAO αλλά η Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ή του ίδιου του Πρωθυπουργού σχολίασε ο Υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας ότι «δεν είναι θέμα ICAO η αντιμετώπιση ενός προβλήματος το οποίο γεννάει η Τουρκία με την πολιτική της. Άρα δεν χρειάζεται να το συζητάμε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει για μας τέτοιο θέμα, δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση».

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.