20/12/09

Τι είναι και τι δεν είναι «θεσμικές» αλλαγές


Tου Χρηστου Γιανναρα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κεντρική της Τράπεζα ζητάνε από την Ελλάδα θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συντελεσμένη χρεοκοπία της χώρας. Οι επαγγελματίες της πολιτικής και η πλειονότητα των μέσων «πληροφόρησης» καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει η λέξη «θεσμικές». Εξαγγέλλουν, συνομολογούν, μηχανεύονται αλλαγές επιδερμικές, περιστασιακές, που αφορούν εισπρακτικές κυρίως μεθοδεύσεις, όχι τη λειτουργία των θεσμών.

Οσοι πολίτες διασώζουν ακόμη στοιχειώδη ορθολογισμό (αντιπαλεύουν τη μεταμόρφωσή τους σε ρινόκερους υπερασπιστές του «ασύλου», του εκτονωτικού πρωτογονισμού και πάσης «προοδευτικής» αλογίας) καταλαβαίνουν ό, τι και οι αρμόδιοι των Βρυξελλών: Πώς η οικονομία μιας χώρας είναι συνάρτηση της παραγωγικότητάς της και όχι των δανείων που συνάπτει. Ο πλούτος παράγεται, δεν χαρίζεται, είναι πάντοτε προϊόν εργασίας. Για να μετασχηματιστεί η εργασία σε πλούτο, πρέπει να λειτουργεί αγορά. Οταν μέρα παρά μέρα ή και συχνότερα η ιδεολογικοποιημένη ψυχανωμαλία νεκρώνει τη λειτουργία της πόλης και συνεπώς την αγορά, θεσμικό μέτρο για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι να οργανωθεί η αστυνομία ακριβώς κατά το πρότυπο της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας ή όποιας άλλης χώρας με συνεπή κοινωνικό (δηλαδή κοινωνούμενο) ορθολογισμό.

Η απλοϊκή, αλλά πανανθρώπινα βεβαιωμένη λογική λέει πως, όσο λιγότερο εργάζονται οι άνθρωποι τόσο λιγότερα παράγουν και τόσο φτωχότεροι γίνονται. Η πείρα από τις σχέσεις κάθε Ελληνα πολίτη με το δημόσιο οδηγεί σε διαπίστωση στατιστικά μη ελεγμένη, αλλά καθολικά βεβαιωμένη: Οτι, οποιαδήποτε μέρα σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, το ένα τρίτο περίπου της υπαλληλίας απουσιάζει «νομίμως»: Κάνει χρήση κάποιου υπόλοιπου «κανονικής» άδειας ή έχει πάρει άδεια ειδική μιας ή δύο ημερών με συνεννόηση ενδο-συναδελφική ή απουσιάζει για λόγους ασθένειας που θα δικαιολογηθεί εκ των υστέρων ή, τέλος πάντων, «κάτι του έτυχε» και «θα καθυστερήσει».

Ασφαλώς υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες όπου οι υπάλληλοι εργάζονται εντατικά και άλλες όπου οι υπάλληλοι είναι προκλητικά αργόμισθοι, ίσως και δίχως αντικείμενο απασχόλησης, αναιδέστατα νωχελικοί ή αδιάφοροι. Αποκλείεται ωστόσο θεσμικά η μετακίνηση υπαλλήλων από υπηρεσίες με αργόσχολο πλεόνασμα προσωπικού σε άλλες με ελλείμματα προσωπικού. Εχουν κατορθώσει τον αποκλεισμό οι δυνάστες του κράτους και της κοινωνίας συνδικαλιστές.

Πάμπολλες οι περιπτώσεις μισθοδοτούμενης από το κράτος αργοσχολίας: Μόνιμο προσωπικό «τεχνικών» σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο (μαραγκών, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, ελαιοχρωματιστών). Κάθε πρωί «χτυπάνε κάρτα» και αμέσως απέρχονται στις ιδιωτικές τους δουλειές. Προσθέστε και τους «συνοδούς ασανσέρ», προγραμματικά παρασιτικούς στα δημόσια νοσοκομεία. Τις δεκάδες «κηπουρών» ή «φυλάκων» σε μικροσκοπικά επαρχιακά μουσεία. Το ατέλειωτο πλήθος «αποσπασμένων» από περιφερειακές υπηρεσίες στους διαδρόμους των υπουργείων της Αθήνας.

Για την απλή λογική του απροκατάληπτου και μη συμβιβασμένου με την ψυχανωμαλία πολίτη, θεσμικές αλλαγές για τη σωτηρία της χρεοκοπημένης οικονομίας σημαίνει: Μηχανισμούς ελέγχου της παραγωγικότητας κάθε μισθοδοτούμενου από τον κρατικό κορβανά και άμεση απόλυση των παρασίτων. Επιτέλους, ας μετατεθούν οι αργόσχολοι στο Ταμείο Ανεργίας, προκειμένου να εξαρθρωθεί η κατεστημένη νοοτροπία ταύτισης του δημόσιου υπαλλήλου με τον δωρεάν σιτιζόμενο από το κράτος.

Ο υπερπληθωρισμός της δημοσιοϋπαλληλίας είναι ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα των επαγγελματιών της πολιτικής σε βάρος του κοινωνικού σώματος: Διορίζουν στο δημόσιο εξαγοράζοντας συνειδήσεις, εγκλωβίζοντας ψηφοφόρους στο κομματικό τους ποιμνιοστάσιο. Αλλά, τουλάχιστον, διαθέτουν με ειδεχθή ιδιοτέλεια το κοινωνικό χρήμα ασκώντας ένα είδος κοινωνικής πρόνοιας. Αν αυτό το χρήμα πρέπει να περισταλεί όταν είναι συντελεσμένη η οικονομική χρεοκοπία, πόσο πιο ριζική πρέπει να είναι η περιστολή των πακτωλών που διοχετεύονται απευθείας από το κρατικό ταμείο στα κόμματα.

Χορηγείται το κοινωνικό αυτό χρήμα για την εξυπηρέτηση καθαρά συντεχνιακών συμφερόντων, πρόστυχης ιδιοτέλειας, εγωλαγνικών φιλοδοξιών: Να γίνει μηχανισμός προπαγανδιστικής εξαπάτησης του λαού, μισθοί και γραφεία της κομματικής καμαρίλας, στόλος από λιμουζίνες, καταιγισμός διαφημιστικής πλύσης εγκεφάλου των αφελών. Μόνο σε ένα χρόνο (2007) η Ν. Δ. χρηματοδοτήθηκε από τον φορολογούμενο δουλοπάροικο της κομματοκρατίας με 23 εκατομμύρια ευρώ, το ΠΑΣΟΚ με 21 εκατομμύρια, το ΚΚΕ με 5 εκατομμύρια, ο ΣΥΝ με 3,5, ο ΛΑΟΣ με 2. Σήμερα αυτά τα ποσά πρέπει να έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

Θεσμικές αλλαγές για σωτηρία της χρεοκοπημένης οικονομίας σημαίνει: Διακοπή της χρηματοδότησης των κομμάτων. Να συναγωνιστούν επί ίσοις όροις (το επιτάσσει το Σύνταγμα) με οποιαδήποτε άλλη ομάδα πολιτών που έχουν διαμορφώσει πρόταση πολιτική και διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Να συναγωνιστούν προτάσεις, τεκμηριωμένες απόψεις, στοχεύσεις κοινωνικές. Οχι χρυσοπληρωμένα «επικοινωνιακά» τεχνάσματα και ψεύδη σε πολυτελείς συσκευασίες.

Θεσμική αλλαγή στη λειτουργία της οικονομίας είναι και η διακοπή μισθοδοσίας των άεργων «νονών» του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλισμού, που για την κοινή συνείδηση πληρώνονται με κοινωνικό χρήμα μόνο για να μηχανορραφούν γκανγκστερικούς εκβιασμούς του λαϊκού σώματος, ετοιμάζοντας βουλευτικούς θώκους για πάρτη τους.

Αλλά και περικοπή των κονδυλίων που χρειάζονται κάθε χρόνο τα Πανεπιστήμια για να επισκευάσουν τις φθορές και να αντικαταστήσουν κατεστραμμένο υλικό από τις «καταλήψεις», τους βανδαλισμούς, το πλιάτσικο που είναι το σπορ της «προοδευτικής» ψυχανωμαλίας. Και ας καταφύγει η αδρανοποιημένη πλειοψηφία διδασκόντων και διδασκομένων στη Δικαιοσύνη, να διεκδικήσει το κόστος των καταστροφών από τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εγκληματικών πράξεων.

Μοιάζει απλοϊκή η τετράγωνη λογική, μειονεκτική μπροστά στις «σοφιστικέ» επινοήσεις της κυρίαρχης συντεχνιακής ιδιοτέλειας. Τυπικό σύνδρομο στη σχέση κυριαρχίας - υποτέλειας, αφέντη - δούλου είναι και ο εκούσιος αλλά ανεπίγνωστος αυτοευνουχισμός της νοημοσύνης του δούλου, η ηδονή που εισπράττει όσο πληρέστερα καταργεί τη σκέψη και την κρίση του για να αναπαραγάγει παθητικά τις στερεότυπες υπαγορεύσεις του αλάθητου αφέντη. Τα κανάλια και οι εφημερίδες δίνουν εμφατική προβολή στα θλιβερά αυτά αναμασήματα των αρρωστημένων παιδιών, εμφανίζουν κοινωνικά κυρίαρχη τη δουλική αλογία.

Είτε για το «άσυλο» πρόκειται είτε για τον περυσινό Δεκέμβρη, η αδυναμία συνεννόησης δίνει εικόνα τέλειου κοινωνικού αδιεξόδου, εικόνα συλλογικής παράνοιας.

Για μια κοινωνία που βυθίζεται αυτάρεσκα στην αλογία, η οικονομική καταστροφή ή η ξενική κατάκτηση δεν μπορεί να είναι «μια κάποια λύση».

17 σχόλια:

  1. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (δημοσιογράφος)1)Θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο από τον κ. Γιανναρά, πέρα από τις κοινοτοπίες που διατυπώνει στο άρθρο του. Τουλάχιστον κάτι πιο τεκμηριωμένο-να ψάξει και να βρει στατιστικά πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι απουσιάζουν, περισσεύουν κλπ.Ένας καθηγητής δεν μπορεί να αρκείται στην "κοινή εντύπωση" ακόμα και αν είναι(;) ορθή.
    2)Βρίθει και αυτό το ιστολόγιο από αόψεις του είδους "να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι". Θα τους πάρει στη δουλειά του ο κ. Γιανναράς; Διότι αν μπουν -όπως προτείνει-σ στο Ταμείο Ανεργίας (!) πάλι εμείς θα τους πληρώνουμε. Ένας σοβαρός, καθηγητής ή αλλος επιστήμονας ή επαγγελματίας, θα αναρωτιόταν γιατί φορτώνεται ο δημόσιος τομέας με "άχρηστους". Τους στερείται ο ιδιωτικός τομέας; 'Η δεν μπορεί να τοηυς απορροφήσει; Για΄τι δεν μπορεί; 3)Να μην χρηματοδοτούνται τα κόμματα, να μη μισθοδοτούτναι οι συνδικαλιστές. Πονάει μάτι κόβει κεφάλι. Με το φασισμό (και τον υπαρκτό σοσιαλισμό)τα πράγαμτα απλουστεύθηκαν ακόμα περισσότερο: Καταργήθηκαν και κόμματα και συνδικάτα. Αλλά ίσως προκρίνεται η ήπια προσαρμογή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (δημοσιογράφος)1)Θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο από τον κ. Γιανναρά, πέρα από τις κοινοτοπίες που διατυπώνει στο άρθρο του. Τουλάχιστον κάτι πιο τεκμηριωμένο-να ψάξει και να βρει στατιστικά πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι απουσιάζουν, περισσεύουν κλπ.Ένας καθηγητής δεν μπορεί να αρκείται στην "κοινή εντύπωση" ακόμα και αν είναι(;) ορθή.
    2)Βρίθει και αυτό το ιστολόγιο από αόψεις του είδους "να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι". Θα τους πάρει στη δουλειά του ο κ. Γιανναράς; Διότι αν μπουν -όπως προτείνει-σ στο Ταμείο Ανεργίας (!) πάλι εμείς θα τους πληρώνουμε. Ένας σοβαρός, καθηγητής ή αλλος επιστήμονας ή επαγγελματίας, θα αναρωτιόταν γιατί φορτώνεται ο δημόσιος τομέας με "άχρηστους". Τους στερείται ο ιδιωτικός τομέας; 'Η δεν μπορεί να τοηυς απορροφήσει; Για΄τι δεν μπορεί; 3)Να μην χρηματοδοτούνται τα κόμματα, να μη μισθοδοτούτναι οι συνδικαλιστές. Πονάει μάτι κόβει κεφάλι. Με το φασισμό (και τον υπαρκτό σοσιαλισμό)τα πράγαμτα απλουστεύθηκαν ακόμα περισσότερο: Καταργήθηκαν και κόμματα και συνδικάτα. Αλλά ίσως προκρίνεται η ήπια προσαρμογή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το μόνο που μπορεί να αλλάξει πράγματα είναι μια κλωτσιά στον πισινό και όχι ένα φιλικό κτύπημα συγκατάβασης στην πλάτη. Στο μόνο που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι αυτή η κλωτσιά να μην είναι τόσο δυνατή ώστε να μας κάνει πραγματική ζημιά. Ελπίζω μόνο αυτοί που μας ζητούν αναδιάρθρωση και αλλαγές κατεστημένων αντιλήψεων να μην ξεχάσουν όλα αυτά που πρώτα απ’ όλα καταπιέζουν τους ίδιους τους έλληνες και μείνουν για μια ακόμα φορά σε μαγειρεμένα στοιχεία και στατιστικές.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι απίστευτα κείμενα. Τι γλωσσικό μεγαλείο! Να 'ναι καλά ο άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα συμφωνήσω με τον Κο Γιανναρά με μερικές μόνο επισημάνσεις γιατί στην Ελλάδα τείνουμε ως εκκρεμές να πηγαίνουμε απο το ένα άκρο στο άλλο. Ο συνδικκαλισμός είναι απαραίτητος ώστε να διαφυλάσσονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, το ότι στην χώρα μας απαξιώθηκε απο τα κόμματα δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαμονοποιηθεί. Ο πλούτος όντως παράγεται απο αυτούς που εργάζονται για να συντηρούν όχι μόνο τους δημόσιους κηφήνες αλλα και τα ιδιωτικά lifestyle των δισεκκατομυριούχων τραπεζιτών που δημιουργούν κρίσεις για να κερδίζουν περισσότερα. Θα θυμίσω στον Κο Γιανναρά ότι η αρχή του τέλους του Βυζαντίου υπήρξε η καταργηση του Αλληλέγυου όπως είχε θεσπιστεί απο τον Βασίλειο τον Β' τον Βουλγαροκτόνο της Μακεδονικης Δυναστείας. Η κατάργηση αυτή κατέστρεψε την σπονδυλική στήλη της αυτοκρατορίας τους ελευθερους γεωργούς , δυναμώνοντας τους δισεκατομυριούχους της εποχής , τους πλούσιους γαιοκτήμονες. Και επιτέλους οι δημόσιοι κηφήνες απο κάποιους διορίστηκαν, αυτοί θα τιμωρηθούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άριστος ο κ. Γιανναράς .

    Δημάρατος…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εκπληκτικη η πνευματική φτώχια του κ. Γ.

    Απο που να ξεκινήσω.
    Στην υπερβολικά μεγάλη σημασία που δίνει στα παρατράγουδα των Εξαρχείων;
    Στην ανιστόρητη δήλωση, ότι η εργασία φέρνει πλούτο;
    (πρέπει να ξεχωρήσουμε ποιά εργασία, και για ποιό σκοπό)
    Στη νεοφιλελεύθερη άποψη, ότι στο δημόσιο οι υπάλληλοι κάθονται, ενώ στον ιδιωτκό τομέα δουλεύουν; (απλώς καταλαβαίνω ότι ο ίδιος δεν έχει δουλέψει ποτέ του ούτε στο δημόσιο ούτε αλλού)
    Στην γελοία θέση των επιπρόσθετων μηχανισμών ελέγχου;
    Στην φασιστική θέση της απόλυσης αυτών που δεν αποδίδουν;
    Στην αμερικανίστικη λογική που θέλει τις εταιρείες να χρηματοδοτούν τα κόμματα;
    Οποία κατάντια της ελληνικής διανόησης!

    Αν κάποιος πρέπει να παει σπίτι του αυτός είναι ο ίδιος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ

    Ανέλαβε ποτέ ο κ. Γιανναράς να πάρει στην δουλειά του απολυθέντες Δ.Υ.; Για να απολυθούν, εννοείται ότι πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Μιλάμε τώρα για πράγματα εκτός πραγματικότητος με το σημερινό κρατών ανίκανο και διεφθαρμένο σύστημα. Αυτό που είναι η αιτία του κακού, δεν μπορεί να το αλλάξει, έτσι δεν είναι; Διαφορετικά, είναι αλήθεια ότι απασχολούμε τους περισσότερους κατά κεφαλήν Δ.Υ. από όλες τηις χώρες της ΕΕ (των 15 τουλάχιστον, διότι δεν ξέρω για τις χώρες του πρώην Αν. Μπλοκ).

    Δίκιο έχει με την χρηματοδότηση των κομμάτων. Ζητά να γίνεται επί ίσης βάσεως, ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες. Εγώ θα έλεγα να σταματήσει εντελώς. όσο για τους συνδικαλιστές, τους εργατοπατέρες, ξέρουμε τι ρόλο παίζουν και πόσο προάγουν τα εργατικά συμφέροντα. Κομματόσκυλα του κερατά είναι, τα οποία φροντίζουν να γλείφουν, να πάρουν, ει δυνατόν, την θέση προέδρου της ΓΣΕΕ, η οποία οδηγεί στον βουλευτικό θώκο και εν συνεχεία στον υπουργικό. Αν φρόντιζαν για τα συμφέροντα του Έλληνα εργαζόμενου, δεν θα υποστήριζαν την εισροή μεταναστών και την παραμονή τους στην χώρα, η οποία εξαθλιώνει τον Έλληνα εργαζόμενου.

    >Αλλά ίσως προκρίνεται η ήπια προσαρμογή...<

    Δεν θα με χαλούσε καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΙ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΘΑ "ΣΩΣΟΥΝ' ΤΗ ΧΩΡΑ

    "130 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ."

    Πρέπει να συνεχιστεί παρ' όλα αυτά η χρηματοδότηση των κομμάτων από το βαλάντιο του Έλληνα φορολογούμενου; Αυτών των φατριών που νέμονται τον ιδρώτα αυτών που τους ψηφίζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλοι περιγράφεται τα συμπτώματα την ασθένεια κανείς ,να μου πει κάποιος τι φταίει και έξι εκατομμύρια πολίτες είναι διεφθαρμένοι ?Είναι κάποιο γονίδιο ,είναι ότι έχουν άλλη εθνική καταγωγή, τι είναι επιτέλους και αυτό το κράτος δεν λειτουργεί ? Δεν έχει κανείς τα κότσια ούτε στα μπλοκ να ονοματίσει τους διεφθαρμένους υπεύθυνους που υπάρχουν σε όλους τους θεσμικούς φορείς. Τι χειρότερο θα παθαίναμε εάν είμαστε υπό κατοχή ξένου έθνους ? Πήραμε τόσα δις ευρώ από την ένωση και δεν δημιουργήσαμε καθόλου υποδομή στην χώρα .(νοσοκομεία ,παιδεία ,αποχέτευση, οδικό δυκτιο ,βασικές υποδομές ) Γιατί οι πολίτες δέχονται αυτόν τον εξευτελισμό? Τι είδους εξάρτηση έχουν έξι εκατομμύρια Έλληνες από μερικές (οικογένειες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απίστευτα σχόλια! Από το ζενίθ στο ναδίρ και τούμπαλιν. Όσα και να γράψετε υπέρ ή κατά, αποκλείεται να εννοήσετε ότι τα σοβαρά κράτη απαιτούν σοβαρούς πολίτες. Η τσίπα έχει χαθεί από την Ελλάδα. Μια και η λογική απουσιάζει ας ασχοληθούμε με την αιδώ. Καλησπέρα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NA PERIORISTH O EISOLOGISMOS THS VOYLIS STO MISO TO IDIO KI OI MISTHOI VOLEYTON KI TA GOLDEN BOYS.PERIORISMOS TON DHMOSION YPALILON STO MISO .PERIORISMOSO KI STO TELEFTEO FEOYDO THS ERT1 ERT2 ERT3 ERT4 SE 300 YPALILOUS.YPOXREOSH TON KOMATON MEXRI TO 2010 NA PERIORISOYNE TO ELIMA TOYS SE 0 MHDEN. ME EISFORES VOLEYTON KI KOMMATIKON STELEXON.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εθνικοί συνοχή χρειάζεται. αλλά αυτή πήγε περίπατο όταν οι πολίτες αυτής της χώρας αδιαφορήσαν για το σύνολο, βουτώντας τους εθνικούς πόρους και ταπείνωσαν το υγειές κομμάτι που αρνήθηκε να πέσει στην λάσπη λέγοντας του κάτσε στην γωνία . Ως υγιές μέλος του αδιάφθορου κομματιού της χώρας θα χαρώ να δω γκρεμοτσακίζεται αυτός ο συρφετός .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και πάλι, πολύ σωστός ο Γιανναράς.
    Ο οποίος ΠΟΥΘΕΝΑ δεν προτείνει την κατάργηση των κομμάτων ή των συνδικαλιστών.
    Να πάψουν να είναι κρατικοδίαιτοι λέει και έχει δίκηο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νεοφιλελεύθερες χυδαιότητες λέει ο Γιανναράς. Τόσο "λίγος" κι αυτός, σαν δημόσιος υπάλληλος ! Σωστός σε όλα του ο ange-ta. Χοντρομαμακίες γράφουν και οι υπολοιποι. Τύφλα πάθανε ? Κάτι που μας καίει αδυνατούμε να το δούμε. Αδυνατουμε να διακρίνουμε το συλΛΟΓΙΚΟ όταν νομίσουμε πως διακυβεύεται η βολη μας... Τόσο "λίγοι" γίναμε, τόσο απρόθυμοι να επιχειρήσουμε κάτι καινούργιο κι ας κατευθυνόμαστε στο γκρεμό χωρίς εξορθολογισμό κι οργάνωση... Κρίμα ώ δημόσιοι υπάλληλοι μόνο για κλωτσές είστε άξιοι, αν τύχει να έχουμε την ευκαιρία να ξεφύγουμε απ' την ασυναρτησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αὐτὰ ποὺ λέει ὁ Γιανναρᾶς, πρέπει νὰ ἐντάσσονται στὸ γενικότερο πνεῦμα τῶν ἰδεῶν του, ὥστε νὰ μὴν παρερμηνεύονται.
    Γιὰ αὐτὰ ποὺ γράφει, πιστεύω ὅτι ἔχει ἐπιχειρήματα.
    Εἶναι ἀπὸ τοὺς λίγους ἕλληνες σοβαροὺς διανοητές καὶ πρέπει νὰ τυγχάνη τῆς ἀναλόγου προσοχῆς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο καθηγητής Γιανναράς, ξέρει καλά να διακρίνει τις παθογένειες που μας ταλανίζουν -ειναι προικισμένος με το δώρο της αλήθειας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.