25/9/11

Στα ανοιχτά των κατεχομένων το "Πίρι Ρέις" -Κάνουν λόγο για προσγείωση F-16 εάν χρειαστεί

Στα ανοικτά των κατεχομένων φαίνεται ότι θα περιοριστούν προς το παρόν οι έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους "Πίρι Ρέις", το οποίο απέπλευσε χθες το μεσημέρι από το λιμάνι της Σμύρνης.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές στο πλοίο επιβαίνουν 21 άτομα, εκ των οποίων οι δέκα είναι επιστήμονες.Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου παρατηρείται κινητικότητα από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τρεις φρεγάτες παρακολουθούν από μακριά τις γεωτρήσεις που διεξάγονται για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια τουρκική φρεγάτα έχει αγκυροβολήσει μόλις έξι ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου.

Στη Μερσίνη η φρεγάτα Γιλντιρίμ - Δηλώσεις Τούρκου Υπουργού Ενέργειας
Η φρεγάτα ''Γιλντιρίμ'' (Αστραπή) αγκυρβόλησε τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή Σιλίφκε της Μερσίνης, όπου βρίσκεται το λιμάνι του ΝΑΤΟ, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι η φρεγάτα ήρθε στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μετά την δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αυξηθούν τα πολεμικά πλοία στην συγκεκριμένη περιοχή και θα συνοδεύσει το Πιρί Ρείς, το οποίο απέπλευσε χθες από το λιμάνι των Βούρλων, έξω από τη Σμύρνη με προορισμό τα ανοικτά της Κύπρου όπου θα διεξάγει σεισμικές έρευνες.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι το Πιρί Ρείς πάει ''εκεί που πρέπει να πάει. Εδώ βεβαίως, μέρα με τη μέρα, στιγμή με στιγμή, ώρα με ώρα και τις εργασίες της ε/κ διοίκησης παρακολουθούμε με προσοχή και την εφαρμογή των δικών μας σχεδιασμών''.
Ερωτηθείς εάν το Πιρί Ρείς θα πάει με συνοδεία του στρατού απάντησε: ''Θα πάει εκεί που πρέπει με συνοδεία και εκεί που πρέπει μόνο του. Αυτό έχει σχεδιαστεί από το ΥΠΕΞ''.

Κληθείς να αναφερθεί σε λεπτομέριες για τα αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς έχει υπογραφθεί μια συμφωνία με το ψευδοκράτος, ο κ. Γιλντίζ είπε ότι το Πιρί Ρείς θα προβεί σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και θα γίνει προετοιμασία με βάση την ποιότητα αυτών των αποθεμάτων. Δεν είναι σωστό, συνέχισε, να δημοσιοποιηθούν οποιαδήποτε αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών πριν τελιώσουν οι γεωτρήσεις. Οπως, ανέφερε, πήγαν στη Μαύρη Θάλασσα λέγοντας ότι ''μπορεί να μην βρούμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αλλά πάμε για να ερευνήσουμε''. Αυτό κάνουν και στην περίπτωση με την ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε.

Εάν χρειαστεί, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός, θα ενισχυθεί τεχνικά το Πιρί Ρείς.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι ποσότητες στη θαλάσσια περιοχή όπου έχει συναφθεί η συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ λέγεται πως είναι μεγάλες, ο κ. Γιλντίζ υποστήριξε ότι οι εργασίες γεώτρησεις γίνονται με τρόπο παράνομο ως προς το διεθνές δίκαιο. ''Γι αυτό δεν δίνω μεγάλη προσοχή στις πληροφορίες για την ποσότητα και την ποιότητα των εργασιών του Ισραήλ'', κατέληξε.

Κάνουν λόγο για προσγείωση F-16 εάν χρειαστεί
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Σαμπαχ, το Πίρι Ρέις συνοδεύεται από το τουρκικό ναυτικό.
«Εάν χρειαστεί η Τουρκία θα στείλει 2 μαχητικά F16 στη «Βόρεια Κύπρο». Στόχος όπως αναφέρεται είναι να συνάψουν αμυντική συμμαχία με τα κατεχόμενα ώστε να μπορούν ένα ή δύο F-16 να είναι συνεχώς στο νησί. Το δημοσίευμα γίνεται ακόμα πιο προκλητικό αφού αναφέρει ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί ότι η Αμερικανική εταιρεία Noble εργάζεται στο νησί αν και βρίσκεται σε τουρκική ζώνη οικονομικών συμφερόντων.

Από τα λόγια στις πράξεις ο Λευκός Οίκος

Εξέλιξη με πολλαπλά μηνύματα, καταγράφηκε το μεσημέρι στο Αφροδίτη, όπου διενεργούνται οι εργασίες της Noble για το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα Αμερικανικό Στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Papa, υπερίπτατο από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3.30 το απόγευμα πάνω ακριβώς από το οικόπεδρο 12 και παρακολουθούσε τις διαδικασίες γεώτρησης.

Η κίνηση αυτή δείχνει πως οι Αμερικανοί αποδεικνύουν και εμπράκτος την αποφασιστικότητα τους για να προχωρήσουν ανενόχλητα τις έρευνες μέχρι τέλους για εντοπισμό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα εξοστρακίζει από μόνη της τις τουρκικές απειλές στέλλοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα.

Ανήσυχος ο Έλληνας ΥΠΕΞ Σταύρος Λαμπρινίδης

Την ανησυχία του για τις τουρκικές "απειλές και εχθρικές ενέργειες" σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης.

Ο κ. Λαμπρινίδης ο οποίος μίλησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καταδίκασε την "πολεμική ρητορική" της Τουρκίας και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανένωση της Κύπρου.

Παράλληλα, επέμεινε πως ισχύει η δέσμευση της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας, όμως κατέστησε απολύτως σαφές πως σε περίπτωση μη συνεργασίας της Τουρκίας το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
http://www.sigmalive.com/news/local/421947 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.