18/9/11

ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Και το δίκτυο Χακανί στο τραπέζι

Το δίκτυο Χακάνι, μια από τις πλέον εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν, θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Καμπούλ και τις ΗΠΑ, αν μετάσχουν σε αυτές οι Ταλιμπάν, δήλωσε ο αρχηγός τους, ο Σιρατζουνίν Χακάνι.  Ο Σιρατζουντίν είπε ότι η οργάνωσή του είχε απορρίψει αρκετές προτάσεις για ειρήνη από τις ΗΠΑ και τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι στο παρελθόν, γιατί αυτές είχαν στόχο τη δημιουργία διχόνοιας μεταξύ των ένοπλων οργανώσεων και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή θα αποτύγχανε. Ο Σιρατζουντίν θεωρείται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ένας από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς.
Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις στο Πακιστάν να καταδιώξει το δίκτυο Χακάνι, το οποίο πιστεύεται ότι έχει τη βάση του στο Βόρειο Ουαζιριστάν, την περιοχή των φυλών του Πακιστάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

"Μας πρόσφεραν πολύ σημαντικές θέσεις αλλά εμείς τις απορρίψαμε και τους είπαμε ότι δεν θα πετύχουν τα άθλια σχέδιά τους. Ήθελαν να μας διχάσουν", είπε.

"Θα στηρίξουμε οποιαδήποτε λύση προτείνουν τα μέλη μας της σούρα (συνέλευση) για το μέλλον του Αφγανιστάν", είπε αναφερόμενος στην ηγεσία των αφγανών Ταλιμπάν.

Το δίκτυο Χακάνι αισθάνεται ασφαλές στο Αφγανιστάν, είπε ο Σιρατζουντίν στην τηλεφωνική του επικοινωνία από άγνωστη τοποθεσία.

"Πέρασαν οι ημέρες που κρυβόμασταν στα βουνά κατά μήκος των συνόρων Πακιστάν -Αφγανιστάν. Τώρα νιώθουμε πιο ασφαλείς στο Αφγανιστάν, καθώς εκτός από τον αφγανικό λαό, ανώτεροι στρατιωτικοί και αξιωματικοί της αστυνομίας είναι μαζί μας", τόνισε.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα προειδοποίησε την Τετάρτη το Πακιστάν, ότι η χώρα του "θα κάνει το παν" για να προστατεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις από τους ένοπλους οι οποίοι από τη βάση τους στο Πακιστάν εξαπολύουν επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ τους και ο Πανέτα, υποψιάζονται ότι το δίκτυο Χακάνι βρίσκεται πίσω από την επίθεση με ρουκέτα την Τρίτη στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ και πίσω από την επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό το περασμένο Σάββατο κατά την οποία τραυματίστηκαν 77 αμερικανοί στρατιώτες.

http://www.politis-news.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.