19/12/09

Οι «αγορές» και ο Παπανδρέου


Του ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΜΑ

Ποιος έχει δίκιο: Οι «αγορές» που κρίνουν ανεπαρκές το σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα ο Γ. Παπανδρέου; Ή ο Παπανδρέου, που επιμένει ότι το σχέδιό του θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο; Έχουν δίκιο οι αγορές που ζητούν μέτρα «ιρλανδικού τύπου» από την Αθήνα; Ή ο Παπανδρέου, που απαντά ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα και οι παθογενείς καταστάσεις, που παράγουν τα ελληνικά ελλείμματα;

Θεωρητικά, η απάντηση είναι εύκολη. Το δίκιο το έχει ο Παπανδρέου.

Αν το Ελληνικό Δημόσιο απορροφούσε υπερβολικά πολλούς πόρους, η λύση θα ήταν, απλώς, να κοπούν δαπάνες. Αλλά η Ελλάδα δεν έχει μεγαλύτερο κράτος από την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν αποκλίνει του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ που αντιπροσωπεύουν οι δημόσιες δαπάνες της. Εκεί που αποκλίνει, και μάλιστα δραματικά, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα είναι η παραγωγικότητα των δημόσιων δαπανών της. Ενώ η μέση αποδοτικότητα δημοσίων δαπανών στην ευρωζώνη είναι 78%, στην Ελλάδα είναι μόλις 65%!

Αν η Ελλάδα χρησιμοποιούσε ορθολογικά και αποτελεσματικά τους δημόσιους πόρους της, και είχε, παρ, όλα αυτά, τόσο θηριώδη ελλείμματα, τότε η μόνη οδός προς τη δημοσιονομική εξυγίανση θα ήταν η ιρλανδική οδός- μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις. Αλλά αφού το πρόβλημα της χώρας είναι η ανορθολογική και αντιπαραγωγική κατασπατάληση των δημόσιων πόρων της, από εκεί θα έπρεπε να αρχίσει. Από την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών αυτής της κατασπατάλησης. Που είναι, πρώτον, η πλήρης ατροφία θεσμών διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας στον σκοτεινό δαίδαλο του Ελληνικού Δημοσίου. Και είναι, δεύτερον, η αντιπαραγωγική διάρθρωση των δαπανών αυτών.

Τα παραδείγματα είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα: Έχουμε τριπλάσιο αριθμό καθηγητών ανά μαθητή από τη Φινλανδία, αλλά η ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος υπολείπεται έτη φωτός του φινλανδικού. Έχουμε διπλάσιο αριθμών αστυνομικών, σε αναλογία πληθυσμού, από ό,τι η Μεγάλη Βρετανία, αλλά χειρότερη αστυνόμευση. Έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εφοριακών από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή ταυτόχρονα.

Έχουμε 349 ειρηνοδικεία, αλλά την πιο αργή απονομή δικαιοσύνης στον κόσμο. Και έχουμε 1.200 δημοτικές επιχειρήσεις και πάνω από 3.000 ΝΠΔΔ, με άγνωστο αριθμό απασχολουμένων, στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία, εν τούτοις είναι απείρως λιγότερο χρήσιμη στους δημότες της από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

Έτσι, ενώ ξοδεύομε τα λιγότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για υγεία, παιδεία και δημόσιες επενδύσεις, ξοδεύουμε σχεδόν διπλά από τους άλλους (ως ποσοστό του ΑΕΠ) για δαπάνες Δημόσιας Διοίκησης- για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή. Και, συνεπώς, έχουμε ταυτόχρονα, ελλιπείς δημόσιες δαπάνες στους κρίσιμους τομείς, χαμηλή ποιότητα δημοσίων υπηρεσιών (που λειτουργεί και ως κίνητρο φορο-αποφυγής για τους πολίτες) και τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην ευρωζώνη.

Ο Παπανδρέου έχει, λοιπόν, δίκιο. Θεωρητικά. Αν αυτός ο φαύλος κύκλος του ανορθολογισμού δεν σπάσει, κανένα πρόγραμμα λιτότητας δεν αποδίδει. Αλλά, στην πράξη, κινδυνεύει να χάσει το δίκιο του.

Πρώτον, επειδή έχει ένα πρόβλημα χρόνου. Δέκα χρόνια τώρα, δανειζόμαστε για να χρηματοδοτούμε και να συντηρούμε αυτό που θα έπρεπε να αλλάξουμε. Δέκα χρόνια τώρα η χώρα πλουτίζει, το χρέος της αυξάνεται, αλλά η ανορθολογική κατανομή των πόρων της δεν μειώνεται, επιτείνεται. Τώρα, λοιπόν, που όλοι φοβούνται ότι μια φούσκα χρέους μπορεί να σκάσει στην Αθήνα και τα σκάγια να πάρουν όλη την ευρωζώνη, ο χαμένος χρόνος κοστίζει διπλά και όλοι ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης αντί μακράς πνοής.

Και δεύτερον επειδή έχει ένα πρόβλημα αξιοπιστίας. Ο ελληνικός φαύλος κύκλος έχει αποδειχθεί πολύ ανθεκτικός- ιδίως στις εξαγγελίες καλών προθέσεων.

Τα πέντε τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα Καραμανλικά, με τη σημαία της επανίδρυσης του κράτους, το κόστος της Δημόσιας Διοίκησης περίπου διπλασιάστηκε! Είναι φυσικό, λοιπόν, να δυσπιστούν οι πολίτες και ακόμη περισσότερο να δυσπιστούν οι πιστωτές, απέναντι σε έναν ακόμη γύρο εξαγγελιών καλών προθέσεων, όσο αυτές δεν συνοδεύονται στην πράξη από κινήσεις ρήξης με ένα στάτους κβο το οποίο ξέρουν και ξέρουμε ότι δεν συντηρεί μόνον τον παθογενή ελληνικό φαύλο κύκλο, συντηρεί επίσης και εξασφαλίζει την αναπαραγωγή και των δύο κομμάτων εξουσίας.

Ενώ ξοδεύουμε τα λιγότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για υγεία, παιδεία και δημόσιες επενδύσεις, ξοδεύουμε σχεδόν διπλά από τους άλλους (ως ποσοστό του ΑΕΠ) για δαπάνες Δημόσιας Διοίκησης- για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων.

3 σχόλια:

  1. Είναι ελπιδοφόρο εκείνοι που κυρίως στήριξαν αυτόν τον κρατισμό να αρχίζουν να βλέπουν το πρόβλημα. Καλούνται εκατομμύρια χαμηλόμισθοι να εισφέρουν με φόρους σε ένα κράτος του οποίου όλοι οι πολίτες δεν απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο παροχών. Ας είναι μια γυναίκα έγγεια σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση και αν μπορεί ας συγκρίνει ο οποιοσδήποτε τις παροχές που έχει σε σχέση με μια γυναίκα σε παρόμοια κατάσταση σε ίδια εργασία στο δημόσιο. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια της αγοράς. Όταν χρωστάμε, χρωστάμε ως έλληνες αλλά όταν έχουμε απολαβές, απολαμβάνουμε περίπου 40% υψηλότερους μισθούς για ίδια εργασία ως εργαζόμενοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα σε σχέση με τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Αν το δημόσιο δούλευε με κανονικά κριτήρια αγοράς και όταν δεν μπορεί να πληρώσει απλώς απολύει, κανείς δεν θα είχε πρόβλημα ούτε και με αυτή την ανισότητα, αλλά δεν συμβαίνει ούτε αυτό. Αντίθετα μέσα στην δυσκαμψία των «κοινωνικών κριτηρίων» η προτιμώμενη λύση είναι ο κάθε ένας που μισθοδοτείται ακόμα και με 800 με 1000 ευρώ να συνεισφέρει περισσότερα μέσω των φόρων (άμεσων και έμμεσων) ώστε να υπάρχουν εργαζόμενοι με μέσο όρο απολαβών 1200 με 1400 ευρώ. Σε αυτό το σημείο έφτασε ο παραλογισμός της «κοινωνικής ευαισθησίας». Τώρα ως προς το αν οι επενδύσεις στην παιδεία είναι λίγες… Διαφωνώ κάθετα. Σε όλες τις αναφορές και τους υπολογισμούς έχουμε μόνο τις δημόσιες δαπάνες. Δεν είναι μόνο αυτές όμως που χρηματοδοτούν την παιδεία. Είναι και το πλήθος των ποικιλώνυμων φροντιστηρίων που τροφοδοτούνται από ιδιωτικές δαπάνες που πάλι όμως συμβάλλουν στην ίδιο «ιερή αγελάδα» του νεοέλληνα την «παιδεία». Που κάποιοι μονίμως την αρμέγουν. Το είπαμε όλη αυτή η υπερεκτίμηση μιας θέσης «γραφιά» και η υποτίμηση της θέσης του «μουντζούρη» δεν μπορεί να έχει κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Δαιμονοποίηση της παραγωγής και θεοποίηση των υπηρεσιών. Σε όλα αυτά δεν φταίνε μόνο η πολιτικοί μας αλλά φταίμε και εμείς ως κοινωνία για τις προτεραιότητες μας. Είναι ένα αλληλένδετο σύστημα που ανατροφοδοτείται και πρέπει να σπάσει για να μπορέσουμε να οργανώσουμε ορθολογικά το κράτος μας μέσω της εργασίας και της παραγωγής. Η κρίση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε αξίες και πρότυπα. Αρκεί να το καταλάβουν και οι πολιτικοί μας. Αλλά αυτοί βρίσκονται γενικώς και μονίμως στον κόσμο τους.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Και ο κ. Τσίμας και ο Ελ. Β θεωρούν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι (δεν είμαι)και οι "υψηλοί" μισθοί τους είναι το πρόβλημα. Παραλείπουν και οι δυο ότι είναι αυτοί που ουσιαστικά φορολογουνται. Ο περίφημος ιδιωτικός τομέας φοροδιαφεύγει εκκωφαντικά. Με το ένα χέρι τα παίρνουν και από το άλλο τους τα παίρνουν. Σημιεωτέον ότι ο μισθός του Έλληνα υπαλλήλου είναι δεν είναι ο μισός του κεντροευρωπαίου.
    Δεύτερον: Η επιλογή "γραφιάς" καιόχι "μουντζούρης" δεν είναι ούτε ατομική ούτε συλλογική επιλογή. Είναι ανάγκη. Ισχύει από την ίδρυση του ελληνικου κράτους και οπωσδήποτε από τη λήξη του Πολέμου. Δεν φταίει ο "λαός". Ο κόσμος ψάχνει για δουλειά. Όπου προσφέρεται εκεί πάει.Γι' αυτό παλιότερα όλοι -όσοι σπούδαζαν-γίνονταν δικηγόροι και μετά γιατροί και μηχανικοί. Δεν είναι μόνο το κοινωνικό κύρος ήταν και οι αμοιβές-μόνο τελευταια μερικές ειδικότητες τεχνιτών κερδίζουν ιδίως επειδή φοροδιαφεύγουν, ηλεκτρολόγοι κλπ. Φταίνε (κυριως) οι κυβερνήσεις που αποβιομηχανοποίησαν τη χώρα. Φταίει και η περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία που είναι κρατικοδίαιτη, ιδίως η ισχυρότερη. Ποιος έφτιαξε τα παλιά τζάκια και ποιος τα καινούργια; Το ξαναλέω: Ποια κυβέρνηση και ποιο κόμμα έχει σκεφθεί και έχει προτείνει ένα σχέδιο ανάπτυξης; Κανένα. Όλοι μπαλώματα. Τι μπορεί να παράγει η χώρα;. Ελάχιστη "μεγάλη" βιομηχανία αφού δεν υπάρχει εσωτερική αγορά να τη στηρίξει. Άρα: Τουρισμό, Υψηλής ποιότητας Γεωργία, Υψηλής ποιότητας Υπηρεσίες, Ναυτιλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά μπορεί κάποιος να μου βρεί το κείμενο της παραίτησης του Παπακωνσταντίνου από Ευρωβουλευτή και να μου πεί το όνομα του αντικαταστάτη του στις Βρυξέλλες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.