18/9/11

Θρίλερ η πτώχευση

Στον αέρα το πακέτο των μέτρων, η έκτη δόση και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου μετά το αδιέξοδο στο Εurogroup
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜ. ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ, ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Σε μείζονα εθνική κρίση εισέρχεται η Ελλάδα έπειτα από την αιφνιδιαστική και άσχημη τροπή που πήρε η συνεδρίαση του Εurogroup στην Πολωνία. Η έκτη δόση αλλά και η υλοποίηση των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου βρίσκονται στον αέρα και όλα θα πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή.
Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε ξεκινήσει το ταξίδι προς τις ΗΠΑ και βρισκόταν στο Λονδίνο, επέστρεψε εσπευσμένως στην Αθήνα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ.Βενιζέλο, ο οποίος βρισκόταν στο Βρότσλαβ.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο Πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του στην Αμερική, όπου θα είχε συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, «επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα».
Δυσπιστία δανειστών για τα μέτρα
Στην πραγματικότητα η κυβερνητική αποστολή πέρασε εφιαλτικές ώρες στη συνεδρίαση του Εurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν ευθέως και με έντονο τρόπο τη δυσπιστία τους για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που εξήγγειλε αλλά και για την άρνηση των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κρίσης.
Σύμφωνα με όσα είπαν στον κ. Βενιζέλο, πιστεύουν ότι το πολιτικό και οικονομικό μείγμα στην Ελλάδα οδηγεί σε κατάρρευση καθώς η κυβέρνηση έχει απέναντί της τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, τα μίντια και τα συνδικάτα. Αλλά και ο δημόσιος τομέας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι επαγγελματίες προχωρούν σε λευκή απεργία, προβάλλουν αντίσταση και δεν εφαρμόζουν τα μέτρα, με την «ομπρέλα» της αντιπολίτευσης. Με το σκεπτικό αυτό απέρριψαν το πακέτο μέτρων, που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο σε δύο δραματικές συνεδριάσεις τις τελευταίες δέκα ημέρες και ζήτησαν να σχεδιαστούν από την αρχή άλλα μέτρα τα οποία θα έχουν εγγυημένη απόδοση. Εδωσαν μάλιστα «προθεσμία 4-5 ημερών για να μας πείτε τι ακριβώς θα κάνετε». Στην κυβέρνηση χτύπησε συναγερμός. Ο κ. Βενιζέλος πήγε σχεδόν απευθείας από το αεροδρόμιο στο γραφείο του, το Σάββατο το απόγευμα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος ανέλαβε να ενημερώσει τους υπουργούς. Ο αντιπρόεδρος ενημέρωσε για τις εξελίξεις και για τις δυσκολίες στην εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά.
Το δραματικότερο στοιχείο όμως είναι, όπως φαίνεται, ότι δεν μπορεί τελικά να κλείσει ούτε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Το πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων μάλλον απορρίπτεται καθώς εξαιτίας της χαμηλής αξιοπιστίας της χώρας οι ιδιώτες δεν σπεύδουν να συμμετάσχουν σε αυτό.

Νέες περικοπές ή συναίνεση
Ολα αυτά σημαίνουν ότι οι δανειστές ζητούν περισσότερα και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε δύο επιλογές: Να προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές, τις οποίες προσπαθούσε εναγωνίως να αποφύγει, καθώς αφορούν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, και να κάνει ακόμα μια προσπάθεια για συναίνεση με την αντιπολίτευση. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού απέκλειαν ωστόσο το ενδεχόμενο εκλογών αλλά και συγκυβέρνησης. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι και οι συνθήκες έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επέβαλλαν την παρουσία του Πρωθυπουργού στη χώρα.
Η «μαύρη τρύπα» είχε ήδη οδηγήσει σε εμπλοκή με την τρόικα, η οποία έπληξε την αξιοπιστία της κυβέρνησης σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση:
1. Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
2. Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.
3. Νέο και σκληρότερο Ασφαλιστικό. Ορισμένες πληροφορίες μιλούν ακόμη και για νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
4. Περικοπές προνοιακών επιδομάτων.
5. Ακόμη περισσότερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα.
Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση περιγράφεται από την ίδια τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της ευρωζώνης» είπε ο κ. Βενιζέλος.
BHMA

10 σχόλια:

  1. >Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση:<

    Το μόνο που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Πώς και πού θα τα βρει η Ελλάδα, είναι πρόβλημά της. Αρνούμαι να πιστέψω ότι οι δανειστές υποδεικνύουν τα μέτρα που έπονται της ανωτέρω παραγράφου. Αυτά αποφασίζονται από την κυβέρνηση και είναι της μορφής αυτής (περικοπές, φόροι, επιβάρυνση κυρίως μικρομεσαίας τάξης), διότι η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα πώς μπορεί να βρει χρήματα διαφορετικά. Όταν ανίκανοι και ανίδεοι διαχειρίζονται τα οικονομικά μιας χώρας, πάντα εφαρμόζουν την πολιτική "πονάει χέρι, κόβει χέρι", ήτοι χρειαζόμαστε χρήματα, άρα φόροι. Άραγε διερωτώνται καθόλου πού θα βρεθούν αυτοί οι νέοι φόροι, όταν, αντί να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, καταργούνται, επιχειρήσεις κλείνονται και η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη;

    Γιατί δεν τα παρατάνε (τουλάχιστον τα οικονομικά) και να αναθέσουν σε επιτροπή ΕΛΛΗΝΩΝ (όχι ξένων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα) οικονομολόγων, εκτός χώρου πολιτικής (πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που και οικονομικά γνωρίζουν και λύσεις μπορούν να δώσουν), να συντάξουν ένα μακροχρόνιο σχέδιο οικονομικής πολιτικής, το οποίο ίσως μας βγάλει από την κρίση; Ούτως ει άλλως, οι Παπακωνσταντίνου (άνθρωπος με νοοτροπία υπαλλήλου και μάλλον πουλημένος σε ξένα κέντρα), Βενιζέλος (εντελώς άσχετος με τα οικονομικά) κλπ., κάνουν την μία γκάφα πάνω στην άλλη και το τέλος διαγράφεται ζοφερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμπληρώνω προηγούμενο σχόλιό μου:

    Αν τα μέτρα τα επέβαλαν οι δανειστές, γιατί δεν περιλαμβάνουν π.χ. περικοπή βουλευτικών αποζημιώσεων και συντάξεων και κατάργηση των υπολοίπων οικονομικών προνομίων; Γιατί δεν προβλέπουν δραστική μείωση των απολαβών των "golden boys", μείωση των μισθών των υπαλλήλων της Βουλής και περικοπή τους από 16 σε 13 καθώς και περικοπή των 18 μισθών των υπαλλήλων των ΕΛΠΕ; Υπάρχει σωρεία τέτοιων προνομιούχων, που οι "δανειστές" τους έχουν ξεχάσει. Γιατί στρέφονται πάντα κατά των μισθωτών και συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Τι ενδιαφέρει τελικά τους δανειστές, να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, ή να εξαθλιώσουν τον ελληνικό λαό; Εγώ πιστεύω το πρώτο, διότι από το δεύτερο δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε.

    Αυτό και μόνο ενισχύει τον ισχυρισμό μου, ότι τα μέτρα αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης και όχι των δανειστών. Η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν θέλει να θιγούν όσοι ανέφερα παραπάνω και φορτώνουν όλα τα βάρη στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, μέχρι να τις εξαθλιώσουν εντελώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >>Το μόνο που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.<<

    Κάνεις λάθος υπόθεση Nativist. Το χρέος είναι το μέσο για να επιτύχουν πολλαπλασιαστικό όφελος. Εσύ, ως μετρημένο παιδί, φαίνεται ότι σκέφτεσαι ορθολογικά και κοιτάς την αποπληρωμή. Για να καταλάβεις την προσέγγισή τους, πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι λίγο πιο βρώμικα: πρέπει να βάλεις και λίγο/πολύ λίπος στο λουκάνικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >πρέπει να βάλεις και λίγο/πολύ λίπος στο λουκάνικο... <

    Δεν ξέρω γιατί αρέσκεσαι στα μισόλογα, υπονοούμενα, δήθεν σοφιστικέ, αντί να λες απλά και καθαρά αυτό που θέλεις να πεις, χωρίς περιττές σαβούρες. Και κάποιος άλλος προχθές σου παραπονέθηκε ότι πρέπει να σου βγάζουν τα λόγια με το τσιγκέλι. Επειδή εγώ δεν είμαι καθόλου σοφοστικέ και προτιμώ τα απλά και καθαρά, θα σε παρακαλούσα να πεις καθαρά τι ακριβώς εννοείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποτε τα πολυ σοβαρα δεν μπορεις να τα αναφερεις αμεσα παρα μονο εμμεσα και συνοδευτικα με χιουμορ γιατι δεν καταπινονται διαφορετικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τί να κάνω ο κουρούνης:
    - δεν μιλάω, μου πετάνε ότι δεν ξέρω, αφήνω σκιές για να κρύψω την αβεβαιότητα που έχω στον εγκέφαλό μου, και άλλα τέτοια
    - μιλάω, μου την πέφτουν ότι τους δημιουργώ ψυχολογικά προβλήματα

    ό,τι και να κάνω, τον μπελά μου βρίσκω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Anaconda
    Τις τελευταιες ημερες πρεπει η εισοδος σου στον Ινφογνομωνα καιμαλιστα η επαναφορα σου με τουμπανα και σημαιες που θυμιζαν την εισοδο του Καισαρα στην Ρωμη μετα απο νικηφορα εκστρατεια πρεπει να σε ενθουσιασε.Σε βλεπω ευτυχισμενο να χοροπηδας απο σχολιαστη σε σχολιαστη και το χαιρομαι γιατι την ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΑ της επαναφορας σου εγω στην ερηξα αλλα ητανε αθορυβη.
    Που να ξερεις σε τι σε προγραμματιζωμε εδω ,παντως οχι βραστο με καροττα στην βαρελλα και γυρω να χορευει ο Χρηστος ,ο Νατιβιστ,ο σκαλ,ο στεργκ...Που ξερεις καμμια φορα μπορει να σε ετοιμαζομε και για ...θυσια στα πνευματα για να βοηθησει ο θεος για τα πετρελαια.Κατα το πνευμα της Μιρκα μπορει αυτο να το θεωρησεις και αναβαθμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρώτον, δεν έφυγα για να επανέλθω: αν φύγω, θα το καταλάβουν όλοι.
    (Μήπως βιάζεστε να με ξεφορτωθείτε; Να σας αδειάσω τη γωνιά αν ενοχλώ ρε παιδιά!)

    Δεύτερον, βραστό με πατατούλες, καρότα, σέλινο, σέλερυ, μαϊντανό αλατοπίπερο και μπούκουβο είναι ότι πρέπει όταν πιάσουν τα κρύα. Λίγο υπομονή.

    Τέλος, αν είναι για τα πετρέλαια της πατρίδας, να πάω από τώρα να κάτσω έξω από το θυσιαστήριο ρε παιδιά! Εδώ είμαι έτοιμος να το κάνω για άλλα, μικρότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μήπως βιάζεστε να με ξεφορτωθείτε; Να σας αδειάσω τη γωνιά αν ενοχλώ ρε παιδιά
    Anaconda
    Καλα εσυ δεν σηκωνεις αστεια,μονο εσυ θελεις να τα κανεις.
    Εν πασει περιπτωσει τα πραγματα ειναι σοβαρα...η ετσι φαινονται!!! διοτι υπαρχει και αυτο το δεδομενο και τα νευρα ολων ειναι τεντωμενα.
    Εδω βρισκεται και η εξηγηση-απαντηση στα ερωτηματα του Χρηστου κλπ αλλων σχολιαστων το γιατι μισολογακλπ.διοτι ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΚΟΡΠΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΑΖΛ και το καθε κομματι φωτογραφιζει ενα τομεα του σημερα.αντε να μαντεψεις την τελικη ολοκληρωμενη εικονα ουτες ο Τειρεσιας να ησουνα και οσα σας αναλυουν οι επισημοι στο επαγγελμα αναλυτες,καθηγηταραδες κλπ ειναι στο περιπου και πολλα ειναι παραμυθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.