12/12/09

Βρετανία: Προς κλείσιμο αεροπορικής βάσης και υποβάθμιση βάσης στην Κύπρο

Στο κλείσιμο τουλάχιστον μιας αεροπορικής βάσης, καθώς και στην υποβάθμιση της βάσης της στην Κύπρο πρόκειται να προχωρήσει η Βρετανία στο πλαίσιο των σχεδίων για περικοπές των αμυντικών δαπανών, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Channel 4.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, oι περικοπές, οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες, αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, στην προσπάθεια να αντιμετωπισθεί μία υπέρβαση δαπανών 6 δισεκατομμυρίων λιρών, κυρίως για την αγορά νέων αεροσκαφών, υποβρυχίων και πλοίων, ενώ αναμένονται και άλλες περικοπές.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε: «Αυτά είναι υποθέσεις, καθώς δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις. Από καιρού εις καιρόν αναθεωρούμε τις δαπάνες μας ώστε να διασφαλισθεί ότι το Αφγανιστάν παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα».

«Αν και πρέπει να ληφθούν ορισμένες σκληρές αποφάσεις, κανένα μέτρο δεν θα επηρεάσει την πρώτη γραμμή στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Channel 4, οι περικοπές επρόκειτο να γίνουν πριν από την έκθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού αυτή την εβδομάδα, αλλά το υπουργείο Άμυνας δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε αυτές εγκαίρως. Δεν είναι σαφές ποια βάση πρόκειται να κλείσει.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει κατά το ήμισυ το έλλειμμα του αμυντικού προϋπολογισμού, το οποίο έχει εκτιναχθεί στα ύψη, σε περίοδο τεσσάρων χρόνων.

Το Channel 4 ανέφερε πως ο αμυντικός προϋπολογισμός μπορεί να περικοπεί έως και 16% σε τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να τεθεί εν αμφιβόλω το σχέδιο για δύο νέα μεταγωγικά και ένα αεροσκάφος A400M.

Το υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι έχει δεσμευθεί για την αγορά του νέου στρατιωτικού μεταγωγικού της Airbus, που έκανε σήμερα την παρθενική του πτήση, δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος.

«Θεωρούμε πως οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο θα καθοριστεί ένα καλύτερο πρόγραμμα παράδοσης», επεσήμανε το υπουργείο.

Τον περασμένο μήνα η Βρετανία προσφέρθηκε να παραχωρήσει το ήμισυ του 3% του εδάφους της Κύπρου, εάν οι δύο πλευρές στο νησί καταλήξουν σε μία ειρηνευτική συμφωνία.

Η προσφορά της πρώην αποικιακής δύναμης δεν περιελάμβανε την αεροπορική βάση στη νότια Κύπρο, η οποία χρησιμοποιείται για την υποβοήθηση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Reuters
*Η φωτογραφια είναι απο την guardian.co.uk

5 σχόλια:

  1. Να ξεκουμπιστούν οι Εγγλέζοι από την Κύπρο!

    Η Ορθόδοξη Κύπρος να ενωθεί με την Ρωσία, και να φτιάξει κοινό στρατό με τους Ρώσους!

    Εκτός από τα προφανή ωφέλη, η ένωση Κύπρου-Ρωσίας, θα μετατρέψει τους Κυπρίους από κατοίκους μιας μικρής επικίνδυνης περιοχής, σε ηγέτες ολόκληρης της Ρωσίας!

    Οι Κύπριοι θα ηγηθούν στην Ρωσία σε κάθε τομέα: οικονομία, διοίκηση, πολιτισμός, παντού!

    Γενικά η ένωση των Ορθοδόξων, θα κάνει τους Έλληνες να κυριαρχήσουν σε όλους τους τομείς!

    Μέσα στην Δύση οι Έλληνες δεν έχουν κανένα μέλλον (και η ίδια η Δύση δεν έχει μέλλον!), και οι Δυτικοί ΜΙΣΟΥΝ τους Έλληνες!

    Εν αντιθέση με τους Ορθόδοξους λαούς, που αγαπούν την Ελλάδα, θαυμάζουν το μεγαλείο των Ελλήνων, και αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα τους έκανε Ορθόδοξους!

    Ενώ εμείς ντρεπόμαστε για την Βυζαντινή καταγωγή μας (τότε που η Ελλάδα ήταν ηγέτιδα δύναμη της μεγαλύτερης Αυτοκρατορίας που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης), η Ρωσία όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δηλώνει ότι συνεχίζει το Βυζάντιο!

    http://www.viddler.com/explore/East/videos/1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά ρε East που ζείς;Και φυσικά υπάρχει Ρωσικός Στρατός στην Κύπρο.Τώρα το ακούς για πρώτη φορά;Απαρτίζεται από Ρωσίδες καλλιτέχνιδες, διαθέτει ακαταμάχητα "ψηλοτάκουνα" όπλα και κέντρα Διασποράς στα "Καμπαρέ".
    Οι Έλληνες διακρίνονται παντού εκτός Ελλάδος κατά το "ουδείς προφήτης στον τόπο του".
    Αν υποθέσουμε ότι δε σε αφήσανε, μήπως τους τόσκασες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άμα είναι σπάγγος ο άλλος τι περιμένεις; Τις βάσεις που θέλουν να περιορίσουν για οικονομία, τις προσφέρουν και καλά στους Κύπριους σαν ανταποδοτικό όφελος. Όπως τις άλλες που ήθελαν να κλείσουν για οικονομία οι Αμερικάνοι και χρησίμευσαν σαν η δικαίωση του 'έξω οι βάσεις του θανάτου'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kala ksempoudia Aggloi kai makria apo tin Kipro MAS. Pros East Planitis Gipros East:to kouvadaki sou kai se allo galaksia!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.