6/9/11

Ο Ερντογάν παγώνει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ

Η Αγκυρα διακόπτει τις εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις της και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας 

Ο Ερντογάν παγώνει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ
Η Τουρκία διακόπτει πλήρως τις εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις της με το Ισραήλ, όπως επίσης και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε την Τρίτη ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσέθεσε ότι«εφεξής τουρκικά πλοία θα πλέουν συχνότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». O τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα απελαθούν περισσότεροι ισραηλινοί διπλωμάτες, οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα ως την Τετάρτη

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ερντογάν είπε ακόμη ότι ίσως επισκεφθεί σύντομα τη Γάζα και ότι θα λάβει τη σχετική απόφαση μετά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, αργότερα αυτό το μήνα.

Ως γνωστόν, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί με αφορμή την υπόθεση του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara. Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανακοίνωσε την απέλαση του ισραηλινού πρεσβευτή από την Αγκυρα.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=418123 

4 σχόλια:

  1. ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ο Ερντογάν επισκέπτεται την Αίγυπτο και είτε δολοφονείται, είτε τραυματίζεται σοβαρά έπειτα απο ενέργεια που έχουν "στήσει" εναντίον του οι δυσαρεστημένοι "Βαριοπουλίτες" στρατηγοί. Στην περίπτωση που τον σκοτώσουν, αναλαμβάνουν με πραξικόπημα την εξουσία και έχουμε δύο ενδεχόμενα: επίθεση ή υποχώρηση. Δηλαδή είτε συνεχίζουν στην ίδια τακτική και κλιμακώνουν την κατάσταση σε επίπεδο ένοπλης σύγκρουσης με το Ισραήλ, είτε αναδιπλώνονται σε μια προσπάθεια να τείνουν ξανά χείρα φιλίας προς τις ΗΠΑ-με τις οποίες ο Ερντογάν τα έχει πλέον "χαλάσει"-ώστε να βοηθηθούν για να παραμείνουν στην εξουσία και να επιστρέψει το κράτος "στο δρόμο του Κεμάλ". Οι ΗΠΑ, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων είναι σε μεγάλο βαθμό διάσπαρτες ανά τον κόσμο και με την απειλή του δημόσιου χρέους, είναι απρόθυμες να εμπλακούν σε μία ακόμη πολεμική επιχείρηση. Προτιμούν να στηρίξουν τους πραξικοπηματίες, διαλέγοντας και επιβάλλοντας (ως αντάλλαγμα) τη λύση νο2, δηλαδή την "αναδίπλωση". Έτσι, καταφέρυνουν πολλά: "Κερδίζουν" την Τουρκία σαν σύμμαχο, της ρίχνουν ένα μεγάλο "χαστούκι" και την βάζουν στη θέση της, "σπάνε" τον ΝΕΟ ΑΞΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ που πάει να δημιουργηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ιράν και αφήνουν το Ισραήλ (που εν πολλοίς είναι αμερικανικό δημιούργημα) να "ρουφήξει" ΑΦΟΒΑ, τα κοιτάσματα του "ΛΕΒΙΑΘΑΝ" ή "ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 12" ή όπως αλλιώς θέλετε... Είπαμε.... ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ είναι. Τίποτα περισσότερο απο αυτά που ίσως και εσείς έχετε σκεφτεί.

    Περιμένω, όπως πάντα, να ξεκινήσει ακόμα ένας γόνιμος διάλογος σχετικά με το ζήτημα.


    Με εκτίμηση,

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε δεν χωράει στο πτωχό μου μυαλό για ποιον λόγο να τραβάν ακόμα το σχοινί και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο όφελος. Αν φτάσουν στο σημείο να εμπλακούν σε πόλεμο θα είναι καθαρά επιλογή της πολιτικής ηγεσίας της τουρκίας και των γνωστών "καλόπαιδων" του Ισραήλ.

    Εμένα μου φαίνεται πως από πέρσι ο Τούρκος ετοιμαζόταν και τώρα εκπληρώνει το σχέδιο του. Θα κάνει τον τσαμπουκά του θα φάει το κεφάλι του (πιθανότατα) και θα μετατραπεί σε νέο Ιράκ.

    Κρίμα που εμείς δεν μπορούμε ούτε τις βενζίνες για να πάμε στην Κύπρο να πληρώσουμε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ είμαι από χωριό και δεν θα μιλήσω με δεδομένα γιατί ούτε πληροφόρηση έχω ούτε ξέρω τί θα μπορούσε να έχει σχεδιάσει ο κάθε 'ποιητής', που λέει και ο Sterg. Με το φτωχό μου το μυαλό όμως σκέφτομαι ότι δεν είναι τόσο αφελείς οι ΗΠΑ για να αφήσουν την Τουρκία να το παίζει μπαλαντέρ με άλλου επιπέδου κινδύνους για αυτές - ας μη συγκρίνουμε τη Ρωσία με την Κίνα σε επίπεδο επικινδυνότητας για τις ΗΠΑ... Η ελευθεριότητα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας βασίζεται σε νταβατζηλίκι στους Άραβες/μεσαζοντηλίκι για τις ΗΠΑ. Για να καταφέρουν όμως οι ΗΠΑ να έχουν τέτοιο -στην πράξη, όχι στη θεωρία ή στα χαρτία του σχεδιασμού- delegation, θα πρέπει να δώσουν τόση δύναμη στην Τουρκία που μετά δεν θα μπορούν να την ελέγξουν ούτε με 1000 Team 6 ούτε με 100 HAARP ούτε με οποιοδήποτε άλλο soft/hard power mix. Είναι λοιπόν σχεδιαστικά ΑΔΥΝΑΤΟ να παίξει η Τουρκία τον ρόλο που ενδεχομένως να νομίζουν κάποιοι ότι επιθυμούσαν οι ΗΠΑ.

    Όσο για τον λεγόμενο 'άξονα του κακού', στην ουσία δεν υφίσταται ως απλός άξονας αλλά ως τμήμα από παρτούζες, όπως ανεφέρθηκε και στο http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_3859.html?showComment=1312537071230#c3881639938524245573 (Ινφογνώμων=manual. Τέλος. Σιγά που δεν θα το έλεγα...). Βέβαια, κάποια στιγμή ξυπνάει ο κόσμος και βλέπει την αλήθεια: δωσ'αέρα στο χωριάτη... Το Ιράν, παρά την κοινή εμπλοκή της Κίνας, κατάλαβε το ρόλο της Τουρκίας. Ομοίως, το Ισραήλ κατάλαβε το "άστο πάνω μου" της Τουρκίας - όχι ότι το άφηνε, αλλά και η υπομονή είχε και τα όριά της. Η Τουρκία σταμάτησε να κρύβεται, και να που φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

    Ως προς τα μελλοντικά σενάρια, το μόνο σκόπιμο επί του παρόντος να πω είναι ότι το βραχυπρόθεσμο κόστος από τη μείωση της προσδοκώμενης καθαράς παρούσας αξίας των δυτικών επενδύσεων στην Τουρκία στη περίπτωση σοβαρής ανατροπής του γεωπολιτικού σκηνικού στο εσωτερικό της είναι μεσοπρόθεσμα ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ μικρότερο από οποιοδήποτε άλλο σενάριο με ημίμετρα τυπολογίας υποχώρησης, πραξικοπήματος, κτλ.

    ΥΓ. Δεν θα έλεγα τόσα, αλλά δεν μπορούσα να χαλάσω το χατήρι του Κωνσταντίνου Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως είναι καλό να σκεφτούμε τις ισοροπίες που θα προκύψουν απο μια ενδεχόμενη καταστροφή της Τουρκίας;

    Θεωρώ ότι έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει ή τι πρόκειτε να συμβεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.