15/12/09

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
konstantakopoulos.blogspot.com

Ικανοποιημένος έφυγε o Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ από την Αθήνα, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου τον διαβεβαίωσε για το ισχυρό ελληνικό ενδιαφέρον για τα διμερή ενεργειακά έργα (αγωγοί Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream). Ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός αποδέχθηκε μάλιστα πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα, όπερ και αναμένεται να γίνει τους πρώτους μήνες του 2010.
Την (και γεωπολιτική) σημασία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη εξήραν εξάλλου με δηλώσεις τους ο Αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας και οι Υφυπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών κ.κ. Μανιάτης και Κουβέλης, διασκεδάζοντας με τον τρόπο αυτό την εντύπωση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι ότι ο κ. Παπανδρέου το «ξανασκέφτεται». Το θέμα άλλωστε της προστασίας του περιβάλλοντος από τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που είχε τεθεί με κάποια έμφαση στο παρελθόν, δεν εθίγη κατά τη συζήτηση Λαβρώφ-Παπανδρέου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα … γίνει και ο αγωγός, που πρωτοπροτάθηκε από την Αθήνα το 1993 και, έκτοτε, έχει καταστήσει το «Γιοφύρι της ‘Αρτας» πρότυπο ταχύρρυθμα εκτελούμενου έργου! Επικαλούμενος οικονομικούς και οικολογικούς λόγους, είναι ο νεοεκλεγείς Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσωφ που μοιάζει να θέλει να το τορπιλίσει.
Είναι φανερό ότι στον κ. Μπορίσωφ δεν αρέσει καθόλου η βουλγαρορωσική συνεργασία. ‘Ηδη ακυρώθηκε η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Μπέλενε από τους Ρώσους. Αυτή θα ήταν μια πολύ καλή είδηση για την Ελλάδα, που θα υποστεί τις κύριες συνέπειες από ένα πυρηνικό ατύχημα στη Βουλγαρία, λόγω της συνήθους φοράς ανέμων. (Μέχρι τώρα, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν παντελώς αδιαφορήσει για τα μεγάλα προβλήματα που θέτουν οι πυρηνικές φιλοδοξίες των γειτόνων μας στη Βαλκανική και την Τουρκία). Μόνο που η Σόφια δεν ακύρωσε το σχέδιο, αλλά απλώς το συμβόλαιο με τη Ρωσία και θα ξαναπροκηρύξει το έργο.
Την προθυμία του να πουλήσει αμερικανικούς αντιδραστήρες στη Βουλγαρία εξεδήλωσε και ο ειδικός απεσταλμένος για τα ενεργειακά Ρίτσαρντ Μορνιγκστάρ, τον οποίο η Ουάσιγκτον έστειλε στη Σόφια να «τακτοποιήσει» τα θέματα. Ο αμερικανός αξιωματούχος δεν παρέλειψε φυσικά να εκφράσει την αντίθεσή του στον αγωγό αερίου South Stream και να προτείνει πάλι Ναμπούκο και μόνο…Η επίσκεψή του στη βουλγαρική πρωτεύουσα έγινε μερικές μέρες πριν από την έναρξη των ρωσοβουλγαρικών συνομιλιών για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που πραγματοποιήθηκαν χθες και προχθές και των οποίων το αποτέλεσμα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Η επίσκεψή του έδωσε λαβή σε ορισμένες βουλγαρικές εφημερίδες να μιλήσουν για υπερατλαντική παρέμβαση στα βουλγαρικά πράγματα.
Πάντως, ανεξαρτήτως των δηλώσεων των πολιτικών, ο χρόνος για την υλοποίηση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν είναι ίσως απεριόριστος. ‘Ηδη έχει υπογραφεί προκαταρκτική συμφωνία Τουρκίας-Ιταλίας-Ρωσίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Σαμψούντα-Τσεϊχάν, που είναι ανταγωνιστικός του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Το γεγονός αυτό περιορίζει τις διαθέσιμες για την τροφοδοσία του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ποσότητες πετρελαίου.
Αίσθηση εξάλλου προκάλεσαν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για εισαγωγή στο μέλλον πολύ μεγαλύτερης ποσότητας αερίου μέσω Τουρκίας, απότι εκ Ρωσίας, που προκύπτουν από σχετικές δηλώσεις του κ. Μανιάτη. ‘Όπως σημειώνουν οικονομικοί παράγοντες, είναι μάλλον παράλογο η Ελλάδα να εμπιστεύεται τον ενεργειακό της εφοδιασμό σε μια χώρα που την απειλεί, έργω και λόγω, με πόλεμο και για να αμυνθεί από την οποία ξοδεύει ένα τεράστιο μέρος του προϋπολογισμού της.
ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, 12.12.2009

4 σχόλια:

  1. Ο αμερικανός αξιωματούχος δεν παρέλειψε φυσικά να εκφράσει την αντίθεσή του στον αγωγό αερίου South Stream και να προτείνει πάλι Ναμπούκο και μόνο

    Αυτό το σχόλιο θα έχει και συνέχεια σε λίγο καιρό όχι με λόγια αλλα με έργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε πολλές αποφάσεις και πράξεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας υπάρχει τεράστιος παραλογισμός. Αλλά τουλάχιστον στο επίπεδο του «φαίνεσθε» δεν γίνονται τα τεράστια επικοινωνιακά λάθη της προεκλογικής περιόδου. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι βάση του συνολικού ελληνικού ελλείμματος. Είτε οικονομικού, είτε πολιτικού, είτε ισχύος είναι η αδυναμία να αποσείσουμε την εικόνα του «μικρού» και «ανίσχυρου» που έχει γίνει βίωμά μας και που ψυχολογικά φοβόμαστε να αποβάλλουμε. Πολλοί όταν αναφέρονται στις Ελληνορωσικές σχέσεις είτε ανατρέχουν σε θρησκευτικές βάσεις είτε ανατρέχουν σε πολιτικές βάσεις τις περιόδου της Σοβιετικής Ένωσης. Αν κανείς στηριχτεί καθαρά σε αυτές τις βάσεις θα πέσει. Και το πέσιμο θα είναι τόσο ανελέητο και απογοητευτικό που δεν θα μπορέσει να ξανασηκωθεί. Όλα τα ελληνικά ελλείμματα είναι στην βάση τους ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Δεν έχουμε ανοιχτούς παραγωγικούς ορίζοντες. Όσοι παραγωγικοί κλάδοι κατάφεραν να ανοίξουν τους ορίζοντές τους αυτοί είναι κερδοφόροι οι υπόλοιποι απλώς φυτοζωούν επιδοτούμενοι μέχρι την επόμενη οικονομική κρίση. Αυτό το άνοιγμα των οριζόντων μας τον προσφέρουν συνεργασίες. Έχουμε συνεργασίες με την Κεντρική Ευρώπη. Πρέπει να αποκτήσουμε συνεργασίες και με χώρες που χρειάζονται και οι ίδιες τους ανοιχτούς ορίζοντες όπως η Ρωσία. Δεν πρέπει να περιχαρακωθούμε σε ένα ιεραρχικό σύστημα κρατών που εκπορεύεται από τις ΗΠΑ και όπου η Τουρκία θα είναι ο διαμετακομιστής της Ενέργειας και η Ελλάδα θα αρκείται στην κατανάλωσή της. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί που μας κονταίνουν τον ορίζοντα το κάνουν για δικό τους όφελος και όχι διότι εμείς είμαστε ανίκανοι να ανοιχτούμε. Πρέπει να ξεπεράσουμε φοβίες που μας καλλιεργούνται. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να δούμε λύσεις στα προβλήματά μας. Εκεί υπάρχουν πολιτιστικές βάσεις μεν αλλά δεν είναι το κυρίαρχο. Πρέπει σ’ αυτές τις βάσεις να οικονομηθεί ένα νέο μέλλον καλύτερο και για μας αλλά και για τους Ρώσους. Όλοι ξέρουμε πόσο κακές είναι οι σχέσεις Ρωσίας – Μ. Βρετανίας. Πόσοι ξέρουμε τους Βρετανούς που έχουν επενδύσει σε αγορά γης και έχουν φτιάξει τεράστιες παραγωγικές μονάδες γεωργικών προϊόντων παίρνοντας μετά από 80 χρόνια την θέση των παλιών τσιφλικάδων; Δίνοντας δουλειά σε ένα λαό που έχει γη αλλά δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να την καλλιεργήσει και πουλώντας τα προϊόντα τους στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης που διψούν για φτηνές πρώτες ύλες. Πραγματικά εμείς εξακολουθούμε να κινούμαστε μόνο από μεταφυσικά κίνητρα. Πότε υπέρ και πότε κατά της Ρωσίας. Αλλά πάντα μεταφυσικά και όχι λογικά.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nabuco-ΤΕΛΟΣ!

    Εγκαινιάστηκε ο νέος αγωγός που θα τροφοδοτεί την Κίνα με 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

    http://www.energia.gr/article.asp?art_id=32959

    Ας τα βλέπουν αυτά οι Δυτικολιγούριδες στην Ελλάδα που προσπαθούσαν να προωθήσουν αυτό το θνησιγενές εγχείρημα του Nabuco, το οποίο θα αναβάθμιζε θεαματικά την Τουρκία, μιας και μέσω Τουρκίας θα τροφοδοτούνταν όλη η ΕΕ, και μάλιστα όχι από Ρωσικό Φυσικό Αέριο.

    Ενώ αντίθετα ο Saouth Stream αναβαθμίζει κατακόρυφα την Ελλάδα.

    http://vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΩ ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΤΟΝ SOYTH STREAM...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.