4/9/11

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ «Σύννεφα» παρά το πυροτέχνημα για τις βακουφικές περιουσίες

Βαραίνει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά, παρά τη σαφή προσπάθεια των δυο κυβερνήσεων σε Αγκυρα και Αθήνα να συντηρήσουν μια θετική ατμόσφαιρα με αφορμή τις εξαγγελίες του Τούρκου πρωθυπουργού για τις βακουφικές περιουσίες στην Τουρκία

«Σύννεφα» παρά το πυροτέχνημα για τις βακουφικές περιουσίες
Βαραίνει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά, παρά τη σαφή προσπάθεια των δυο κυβερνήσεων σε Αγκυρα και Αθήνα να συντηρήσουν μια θετική ατμόσφαιρα με αφορμή τις εξαγγελίες του Τούρκου πρωθυπουργού για τις βακουφικές περιουσίες στην Τουρκία.

Οι απειλές εναντίον της Κύπρου, οι παρεμβάσεις στη Θράκη αλλά και η αδιέξοδη πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό συνθέτουν ένα ιδιαίτερα δυσμενές πλαίσιο...

Στόχος των δυο κυβερνήσεων ήταν να συγκληθεί το συντομότερο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ώστε να μην ατονήσει πλήρως η διαδικασία της προσέγγισης, αλλά η προγραμματισμένη για τις αρχές Οκτωβρίου έναρξη των ερευνών στο θαλάσσιο "Οικόπεδο 12" της Κυπριακής ΑΟΖ, και οι απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία μάλλον λειτουργούν αποτρεπτικά για μια ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής.
 
Ξεσάλωμα στη Θράκη
Η Τουρκία μάλιστα, στο πλαίσιο γενικότερων επιλογών της, επανήλθε και πάλι την Παρασκευή κλιμακώνοντας τη ρητορική της, καθώς ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς δεν απέκλεισε μιλώντας στη "Ζαμάν" και την εμπλοκή του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην επιχείρηση εκφοβισμού της Κύπρου και ματαίωσης των ερευνών.
Αρνητικά έχει λειτουργήσει και το ξεσάλωμα Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη με αφορμή τη θρησκευτική γιορτή του Ραμαζανιού και του Μπαϊραμιού, που επιβεβαιώνει και τη στροφή του ΑΚΡ στη χρήση του θρησκευτικού συναισθήματος για τη διεύρυνση της επιρροής σε μέλη της μειονότητας.

Το σύνθημα το έδωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΡ Μπουλέντ Αρίντς, που σε ομιλία του στην Προύσα στον ακροδεξιό εθνικιστικό Σύλλογο των "Ρουμελιωτών" δήλωσε ότι η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στα Βαλκάνια και στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις τουρκικές κοινότητες.

"Είμαστε σε στενή σχέση με τις βαλκανικές χώρες και τη Δυτική Θράκη, και ανεξάρτητα από πού ζουν, εμείς αγκαλιάζουμε όλους τους ανθρώπους που έχουμε την ίδια καταγωγή και προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους" δήλωσε ο κ. Αρίντς.

Από τις δεκάδες γιορτές που οργανώθηκαν στη Θράκη με προσκεκλημένους από την Τουρκία και πανταχού παρόντα τον Τούρκο πρόξενο Μ. Σαρίντς, ξεχωρίζει η περιοδεία που πραγματοποίησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Αλί Μπαμπατσάν στη Θράκη πριν επισκεφθεί τις "τουρκικές κοινότητες" σε άλλες βαλκανικές χώρες. Στην επίσκεψή του στον Εχίνο, ο οποίος πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών της Τουρκίας να εκτουρκίσει τους Πομάκους του ορεινού όγκου, ο κ. Μπαμπατσάν κάλεσε τη μειονότητα σε "ομοψυχία".
 
Ζητάει ανταπόδοση
"Διατηρήσατε σε δύσκολες στιγμές τις κοινές αξίες μας και τον τουρκικό πολιτισμό. Δεν θα σας λησμονήσουμε..." είπε ο κ. Μπαμπατσάν απευθυνόμενος στους κατοίκους του Εχίνου. Η τουρκική κυβέρνηση όμως επεχείρησε να επενδύσει πολιτικά στις εξαγγελίες Ερντογάν για επιστροφή μειονοτικών περιουσίων, καθώς ο κ. Νταβούτογλου ζήτησε να μιμηθούν το παράδειγμα της Τουρκίας και οι βαλκανικές χώρες και να επιστρέψουν "τις περιουσίες των οθωμανικών ιδρυμάτων στις τουρκικές κοινότητες που ζουν στο έδαφός τους".
Αν και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ρυθμίσεις σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Ερντογάν, το Υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι όλες οι εξαγγελίες θα κριθούν από το αποτέλεσμα και απέρριψε κάθε ιδέα περί αμοιβαιότητας σε θέματα ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων.
 
Ερντογάν - Πατριάρχης
Εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη που περιέχεται σε αμερικανικό τηλεγράφημα του WikiLeaks του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης, που ενημερώνει για τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Τ. Ερντογάν στις 15 Αυγούστου 2009 στην Πρίγκιπο. Σύμφωνα με τα όσα εμπιστευτικά μετέφερε στον Αμερικανό διπλωμάτη ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου π. Δοσίθεος, όταν ο Ερντογάν "ζήτησε από τον Πατριάρχη να ζητήσει από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να ολοκληρωθεί το τζαμί της Αθήνας και να δοθούν περισσότερα δικαιώματα στην τουρκική μειονότητα της Θράκης, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος εκλογής των ιμάμηδων, ο Πατριάρχης απάντησε ότι πάντοτε ζητά ευρύτερα δικαιώματα για τους μουσουλμάνους της Θράκης".

5 σχόλια:

  1. Η άποψη μου για την ανταπόδοση των μνημείων της οθωμανικής περιόδου στην Τουρκία είναι η εξής:

    1-η οθωμανική αυτοκρατορία εκτεινότανε απο την Βιέννη μέχρι νότια της Αιγύπτου και απο την Ελλάδα μέχρι το σημερινό Ιράν. Η πολιτιστική κληρονομιά που άφησε είναι κτήμα όλων αυτών των λαών και όχι στο μικρό απομεινάρι της που σήμερα ονομάζεται Τουρκική Δημοκρατία. Και η τουρκική δημοκρατία δεν αντιπροσωπεύει τους απογόνους αυτών που την δημιούργησαν. Άρα προς το παρόν, μέχρι να ξανασυσταθεί η οθωμανική αυτοκρατορία η Τουρκική Δημοκρατία δεν έχει κανένα δικαίωμα πάνω σε αυτήν.

    2-η αρχική πράξη που προκάλεσε την επιστροφή των βακουφικών περιουσιών που είχαν απαλλοτριωθεί απο πολίτες του Τουρκικού κράτους παράνομα αποτελεί ευθυγράμμηση της Τουρκικής Δημοκρατίας με την νομιμότητα. Είναι ανήκουστο για μια κυβέρνηση όταν μετά απο 200 χρόνια αποφασίσει να γίνει νόμιμη έναντι πράξεων της που επιβλήθηκαν και ζημίωσαν πολιτες της να ζητάει ανταλλάγματα απο γειτονικά κράτη.

    3-Η πολιτική δεν είναι μόνο άψυχα πράγματα. Αφορά κυρίως τον άνθρωπο. Και σε αυτό το πεδίο Έλληνες, Αρμένιοι και Κούρδοι μετράνε πολλά εκατομύρια σφαγιασθέντες απο τις επίσημες κυβερνήσεις τόσο της οθωμανικής αυτοκρατορίας όσο και απο της κυβερνήσεις της Τουρκικής δημοκρατίας. Ας πούμε ότι τα δώσαμε τα μνημεία. Εμάς ποιός θα μας δώσει πίσω αυτούς που σφάξανε αφού έναντι της αρχής της αμοιβαιότηατς τα ζητάνε;

    Συμπέρασμα:

    Όλο και ποιό πολύ αποδεικνύεται αληθινός ο στρατηγός των Ελλήνων και γιός της καλογριάς: Άμα θα ζήσω θα σας γαμήσω και άν πεθάνω θα μου κλάσετε τον πούτσον τους είχε πει και είχε δίκιο πέρα ως πέρα.

    Υστερόγαρφο; προσοχή στο ν της ευγενίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. r+w αναφέρεσαι στον Καραϊσκάκη. Αυτός είχε πού να βάλει το ν της ευγενείας. Οι σύγχρονοι... που θα το βάλουν!!;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ γιατι νομίζω ότι αναφέρεται στον Κολοκοτρώνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. cool... το ζουμί έχει σημασία. Πάντως αν επιμένεις για Κολοκοτρώνη, ψάξτο λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οκ, εσύ έχεις δίκιο. Ο Κολοκοτρώνης είχε παιδί με καλογριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.