1/9/11

Εκτάκτως ερριμμένα

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Ευαγή ιδρύματα
Εσπευσε η ελληνική κυβέρνηση να χαρακτηρίσει θετική την απόφαση της Αγκυρας να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία.Καταχάρηκε και το Πατριαρχείο για την προοπτική αυτή, έστω και αν η ελληνική εθνική μειονότητα στην Τουρκία υποβιβάστηκε, υπό τις παρούσες ανάγκες, σε θρησκευτική μειονότητα.
ΟΜΩΣ πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.
Η ΚΙΝΗΣΗ του κ. Ερντογάν είναι έξυπνη και εντυπωσιακή. Διότι, ύστερα από πολλή σκέψη, η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να ανατρέψει το σκηνικό που ήθελε την Τουρκία μέχρι τώρα εχθρική και πολέμια σε κάθε μη τουρκική οντότητα που βρίσκεται στην επικράτειά της. Η κυβέρνηση Ερντογάν παραδέχεται το σκοτεινό παρελθόν, αλλά θέλει να αποκτήσει τώρα το ηθικό προβάδισμα στην αντιμετώπιση των αιτημάτων των μειονοτήτων στη χώρα του.
ΦΥΣΙΚΑ είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα αποδοθούν στους φυσικούς ιδιοκτήτες κτήρια και περιουσίες που έχουν καταπατηθεί από το 1936. Το πιθανότερο είναι ότι θα αποδοθούν χρηματικές αποζημιώσεις, σε μια προσπάθεια να κλείσουν με σύγχρονο, εμπράγματο τρόπο, ιστορίες, μνήμες και μοίρες ανθρώπων στην Τουρκία.
ΤΟ σοβαρότερο και ουσιαστικότερο όμως στοιχείο της απόφασης Ερντογάν είναι ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο η Αγκυρα προωθεί την πολιτική τού «νεο-οθωμανισμού» στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια ευρύτερα.
ΜΙΑ μόλις ημέρα μετά την αναγγελία της τουρκικής κυβέρνησης για τις μειονοτικές περιουσίες, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Αγκυρα επιθυμεί να δει κινήσεις «αμοιβαιότητας» από την Ελλάδα, πρωτίστως, αλλά και από άλλες χώρες.
ΔΗΛΑΔΗ, στη βάση της αμοιβαιότητας, η Ελλάδα, κυρίως στην περιοχή της Θράκης, σε κίνηση καλής θέλησης, θα μπορούσε να επιστρέψει στους «Τούρκους μειονοτικούς» της Δυτικής Θράκης ακίνητα της εποχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...
ΜΕ άλλα λόγια, η Αγκυρα θέλει εκλογές στις βακουφικές επιτροπές, ώστε να τις ελέγξουν οι «Τούρκοι μειονοτικοί» και στη συνέχεια να ανοίξουν τους καταλόγους ακινήτων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο μετέπειτα ελληνικό έδαφος.
ΕΙΝΑΙ άξιον απορίας, επομένως, γιατί ο πρωθυπουργός έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του, με αφορμή έστω την απόφασή του για τα ακίνητα των «θρησκευτικών μειονοτήτων» στην Τουρκία.ΤΟ μόνο σίγουρο είναι ότι η Αθήνα κινείται μόνο με βάση τις πρώτες σκέψεις της.ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, η Αγκυρα αποδεικνύει ότι κινείται συστηματικά, με δεύτερες και μακροπρόθεσμες σκέψεις.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ «Δεν υπάρχει αμοιβαιότητα»
Δεν υπάρχει θέμα αμοιβαιότητας όσον αφορά την επιστροφή ευαγών μειονοτικών ιδρυμάτων. Αυτή είναι η θέση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στο θέμα που φέρεται να έθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν για την επιστροφή των βακουφίων στις μειονότητες που ζουν στην Τουρκία.
Το ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών χθες.

Υποχρεώσεις
«Δεν υπάρχει θέμα αμοιβαιότητας ως προς τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία έναντι των δικών της πολιτών. Υποχρεώσεις που σχετίζονται με τις αδικίες και τα εμπόδια που η ίδια η τουρκική πολιτεία είχε επιβάλει σε αυτούς τους πολίτες και τις προσπάθειες που κάνει σήμερα για να θεραπευτούν. Είναι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της Ε.Ε., στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των κριτηρίων της ενταξιακής διαδικασίας και σε αυτό το πλαίσιο κρίνονται», είπε.
Χαρακτήρισε πάντως θετικό το βήμα «σε έναν μακρύ δρόμο». Και κάλεσε τη γείτονα να αλλάξει νοοτροπία απέναντι στους πολίτες της. «Τα εμπόδια, οι αδικίες, οι διώξεις που υπέστησαν οι μειονότητες στην Τουρκία προήλθαν από το ίδιο το τουρκικό κράτος. Είναι πολύ σημαντικό επί της αρχής ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν αναγνωρίσει αυτές τις αδικίες κι έχουν πει ότι θέλουν να τις θεραπεύσουν. Θα πρέπει όμως να κρίνουμε με βάση τα αποτελέσματα».
347 αιτήματα.
Ο κ. Δελαβέκουρας έθεσε ως εκκρεμή τα ζητήματα των κατειλημμένων ιδρυμάτων και των κληρονομικών δικαιωμάτων ομογενών, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Vatan» ο γενικός διευθυντής Βακουφίων, Ερτέμ, φέρεται να δήλωσε ότι «η Αγία Σοφία δεν θα επιστραφεί». Κατά τον ίδιο «στο δηλωτικό του 1936 δεν αναφέρονται ούτε η Αγία Σοφία ούτε το τέμενος Φατίχ».
Ο κ. Ερτέμ εκτιμά ότι θα υποβληθούν 347 αιτήματα επιστροφής, καθώς εκ των 1.410 αιτημάτων που είχαν υποβληθεί κατά την πρώτη ρύθμιση προ ετών, για 890 από αυτά δεν μπόρεσαν να δώσουν στοιχεία ιδιοκτησίας.
 http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=305919

2 σχόλια:

  1. ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

    ΣΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ

    ΝΑ ΕΟΡΤΑΣΟΥΝ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ



    Ενώπιον Πάσης Αρμοδίου Αρχής: Εξώδικη Διαμαρτυρία, Δήλωση, Ερώτηση και Αίτηση, με Επιφύλαξη Δικαιωμάτων.

    Εμμανουήλ Κυρατσάκι

    Αντιαιρετικον Εγκολπιον
    http://www.egolpion.com/exodiko_ramazani.el.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε δε σφάξανε!
    Αυτοί έχουν πάρα πολλά να κερδίσουν με περισσότερη γη στη Θράκη, εμείς τίποτε απολύτως.
    Αμφιβάλλω ειλικρινά αν θα εφαρμοστεί η Τουρκική απόφαση, ακόμη κι αν υπάρξει 'αμοιβαιότητα' από Ελληνικής πλευράς. Αυτό έχει δείξει η Ιστορία, όχι μόνο απέναντι στα υπεσχεμμένα στους Έλληνες αλλά και στα υπεσχεμμένα στους άλλους λαούς με τους οποίους εμπλέκεται η γείτονος χώρα.
    Όχι και πάλι όχι.
    Και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δηλαδή, ας απελάσουν κάποιον από τους -και καλά- επισήμους της μειονότητας που μιλάει για ανεξάρτητη Θράκη και άλλα παρόμοια. Ή είμαστε σοβαρό κράτος ή είμαστε μπανανία...(χμμμ...). Η Γερμανία έτσι έκανε με έναν Τούρκο μουφτή επειδή εκείνος απλά έβρισε (ελαφρά) τους Γερμανούς. Έτσι κάνουν τα σοβαρά κράτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.