16/9/11

"Θέμα ευαίσθητο" η οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδος

Η υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου- Ελλάδος είναι "ένα θέμα ευαίσθητο" και ανέφερε ότι κατά καιρούς προσεγγίστηκε η Αθήνα για το θέμα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, πρόσθεσε.Η κ. Μαρκουλλή αναφερόμενη στις απειλές της Άγκυρας κατά της Κύπρου εκτίμησε ότι «η Τουρκία αναζητεί νέο ηγετικό ρόλο στην περιοχή», κυρίως με τις χώρες της "Αραβικής Άνοιξης".

«Χωρίς να καίει ακόμη το χαρτί της ΕΕ, η Τουρκία προχωρά με αυτό το ρόλο, στον οποίο μπορεί να παραμείνει. Φαίνεται ότι είναι αυτό το όραμα της Τουρκίας", σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση χειρίζεται με σοβαρότητα το θέμα των απειλών της Τουρκίας σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών η κ. Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβη και συνεχίζει να προβαίνει η Κύπρος για το θέμα αυτό "έχουν δημιουργήσει μια πολιτική ασπίδα" και αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν πολλές χώρες, όπως Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία αλλά και η ΕΕ, εκφράζοντας τη στήριξή τους προς την Κύπρο.

Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι η εξέδρα της Noble Energy έφθασε στον προορισμό της χθες «χωρίς να υπάρχει παρενόχληση από τουρκικά πλοία» και η εταιρεία προβαίνει στη διαδικασία της σταθεροποίησής της.

Αναφορικά με την περιπολία τουρκικών πλοίων, η υπουργός ανέφερε ότι, εάν αυτά τα πλοία βρίσκονται εκτός της ζώνης ασφαλείας που κήρυξε η Κυπριακή Δημοκρατία γύρω από την εξέδρα, είναι διεθνή ύδατα και δεν μπορεί να απαγορευθεί σε οποιοδήποτε πλοίο εμπορικό ή πολεμικό, να πλέει στα ύδατα αυτά. «Από τη στιγμή που δεν παρενοχλεί ή δεν προβαίνει σε παράνομες ενέργειες δεν μπορεί να απαγορευθεί σε οποιοδήποτε πλοίο να περάσει από αυτή την περιοχή», σημείωσε.

Σχετικά με τις ανακοινώσεις της Άγκυρας ότι θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους εάν η Κύπρος προχωρήσει με τις γεωτρήσεις, είπε ότι εκδόθηκε άμεσα ανακοίνωση, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε διαμαρτυρίες προς τον ΟΗΕ για το θέμα, αυτό αλλά και για τις εξαγγελίες για σεισμολογικές έρευνες σε περιοχές εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ είπε ότι αναμένεται η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο πριν το τέλος του χρόνου και αναφέρθηκε στην πρόθεση του πρωθυπουργού του Ισραήλ να επισκεφθεί την Κύπρο μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με την πρόθεση των Παλαιστινίων να ζητήσουν αναβάθμισή τους στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι η θέση της Κύπρου θα ευθυγραμμιστεί με την κοινή θέση της ΕΕ.
http://www.nooz.gr/greece/kipros-8ema-euais8ito-i-orio8etisi-tis-aoz-kiprou-ellados

1 σχόλιο:

  1. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ "ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ" ΔΙΟΤΙ...

    - ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΗΣΟ ΜΕΓΙΣΤΗ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΤΑΝ ΑΠΛΩΣ ΤΟ ..."Show" ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΩΣ "Grand Finale" ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΣΗ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ, ΤΗΝ ..."ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥΣ", ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗΣ ΑΟΖ ΝΟΤΙΩΣ ΤΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ.

    - ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΥΔΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ...ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ.

    - ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΤΟ "gap" ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ... KI AKOMA ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ...

    http://isxys.blogspot.com/2011/09/blog-post_971.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.