18/9/11

Άρθρο του «Φ»: Στρατηγικές ανατροπές

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ,όπως και η Αθήνα βρίσκονται στο επίκεντρο εξελίξεων, οι οποίες συνδέονται με γεωπολιτικά συμφέροντα και στρατηγικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.
Η διαχείριση ενός σημαντικού κεφαλαίου, όπως είναι οι έρευνες για εντοπισμό και εξόρυξηφυσικού αερίου από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, επιβάλλουν μακροχρόνιο σχεδιασμό. Επιβάλλουν αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων αλλά και των εμπλεκομένων συμφερόντων.
Τούτο δεν μπορεί να γίνει μέσω τρίτων ή επενδύοντας στη στήριξη που θα έχουμε από άλλες χώρες και οργανισμούς, χωρίς οι ίδιοι να διαμορφώσουμε μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια. 
Πρώτο, διαμόρφωση σεναρίων και εξέταση τρόπων εφαρμογής τους αναλόγως και των αντιδράσεων της Τουρκίας. Από το πλέον ακραίο σενάριο αντίδρασης της Άγκυρας μέχρι το πιο απλό, που θα αναπτυχθεί σε προβλεπτά διπλωματικά πλαίσια. 
Δεύτερο, η εξέταση διαφορετικών πλην εμπλεκόμενων συμφερόντων και η εξεύρεση τρόπων πλήρους αξιοποίησής τους. Δηλαδή, πώς συμπίπτουν και γιατί σε αυτή τη φάση, τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ με τα δικά μας. Μπορούν να συμβαδίσουν; Να βρεθεί κοινός τόπος και κοινό πεδίο δράσης. 
Τρίτο, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα στην περιοχή, θα πρέπει να γίνει μια βαθιά, ενδελεχής ανάλυση σε σχέση και με τις δραματικές αλλαγές που συντελούνται στον αραβικό κόσμο (Αραβική Άνοιξη). Αλλά και αξιολόγηση και ανάλυση των τουρκικών σχεδιασμών και επιδιώξεων. Τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή. 
Το θέμα των ερευνών για το φυσικό αέριο είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή για να αντιμετωπίζεται επιδερμικά. Είναι πολύ σημαντικό για να τυγχάνει διαχείρισης που αγγίζει πολλές φορές το τυχαίο. Αποτελεί στρατηγικό εγχείρημα και έχει πολλές και διαφορετικές διαστάσεις. Χρειάζεται συνεπώς, επιβάλλεται για να είμαστε πιο ακριβείς, να διαμορφωθεί μια συνολική στρατηγική για τη διαχείριση του εγχειρήματος αυτού. 
Είναι προφανές πως βρισκόμαστε σε μια πορεία αναδιάταξης των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ισορροπιών στην περιοχή μας. Το θέμα της ενέργειας αποτελεί βασικό παράγοντα και στοιχείο, που επηρεάζει σχεδιασμούς και συμφέροντα. Οι εξελίξεις έχουν θέσει την Κύπρο (και την Ελλάδα) στο κέντρο του ενδιαφέροντος, στο επίκεντρο των εξελίξεων και μεταξύ των παραγόντων που έχουν ρόλο. Αυτό το ρόλο είτε θα τον αξιοποιήσουμε και να έχουμε και αποτελέσματα είτε θα τον αποποιηθούμε και θα παραμείνουμε στη μιζέρια μας. Και όταν αναφερόμαστε σε αξιοποίηση σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε να εκχωρήσουμε δικαιώματα και στρατηγικά συμφέροντα σε τρίτους, για να αποφύγουμε «μπελάδες» και ευθύνες. 
Από τη στιγμή που έχει γίνει το βήμα αυτό, θα πρέπει να αναπτυχθούν και πρωτοβουλίες με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα. Τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και αυτό της πολιτικής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένει άλυτο το Κυπριακό, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί πλέον στη βάση των νέων δεδομένων, που διαμορφώνονται στην περιοχή.

2 σχόλια:

  1. "... το Κυπριακό, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί πλέον στη βάση των νέων δεδομένων ...."

    Skal τα είπες όλα με δέκα λέξεις. Ούτε Σπαρτιάτης να ήσουνα.

    Αυτά τα νέα δεδομένα προσπαθεί να αποφύγει ο κολοσσός Νταβούτογλου με το αφεντικό του τον Ταγίπ Ερντογάν γιατί πάει να ανατραπεί η Τουρκική πολιτική από το 1970 και μετά με μία και μόνο τρύπα. Χωρίς όπλα χωρίς τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.