16/9/11

ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΜ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ «Χτυπούν» την Τουρκία δια της διπλωματίας

Σε συνέχεια της ανάρτησης Οι τουρκικές απειλές στη συνάντηση των υπ. Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου
Σχετικά με τις τουρκικές απειλές για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι «η Τουρκία δε νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί παρόμοιες συμπεριφορές και ελπίζουμε ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα παρέμβουν ώστε να μην υπάρξουν εξελίξεις αυτής της φύσεως».


Οι ενεργειακές έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, οι τουρκικές απειλές, που επιδιώκουν όξυνση του κλίματος, καθώς επίσης και ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν ιδιαίτερα στους τομείς της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, τις εξελίξεις και την ευρύτερη διεθνή και περιφερειακή συγκυρία, απασχόλησαν την μακρά συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Ηλιάδης και ο Ελληνας ομόλογος του, Πάνος Μπεγλίτης στην Αθήνα.

Ο κ. Ηλιάδης σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της και παραμένει προσηλωμένη στην κατεύθυνση των ομαλών εξελίξεων χαρακτηρίζοντας «λυπηρό ότι η Τουρκία στην έλλειψη επιχειρημάτων και διεθνούς νομιμοποίησης των απόψεων της εκτρέπεται σε προκλήσεις και απειλές. Δε θα ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο».

Σημείωσε ωστόσο ότι «εμείς θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα, στην παραμονή μέσα στα πλαίσια της υπεύθυνης και ψύχραιμης συμπεριφοράς και οι διεθνείς δυνάμεις που έχουν ήδη τοποθετηθεί πιστεύουμε και είναι θέση μας ότι θα πρέπει να απλώσουν μία ομπρέλα προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των ειρηνικών διαδικασιών για την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου». Όπως είπε, η Κύπρος παραμένει στην κατεύθυνση ότι μαζί με την Ελλάδα θα διαδραματίσουν «ένα ρόλο ομαλότητας και σταθερότητας για την περιοχή στο σύνολο της», τονίζοντας ότι αυτές τις ώρες εκείνο που χρειάζεται η περιοχή «είναι την ειρήνη, την ανάπτυξη, την πρόοδο και εμείς φιλοδοξούμε μέσα από μία βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, η Κύπρος να είναι ένα νησί της ειρήνης, της προόδου, της συνεργασίας και του πολιτισμού».

Ο κ. Μπεγλίτης από την πλευρά του αναφέρθηκε στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, επαναβεβαιώνοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος έχει το αυτονόητο δικαίωμα να προχωρήσει στις ενεργειακές έρευνες ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα, όπως αυτό απορρέει από τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας και βεβαίως από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ». Ο Ελληνας Υπουργός ανέφερε ότι η πολιτική των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολιτική που εδράζεται στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στις διεθνείς συνθήκες, «πολιτική που την υπερασπιζόμαστε και οι δύο χώρες με την ανάληψη κοινών διπλωματικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ΕΕ, του ΟΗΕ, των διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Είναι μία πολιτική ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι Λευκωσία και Αθήνα αντιτάσσουν την πραγματικότητα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, το οποίο η Άγκυρα οφείλει να σεβαστεί, παράλληλα με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας «συμβάλλουν ουσιαστικά στην καλλιέργεια ενός κλίματος αποσταθεροποίησης, έντασης και βεβαίως μίας ενδεχόμενης κρίσης στην περιοχή». Ο Ελληνας Υπουργός ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται τη συγκυρία «με την ύψιστη ψυχραιμία και την ανάλογη αποφασιστικότητα. Η ύψιστη ψυχραιμία παραπέμπει σε ένα σύνολο πολιτικών και διπλωματικών κινήσεων και πρωτοβουλιών και η αποφασιστικότητα μας συνδέεται και παραπέμπει στην ετοιμότητα μας σε όλα τα μέτωπα για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων του ελληνισμού για την υπεράσπιση της εθνικής άμυνας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παράλληλα ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση, τις προσπάθειες που καταβάλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, που θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο ομοσπονδιακό κράτος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ καθώς και με τις αποφάσεις και το κεκτημένο της ΕΕ.

Ο κ. Ηλιάδης από την πλευρά σημείωσε ότι Αθήνα και Λευκωσία είναι σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό, τόσο σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, όσο και αλλού ευχαριστώντας το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ανιδιοτελή και πολύπλευρη, όπως είπε, στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας «μέσα στα πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μεταξύ δύο ανεξάρτητων κρατών για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού στο σύνολο του».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές απειλές για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι «η Τουρκία δε νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί παρόμοιες συμπεριφορές και ελπίζουμε ότι η διεθνής νομιμότητα και οι διεθνείς δυνάμεις θα παρέμβουν ώστε να μην υπάρξουν εξελίξεις αυτής της φύσεως».

Ο κ. Μπεγλίτης από την πλευρά του ανέφερε ότι η εμμονή Κύπρου και Ελλάδας, στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας των αρχών του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο αλληλεγγύης στις χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ, ευρύτερα στις χώρες της περιοχής της Ανατ. Μεσογείου, στη Ρωσία και εκ μέρους των διεθνών οργανισμών, δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο και ανάχωμα απέναντι στις μονομερείς ενέργειες και τις απειλές της Τουρκίας. Ο Ελληνας ΥΠΑΜ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Τουρκία θα επιδείξει την αναγκαία κοινή λογική και το ρεαλισμό, να κινηθεί στο πλαίσιο της πραγματικότητας που διαμορφώνει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή μας», λέγοντας ότι οι οποιεσδήποτε απειλές που προέρχονται από επίσημα χείλη της πολιτικής της ηγεσίας ουσιαστικά οδηγούν στην απομόνωση της Τουρκίας.

Σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι εδώ για την ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο πολιτικών όσο και διπλωματικών για την ειρήνη στην περιοχή, αλλά και «για να επαναβεβαιώσουμε την αποφασιστικότητα μας για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, του ευρύτερου ελληνισμού και ασφαλώς της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Την ίδια στιγμή ο κ. Μπεγλίτης διέψευσε τα σενάρια περί ύπαρξης πολεμικού κλίματος, προσθέτοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις λειτουργούν με το συνήθη τρόπο και τους συνήθεις ρυθμούς λειτουργίας». Ωστόσο τόνισε ότι το επιχειρησιακό επίπεδο των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας είναι εξαιρετικά υψηλό και οι δύο λαοί πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

Σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας που αφορούν έρευνες σε ελληνικά ύδατα, ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ, έχει κάνει όλες τις αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες για να απαντήσει «σε αυτή την μονομερή ενέργεια της Τουρκίας, η οποία πλήττει κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τη συνάντηση των δύο Υπουργών, ακολούθησε γεύμα εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211860&-V=articles

2 σχόλια:

  1. ρε παιδιά είναι φυσιολογικό ΣΕ ΟΛΕΣ τις φωτό να έχει ο Μπεγλίτης το ίδιο αλλαχού βλέμμα ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τυχαίο πάντως, δεν είναι.
    Τέτοιο ύφος να βλέπουν οι "απέναντι" και θα κάνουνε σχέδια να φτάσουν μέχρι το ...Γιβραλτάρ.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.