22/9/11

Χριστόφιας και Λαμπρινίδης εξέτασαν θέματα Ελλάδας και Κύπρου στην Νέα Υόρκη

Σ. Λαμπρινίδης
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, συναντήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην Νέα Υόρκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Σταύρο Λαμπρινίδη, στο περιθώριο της 66ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Σε κοινή δημοσιογραφική συνέντευξη που παραχώρησαν αμέσως μετά την συνάντηση, ο Κύπριος ηγέτης και ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπαν ότι εξέτασαν όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, περιλαμβανομένης και της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Άγκυρα για την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Ο κύριος Λαμπρινίδης χαρακτήρισε την νέα τουρκική ενέργεια ως «πράξη παντελώς παράνομη, άνευ ουσίας, άνευ καμίας ισχύος» που όμως αποδεικνύει «πόσο απομακρύνεται συνεχώς η Τουρκία από το διεθνές δίκαιο και από τον ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στην περιοχή, που είναι όχι ένας ρόλος χωροφύλακα και μάλιστα χωροφύλακα που παραβιάζει το νόμο, αλλά μίας χώρας σταθερότητας, ιδιαίτερα σε μία περιοχή όπως τη δική μας, που έχει πάρα πολλές εστίες προβλημάτων».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η τουρκική πράξη είναι καταδικαστέα και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι είχε, έχει και θα έχει την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειές του για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι η ταύτιση των απόψεων ανάμεσα στην χώρα του και την Ελλάδα είναι δεδομένη, ότι η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στήριγμα της Κύπρου στις δύσκολες αυτές ημέρες και ότι η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη κατά απόλυτο τρόπο. Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε κατόπιν την Ελλάδα «γι’ αυτήν την στήριξη, για την κατανόηση και για τις κοινές ενέργειες που προβαίνουμε για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκική προκλητικότητα και την επεκτατική Τουρκική πολιτική».

Ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε ως προκλητική την αντίδραση της Άγκυρας «στην καθ’ όλα νόμιμη
έρευνα την οποία κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως «εάν η Τουρκία όντως θέλει η Τουρκοκυπριακή κοινότητα να δρέψει καρπούς από τούτο το δώρο της φύσης προς την Κύπρο, θα πρέπει να πείσει, η αν θέλετε, να οδηγήσει άμεσα τον κ. Έρογλου να καταλήξει σε συμφωνία μαζί με το συνομιλητή του» και διαβεβαίωσε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, έχουν αντίθετα να κερδίσουν πολλά, διότι τα θέματα αυτά της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, και η κεντρική κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό θα διανέμει προς τις δύο κοινότητες, στις δύο συνιστώσες πολιτείες, τα έσοδα από αυτήν την εκμετάλλευση, απ’ αυτές τις ενέργειες».

Στη συνάντηση Χριστόφια-Λαμπρινίδη έλαβαν επίσης μέρος από Κυπριακής πλευράς, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην έδρα του ΟΗΕ, Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ
http://www.voanews.com

Συνάντηση με την αμερικανοεβραϊκή επιτροπή είχε στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος Χριστόφιας
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας συζήτησε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο μετά και την απόφαση της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες για το φυσικό αέριο, με τον εκτελεστικό διευθυντή της αμερικανο-εβραϊκής επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις και άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.Ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε επίσης και για την παρούσα φάση του κυπριακού.
Από την πλευρά της η επιτροπή ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υποστηρίξει το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη του Παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα έθνη. http://astra.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.