2/9/11

ΗΠΑ: "Υπερβολική" αλλά νόμιμη, κρίνει ο ΟΗΕ την επίθεση του Ισραήλ στο στολίσκο, το 2010

Η έκθεση του ΟΗΕ για την επίθεση στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα το 2010 υπογραμμίζει ότι η επιχείρηση του ισραηλινού ναυτικού ήταν "υπερβολική", σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την εφημερίδα New York Times.

 Η έκθεση, η οποία δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα και προκάλεσε κρίση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, σημειώνει ωστόσο ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας είναι νόμιμος βάσει του διεθνούς δικαίου.

 "Η απόφαση του Ισραήλ να αναλάβει τον έλεγχο του πλοίου με τέτοια ισχύ σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του αποκλεισμού και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση ήταν υπερβολική και παράλογη", καταλήγει η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον πρώην Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζέφρι Παλμερ.

Το κείμενο προσθέτει, ωστόσο, ότι ο στόλος των έξι πλοίων, "ενήργησε απερίσκεπτα στην προσπάθειά του να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό" που είχε δημιουργηθεί γύρω από τη Γάζα, παλαιστινιακού εδάφους που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.

Η έκθεση καλεί το Ισραήλ να κάνει την «κατάλληλη δήλωση συγγνώμης" για την επιδρομή και να καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των οκτώ Τούρκων και ενός Αμερικανού τουρκικής καταγωγής οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, καθώς και στους τραυματίες.

Η Τουρκία και το Ισραήλ θα πρέπει να συνάψουν και πάλι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, αποκαθιστώντας τη σχέση τους προς το συμφέρον της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή", αναφέρεται στην έκθεση.

 Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Εντουάρντο ντελ Μπουέι δήλωσε σήμερα ότι η έκθεση θα υποβληθεί στον Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι Μουν τις επόμενες ημέρες. Διευκρίνισε ότι η επιβεβαίωση της ημερομηνίας δημοσιοποίησης θα γίνει την Παρασκευή.
http://www.e-typos.com/

Χαμάς: Άδικη η έκθεση του ΟΗΕ

Η έκθεση του ΟΗΕ για την επίθεση του ισραηλινού ναυτικού στο διεθνή στολίσκο που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας το Μάιο του 2010 είναι «άδικη» και «δυσανάλογη», δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η έκθεση του ΟΗΕ για την ισραηλινή επίθεση κατά του (τουρκικού πλοίου) Mavi Marmara είναι άδικη και δυσανάλογη. Επιτρέπει στη δύναμη κατοχής (το Ισραήλ) να αποποιείται των ευθυνών της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου συντομεύει την  επίσκεψη του στη Γαλλία για να επιστρέψει στην Τουρκία την Παρασκευή όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να δημοσιεύσει την επίσημη απάντηση της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με την έκθεση της Επιτροπής  Palmer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.